stdClass Object ( [id] => 1262650 [title] => Blago kneza Trpimira na korak od Splita napokon ugledalo svjetlo dana, pogledajte kamene temeljce hrvatske države [alias] => blago-kneza-trpimira-na-korak-od-splita-napokon-ugledalo-svjetlo-dana-pogledajte-kamene-temeljce-hrvatske-drzave [catid] => 452 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad bi se ostvarili snovi arheologa i povjesničara, arheološko nalazište Rižinice i Ilijin potok u solinskoj Rupotini postali bi nezamislivo ugodan spoj prirodnog ambijenta i baštine antičke i srednovjekovne kulture, a što je važnije – konačne spoznaje kako je riječ o prevažnom lokalitetu za nacionalnu povijest Hrvata.

Koji se godinama "šutao" po strani, premda je još don Frani Buliću krajem 19. stoljeća bilo jasno o čemu je ondje riječ.

Povijesna nesreća i ljudska nemarnost htjele su da upravo preko nalazišta prođe asfalt stare ceste Solin – Klis, a drenažne cijevi desetljećima su ispirale "stare stine" samostana u koji je sredinom devetog stoljeća hrvatski knez Trpimir doveo benediktince da mole i obrađuju ubavu dolinu i brežuljke.

Ne može se reći, u šest godina otkad se digla buka oko Rižinica napravilo se mnogo, od potpuno zapuštenog lokaliteta bez prilaza, sada na arheologiju gledamo s visine. Iz sredstava EU-ova projekta "Heritage Revived" od 364 tisuće eura, Grad Solin dodao je za opremu 90 tisuća eura, a radove su izvele Županijske ceste, nedavno su uređeni i otvoreni vidikovac i odmorište s ugibalištem za autobuse i manja vozila.

Ugrađena je ambijentalna rasvjeta, postavljene klupe, sanitarni čvor, digitalna infoploča, kante koje ti kažu "hvala" kad ubaciš smeće. Načinjena su monumentalna kamena stubišta, ostaje još samo u kamen "obući" betonsku fasadu prema nalazištu. Reklo bi se, logistika je postavljena, a sada treba još urediti i prezentirati ono najbitnije: arheologiju.

Za one koji ne znaju, nekoliko rečenica iz povijesti: uz rimsku cestu koja je vodila od Salone prema Klisu i dalje na Trilj, u plodnoj uvali na istočnim obroncima Kozjaka, knez Trpimir (oko 845. – 864.), koji je stolovao na Klisu, dao je podignuti crkvu i samostan i ondje je smjestio redovnike benediktince.

Odmah pod samostanom teče Ilijin potok, koji nikad ne presušuje – izvire nešto više, pod Crkvinom, gdje su također ostaci crkvice i samostana – a ušće mu je u vodama Jadra kod Šuplje crkve.

U povelji iz 852. godine stoji kako je Trpimir opremio samostan svim potrebnim za život redovnika i, još važnije, prvi put se u povijesti spominje ime Hrvata.

To je onaj Trpimir poznat svim đacima s trokutastog ulomka zabata koji je 1891. godine jedan rupotinski težak pronašao u vinogradu na Rižinicama i donio ga don Frani Buliću koji ga je pročitao: "Pro duce Trepim(ero)" i rekonstruirao: "Za kneza Trpimira prikažite Kristu molitvu u strahopoštovanju prignuvši glavu." Poduzetan kakav je bio, don Frane započinje iskapanja i 1895. otkriva crkvu i samostan.

Kasnije arheološke kampanje otkrile su još puno toga, o čemu nam govori dvostruki domaćin, dr. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, koji skrbi o lokalitetu, ali i prvi susjed Rižinica; rođen je i djetinjstvo je proveo tek nekoliko stotina metara više, u naselju Rupotina.

– Mi danas znamo da nije riječ samo o starohrvatskom arheološkom lokalitetu, već o puno složenijem kompleksu. Između dva kamena kuka u najranijem sloju sada je vidljiva rimska villa rustica, odnosno gospodarske zgrade iz otprilike 2. stoljeća poslije Krista, oko kojeg se formiraju sve ostale kasnije gradnje.

Zapadno od ville nalazimo savršeno očuvan objekt do visine vijenca koji je vjerojatno bio religijske namjene, ali je do nastavka istraživanja konzerviran i nanovo pokriven zemljom. Donedavno je preko njega prolazila prometnica, koja je sada izmaknuta nekoliko metara zapadnije.

Pronađena je i gustirna za vodu mozaičkog poda, nekoliko poganskih i ranokršćanskih antičkih sarkofaga s latinskim natpisima, ranokršćanski pilastar, ulomci ranosrednjovjekovnog crkvenog namještaja, nakit, dijelovi staklenih i keramičkih posuda, metalni predmeti – navodi dr. Katić, dodavši kako su u 9. stoljeću, u Trpimirovo doba, ostaci rimske "farme" poslužili kao materijal za gradnju benediktinskog samostana i crkvice, a u vrtu vile pronađeno je ranosrednjovjekovno groblje nastalo između 9. i 15. stoljeća.

– Benediktinci su se bavili poljoprivredom, dapače, to im je bio glavni izvor održavanja, pa je cijela ova udolina i brežuljak s istoka – kad biste ga sad mogli vidjeti dok se obrađivao prije pedesetak godina – bio prošaran terasama, kamenim gomilama i podzidima koji su pratili konfiguraciju tla. Upravo ovdje na Rižinicama, na ovom malom komadiću tla, do našeg je vremena sačuvan "komadić benediktinskog krajobraza", što bismo trebali prepoznati kao jedinstvenu vrijednost lokaliteta.

Upravo je ovaj brežuljak s kliške strane Ilijina potoka još uvijek neistražena arheološka riznica čiji je manji dio do sada otkriven. Tuda je prolazila važna cesta od salonitanskih sjeverostočnih vrata tzv. Porte Andetrije preko Klisa do Trilja, i uz nju je bujao život

Tijekom 19. i 20. stoljeća nađeno je mnošto nalaza, spomenuo bih rimski torkular – tijesak za grožđe i desetak žrtvenika – otkriva ravnatelj Katić, dodavši kako već ove godine predstoje istraživanja zapadnog dijela lokaliteta i kvalitetnija prezentacija nalazišta, na koje sada prvi put mogu pristupiti posjetitelji.

Vodi nas preko Trpimirove zadužbine do gotovo jednako tako važnog predjela Rižinica, Ilijina potoka. Na Rižinicama smo bili puno puta, ali do potoka, udaljenog tridesetak metara, nikad, jer mu je bilo nemoguće prići koliko je bio zapušten.

Sada je stotinjak metara obale uz lokalitet očišćeno, što od podivljalog raslinja, što od škovaca, a u brijestovu šumarku postavljeni su stol i klupe, netko je već gradelavao...

– Ovaj potok je nevjerojatan, koliko je simpatičan, toliko je i povijesno važan. Naime, uz njega je u kontinuitetu nastajao život ljudi. Još od srednjeg vijeka, a možda i ranije, pa sve do naših dana izgrađen je na njemu niz mlinica, napajala se polja i stoka, nastajale građevine, zbog toga je građena i antička villa rustica i srednovjekovni benediktinski samostan. Mi rupotinska dica učila smo plivati u Ilijinu potoku, bilo je pastrva, potočnih rakova...

E sad najvažnije: kad bi bilo razumijevanja i volje, uz Ilijin potok, koji je dug oko dva kilometra, mogla bi se urediti šetnica koja bi bila od nacionalne važnosti. Zbog čega? Ako ćemo gledati od ušća potoka u Jadro, taj put kreće od Šuplje crkve, Zvonimirove krunidbene bazilike, prolazi pokraj ilirske Salone, srednjovjekovnih mlinica, kompleksa Rižinica, pa do Crkvine i tamošnjeg arheološkog nalazišta.

Područje je to od iznimne važnosti za hrvatsku nacionalnu povijest i u isto vrijeme obdareno izuzetnom prirodnom ljepotom. Nažalost i ugroženo, jer je baš na brijegu uz Rižinice predviđena građevinska zona. Pitam se možemo li napraviti taj važan korak i zanemariti parktikularne interese i donijeti ispravnu odluku o našoj baštini o kojoj toliko pričamo, a tako malo joj posvećujemo truda – zaključuje ravnatelj Miroslav Katić.

---

Kliški načelnik: ‘Neka se vlasnicima otkupe građevinske parcele‘


Brežuljak uz arheološko nalazište Rižinice s druge strane Ilijina potoka teritorijalno pripada Općini Klis, i na tom je terenu predviđena građevinska zona, zbog čega je ovaj ambijent, dosad gotovo nedirnut od antike, u opasnosti da bude nagrđen novogradnjama. Zbog čega je tako, pitali smo Jakova Vetmu, kliškog načelnika.

– To je tako jer je Prostorni plan općine Klis izrađen početkom 2000-ih, kad nitko nije mario za Rižinice, a kamoli za njihovu bližu okolicu. Granica građevinske zone nije do Ilijina potoka, nego više uz brijeg.

Kad smo već kod ove teme, moram reći da nas u Klisu jako ljuti što nas se uporno i godinama zaobilazi kad je riječ o ovakvim projektima. Zbog čega kad Klis graniči s tim područjem? Bez nas nema kompletnog rješenja, a zajednički možemo riješiti puno toga.

Nitko nas ništa nije pitao o Rižinicama, a sad je problem u našoj davno ucrtanoj građevinskoj zoni na privatnim parcelama. Tko može ljudima sada kazati: pretvorit ćemo vaše građevinske parcele u poljoprivredno zemljište i one će rapidno izgubiti na vrijednosti. Postoji i elegantnije rešenje: neka se vlasnicima otkupe tereni i svi zadovoljni – kategoričan je načelnik Vetma.

---

---

Društvo ‘Rižinice‘: ‘Prostor je napokon upristojen‘

Od prošle godine u Rupotini djeluje i Društvo Rižinice, čiji predsjednik Marin Matijević kaže kako Rižinice konačno izgledaju barem pristojno.

– Ajde, krenulo se od krova, najprije je uređeno ugibalište i odmorište, a cesta stara gotovo sedamdeset godina još nije sanirana. Ne zaboravimo da to postaje glavna cesta do Klisa kad se zatvori brza cesta. Uglavnom, kako je bilo, dobro je.

Stari Solinjani pričali su mi da se nekad uz Ilijin potok moglo pješačiti od Gašpine mlinice do Crkvine. Podržavamo inicijativu da se taj put obnovi i uredi, to će biti prava stvar – komentira Matijević.

---

---

image

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić na Rižinicama

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Sad je potpuno vidljivo i ranosrednjovjekovno groblje nastalo između 9. i 15. stoljeća

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Antički sarkofazi očišćeni od raslinja i od hrpa smeća

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

U brijestovu šumarku postavljeni su stol i klupe, netko je već i gradelavao

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Uz prastari benediktinski samostan sada su odmorište i pristupni put za posjetitelje

Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Uz ugibalište je izgrađen i vidikovac sa stolovima

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Informacijska ploča sa svim važnim detaljima o Rižinicama

Jakov Prkić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BAŠTINA U DRAČI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BAŠTINA U DRAČI 2 0 7077 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-06 12:47:45 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-07 06:29:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-07 06:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 175 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 452 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => S mora i kraja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Blago kneza Trpimira na korak od Splita napokon ugledalo svjetlo dana, pogledajte kamene temeljce hrvatske države [metakey] => knez Trpimir, Rižinice, Dr. Miroslav Katić, don frane bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248591.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248585.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248586.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248592.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248594.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248583.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248582.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248576.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/06\/24248578.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Arheolo\u0161ki lokalitet Ri\u017einice iznad Solina od neprocjenjive je nacionalne va\u017enosti
\n\u00a0<\/p>","

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheolo\u0161kih spomenika Miroslav Kati\u0107 na Ri\u017einicama<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheolo\u0161kih spomenika Miroslav Kati\u0107 na Ri\u017einicama<\/p>","

Anti\u010dki sarkofazi o\u010di\u0161\u0107eni od raslinja i od hrpa sme\u0107a<\/p>","

Sad je potpuno vidljivo i ranosrednjovjekovno groblje nastalo izme\u0111u 9. i 15. stolje\u0107a<\/p>","

U brijestovu \u0161umarku postavljeni su stol i klupe, netko je ve\u0107 i gradelavao<\/p>","

Uz ugibali\u0161te je izgra\u0111en i vidikovac sa stolovima<\/p>","

Uz prastari benediktinski samostan sada su odmori\u0161te i pristupni put za posjetitelje<\/p>\n\n

Jakov Prki\u0107\/CROPIX<\/p>","

Informacijska plo\u010da sa svim va\u017enim detaljima o Ri\u017einicama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_24248591_1920.jpg":"1920x1080","k_24248591_1280.jpg":"1280x1280","k_24248591_1024.jpg":"1024x1024","k_24248591_640.jpg":"640x640","k_24248591_480.jpg":"480x480","k_24248591_340.jpg":"340x340","k_24248591_220.jpg":"220x220","o_24248591_1280.jpg":"1280x852","o_24248591_1024.jpg":"1024x682","o_24248591_640.jpg":"640x426","o_24248591_480.jpg":"480x319","o_24248591_340.jpg":"340x226","o_24248591_220.jpg":"220x146","h_24248591_1280.jpg":"1280x854","h_24248591_1024.jpg":"1024x683","h_24248591_640.jpg":"640x427","h_24248591_480.jpg":"480x320","h_24248591_340.jpg":"340x227","h_24248591_220.jpg":"220x147","pp_24248591_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248591_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248591_640.jpg":"640x814","pp_24248591_480.jpg":"480x611","pp_24248591_340.jpg":"340x432","pp_24248591_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3040","hd_24248585_1920.jpg":"1920x1080","k_24248585_1280.jpg":"1280x1280","k_24248585_1024.jpg":"1024x1024","k_24248585_640.jpg":"640x640","k_24248585_480.jpg":"480x480","k_24248585_340.jpg":"340x340","k_24248585_220.jpg":"220x220","o_24248585_1280.jpg":"1280x2026","o_24248585_1024.jpg":"1024x1621","o_24248585_640.jpg":"640x1013","o_24248585_480.jpg":"480x760","o_24248585_340.jpg":"340x538","o_24248585_220.jpg":"220x348","h_24248585_1280.jpg":"1280x854","h_24248585_1024.jpg":"1024x683","h_24248585_640.jpg":"640x427","h_24248585_480.jpg":"480x320","h_24248585_340.jpg":"340x227","h_24248585_220.jpg":"220x147","pp_24248585_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248585_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248585_640.jpg":"640x814","pp_24248585_480.jpg":"480x611","pp_24248585_340.jpg":"340x432","pp_24248585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_24248586_1920.jpg":"1920x1080","k_24248586_1280.jpg":"1280x1280","k_24248586_1024.jpg":"1024x1024","k_24248586_640.jpg":"640x640","k_24248586_480.jpg":"480x480","k_24248586_340.jpg":"340x340","k_24248586_220.jpg":"220x220","o_24248586_1280.jpg":"1280x872","o_24248586_1024.jpg":"1024x698","o_24248586_640.jpg":"640x436","o_24248586_480.jpg":"480x327","o_24248586_340.jpg":"340x231","o_24248586_220.jpg":"220x149","h_24248586_1280.jpg":"1280x854","h_24248586_1024.jpg":"1024x683","h_24248586_640.jpg":"640x427","h_24248586_480.jpg":"480x320","h_24248586_340.jpg":"340x227","h_24248586_220.jpg":"220x147","pp_24248586_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248586_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248586_640.jpg":"640x814","pp_24248586_480.jpg":"480x611","pp_24248586_340.jpg":"340x432","pp_24248586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24248592_1920.jpg":"1920x1080","k_24248592_1280.jpg":"1280x1280","k_24248592_1024.jpg":"1024x1024","k_24248592_640.jpg":"640x640","k_24248592_480.jpg":"480x480","k_24248592_340.jpg":"340x340","k_24248592_220.jpg":"220x220","o_24248592_1280.jpg":"1280x852","o_24248592_1024.jpg":"1024x682","o_24248592_640.jpg":"640x426","o_24248592_480.jpg":"480x319","o_24248592_340.jpg":"340x226","o_24248592_220.jpg":"220x146","h_24248592_1280.jpg":"1280x854","h_24248592_1024.jpg":"1024x683","h_24248592_640.jpg":"640x427","h_24248592_480.jpg":"480x320","h_24248592_340.jpg":"340x227","h_24248592_220.jpg":"220x147","pp_24248592_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248592_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248592_640.jpg":"640x814","pp_24248592_480.jpg":"480x611","pp_24248592_340.jpg":"340x432","pp_24248592_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24248594_1920.jpg":"1920x1080","k_24248594_1280.jpg":"1280x1280","k_24248594_1024.jpg":"1024x1024","k_24248594_640.jpg":"640x640","k_24248594_480.jpg":"480x480","k_24248594_340.jpg":"340x340","k_24248594_220.jpg":"220x220","o_24248594_1280.jpg":"1280x852","o_24248594_1024.jpg":"1024x682","o_24248594_640.jpg":"640x426","o_24248594_480.jpg":"480x319","o_24248594_340.jpg":"340x226","o_24248594_220.jpg":"220x146","h_24248594_1280.jpg":"1280x854","h_24248594_1024.jpg":"1024x683","h_24248594_640.jpg":"640x427","h_24248594_480.jpg":"480x320","h_24248594_340.jpg":"340x227","h_24248594_220.jpg":"220x147","pp_24248594_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248594_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248594_640.jpg":"640x814","pp_24248594_480.jpg":"480x611","pp_24248594_340.jpg":"340x432","pp_24248594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24248583_1920.jpg":"1920x1080","k_24248583_1280.jpg":"1280x1280","k_24248583_1024.jpg":"1024x1024","k_24248583_640.jpg":"640x640","k_24248583_480.jpg":"480x480","k_24248583_340.jpg":"340x340","k_24248583_220.jpg":"220x220","o_24248583_1280.jpg":"1280x853","o_24248583_1024.jpg":"1024x682","o_24248583_640.jpg":"640x426","o_24248583_480.jpg":"480x320","o_24248583_340.jpg":"340x226","o_24248583_220.jpg":"220x146","h_24248583_1280.jpg":"1280x854","h_24248583_1024.jpg":"1024x683","h_24248583_640.jpg":"640x427","h_24248583_480.jpg":"480x320","h_24248583_340.jpg":"340x227","h_24248583_220.jpg":"220x147","pp_24248583_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248583_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248583_640.jpg":"640x814","pp_24248583_480.jpg":"480x611","pp_24248583_340.jpg":"340x432","pp_24248583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24248582_1920.jpg":"1920x1080","k_24248582_1280.jpg":"1280x1280","k_24248582_1024.jpg":"1024x1024","k_24248582_640.jpg":"640x640","k_24248582_480.jpg":"480x480","k_24248582_340.jpg":"340x340","k_24248582_220.jpg":"220x220","o_24248582_1280.jpg":"1280x853","o_24248582_1024.jpg":"1024x682","o_24248582_640.jpg":"640x426","o_24248582_480.jpg":"480x320","o_24248582_340.jpg":"340x226","o_24248582_220.jpg":"220x146","h_24248582_1280.jpg":"1280x854","h_24248582_1024.jpg":"1024x683","h_24248582_640.jpg":"640x427","h_24248582_480.jpg":"480x320","h_24248582_340.jpg":"340x227","h_24248582_220.jpg":"220x147","pp_24248582_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248582_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248582_640.jpg":"640x814","pp_24248582_480.jpg":"480x611","pp_24248582_340.jpg":"340x432","pp_24248582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1171","hd_24248576_1920.jpg":"1920x1080","k_24248576_1280.jpg":"1280x1280","k_24248576_1024.jpg":"1024x1024","k_24248576_640.jpg":"640x640","k_24248576_480.jpg":"480x480","k_24248576_340.jpg":"340x340","k_24248576_220.jpg":"220x220","o_24248576_1280.jpg":"1280x780","o_24248576_1024.jpg":"1024x624","o_24248576_640.jpg":"640x390","o_24248576_480.jpg":"480x292","o_24248576_340.jpg":"340x207","o_24248576_220.jpg":"220x134","h_24248576_1280.jpg":"1280x854","h_24248576_1024.jpg":"1024x683","h_24248576_640.jpg":"640x427","h_24248576_480.jpg":"480x320","h_24248576_340.jpg":"340x227","h_24248576_220.jpg":"220x147","pp_24248576_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248576_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248576_640.jpg":"640x814","pp_24248576_480.jpg":"480x611","pp_24248576_340.jpg":"340x432","pp_24248576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24248578_1920.jpg":"1920x1080","k_24248578_1280.jpg":"1280x1280","k_24248578_1024.jpg":"1024x1024","k_24248578_640.jpg":"640x640","k_24248578_480.jpg":"480x480","k_24248578_340.jpg":"340x340","k_24248578_220.jpg":"220x220","o_24248578_1280.jpg":"1280x853","o_24248578_1024.jpg":"1024x682","o_24248578_640.jpg":"640x426","o_24248578_480.jpg":"480x320","o_24248578_340.jpg":"340x226","o_24248578_220.jpg":"220x146","h_24248578_1280.jpg":"1280x854","h_24248578_1024.jpg":"1024x683","h_24248578_640.jpg":"640x427","h_24248578_480.jpg":"480x320","h_24248578_340.jpg":"340x227","h_24248578_220.jpg":"220x147","pp_24248578_1280.jpg":"1280x1628","pp_24248578_1024.jpg":"1024x1303","pp_24248578_640.jpg":"640x814","pp_24248578_480.jpg":"480x611","pp_24248578_340.jpg":"340x432","pp_24248578_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15129101 Threads: 4 Questions: 3163253674 Slow queries: 7076622 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235210767 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452 [name] => S mora i kraja [alias] => s-mora-i-kraja [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja ) ) [link] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/blago-kneza-trpimira-na-korak-od-splita-napokon-ugledalo-svjetlo-dana-pogledajte-kamene-temeljce-hrvatske-drzave-1262650 [printLink] => /dalmacija/s-mora-i-kraja/blago-kneza-trpimira-na-korak-od-splita-napokon-ugledalo-svjetlo-dana-pogledajte-kamene-temeljce-hrvatske-drzave-1262650?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 248805 [name] => knez Trpimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knez-trpimir [link] => /tag/knez-trpimir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 137173 [name] => rižinice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rizinice [link] => /tag/rizinice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 705294 [name] => Dr. Miroslav Katić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-07 07:31:21 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-miroslav-katic [link] => /tag/dr-miroslav-katic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 254751 [name] => don Frane Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => don-frane-bulic [link] => /tag/don-frane-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BAŠTINA U DRAČI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Blago kneza Trpimira na korak od Splita napokon ugledalo svjetlo dana, pogledajte kamene temeljce hrvatske države [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248591.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Arheološki lokalitet Rižinice iznad Solina od neprocjenjive je nacionalne važnosti
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248591.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Arheološki lokalitet Rižinice iznad Solina od neprocjenjive je nacionalne važnosti
 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248585.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić na Rižinicama

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248586.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić na Rižinicama

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248592.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Antički sarkofazi očišćeni od raslinja i od hrpa smeća

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248594.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Sad je potpuno vidljivo i ranosrednjovjekovno groblje nastalo između 9. i 15. stoljeća

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248583.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

U brijestovu šumarku postavljeni su stol i klupe, netko je već i gradelavao

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248582.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Uz ugibalište je izgrađen i vidikovac sa stolovima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248576.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Uz prastari benediktinski samostan sada su odmorište i pristupni put za posjetitelje

Jakov Prkić/CROPIX

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/06/24248578.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Informacijska ploča sa svim važnim detaljima o Rižinicama

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad bi se ostvarili snovi arheologa i povjesničara, arheološko nalazište Rižinice i Ilijin potok u solinskoj Rupotini postali bi nezamislivo ugodan spoj prirodnog ambijenta i baštine antičke i srednovjekovne kulture, a što je važnije – konačne spoznaje kako je riječ o prevažnom lokalitetu za nacionalnu povijest Hrvata.

Koji se godinama "šutao" po strani, premda je još don Frani Buliću krajem 19. stoljeća bilo jasno o čemu je ondje riječ.

Povijesna nesreća i ljudska nemarnost htjele su da upravo preko nalazišta prođe asfalt stare ceste Solin – Klis, a drenažne cijevi desetljećima su ispirale "stare stine" samostana u koji je sredinom devetog stoljeća hrvatski knez Trpimir doveo benediktince da mole i obrađuju ubavu dolinu i brežuljke.

Ne može se reći, u šest godina otkad se digla buka oko Rižinica napravilo se mnogo, od potpuno zapuštenog lokaliteta bez prilaza, sada na arheologiju gledamo s visine. Iz sredstava EU-ova projekta "Heritage Revived" od 364 tisuće eura, Grad Solin dodao je za opremu 90 tisuća eura, a radove su izvele Županijske ceste, nedavno su uređeni i otvoreni vidikovac i odmorište s ugibalištem za autobuse i manja vozila.

Ugrađena je ambijentalna rasvjeta, postavljene klupe, sanitarni čvor, digitalna infoploča, kante koje ti kažu "hvala" kad ubaciš smeće. Načinjena su monumentalna kamena stubišta, ostaje još samo u kamen "obući" betonsku fasadu prema nalazištu. Reklo bi se, logistika je postavljena, a sada treba još urediti i prezentirati ono najbitnije: arheologiju.

Za one koji ne znaju, nekoliko rečenica iz povijesti: uz rimsku cestu koja je vodila od Salone prema Klisu i dalje na Trilj, u plodnoj uvali na istočnim obroncima Kozjaka, knez Trpimir (oko 845. – 864.), koji je stolovao na Klisu, dao je podignuti crkvu i samostan i ondje je smjestio redovnike benediktince.

Odmah pod samostanom teče Ilijin potok, koji nikad ne presušuje – izvire nešto više, pod Crkvinom, gdje su također ostaci crkvice i samostana – a ušće mu je u vodama Jadra kod Šuplje crkve.

U povelji iz 852. godine stoji kako je Trpimir opremio samostan svim potrebnim za život redovnika i, još važnije, prvi put se u povijesti spominje ime Hrvata.

To je onaj Trpimir poznat svim đacima s trokutastog ulomka zabata koji je 1891. godine jedan rupotinski težak pronašao u vinogradu na Rižinicama i donio ga don Frani Buliću koji ga je pročitao: "Pro duce Trepim(ero)" i rekonstruirao: "Za kneza Trpimira prikažite Kristu molitvu u strahopoštovanju prignuvši glavu." Poduzetan kakav je bio, don Frane započinje iskapanja i 1895. otkriva crkvu i samostan.

Kasnije arheološke kampanje otkrile su još puno toga, o čemu nam govori dvostruki domaćin, dr. Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, koji skrbi o lokalitetu, ali i prvi susjed Rižinica; rođen je i djetinjstvo je proveo tek nekoliko stotina metara više, u naselju Rupotina.

– Mi danas znamo da nije riječ samo o starohrvatskom arheološkom lokalitetu, već o puno složenijem kompleksu. Između dva kamena kuka u najranijem sloju sada je vidljiva rimska villa rustica, odnosno gospodarske zgrade iz otprilike 2. stoljeća poslije Krista, oko kojeg se formiraju sve ostale kasnije gradnje.

Zapadno od ville nalazimo savršeno očuvan objekt do visine vijenca koji je vjerojatno bio religijske namjene, ali je do nastavka istraživanja konzerviran i nanovo pokriven zemljom. Donedavno je preko njega prolazila prometnica, koja je sada izmaknuta nekoliko metara zapadnije.

Pronađena je i gustirna za vodu mozaičkog poda, nekoliko poganskih i ranokršćanskih antičkih sarkofaga s latinskim natpisima, ranokršćanski pilastar, ulomci ranosrednjovjekovnog crkvenog namještaja, nakit, dijelovi staklenih i keramičkih posuda, metalni predmeti – navodi dr. Katić, dodavši kako su u 9. stoljeću, u Trpimirovo doba, ostaci rimske "farme" poslužili kao materijal za gradnju benediktinskog samostana i crkvice, a u vrtu vile pronađeno je ranosrednjovjekovno groblje nastalo između 9. i 15. stoljeća.

– Benediktinci su se bavili poljoprivredom, dapače, to im je bio glavni izvor održavanja, pa je cijela ova udolina i brežuljak s istoka – kad biste ga sad mogli vidjeti dok se obrađivao prije pedesetak godina – bio prošaran terasama, kamenim gomilama i podzidima koji su pratili konfiguraciju tla. Upravo ovdje na Rižinicama, na ovom malom komadiću tla, do našeg je vremena sačuvan "komadić benediktinskog krajobraza", što bismo trebali prepoznati kao jedinstvenu vrijednost lokaliteta.

Upravo je ovaj brežuljak s kliške strane Ilijina potoka još uvijek neistražena arheološka riznica čiji je manji dio do sada otkriven. Tuda je prolazila važna cesta od salonitanskih sjeverostočnih vrata tzv. Porte Andetrije preko Klisa do Trilja, i uz nju je bujao život

Tijekom 19. i 20. stoljeća nađeno je mnošto nalaza, spomenuo bih rimski torkular – tijesak za grožđe i desetak žrtvenika – otkriva ravnatelj Katić, dodavši kako već ove godine predstoje istraživanja zapadnog dijela lokaliteta i kvalitetnija prezentacija nalazišta, na koje sada prvi put mogu pristupiti posjetitelji.

Vodi nas preko Trpimirove zadužbine do gotovo jednako tako važnog predjela Rižinica, Ilijina potoka. Na Rižinicama smo bili puno puta, ali do potoka, udaljenog tridesetak metara, nikad, jer mu je bilo nemoguće prići koliko je bio zapušten.

Sada je stotinjak metara obale uz lokalitet očišćeno, što od podivljalog raslinja, što od škovaca, a u brijestovu šumarku postavljeni su stol i klupe, netko je već gradelavao...

– Ovaj potok je nevjerojatan, koliko je simpatičan, toliko je i povijesno važan. Naime, uz njega je u kontinuitetu nastajao život ljudi. Još od srednjeg vijeka, a možda i ranije, pa sve do naših dana izgrađen je na njemu niz mlinica, napajala se polja i stoka, nastajale građevine, zbog toga je građena i antička villa rustica i srednovjekovni benediktinski samostan. Mi rupotinska dica učila smo plivati u Ilijinu potoku, bilo je pastrva, potočnih rakova...

E sad najvažnije: kad bi bilo razumijevanja i volje, uz Ilijin potok, koji je dug oko dva kilometra, mogla bi se urediti šetnica koja bi bila od nacionalne važnosti. Zbog čega? Ako ćemo gledati od ušća potoka u Jadro, taj put kreće od Šuplje crkve, Zvonimirove krunidbene bazilike, prolazi pokraj ilirske Salone, srednjovjekovnih mlinica, kompleksa Rižinica, pa do Crkvine i tamošnjeg arheološkog nalazišta.

Područje je to od iznimne važnosti za hrvatsku nacionalnu povijest i u isto vrijeme obdareno izuzetnom prirodnom ljepotom. Nažalost i ugroženo, jer je baš na brijegu uz Rižinice predviđena građevinska zona. Pitam se možemo li napraviti taj važan korak i zanemariti parktikularne interese i donijeti ispravnu odluku o našoj baštini o kojoj toliko pričamo, a tako malo joj posvećujemo truda – zaključuje ravnatelj Miroslav Katić.

---

Kliški načelnik: ‘Neka se vlasnicima otkupe građevinske parcele‘


Brežuljak uz arheološko nalazište Rižinice s druge strane Ilijina potoka teritorijalno pripada Općini Klis, i na tom je terenu predviđena građevinska zona, zbog čega je ovaj ambijent, dosad gotovo nedirnut od antike, u opasnosti da bude nagrđen novogradnjama. Zbog čega je tako, pitali smo Jakova Vetmu, kliškog načelnika.

– To je tako jer je Prostorni plan općine Klis izrađen početkom 2000-ih, kad nitko nije mario za Rižinice, a kamoli za njihovu bližu okolicu. Granica građevinske zone nije do Ilijina potoka, nego više uz brijeg.

Kad smo već kod ove teme, moram reći da nas u Klisu jako ljuti što nas se uporno i godinama zaobilazi kad je riječ o ovakvim projektima. Zbog čega kad Klis graniči s tim područjem? Bez nas nema kompletnog rješenja, a zajednički možemo riješiti puno toga.

Nitko nas ništa nije pitao o Rižinicama, a sad je problem u našoj davno ucrtanoj građevinskoj zoni na privatnim parcelama. Tko može ljudima sada kazati: pretvorit ćemo vaše građevinske parcele u poljoprivredno zemljište i one će rapidno izgubiti na vrijednosti. Postoji i elegantnije rešenje: neka se vlasnicima otkupe tereni i svi zadovoljni – kategoričan je načelnik Vetma.

---

---

Društvo ‘Rižinice‘: ‘Prostor je napokon upristojen‘

Od prošle godine u Rupotini djeluje i Društvo Rižinice, čiji predsjednik Marin Matijević kaže kako Rižinice konačno izgledaju barem pristojno.

– Ajde, krenulo se od krova, najprije je uređeno ugibalište i odmorište, a cesta stara gotovo sedamdeset godina još nije sanirana. Ne zaboravimo da to postaje glavna cesta do Klisa kad se zatvori brza cesta. Uglavnom, kako je bilo, dobro je.

Stari Solinjani pričali su mi da se nekad uz Ilijin potok moglo pješačiti od Gašpine mlinice do Crkvine. Podržavamo inicijativu da se taj put obnovi i uredi, to će biti prava stvar – komentira Matijević.

---

---

image

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić na Rižinicama

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Sad je potpuno vidljivo i ranosrednjovjekovno groblje nastalo između 9. i 15. stoljeća

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Antički sarkofazi očišćeni od raslinja i od hrpa smeća

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

U brijestovu šumarku postavljeni su stol i klupe, netko je već i gradelavao

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Uz prastari benediktinski samostan sada su odmorište i pristupni put za posjetitelje

Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Uz ugibalište je izgrađen i vidikovac sa stolovima

Jakov Prkić/Cropix
---

---

image

Informacijska ploča sa svim važnim detaljima o Rižinicama

Jakov Prkić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Arheološki lokalitet Rižinice iznad Solina od neprocjenjive je nacionalne važnosti
 

Jakov Prkić/Cropix

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić na Rižinicama

 

Jakov Prkić/Cropix

Ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Miroslav Katić na Rižinicama

Jakov Prkić/Cropix

Antički sarkofazi očišćeni od raslinja i od hrpa smeća

Jakov Prkić/Cropix

Sad je potpuno vidljivo i ranosrednjovjekovno groblje nastalo između 9. i 15. stoljeća

Jakov Prkić/Cropix

U brijestovu šumarku postavljeni su stol i klupe, netko je već i gradelavao

Jakov Prkić/Cropix

Uz ugibalište je izgrađen i vidikovac sa stolovima

Jakov Prkić/Cropix

Uz prastari benediktinski samostan sada su odmorište i pristupni put za posjetitelje

Jakov Prkić/CROPIX

Jakov Prkić/Cropix

Informacijska ploča sa svim važnim detaljima o Rižinicama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/s-mora-i-kraja/blago-kneza-trpimira-na-korak-od-splita-napokon-ugledalo-svjetlo-dana-pogledajte-kamene-temeljce-hrvatske-drzave-1262650 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=84ab9153dd9a91b97428038cef5662e530868916 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Blago+kneza+Trpimira+na+korak+od+Splita+napokon+ugledalo+svjetlo+dana%2C+pogledajte+kamene+temeljce+hrvatske+dr%C5%BEave&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fblago-kneza-trpimira-na-korak-od-splita-napokon-ugledalo-svjetlo-dana-pogledajte-kamene-temeljce-hrvatske-drzave-1262650 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fs-mora-i-kraja%2Fblago-kneza-trpimira-na-korak-od-splita-napokon-ugledalo-svjetlo-dana-pogledajte-kamene-temeljce-hrvatske-drzave-1262650 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BAŠTINA U DRAČI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
S mora i krajaBAŠTINA U DRAČI

Blago kneza Trpimira na korak od Splita napokon ugledalo svjetlo dana, pogledajte kamene temeljce hrvatske države

Piše Damir Šarac
7. veljače 2023. - 07:29

Kad bi se ostvarili snovi arheologa i povjesničara, arheološko nalazište Rižinice i Ilijin potok u solinskoj Rupotini postali bi nezamislivo ugodan spoj prirodnog ambijenta i baštine antičke i srednovjekovne kulture, a što je važnije – konačne spoznaje kako je riječ o prevažnom lokalitetu za nacionalnu povijest Hrvata.

Koji se godinama "šutao" po strani, premda je još don Frani Buliću krajem 19. stoljeća bilo jasno o čemu je ondje riječ.

Povijesna nesreća i ljudska nemarnost htjele su da upravo preko nalazišta prođe asfalt stare ceste Solin – Klis, a drenažne cijevi desetljećima su ispirale "stare stine" samostana u koji je sredinom devetog stoljeća hrvatski knez Trpimir doveo benediktince da mole i obrađuju ubavu dolinu i brežuljke.

Ne može se reći, u šest...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:42