stdClass Object ( [id] => 1375405 [title] => Hranio generacije, a sada propada; Velolučani ogorčeni: ‘Gazda Milan svima je dužan! A u vezi je s Cvikovom odvjetnicom‘ [alias] => hranio-generacije-a-sada-propada-velolucani-ogorceni-gazda-milan-svima-je-duzan-a-u-vezi-je-s-cvikovom-odvjetnicom [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljuti su Velolučani, i to s pravom, jer je netko dopustio prodaju njihova ponosa, njihova brodogradilišta "Greben" koje je othranilo brojne generacije otočana. To je bila najuspješnija tvrtka 80-ih godina prošlog stoljeća, sa svojih navoza porinuli su brojna plovila, djelo pameti i ruku svojih sumještana!

A danas, dolaskom novog vlasnika, "Greben" je tek oronuli starac - hale su razrušene, navoz za spuštanje brodova u more "jaružan", pretvoren u brdo zemlje bez reda i namjene, travel lift ne radi jer motora za pogon nema, drugi stoji bez zadatka i svrhe, zvukovi uređivanja i servisiranja brodova u pogonima više se ne čuju...

- Ovo je za sparat se (op.a. ubit se)! Netko je dopustio uništenje "Grebena" i taj nikada neće odgovarati, već će zaraditi na trudima drugih. Iako nikome nije jasno kako je uopće "Greben" prodan za niti 3 milijuna kuna! Alo, niti 3 milijuna kuna cilo brodogradilište, cila servisna zona, svi pogoni, ali i nastavak koncesije za pomorsko dobro na kojemu se škver nalazi - sjeli smo s grupicom nekadašnjih zaposlenika "Grebena". Sve redom meštri od zanata, inženjeri koji su crtali, slagali sva ona plovila koja je "Greben" gradio i izgradio, za koje je nagrađivan brojnim priznanjima, odličjima i za izume i za izradu, tijekom svog poslovnog vijeka.

---

image

‘Greben‘ je othranio generacije otočana. A sad...

Vojko Bašić/Cropix
---

A sada nam ta grupa Velolučana svjedoči o propadanju škvera. Javno, s imenima, baš im i nije ugodno zboriti, no informacije koje nam daju samo otkrivaju kako ih srce boli zbog uništenja škvera!

- Nešto prije korona-pandemije, novi vlasnik uzeo je "Greben", i to Milan Dragović, čija je tvrtka "Global" registrirana u Dubrovniku, no znamo kako je ostao dužan zbog nekih građevinskih pothvata u Crnoj Gori, i da je u vezi sa svima nama znanom odvjetnicom našeg Cvika (Jakša Cvitanović, osuđeni diler droge), Anom Birimišom. Dolazili su tada u valu, u unajmljenu kuću i najavljivali veliki procvat "Grebena". No od škvera su ostali samo dugovi tog novog bogatog vlasnika - s ljutnjom, ali i tugom u glasu govore nam naši sugovornici brojeći kome je Dragović sve ostao dužan.

---

image

Odvjetnica Ana Birimiša

Ante Čizmić/Cropix
---

Prema njihovim saznanjima, dužan je i Općini Vela Luka, pa poduzeću iz Blata za odvoz i zbrinjavanje otpada jer se radi o opasnom otpadu, plastici, česticama poliestera, koje treba posebno zbrinuti. Zatim i splitskoj tvrtki koja je mjesecima kopala navoz, uništavala bagerima prostor za spuštanje brodova u more, ravnajući i šireći rivu ispred glavnog hangara, s ciljem da sutra tu na suhom vezu bude do desetak brodova čekajući svoj odlazak u hangar na "šminkanje".

Pa bezbrojnim malim poduzetnicima od kojih je kupovao materijal, ali i brojnim obrtnicima koji su u početku radili na servisu jednog broda, vlasništvo Ukrajinca, koji je dvije zime bio u hangaru "Grebena", no osim malo "piture" na bokovima servis broda nije okončan.

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga - tišina caruje brodogradilištem.

Trenutačno je unutar brodske hale brod drugog stranog državljanina, Turčina, koji je također na zimovanju.

---

image

Slika ‘Grebena‘ danas, s hrpom zemlje na navozu

Anđela Šćepanović/Cropix
---

- Svi su veselo pozdravljali prodaju "Grebena" u stečaju, nadajući se kako će se zakotrljati novi život, poglavito od strane malih brodara iz Krila, koji su smatrali da će dobiti škver za izradu mini kruzera, da će imati servisnu zonu za plovila i njihovo zimovanje, izvlačenje i spuštanje brodova u more nakon servisa. Sve je to potvrđivala i kupnja travel lifta, manjeg od 60-70 tona, no poslije smo doznali kako je i tom prodavatelju Talijanu dužan za lift. Novi veliki lift također je osvanio jednog dana na prostoru "Grebena" od 400 tona, namontiran je, ali nam kažu kako nema motor za pogon - nižu nam Velolučani, dodajući kako se sve uništavalo u "Grebenu", taracalo, odvozio materijal, no ne i ulagalo.

- Srce me je zabolilo kad sam vidija kako je uništen kalup za gradnju naših koćarica, onih dužine 24 metra! On je taj kalup pripolovija, isika na dva dila i proda ga u staro željezo. Pa po tom kalupu smo gradili oni brod za Hrvatsku mornaricu "Korčula" - sa sjetom nam govore inženjeri, ne vjerujući kakva se to budućnost kroji njihovu "Grebenu".

---

image

Ostale su prazne hale

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Odnosno, ima li velolučki škver uopće budućnosti?

- Gazda Milan cilo vrime priča o svom kompanjonu, nekom bogatašu koji će uletiti s lovom. Imam i ja tako jednog bogatuna, samo ne zna on doći do mene, do moje Luke. Koja je to sprdačina? Evo potaraca je i hotel "Jadran"! Lipo ga je "Samoborka", prijašnji vlasnik, sredila, malo ušminkala da i dalje ostanu dvije zvjezdice, dok se ne ide u kompletnu rekonstrukciju. On doša dasa i sve srušija unutra. Bilo je 50-ak soba, uredno, čisto, hotel na rivi, radija normalno u sezoni, a on odluči sve te sobe razbit - otkrivaju nam i još jedan detalj vezan uz poslovanje gazde Milana, kako mu sad već svi tepaju u Veloj Luci, ne razumijevajući njegove poslovne poteze, koji po svim Velolučanima ne drže vode, nemaju ni "p" od poslovnosti!

- Čovik prekine najam prodavaonici odjeće, obuće, kućnih potrepština "Mana" u prizemlju hotela. Ljudi su plaćali najam, potrošnju struje, a on ih iseli. Ništa pod milim bogom ne radi s hotelom. Niti ga uređuje niti ga prodaje. Dvi godine status quo!

---

image

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Nižu se tako priče o novom "poslovnjaku" u njihovu mjestu pa nam otkrivaju i kako mu je firma "Global" u blokadi, kako im prodaja škvera za niti 3 milijuna kuna koju je obavio stečajni upravitelj "Grebena" Mladen Žanetić ni danas nije jasna.

Kako se to njihov škver prodao za istu cijenu kao i jedan dotrajali brod. Onaj policijski, "Sv. Mihovil", koji je 2021. godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska rashodovala zbog neispravnosti, dotrajalosti i neisplativosti daljnjeg održavanja. To je 24 metra dugo plovilo prodano za 2,8 milijuna kuna.

- I njega smo izgradili na našem navozu! Za 22 milijuna kuna 1999. godine! Inženjer Dražen Šeparović ga je nacrta, a drugi inženjer Denis Andreis doradija. Nek se zna!

---

image

Zašto se sve ovo događa, što je s pomorskim dobrom gdje su "Grebenovi" navozi?

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Ogorčenje caruje za stolom, gdje nam bivši djelatnici "Grebena" govore o sudbini njihova škvera. Mnogi su i mirovinu zaradili na njegovim navozima, drugi u kancelarijama, gdje su crtali buduće brodove, pa mi sve prisnažuju i ovim podatkom:

- Prve ACI-jeve jedrilice mi smo gradili, brodice za spašavanje, prvi brod Hrvatske ratne mornarice izašao je s "Grebenova" navoza, nakon servisa. Toliko povijesti i sada ga neki stranac uništava. Ma to na kraju i nije važno, ali nek se zna da su naši inženjeri nacrtali sve brodove koje su i gradili. Samo je ona pilotina jedina bila projektirana na zagrebačkom Brodarskom institutu! Sve ostale su naši meštri i nacrtali i izgradili! Pa projekt koćarice, lifta za spuštat ribu u hladnjaču na koćarici, pa vitlo za mriže, sve su to projektirali naši domaći stručnjaci. U malom mistu od 4000 do 5000 čeljadi, imali smo svjetski poznatu i priznatu firmu. I sada su neki pametni, gori iz Zagreba, dopustili da sve propadne.

Zašto se sve ovo događa, što je s pomorskim dobrom gdje su "Grebenovi" navozi, upitali smo i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao i Ministarstvo turizma i sporta. Njihove odgovore ćemo naravno objaviti kada ih dobijemo.

Nazvali smo i Milana Dragovića, vlasnika "Grebena", koji nas je zamolio da se vidimo i porazgovaramo s njim - uživo.

- Kompleksna je ovo priča! Uložili smo u brodogradilište, ispunili smo više nego što nas obvezuje koncesijski ugovor. Nastavljamo s ulaganjem u brodogradnju, a sve to ću vam ispričati početkom tjedna kada se vratim sa službenog puta - najavio je Dragović iznošenje svoje priče o "Grebenu" i povratku života na navoze. Pričekat ćemo i taj razgovor.

---

Općina Vela Luka: Imali smo lani i ovrhu prema ‘Grebenu‘

Upitali smo i Katarinu Gugić, načelnicu općine Vela Luka, u vezi s problematikom "Grebena" i hotela "Jadran":

- Nažalost, sve se sporo događa jer smo u prodaji te s dolaskom novog vlasnika "Grebena" vidjeli priliku za napredovanje, no ovim stanjem stvarno nismo zadovoljni. Imali smo lani i ovrhu prema "Grebenu" u visini od 25 tisuća eura za komunalnu naknadu. Sada je taj račun plaćen.

Što se hotela "Jadran" tiče, žao nam je što nije u funkciji jer Vela Luka ima potrebe za hotelskim smještajem, a 51 soba u hotelu značajan je kapacitet za smještaj gostiju. Odrazilo se to i na broj za 1 posto manje noćenja lani u Veloj Luci.

---

---

Otočani: Pa mogla je i Općina kupiti ‘Greben‘

Govore nam otočani kako im je žao što je "Greben" kao uspješno brodogradilište propao! I na drugom kraju otoka, u Korčuli, još je jedan pokojni škver, i to "Inkobrod", dok je uspješno poslovanje zadržao samo "Radež" u Blatu.

- Zahvaljujući samo Branku Bačiću! Ne znamo kako mu je to uspjelo, no oni i dalje rade. Bilo pokaporte, poklopce za brodove za prijevoz rasutog tereta, ili za kaveza za uzgoj tune, servis mini kruzera, pa dizalice... Sekcije rade u Blatu, a spajaju ih u Bristi koja je dislocirana nekih 5-6 kilometara, gdje im dolaze brodovi za ukrcaj proizvoda.

Bilo bi bolje da se sve to nastavilo raditi u "Grebenu", a ne da iz Splita ovi u "Radežu" naručuju i plaćaju veliku dizalicu za ukrcaj? Pa mogla je i Općina kupiti "Greben" - dijele Velolučani savjete kako se nešto ipak moglo spasiti, uz prijedloge i rješenja:

- Na prostoru "Grebena", ako više neće biti brodogradnje, bilo bi bolje napraviti poslovnu zonu, na jednome mjestu imati prostor za obrtnike. Pa ćemo samo nastaviti plansko promišljanje uređenja Vele Luke, odnosno grupiranja na jednom mjestu - na zapadu od novog pristaništa poduzetnička zona, u sredini mista obrazovanje, sve skule i dvorana, a na kraju vale, u dnu doli - zdravlje! Kalos, Dom zdravlja i starački... Eto, sve je lipo posloženo osim ove poduzetničke zone, koja je nekad bila zona tvornica. Tvornica koje su redom umirale!

---

---

A što kažu resorna ministarstva?

Upite kakva je sudbina "Grebena", odnosno pomorskog dobra za koje ima koncesiju, uputili smo resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te vezano za hotel "Jadran", ima li uopće Ministarstvo turizma i sporta ingerencije za traženje rekonstrukcije zgrade opet u turističko-ugostiteljsku djelatnost, odgovor smo dobili od potonjeg ministarstva.

- Ministarstvo turizma i sporta je u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti nadležno za utvrđivanje ispunjenosti uvjeta za kategorizaciju objekata iz skupine hoteli i kampovi. Zakon također propisuje uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, no ne propisuje obvezu bavljenja njome.

Uvažavajući činjenicu kako Ministarstvo nema nadležnost ulaziti u poslovne odluke subjekata, nije moguće ni donositi konkretne akte vezane uz predmetno ulaganje ili raspolaganje imovinom.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Propadanje škvera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Propadanje škvera 2 0 7777 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-22 16:45:29 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => Sandra Barčot [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-25 21:05:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-25 21:05:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hranio generacije, a sada propada; Velolučani ogorčeni: 'Gazda Milan svima je dužan! A u vezi je s Cvikovom odvjetnicom' page_title=Hranio generacije, a sada propada; Velolučani ogorčeni: 'Gazda Milan svima je dužan! A u vezi je s Cvikovom odvjetnicom' [metakey] => Vela Luka, brodogradilište greben, milan dragović, Ana Birimiša [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26850951.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/24605825.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/1524204.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827209.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827217.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827223.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827227.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827231.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827235.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827237.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/26827238.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/22\/1230481.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela \u0160\u0107epanovi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne\u0161to prije korona-pandemije,\u00a0Milan Dragovi\u0107 uzeo je \u201dGreben\u201d. Dolazio je u valu sa svojom partnericom, odvjetnicom Anom Birimi\u0161om...<\/p>","

\u2018Greben\u2018\u00a0je othranio generacije oto\u010dana. A sad...<\/p>","

U \u2018Grebenu\u2018\u00a0je izgra\u0111en\u00a0i prvi hrvatski \u0161kolski brod,\u00a0jedrenjak \u2018Kraljica mora\u2018<\/p>","

\u2018Greben\u2018 danas, s\u00a0hrpom zemlje na navozu<\/p>","

Slika \u2018Grebena\u2018 danas, s\u00a0hrpom zemlje na navozu<\/p>","

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga<\/p>","

Za\u0161to se sve ovo doga\u0111a, \u0161to je s\u00a0pomorskim dobrom gdje su \u201dGrebenovi\u201d navozi?<\/p>","

Ostale su prazne hale<\/p>","

Hale su razru\u0161ene, navoz za spu\u0161tanje brodova u more \u201djaru\u017ean\u201d<\/p>","

Svi radovi su stali<\/p>","

Brodovi se ne grade niti se servisiraju<\/p>","

Odvjetnica Ana Birimi\u0161a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","59:52","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26850951_1920.jpg":"1920x1080","k_26850951_1280.jpg":"1280x1280","k_26850951_1024.jpg":"1024x1024","k_26850951_640.jpg":"640x640","k_26850951_480.jpg":"480x480","k_26850951_340.jpg":"340x340","k_26850951_220.jpg":"220x220","o_26850951_1280.jpg":"1280x853","o_26850951_1024.jpg":"1024x682","o_26850951_640.jpg":"640x426","o_26850951_480.jpg":"480x320","o_26850951_340.jpg":"340x226","o_26850951_220.jpg":"220x146","h_26850951_1280.jpg":"1280x854","h_26850951_1024.jpg":"1024x683","h_26850951_640.jpg":"640x427","h_26850951_480.jpg":"480x320","h_26850951_340.jpg":"340x227","h_26850951_220.jpg":"220x147","pp_26850951_1280.jpg":"1280x1628","pp_26850951_1024.jpg":"1024x1303","pp_26850951_640.jpg":"640x814","pp_26850951_480.jpg":"480x611","pp_26850951_340.jpg":"340x432","pp_26850951_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24605825_1920.jpg":"1920x1080","k_24605825_1280.jpg":"1280x1280","k_24605825_1024.jpg":"1024x1024","k_24605825_640.jpg":"640x640","k_24605825_480.jpg":"480x480","k_24605825_340.jpg":"340x340","k_24605825_220.jpg":"220x220","o_24605825_1280.jpg":"1280x852","o_24605825_1024.jpg":"1024x682","o_24605825_640.jpg":"640x426","o_24605825_480.jpg":"480x319","o_24605825_340.jpg":"340x226","o_24605825_220.jpg":"220x146","h_24605825_1280.jpg":"1280x854","h_24605825_1024.jpg":"1024x683","h_24605825_640.jpg":"640x427","h_24605825_480.jpg":"480x320","h_24605825_340.jpg":"340x227","h_24605825_220.jpg":"220x147","pp_24605825_1280.jpg":"1280x1628","pp_24605825_1024.jpg":"1024x1303","pp_24605825_640.jpg":"640x814","pp_24605825_480.jpg":"480x611","pp_24605825_340.jpg":"340x432","pp_24605825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_1524204_1920.jpg":"1920x1080","k_1524204_1280.jpg":"1280x1280","k_1524204_1024.jpg":"1024x1024","k_1524204_640.jpg":"640x640","k_1524204_480.jpg":"480x480","k_1524204_340.jpg":"340x340","k_1524204_220.jpg":"220x220","o_1524204_1280.jpg":"1280x826","o_1524204_1024.jpg":"1024x661","o_1524204_640.jpg":"640x413","o_1524204_480.jpg":"480x310","o_1524204_340.jpg":"340x219","o_1524204_220.jpg":"220x142","h_1524204_1280.jpg":"1280x854","h_1524204_1024.jpg":"1024x683","h_1524204_640.jpg":"640x427","h_1524204_480.jpg":"480x320","h_1524204_340.jpg":"340x227","h_1524204_220.jpg":"220x147","pp_1524204_1280.jpg":"1280x1628","pp_1524204_1024.jpg":"1024x1303","pp_1524204_640.jpg":"640x814","pp_1524204_480.jpg":"480x611","pp_1524204_340.jpg":"340x432","pp_1524204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26827209_1920.jpg":"1920x1080","k_26827209_1280.jpg":"1280x1280","k_26827209_1024.jpg":"1024x1024","k_26827209_640.jpg":"640x640","k_26827209_480.jpg":"480x480","k_26827209_340.jpg":"340x340","k_26827209_220.jpg":"220x220","o_26827209_1280.jpg":"1280x1706","o_26827209_1024.jpg":"1024x1365","o_26827209_640.jpg":"640x853","o_26827209_480.jpg":"480x640","o_26827209_340.jpg":"340x453","o_26827209_220.jpg":"220x293","h_26827209_1280.jpg":"1280x854","h_26827209_1024.jpg":"1024x683","h_26827209_640.jpg":"640x427","h_26827209_480.jpg":"480x320","h_26827209_340.jpg":"340x227","h_26827209_220.jpg":"220x147","pp_26827209_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827209_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827209_640.jpg":"640x814","pp_26827209_480.jpg":"480x611","pp_26827209_340.jpg":"340x432","pp_26827209_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827217_1920.jpg":"1920x1080","k_26827217_1280.jpg":"1280x1280","k_26827217_1024.jpg":"1024x1024","k_26827217_640.jpg":"640x640","k_26827217_480.jpg":"480x480","k_26827217_340.jpg":"340x340","k_26827217_220.jpg":"220x220","o_26827217_1280.jpg":"1280x960","o_26827217_1024.jpg":"1024x768","o_26827217_640.jpg":"640x480","o_26827217_480.jpg":"480x360","o_26827217_340.jpg":"340x255","o_26827217_220.jpg":"220x165","h_26827217_1280.jpg":"1280x854","h_26827217_1024.jpg":"1024x683","h_26827217_640.jpg":"640x427","h_26827217_480.jpg":"480x320","h_26827217_340.jpg":"340x227","h_26827217_220.jpg":"220x147","pp_26827217_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827217_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827217_640.jpg":"640x814","pp_26827217_480.jpg":"480x611","pp_26827217_340.jpg":"340x432","pp_26827217_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827223_1920.jpg":"1920x1080","k_26827223_1280.jpg":"1280x1280","k_26827223_1024.jpg":"1024x1024","k_26827223_640.jpg":"640x640","k_26827223_480.jpg":"480x480","k_26827223_340.jpg":"340x340","k_26827223_220.jpg":"220x220","o_26827223_1280.jpg":"1280x960","o_26827223_1024.jpg":"1024x768","o_26827223_640.jpg":"640x480","o_26827223_480.jpg":"480x360","o_26827223_340.jpg":"340x255","o_26827223_220.jpg":"220x165","h_26827223_1280.jpg":"1280x854","h_26827223_1024.jpg":"1024x683","h_26827223_640.jpg":"640x427","h_26827223_480.jpg":"480x320","h_26827223_340.jpg":"340x227","h_26827223_220.jpg":"220x147","pp_26827223_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827223_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827223_640.jpg":"640x814","pp_26827223_480.jpg":"480x611","pp_26827223_340.jpg":"340x432","pp_26827223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827227_1920.jpg":"1920x1080","k_26827227_1280.jpg":"1280x1280","k_26827227_1024.jpg":"1024x1024","k_26827227_640.jpg":"640x640","k_26827227_480.jpg":"480x480","k_26827227_340.jpg":"340x340","k_26827227_220.jpg":"220x220","o_26827227_1280.jpg":"1280x960","o_26827227_1024.jpg":"1024x768","o_26827227_640.jpg":"640x480","o_26827227_480.jpg":"480x360","o_26827227_340.jpg":"340x255","o_26827227_220.jpg":"220x165","h_26827227_1280.jpg":"1280x854","h_26827227_1024.jpg":"1024x683","h_26827227_640.jpg":"640x427","h_26827227_480.jpg":"480x320","h_26827227_340.jpg":"340x227","h_26827227_220.jpg":"220x147","pp_26827227_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827227_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827227_640.jpg":"640x814","pp_26827227_480.jpg":"480x611","pp_26827227_340.jpg":"340x432","pp_26827227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827231_1920.jpg":"1920x1080","k_26827231_1280.jpg":"1280x1280","k_26827231_1024.jpg":"1024x1024","k_26827231_640.jpg":"640x640","k_26827231_480.jpg":"480x480","k_26827231_340.jpg":"340x340","k_26827231_220.jpg":"220x220","o_26827231_1280.jpg":"1280x960","o_26827231_1024.jpg":"1024x768","o_26827231_640.jpg":"640x480","o_26827231_480.jpg":"480x360","o_26827231_340.jpg":"340x255","o_26827231_220.jpg":"220x165","h_26827231_1280.jpg":"1280x854","h_26827231_1024.jpg":"1024x683","h_26827231_640.jpg":"640x427","h_26827231_480.jpg":"480x320","h_26827231_340.jpg":"340x227","h_26827231_220.jpg":"220x147","pp_26827231_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827231_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827231_640.jpg":"640x814","pp_26827231_480.jpg":"480x611","pp_26827231_340.jpg":"340x432","pp_26827231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827235_1920.jpg":"1920x1080","k_26827235_1280.jpg":"1280x1280","k_26827235_1024.jpg":"1024x1024","k_26827235_640.jpg":"640x640","k_26827235_480.jpg":"480x480","k_26827235_340.jpg":"340x340","k_26827235_220.jpg":"220x220","o_26827235_1280.jpg":"1280x960","o_26827235_1024.jpg":"1024x768","o_26827235_640.jpg":"640x480","o_26827235_480.jpg":"480x360","o_26827235_340.jpg":"340x255","o_26827235_220.jpg":"220x165","h_26827235_1280.jpg":"1280x854","h_26827235_1024.jpg":"1024x683","h_26827235_640.jpg":"640x427","h_26827235_480.jpg":"480x320","h_26827235_340.jpg":"340x227","h_26827235_220.jpg":"220x147","pp_26827235_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827235_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827235_640.jpg":"640x814","pp_26827235_480.jpg":"480x611","pp_26827235_340.jpg":"340x432","pp_26827235_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827237_1920.jpg":"1920x1080","k_26827237_1280.jpg":"1280x1280","k_26827237_1024.jpg":"1024x1024","k_26827237_640.jpg":"640x640","k_26827237_480.jpg":"480x480","k_26827237_340.jpg":"340x340","k_26827237_220.jpg":"220x220","o_26827237_1280.jpg":"1280x960","o_26827237_1024.jpg":"1024x768","o_26827237_640.jpg":"640x480","o_26827237_480.jpg":"480x360","o_26827237_340.jpg":"340x255","o_26827237_220.jpg":"220x165","h_26827237_1280.jpg":"1280x854","h_26827237_1024.jpg":"1024x683","h_26827237_640.jpg":"640x427","h_26827237_480.jpg":"480x320","h_26827237_340.jpg":"340x227","h_26827237_220.jpg":"220x147","pp_26827237_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827237_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827237_640.jpg":"640x814","pp_26827237_480.jpg":"480x611","pp_26827237_340.jpg":"340x432","pp_26827237_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26827238_1920.jpg":"1920x1080","k_26827238_1280.jpg":"1280x1280","k_26827238_1024.jpg":"1024x1024","k_26827238_640.jpg":"640x640","k_26827238_480.jpg":"480x480","k_26827238_340.jpg":"340x340","k_26827238_220.jpg":"220x220","o_26827238_1280.jpg":"1280x960","o_26827238_1024.jpg":"1024x768","o_26827238_640.jpg":"640x480","o_26827238_480.jpg":"480x360","o_26827238_340.jpg":"340x255","o_26827238_220.jpg":"220x165","h_26827238_1280.jpg":"1280x854","h_26827238_1024.jpg":"1024x683","h_26827238_640.jpg":"640x427","h_26827238_480.jpg":"480x320","h_26827238_340.jpg":"340x227","h_26827238_220.jpg":"220x147","pp_26827238_1280.jpg":"1280x1628","pp_26827238_1024.jpg":"1024x1303","pp_26827238_640.jpg":"640x814","pp_26827238_480.jpg":"480x611","pp_26827238_340.jpg":"340x432","pp_26827238_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1202","hd_1230481_1920.jpg":"1920x1080","k_1230481_1280.jpg":"1280x1280","k_1230481_1024.jpg":"1024x1024","k_1230481_640.jpg":"640x640","k_1230481_480.jpg":"480x480","k_1230481_340.jpg":"340x340","k_1230481_220.jpg":"220x220","o_1230481_1280.jpg":"1280x801","o_1230481_1024.jpg":"1024x641","o_1230481_640.jpg":"640x400","o_1230481_480.jpg":"480x300","o_1230481_340.jpg":"340x212","o_1230481_220.jpg":"220x137","h_1230481_1280.jpg":"1280x854","h_1230481_1024.jpg":"1024x683","h_1230481_640.jpg":"640x427","h_1230481_480.jpg":"480x320","h_1230481_340.jpg":"340x227","h_1230481_220.jpg":"220x147","pp_1230481_1280.jpg":"1280x1628","pp_1230481_1024.jpg":"1024x1303","pp_1230481_640.jpg":"640x814","pp_1230481_480.jpg":"480x611","pp_1230481_340.jpg":"340x432","pp_1230481_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15371264 Threads: 1 Questions: 3187479923 Slow queries: 7156663 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235728792 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/hranio-generacije-a-sada-propada-velolucani-ogorceni-gazda-milan-svima-je-duzan-a-u-vezi-je-s-cvikovom-odvjetnicom-1375405 [printLink] => /dalmacija/otoci/hranio-generacije-a-sada-propada-velolucani-ogorceni-gazda-milan-svima-je-duzan-a-u-vezi-je-s-cvikovom-odvjetnicom-1375405?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 389173 [name] => VELA LUKA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vela-luka [link] => /tag/vela-luka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645330 [name] => brodogradilište greben [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-31 12:05:14 [main_article_id] => 0 [alias] => brodogradiliste-greben [link] => /tag/brodogradiliste-greben ) [2] => stdClass Object ( [id] => 753242 [name] => milan dragović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-25 22:06:22 [main_article_id] => 0 [alias] => milan-dragovic [link] => /tag/milan-dragovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 304824 [name] => ana birimiša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-birimisa [link] => /tag/ana-birimisa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Propadanje škvera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hranio generacije, a sada propada; Velolučani ogorčeni: ‘Gazda Milan svima je dužan! A u vezi je s Cvikovom odvjetnicom‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26850951.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix [mainImageDesc] =>

Nešto prije korona-pandemije, Milan Dragović uzeo je ”Greben”. Dolazio je u valu sa svojom partnericom, odvjetnicom Anom Birimišom...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26850951.jpg [title] =>

Nešto prije korona-pandemije, Milan Dragović uzeo je ”Greben”. Dolazio je u valu sa svojom partnericom, odvjetnicom Anom Birimišom...

ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/24605825.jpg [title] =>

‘Greben‘ je othranio generacije otočana. A sad...

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/1524204.jpg [title] =>

U ‘Grebenu‘ je izgrađen i prvi hrvatski školski brod, jedrenjak ‘Kraljica mora‘

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827209.jpg [title] =>

‘Greben‘ danas, s hrpom zemlje na navozu

Anđela Šćepanović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827217.jpg [title] =>

Slika ‘Grebena‘ danas, s hrpom zemlje na navozu

Anđela Šćepanović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827223.jpg [title] =>

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga

Anđela Šćepanović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827227.jpg [title] =>

Zašto se sve ovo događa, što je s pomorskim dobrom gdje su ”Grebenovi” navozi?

Anđela Šćepanović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827231.jpg [title] =>

Ostale su prazne hale

Anđela Šćepanović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827235.jpg [title] =>

Hale su razrušene, navoz za spuštanje brodova u more ”jaružan”

Anđela Šćepanović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827237.jpg [title] =>

Svi radovi su stali

Anđela Šćepanović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/26827238.jpg [title] =>

Brodovi se ne grade niti se servisiraju

Anđela Šćepanović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/22/1230481.jpg [title] =>

Odvjetnica Ana Birimiša

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljuti su Velolučani, i to s pravom, jer je netko dopustio prodaju njihova ponosa, njihova brodogradilišta "Greben" koje je othranilo brojne generacije otočana. To je bila najuspješnija tvrtka 80-ih godina prošlog stoljeća, sa svojih navoza porinuli su brojna plovila, djelo pameti i ruku svojih sumještana!

A danas, dolaskom novog vlasnika, "Greben" je tek oronuli starac - hale su razrušene, navoz za spuštanje brodova u more "jaružan", pretvoren u brdo zemlje bez reda i namjene, travel lift ne radi jer motora za pogon nema, drugi stoji bez zadatka i svrhe, zvukovi uređivanja i servisiranja brodova u pogonima više se ne čuju...

- Ovo je za sparat se (op.a. ubit se)! Netko je dopustio uništenje "Grebena" i taj nikada neće odgovarati, već će zaraditi na trudima drugih. Iako nikome nije jasno kako je uopće "Greben" prodan za niti 3 milijuna kuna! Alo, niti 3 milijuna kuna cilo brodogradilište, cila servisna zona, svi pogoni, ali i nastavak koncesije za pomorsko dobro na kojemu se škver nalazi - sjeli smo s grupicom nekadašnjih zaposlenika "Grebena". Sve redom meštri od zanata, inženjeri koji su crtali, slagali sva ona plovila koja je "Greben" gradio i izgradio, za koje je nagrađivan brojnim priznanjima, odličjima i za izume i za izradu, tijekom svog poslovnog vijeka.

---

image

‘Greben‘ je othranio generacije otočana. A sad...

Vojko Bašić/Cropix
---

A sada nam ta grupa Velolučana svjedoči o propadanju škvera. Javno, s imenima, baš im i nije ugodno zboriti, no informacije koje nam daju samo otkrivaju kako ih srce boli zbog uništenja škvera!

- Nešto prije korona-pandemije, novi vlasnik uzeo je "Greben", i to Milan Dragović, čija je tvrtka "Global" registrirana u Dubrovniku, no znamo kako je ostao dužan zbog nekih građevinskih pothvata u Crnoj Gori, i da je u vezi sa svima nama znanom odvjetnicom našeg Cvika (Jakša Cvitanović, osuđeni diler droge), Anom Birimišom. Dolazili su tada u valu, u unajmljenu kuću i najavljivali veliki procvat "Grebena". No od škvera su ostali samo dugovi tog novog bogatog vlasnika - s ljutnjom, ali i tugom u glasu govore nam naši sugovornici brojeći kome je Dragović sve ostao dužan.

---

image

Odvjetnica Ana Birimiša

Ante Čizmić/Cropix
---

Prema njihovim saznanjima, dužan je i Općini Vela Luka, pa poduzeću iz Blata za odvoz i zbrinjavanje otpada jer se radi o opasnom otpadu, plastici, česticama poliestera, koje treba posebno zbrinuti. Zatim i splitskoj tvrtki koja je mjesecima kopala navoz, uništavala bagerima prostor za spuštanje brodova u more, ravnajući i šireći rivu ispred glavnog hangara, s ciljem da sutra tu na suhom vezu bude do desetak brodova čekajući svoj odlazak u hangar na "šminkanje".

Pa bezbrojnim malim poduzetnicima od kojih je kupovao materijal, ali i brojnim obrtnicima koji su u početku radili na servisu jednog broda, vlasništvo Ukrajinca, koji je dvije zime bio u hangaru "Grebena", no osim malo "piture" na bokovima servis broda nije okončan.

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga - tišina caruje brodogradilištem.

Trenutačno je unutar brodske hale brod drugog stranog državljanina, Turčina, koji je također na zimovanju.

---

image

Slika ‘Grebena‘ danas, s hrpom zemlje na navozu

Anđela Šćepanović/Cropix
---

- Svi su veselo pozdravljali prodaju "Grebena" u stečaju, nadajući se kako će se zakotrljati novi život, poglavito od strane malih brodara iz Krila, koji su smatrali da će dobiti škver za izradu mini kruzera, da će imati servisnu zonu za plovila i njihovo zimovanje, izvlačenje i spuštanje brodova u more nakon servisa. Sve je to potvrđivala i kupnja travel lifta, manjeg od 60-70 tona, no poslije smo doznali kako je i tom prodavatelju Talijanu dužan za lift. Novi veliki lift također je osvanio jednog dana na prostoru "Grebena" od 400 tona, namontiran je, ali nam kažu kako nema motor za pogon - nižu nam Velolučani, dodajući kako se sve uništavalo u "Grebenu", taracalo, odvozio materijal, no ne i ulagalo.

- Srce me je zabolilo kad sam vidija kako je uništen kalup za gradnju naših koćarica, onih dužine 24 metra! On je taj kalup pripolovija, isika na dva dila i proda ga u staro željezo. Pa po tom kalupu smo gradili oni brod za Hrvatsku mornaricu "Korčula" - sa sjetom nam govore inženjeri, ne vjerujući kakva se to budućnost kroji njihovu "Grebenu".

---

image

Ostale su prazne hale

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Odnosno, ima li velolučki škver uopće budućnosti?

- Gazda Milan cilo vrime priča o svom kompanjonu, nekom bogatašu koji će uletiti s lovom. Imam i ja tako jednog bogatuna, samo ne zna on doći do mene, do moje Luke. Koja je to sprdačina? Evo potaraca je i hotel "Jadran"! Lipo ga je "Samoborka", prijašnji vlasnik, sredila, malo ušminkala da i dalje ostanu dvije zvjezdice, dok se ne ide u kompletnu rekonstrukciju. On doša dasa i sve srušija unutra. Bilo je 50-ak soba, uredno, čisto, hotel na rivi, radija normalno u sezoni, a on odluči sve te sobe razbit - otkrivaju nam i još jedan detalj vezan uz poslovanje gazde Milana, kako mu sad već svi tepaju u Veloj Luci, ne razumijevajući njegove poslovne poteze, koji po svim Velolučanima ne drže vode, nemaju ni "p" od poslovnosti!

- Čovik prekine najam prodavaonici odjeće, obuće, kućnih potrepština "Mana" u prizemlju hotela. Ljudi su plaćali najam, potrošnju struje, a on ih iseli. Ništa pod milim bogom ne radi s hotelom. Niti ga uređuje niti ga prodaje. Dvi godine status quo!

---

image

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Nižu se tako priče o novom "poslovnjaku" u njihovu mjestu pa nam otkrivaju i kako mu je firma "Global" u blokadi, kako im prodaja škvera za niti 3 milijuna kuna koju je obavio stečajni upravitelj "Grebena" Mladen Žanetić ni danas nije jasna.

Kako se to njihov škver prodao za istu cijenu kao i jedan dotrajali brod. Onaj policijski, "Sv. Mihovil", koji je 2021. godine Policijska uprava dubrovačko-neretvanska rashodovala zbog neispravnosti, dotrajalosti i neisplativosti daljnjeg održavanja. To je 24 metra dugo plovilo prodano za 2,8 milijuna kuna.

- I njega smo izgradili na našem navozu! Za 22 milijuna kuna 1999. godine! Inženjer Dražen Šeparović ga je nacrta, a drugi inženjer Denis Andreis doradija. Nek se zna!

---

image

Zašto se sve ovo događa, što je s pomorskim dobrom gdje su "Grebenovi" navozi?

Anđela Šćepanović/Cropix
---

Ogorčenje caruje za stolom, gdje nam bivši djelatnici "Grebena" govore o sudbini njihova škvera. Mnogi su i mirovinu zaradili na njegovim navozima, drugi u kancelarijama, gdje su crtali buduće brodove, pa mi sve prisnažuju i ovim podatkom:

- Prve ACI-jeve jedrilice mi smo gradili, brodice za spašavanje, prvi brod Hrvatske ratne mornarice izašao je s "Grebenova" navoza, nakon servisa. Toliko povijesti i sada ga neki stranac uništava. Ma to na kraju i nije važno, ali nek se zna da su naši inženjeri nacrtali sve brodove koje su i gradili. Samo je ona pilotina jedina bila projektirana na zagrebačkom Brodarskom institutu! Sve ostale su naši meštri i nacrtali i izgradili! Pa projekt koćarice, lifta za spuštat ribu u hladnjaču na koćarici, pa vitlo za mriže, sve su to projektirali naši domaći stručnjaci. U malom mistu od 4000 do 5000 čeljadi, imali smo svjetski poznatu i priznatu firmu. I sada su neki pametni, gori iz Zagreba, dopustili da sve propadne.

Zašto se sve ovo događa, što je s pomorskim dobrom gdje su "Grebenovi" navozi, upitali smo i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao i Ministarstvo turizma i sporta. Njihove odgovore ćemo naravno objaviti kada ih dobijemo.

Nazvali smo i Milana Dragovića, vlasnika "Grebena", koji nas je zamolio da se vidimo i porazgovaramo s njim - uživo.

- Kompleksna je ovo priča! Uložili smo u brodogradilište, ispunili smo više nego što nas obvezuje koncesijski ugovor. Nastavljamo s ulaganjem u brodogradnju, a sve to ću vam ispričati početkom tjedna kada se vratim sa službenog puta - najavio je Dragović iznošenje svoje priče o "Grebenu" i povratku života na navoze. Pričekat ćemo i taj razgovor.

---

Općina Vela Luka: Imali smo lani i ovrhu prema ‘Grebenu‘

Upitali smo i Katarinu Gugić, načelnicu općine Vela Luka, u vezi s problematikom "Grebena" i hotela "Jadran":

- Nažalost, sve se sporo događa jer smo u prodaji te s dolaskom novog vlasnika "Grebena" vidjeli priliku za napredovanje, no ovim stanjem stvarno nismo zadovoljni. Imali smo lani i ovrhu prema "Grebenu" u visini od 25 tisuća eura za komunalnu naknadu. Sada je taj račun plaćen.

Što se hotela "Jadran" tiče, žao nam je što nije u funkciji jer Vela Luka ima potrebe za hotelskim smještajem, a 51 soba u hotelu značajan je kapacitet za smještaj gostiju. Odrazilo se to i na broj za 1 posto manje noćenja lani u Veloj Luci.

---

---

Otočani: Pa mogla je i Općina kupiti ‘Greben‘

Govore nam otočani kako im je žao što je "Greben" kao uspješno brodogradilište propao! I na drugom kraju otoka, u Korčuli, još je jedan pokojni škver, i to "Inkobrod", dok je uspješno poslovanje zadržao samo "Radež" u Blatu.

- Zahvaljujući samo Branku Bačiću! Ne znamo kako mu je to uspjelo, no oni i dalje rade. Bilo pokaporte, poklopce za brodove za prijevoz rasutog tereta, ili za kaveza za uzgoj tune, servis mini kruzera, pa dizalice... Sekcije rade u Blatu, a spajaju ih u Bristi koja je dislocirana nekih 5-6 kilometara, gdje im dolaze brodovi za ukrcaj proizvoda.

Bilo bi bolje da se sve to nastavilo raditi u "Grebenu", a ne da iz Splita ovi u "Radežu" naručuju i plaćaju veliku dizalicu za ukrcaj? Pa mogla je i Općina kupiti "Greben" - dijele Velolučani savjete kako se nešto ipak moglo spasiti, uz prijedloge i rješenja:

- Na prostoru "Grebena", ako više neće biti brodogradnje, bilo bi bolje napraviti poslovnu zonu, na jednome mjestu imati prostor za obrtnike. Pa ćemo samo nastaviti plansko promišljanje uređenja Vele Luke, odnosno grupiranja na jednom mjestu - na zapadu od novog pristaništa poduzetnička zona, u sredini mista obrazovanje, sve skule i dvorana, a na kraju vale, u dnu doli - zdravlje! Kalos, Dom zdravlja i starački... Eto, sve je lipo posloženo osim ove poduzetničke zone, koja je nekad bila zona tvornica. Tvornica koje su redom umirale!

---

---

A što kažu resorna ministarstva?

Upite kakva je sudbina "Grebena", odnosno pomorskog dobra za koje ima koncesiju, uputili smo resornom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te vezano za hotel "Jadran", ima li uopće Ministarstvo turizma i sporta ingerencije za traženje rekonstrukcije zgrade opet u turističko-ugostiteljsku djelatnost, odgovor smo dobili od potonjeg ministarstva.

- Ministarstvo turizma i sporta je u skladu sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti nadležno za utvrđivanje ispunjenosti uvjeta za kategorizaciju objekata iz skupine hoteli i kampovi. Zakon također propisuje uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, no ne propisuje obvezu bavljenja njome.

Uvažavajući činjenicu kako Ministarstvo nema nadležnost ulaziti u poslovne odluke subjekata, nije moguće ni donositi konkretne akte vezane uz predmetno ulaganje ili raspolaganje imovinom.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Anđela Šćepanović/Cropix Ante Čizmić/Cropix
ilustracija/Cropix

Nešto prije korona-pandemije, Milan Dragović uzeo je ”Greben”. Dolazio je u valu sa svojom partnericom, odvjetnicom Anom Birimišom...

Vojko Bašić/Cropix

‘Greben‘ je othranio generacije otočana. A sad...

Vojko Bašić/Cropix

U ‘Grebenu‘ je izgrađen i prvi hrvatski školski brod, jedrenjak ‘Kraljica mora‘

Anđela Šćepanović/Cropix

‘Greben‘ danas, s hrpom zemlje na navozu

Anđela Šćepanović/Cropix

Slika ‘Grebena‘ danas, s hrpom zemlje na navozu

Anđela Šćepanović/Cropix

Bilo je i nekoliko radnika zaposleno, no sada nema nikoga

Anđela Šćepanović/Cropix

Zašto se sve ovo događa, što je s pomorskim dobrom gdje su ”Grebenovi” navozi?

Anđela Šćepanović/Cropix

Ostale su prazne hale

Anđela Šćepanović/Cropix

Hale su razrušene, navoz za spuštanje brodova u more ”jaružan”

Anđela Šćepanović/Cropix

Svi radovi su stali

Anđela Šćepanović/Cropix

Brodovi se ne grade niti se servisiraju

Ante Čizmić/Cropix

Odvjetnica Ana Birimiša

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/hranio-generacije-a-sada-propada-velolucani-ogorceni-gazda-milan-svima-je-duzan-a-u-vezi-je-s-cvikovom-odvjetnicom-1375405 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d64ac9e345f4e35c4a5840cb7e4e20e35e9774e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hranio+generacije%2C+a+sada+propada%3B+Velolu%C4%8Dani+ogor%C4%8Deni%3A+%E2%80%98Gazda+Milan+svima+je+du%C5%BEan%21+A+u+vezi+je+s+Cvikovom+odvjetnicom%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fhranio-generacije-a-sada-propada-velolucani-ogorceni-gazda-milan-svima-je-duzan-a-u-vezi-je-s-cvikovom-odvjetnicom-1375405 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fhranio-generacije-a-sada-propada-velolucani-ogorceni-gazda-milan-svima-je-duzan-a-u-vezi-je-s-cvikovom-odvjetnicom-1375405 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Propadanje škvera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
OtociPropadanje škvera

Hranio generacije, a sada propada; Velolučani ogorčeni: ‘Gazda Milan svima je dužan! A u vezi je s Cvikovom odvjetnicom‘

Piše Sandra Barčot
25. ožujka 2024. - 22:05
Nešto prije korona-pandemije, Milan Dragović uzeo je ”Greben”. Dolazio je u valu sa svojom partnericom, odvjetnicom Anom Birimišom...ilustracija/Cropix

Ljuti su Velolučani, i to s pravom, jer je netko dopustio prodaju njihova ponosa, njihova brodogradilišta "Greben" koje je othranilo brojne generacije otočana. To je bila najuspješnija tvrtka 80-ih godina prošlog stoljeća, sa svojih navoza porinuli su brojna plovila, djelo pameti i ruku svojih sumještana!

A danas, dolaskom novog vlasnika, "Greben" je tek oronuli starac - hale su razrušene, navoz za spuštanje brodova u more "jaružan", pretvoren u brdo zemlje bez reda i namjene, travel lift ne radi jer motora za pogon nema, drugi stoji bez zadatka i svrhe, zvukovi uređivanja i servisiranja brodova u pogonima više se ne čuju...

- Ovo je za sparat se (op.a. ubit se)! Netko je dopustio uništenje "Grebena" i taj nikada neće odgovarati, već će zaraditi na trudima drugih. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:58