stdClass Object ( [id] => 1316541 [title] => Nekad je bio pravi mali grad, ljeti i s 14.000 ljudi, a sada sve propada. Načelnik: ‘Za sve je kriva Republika Hrvatska‘ [alias] => nekad-je-bio-pravi-mali-grad-ljeti-i-s-14-000-ljudi-a-sada-sve-propada-nacelnik-za-sve-je-kriva-republika-hrvatska [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na klupi piše Ministarstvo tuđih poslova. Prazna je. A kakva će i biti u podne.

Domaći svijet posakrivao se po kućama, sklopio škure i naložio klime, a stranci, koji uglavnom govore ovim našim jezikom, još uvijek svačijim i slobodnim od svakoga zakona, drže se plaže i hlada, pa se kvase u vodi što se more zove.

A zadnji ministar koji je Gradcem koračao - jer u Gradcu smo, na istočnom obodu Splitsko-dalmatinske županije, mirnom i opuštenom poput samog kraja svijeta, a to kraj i jest, jer nakon njega niti ičega više ima, niti ičega treba biti - bio je Goran Marić. Neobičan tip. Lajav. Dao je ostavku nakon što je otkriveno da je muljao s nekretninama. I svojim i tuđim. I da nimalo nije drukčiji od ostale braće HDZ-ovaca.

A taman se bio uhvatio posla. Bio je prvi i zadnji ministar državne imovine. I prvi i zadnji ministar koji je došao u Gradac. Ako ne računamo Borisa Lalovca, kojemu je Gradac rodno mjesto.

- Ne mogu govoriti što je bilo prije mene, ali otkako sam ja načelnik, a to je od 2017. godine, samo je Goran Marić ovdje navraćao, a nakon njega nitko - kaže nam načelnik općine Matko Burić.

---

image

Načelnik općine Matko Burić: Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su uložiti, a mi im nemamo što reći

Božidar Vukičević/Cropix
---

Da mu je riješiti najveći problem, Gradac bi bio spašen. Ovako, životari. Od sezone do sezone. A kad dođe jesen pa kad se Gračani krenu prebrojavati, kao nakon kakve teške bitke, zlo mu dođe. U samome mjestu, u deset godina, od 2011. do 2021., broj stanovnika pao je s 1308 na 989, a u općini, koju još čine Brist, Drvenik, Podaca i Zaostrog, sve perla do perle na kraju biserne makarske niske, skliznuo je s 3261 na 2401. Ajme.

Sve propada

Samo se odmarališta drže. Koliko ih je bilo prije deset, dvadeset godina, toliko ih je i danas. I kakva su bila onda, takva su i sada. Nikakva. Usred jednog nikla je i smokva. Eto kakva su.

- Sve propada - zdvojno će Burić.

Općina čisti okoliš, koliko može, da se zmije ne kote i da je manja sramota, ali nema tu velike vajde, odmarališta ostaju gračko ruglo. I nikoga dalje od Gradca nije briga što je tako.

---

image

Smokva se probila kroz ruševine. Kako nam je uspjelo sve to razoriti u 30 godina!

 

BoŽidar VukiČević/Cropix
---

- Za sve je kriva Republika Hrvatska - kratko i jasno će Burić.

Nema tu, dodaje, velike filozofije. Odmarališta treba ili vratiti vlasnicima u BiH i Srbiji ili ih dati u zakup. Status quo najgora je opcija.

Goran Marić bio je 2018. godine raspisao natječaj za zakup 11 gračkih napuštenih odmarališta na koji se javilo više od 300 ponuđača, a s nekima su sklopljeni i ugovori. No, na koncu su raskinuti. “Zbog spleta nesretnih okolnosti”, kako su kolegici Dijani Turić u ožujku ove godine kazali u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

“Nažalost, zbog spleta nesretnih okolnosti, a prije svega zbog pandemije koronavirusa, investitori su zapali u probleme (...) Pritom je važno naglasiti da je Ministarstvo izišlo u susret investitorima na način da je svima produljen rok za dovođenje nekretnina namjeni na dodatnih godinu dana upravo zbog pandemije koronavirusa i problema koje je izazvala. Međutim, ni taj potez nije bio dovoljan da bi ugovori ostali na snazi. Slijedom navedenog, javni poziv nije bio poništen, već su po njemu sklopljeni ugovori koji su u pravilu kasnije raskinuti zbog okolnosti na koje nitko nije mogao utjecati”, objasnili su u Ministarstvu.

---

image

Odmaralište ‘Saobraćajci’ (30 metara od mora), na zidu piše ‘zabranje ulaz’. Pa tko bi tu ušao, osim štakora i zmija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nisu objasnili što se čeka s novim natječajem. Tek su napomenuli kako “imaju u planu objavljivati nove pozive na 30-godišnji zakup nekretnina, odnosno do bilateralnog rješavanja sukcesijske imovine”.

Cijena godišnjeg zakupa bila je simbolična, 20 kuna po četvornome metru. Što je, s obzirom na to u kakvu su stanju zgrade, i razumljivo. Niti jedna, naime, bez velikih ulaganja ne može biti privedena (turističkoj) svrsi, a većina zapravo treba biti do temelja srušena. No, nestvarne lokacije na kojima se nalaze, blizina mora i plaža prije svega, čine ih iznimno atraktivnima i poželjnima, stoga i ne čudi što je prvi natječaj izazvao golem interes.

Ljudi bi uložili, a mi smo nemoćni

- Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su uložiti, a mi im nemamo što reći. Najgore je što ne znamo ni na koga ih uputiti, jedno ministarstvo upućuje nas na drugo, drugo na treće, a treće nas vraća na prvo - govori Burić.

---

image

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj‘, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili ‘Titovi rudnici uglja‘ iz Tuzle

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zanimljivo, bosanskohercegovački mediji objavili su kako i Sarajevo prodaje jedno odmaralište, i to ono najveće, na pet etaža, sa smokvom u lobiju. Riječ je o “Đuri Salaju”, hotelu kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili “Titovi rudnici uglja” iz Tuzle. Kako je prije dvije godine priopćeno iz Agencije za privatizaciju Federacije BiH, sa zagrebačkom podružnicom tvrtke “S DRIVE rent” iz Kiseljaka sklopljen je predugovor o kupoprodaji “Đure Salaja” za cijenu od 4.878.654 konvertibilne marke.

Bilo je to prije dvije godine. Prodaja iz sedmog pokušaja. I, kako tada, tako i sada. Đuro Salaj okreće se u grobnici narodnih heroja na Mirogoju. Ime mu po sudskom blatu valjaju. Sijevaju tužbe i protutužbe, na sve se strane javljaju (su)vlasnici pa se na koncu i ne zna tko ima pravo “Đuru” prodavati. Niti u Bosni i Hercegovini, a kamoli u Hrvatskoj.

“Iako ih se vodi kao općenarodnu imovinu, odnosno društveno vlasništvo, zemlja za sve te objekte uredno je plaćena (...) Za kopije 20 kilograma dokumentacije o tome u Zagrebu sam prije desetak godina, kada sam dokaze predavao Ministarstvu pravosuđa, dao 500 eura.

Osim toga, u Beču je 2001. godine potpisan međudržavni sporazum i na osnovi njega Hrvatska je bila dužna vratiti svu tu imovinu. Potpisan je potom i ugovor, koji je potvrdio ovaj sporazum, dok je Zakon o potvrđivanju ugovora o pitanjima sukcesije Sabor RH usvojio 2004. godine. Sve je regulirano, ali nitko to u Hrvatskoj ne poštuje”, kazao je za “Slobodnu” još prije sedam godina odvjetnik Ramo Atajić, prokurist Zajednice za odmor i rekreaciju radnika BiH.

---

image

I krov se urušio na mostarskom odmaralištu

Božidar Vukičević/Cropix
---

I Ostojić je ovdje ljude liječio

Neobična je zemlja ta Bosna i Hercegovina, i to sasvim, pa nije neobično da ima i takvu zajednicu. U zlatna vremena sindikalnog rodoljublja u Gradac je ljeti dolazilo na tisuće jugoslavenskih radnika i njihovih obitelji. Samo u odmaralištima moglo ih se odjedanput smjestiti oko 2500. I ambulantu je Gradac imao. I liječnike. Kažu nam domaćini kako je i dr. Rajko Ostojić dvije sezone tu proveo. Gradac je bio pravi mali grad, s privatnim smještajem ljeti bi narastao i do 14.000 ljudi.

- A sad imamo samo mrtvi kapital - ogorčeno će Burić.

Ne može vjerovati da se već godinama po pitanju odmarališta ništa ne miče s mrtve točke. Da Zagreb hladno gleda kako mu djeca odlaze, jer im se ne čeka i ne sluša obećanja, jer im je puna kapa neiskorištenih potencijala, jer ne žele i sami biti neiskorišteni potencijal.

Glavna ulica u Gradcu zove se Obala. Samo tako, Obala. Ničija. I svačija. Kao jezik. Ako se znadeš njime koristiti, tvoj je, nosi ga.

A duž Obale poredala se odmarališta. Vidi se da im je neugodno. Što im se obraćamo. Što prolazimo kroz vrata kojih nema. Što pozdravljamo ljude kojih nema. Što razgrćemo posteljinu po krevetima kojih nema. Što se igramo na kukalo s djecom koje nema. Što sjedimo na terasama kojih nema. Što se radujemo ljetu kojeg nema.

A opet, drago im - šapću - što smo došli. I što barem netko ne misli da su ovo tuđa posla.

---

image

Gračke plaže su, a što ćemo, prekrasne, ali ono do plaža...

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

11 raspadajućih gračkih odmarališta

1. ‘Trgovci’

prvi red do mora, 1540 kvadrata

2. ‘Vila Bosanka’

prvi red do mora, 1431 kvadrat

3. ‘Saobraćajci’

50 metara do mora, 3567 kvadrata

4. ‘Građevinari’

30 metara od mora, 3793 kvadrata

5. H20

uz samu obalu, 2836 kvadrata

6. ‘Mostarci’

šest metara od mora, 1302 kvadrata

7. ‘Valter Perić’

deset metara od mora, 368 kvadrata

8. ‘Đuro Salaj’

20 metara od mora, 6351 kvadrat

9. ‘Robna kuća Beograd’

3292 kvadrata

10. ‘Hit Podaca Mostar’

šest metara od mora, 1140 kvadrata

11. ‘Ekspres restoran’

u centru mjesta, 428 kvadrata

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => državo, jel te sram? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => državo, jel te sram? 2 0 7277 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-18 20:31:55 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-21 11:26:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-21 11:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nekad je bio pravi mali grad, ljeti i s 14.000 ljudi, a sada sve propada. Načelnik: 'Za sve je kriva Republika Hrvatska' [metakey] => Gradac, državna imovina, odmarališta, Matko Burić, Makarska rivijera [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25479543.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460331.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460332.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460333.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460343.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460342.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460340.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460338.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460334.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460328.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460330.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460326.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460376.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460368.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460363.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460360.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460359.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460354.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460355.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460356.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460358.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460353.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460352.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460351.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460350.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460349.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460345.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460346.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460347.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25460348.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017didar Vuki\u010cevi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Propalu dr\u017eavnu imovinu RH ne \u017eeli darovati ni prodati, a sve trune...
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Ostaci hotela (odmarali\u0161ta) \u2018\u0110uro Salaj\u2019, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili \u2018Titovi rudnici uglja\u2019 iz Tuzle<\/p>","

Ostaci hotela (odmarali\u0161ta) \u2018\u0110uro Salaj\u2018, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili \u2018Titovi rudnici uglja\u2018 iz Tuzle<\/p>","

Odmarali\u0161te \u2018Saobra\u0107ajci\u2019 (30 metara od mora), na zidu pi\u0161e \u2018zabranje ulaz\u2019. Pa tko bi tu u\u0161ao, osim \u0161takora i zmija<\/p>","

Zgrada odmarali\u0161ta \u2018Valter Peri\u0107\u2019 u centru je mjesta. Zaludu...<\/p>","

Ostaci odmarali\u0161ta grada Mostara u centru mjesta, uz pla\u017eu. To\u010dnije 6 metara od pla\u017ee. Sve je skinuto, razneseno, i\u0161\u010dupano...<\/p>","

Stepenice za nigdje<\/p>","

Pribio se pajasen, poneki oleandar, \u0161kovace i be\u0161tije. Briga hrvatsku dr\u017eavu za tamo neko odmarali\u0161ta grada Mostara<\/p>","

Odmarali\u0161te \u2018Trgovci\u2018 - prvi red do mora. Eno su jogiji jo\u0161 tamo, da mogu mi\u0161i prile\u0107 nakon kupanja<\/p>","

Pogled na tu\u017eni Gradac s balkona mostarskog odmarali\u0161ta<\/p>","

Gra\u010dke pla\u017ee su, a \u0161to \u0107emo, prekrasne, ali ono do pla\u017ea...<\/p>","

Panorama mjesta<\/p>","

Na\u010delnik op\u0107ine Matko Buri\u0107: Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su ulo\u017eiti, a mi im nemamo \u0161to re\u0107i<\/p>","

I krov se uru\u0161io na mostarskom odmarali\u0161tu<\/p>","

Ovako je Republika Hrvatska nekretnine vratila prirodi. Ekolo\u0161ki \u0111ir<\/p>","

More, borovi i - ru\u0161evine<\/p>","

Odmarali\u0161te \u2018Trgovci\u2018 (prvi red do mora, 1540 kvadrata). To\u010dnije, \u0161kovace, prvi red do mora<\/p>","

Da kontakt broj, da domar...<\/p>","

Odmarali\u0161te \u2018Saobra\u0107ajci\u2019 (50 metara od mora), pogledajte taj polo\u017eaj, zamislite \u0161to bi to moglo biti<\/p>","

Pogled iz odmarali\u0161ta \u2018Trgovci\u2018 - ni\u0161ta vam ne smeta izme\u0111u vas i mora, \u010dak niti staklo<\/p>","

Odmarali\u0161te \u2018Trgovci\u2018, jedna \u0161krapa do mora...<\/p>","

U sjeni \u010dempresa<\/p>","","

Ostaci hotela (odmarali\u0161ta) \u2018\u0110uro Salaj\u2019<\/p>","

Sve je zahr\u0111alo, pa i katanac<\/p>","

Da hotel...<\/p>","","","

Veliki, nekad lijepi \u0161ank, \u0161to se tu pila dobra kava...<\/p>","

Smokva se probila kroz ru\u0161evine. Kako nam je uspjelo sve to razoriti u 30 godina!<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25479543_1920.jpg":"1920x1080","k_25479543_1280.jpg":"1280x1280","k_25479543_1024.jpg":"1024x1024","k_25479543_640.jpg":"640x640","k_25479543_480.jpg":"480x480","k_25479543_340.jpg":"340x340","k_25479543_220.jpg":"220x220","o_25479543_1280.jpg":"1280x853","o_25479543_1024.jpg":"1024x682","o_25479543_640.jpg":"640x426","o_25479543_480.jpg":"480x320","o_25479543_340.jpg":"340x226","o_25479543_220.jpg":"220x146","h_25479543_1280.jpg":"1280x854","h_25479543_1024.jpg":"1024x683","h_25479543_640.jpg":"640x427","h_25479543_480.jpg":"480x320","h_25479543_340.jpg":"340x227","h_25479543_220.jpg":"220x147","pp_25479543_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479543_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479543_640.jpg":"640x814","pp_25479543_480.jpg":"480x611","pp_25479543_340.jpg":"340x432","pp_25479543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_25460331_1920.jpg":"1920x1080","k_25460331_1280.jpg":"1280x1280","k_25460331_1024.jpg":"1024x1024","k_25460331_640.jpg":"640x640","k_25460331_480.jpg":"480x480","k_25460331_340.jpg":"340x340","k_25460331_220.jpg":"220x220","o_25460331_1280.jpg":"1280x833","o_25460331_1024.jpg":"1024x666","o_25460331_640.jpg":"640x416","o_25460331_480.jpg":"480x312","o_25460331_340.jpg":"340x221","o_25460331_220.jpg":"220x143","h_25460331_1280.jpg":"1280x854","h_25460331_1024.jpg":"1024x683","h_25460331_640.jpg":"640x427","h_25460331_480.jpg":"480x320","h_25460331_340.jpg":"340x227","h_25460331_220.jpg":"220x147","pp_25460331_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460331_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460331_640.jpg":"640x814","pp_25460331_480.jpg":"480x611","pp_25460331_340.jpg":"340x432","pp_25460331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_25460332_1920.jpg":"1920x1080","k_25460332_1280.jpg":"1280x1280","k_25460332_1024.jpg":"1024x1024","k_25460332_640.jpg":"640x640","k_25460332_480.jpg":"480x480","k_25460332_340.jpg":"340x340","k_25460332_220.jpg":"220x220","o_25460332_1280.jpg":"1280x818","o_25460332_1024.jpg":"1024x654","o_25460332_640.jpg":"640x409","o_25460332_480.jpg":"480x307","o_25460332_340.jpg":"340x217","o_25460332_220.jpg":"220x140","h_25460332_1280.jpg":"1280x854","h_25460332_1024.jpg":"1024x683","h_25460332_640.jpg":"640x427","h_25460332_480.jpg":"480x320","h_25460332_340.jpg":"340x227","h_25460332_220.jpg":"220x147","pp_25460332_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460332_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460332_640.jpg":"640x814","pp_25460332_480.jpg":"480x611","pp_25460332_340.jpg":"340x432","pp_25460332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1309","hd_25460333_1920.jpg":"1920x1080","k_25460333_1280.jpg":"1280x1280","k_25460333_1024.jpg":"1024x1024","k_25460333_640.jpg":"640x640","k_25460333_480.jpg":"480x480","k_25460333_340.jpg":"340x340","k_25460333_220.jpg":"220x220","o_25460333_1280.jpg":"1280x872","o_25460333_1024.jpg":"1024x698","o_25460333_640.jpg":"640x436","o_25460333_480.jpg":"480x327","o_25460333_340.jpg":"340x231","o_25460333_220.jpg":"220x149","h_25460333_1280.jpg":"1280x854","h_25460333_1024.jpg":"1024x683","h_25460333_640.jpg":"640x427","h_25460333_480.jpg":"480x320","h_25460333_340.jpg":"340x227","h_25460333_220.jpg":"220x147","pp_25460333_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460333_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460333_640.jpg":"640x814","pp_25460333_480.jpg":"480x611","pp_25460333_340.jpg":"340x432","pp_25460333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1329","hd_25460343_1920.jpg":"1920x1080","k_25460343_1280.jpg":"1280x1280","k_25460343_1024.jpg":"1024x1024","k_25460343_640.jpg":"640x640","k_25460343_480.jpg":"480x480","k_25460343_340.jpg":"340x340","k_25460343_220.jpg":"220x220","o_25460343_1280.jpg":"1280x886","o_25460343_1024.jpg":"1024x708","o_25460343_640.jpg":"640x443","o_25460343_480.jpg":"480x332","o_25460343_340.jpg":"340x235","o_25460343_220.jpg":"220x152","h_25460343_1280.jpg":"1280x854","h_25460343_1024.jpg":"1024x683","h_25460343_640.jpg":"640x427","h_25460343_480.jpg":"480x320","h_25460343_340.jpg":"340x227","h_25460343_220.jpg":"220x147","pp_25460343_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460343_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460343_640.jpg":"640x814","pp_25460343_480.jpg":"480x611","pp_25460343_340.jpg":"340x432","pp_25460343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1260","hd_25460342_1920.jpg":"1920x1080","k_25460342_1280.jpg":"1280x1280","k_25460342_1024.jpg":"1024x1024","k_25460342_640.jpg":"640x640","k_25460342_480.jpg":"480x480","k_25460342_340.jpg":"340x340","k_25460342_220.jpg":"220x220","o_25460342_1280.jpg":"1280x840","o_25460342_1024.jpg":"1024x672","o_25460342_640.jpg":"640x420","o_25460342_480.jpg":"480x315","o_25460342_340.jpg":"340x223","o_25460342_220.jpg":"220x144","h_25460342_1280.jpg":"1280x854","h_25460342_1024.jpg":"1024x683","h_25460342_640.jpg":"640x427","h_25460342_480.jpg":"480x320","h_25460342_340.jpg":"340x227","h_25460342_220.jpg":"220x147","pp_25460342_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460342_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460342_640.jpg":"640x814","pp_25460342_480.jpg":"480x611","pp_25460342_340.jpg":"340x432","pp_25460342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25460340_1920.jpg":"1920x1080","k_25460340_1280.jpg":"1280x1280","k_25460340_1024.jpg":"1024x1024","k_25460340_640.jpg":"640x640","k_25460340_480.jpg":"480x480","k_25460340_340.jpg":"340x340","k_25460340_220.jpg":"220x220","o_25460340_1280.jpg":"1280x853","o_25460340_1024.jpg":"1024x682","o_25460340_640.jpg":"640x426","o_25460340_480.jpg":"480x320","o_25460340_340.jpg":"340x226","o_25460340_220.jpg":"220x146","h_25460340_1280.jpg":"1280x854","h_25460340_1024.jpg":"1024x683","h_25460340_640.jpg":"640x427","h_25460340_480.jpg":"480x320","h_25460340_340.jpg":"340x227","h_25460340_220.jpg":"220x147","pp_25460340_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460340_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460340_640.jpg":"640x814","pp_25460340_480.jpg":"480x611","pp_25460340_340.jpg":"340x432","pp_25460340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1197","hd_25460338_1920.jpg":"1920x1080","k_25460338_1280.jpg":"1280x1280","k_25460338_1024.jpg":"1024x1024","k_25460338_640.jpg":"640x640","k_25460338_480.jpg":"480x480","k_25460338_340.jpg":"340x340","k_25460338_220.jpg":"220x220","o_25460338_1280.jpg":"1280x798","o_25460338_1024.jpg":"1024x638","o_25460338_640.jpg":"640x399","o_25460338_480.jpg":"480x299","o_25460338_340.jpg":"340x211","o_25460338_220.jpg":"220x137","h_25460338_1280.jpg":"1280x854","h_25460338_1024.jpg":"1024x683","h_25460338_640.jpg":"640x427","h_25460338_480.jpg":"480x320","h_25460338_340.jpg":"340x227","h_25460338_220.jpg":"220x147","pp_25460338_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460338_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460338_640.jpg":"640x814","pp_25460338_480.jpg":"480x611","pp_25460338_340.jpg":"340x432","pp_25460338_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_25460334_1920.jpg":"1920x1080","k_25460334_1280.jpg":"1280x1280","k_25460334_1024.jpg":"1024x1024","k_25460334_640.jpg":"640x640","k_25460334_480.jpg":"480x480","k_25460334_340.jpg":"340x340","k_25460334_220.jpg":"220x220","o_25460334_1280.jpg":"1280x820","o_25460334_1024.jpg":"1024x656","o_25460334_640.jpg":"640x410","o_25460334_480.jpg":"480x307","o_25460334_340.jpg":"340x217","o_25460334_220.jpg":"220x140","h_25460334_1280.jpg":"1280x854","h_25460334_1024.jpg":"1024x683","h_25460334_640.jpg":"640x427","h_25460334_480.jpg":"480x320","h_25460334_340.jpg":"340x227","h_25460334_220.jpg":"220x147","pp_25460334_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460334_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460334_640.jpg":"640x814","pp_25460334_480.jpg":"480x611","pp_25460334_340.jpg":"340x432","pp_25460334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25460328_1920.jpg":"1920x1080","k_25460328_1280.jpg":"1280x1280","k_25460328_1024.jpg":"1024x1024","k_25460328_640.jpg":"640x640","k_25460328_480.jpg":"480x480","k_25460328_340.jpg":"340x340","k_25460328_220.jpg":"220x220","o_25460328_1280.jpg":"1280x864","o_25460328_1024.jpg":"1024x691","o_25460328_640.jpg":"640x432","o_25460328_480.jpg":"480x324","o_25460328_340.jpg":"340x229","o_25460328_220.jpg":"220x148","h_25460328_1280.jpg":"1280x854","h_25460328_1024.jpg":"1024x683","h_25460328_640.jpg":"640x427","h_25460328_480.jpg":"480x320","h_25460328_340.jpg":"340x227","h_25460328_220.jpg":"220x147","pp_25460328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460328_640.jpg":"640x814","pp_25460328_480.jpg":"480x611","pp_25460328_340.jpg":"340x432","pp_25460328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25460330_1920.jpg":"1920x1080","k_25460330_1280.jpg":"1280x1280","k_25460330_1024.jpg":"1024x1024","k_25460330_640.jpg":"640x640","k_25460330_480.jpg":"480x480","k_25460330_340.jpg":"340x340","k_25460330_220.jpg":"220x220","o_25460330_1280.jpg":"1280x864","o_25460330_1024.jpg":"1024x691","o_25460330_640.jpg":"640x432","o_25460330_480.jpg":"480x324","o_25460330_340.jpg":"340x229","o_25460330_220.jpg":"220x148","h_25460330_1280.jpg":"1280x854","h_25460330_1024.jpg":"1024x683","h_25460330_640.jpg":"640x427","h_25460330_480.jpg":"480x320","h_25460330_340.jpg":"340x227","h_25460330_220.jpg":"220x147","pp_25460330_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460330_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460330_640.jpg":"640x814","pp_25460330_480.jpg":"480x611","pp_25460330_340.jpg":"340x432","pp_25460330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x945","hd_25460326_1920.jpg":"1920x1080","k_25460326_1280.jpg":"1280x1280","k_25460326_1024.jpg":"1024x1024","k_25460326_640.jpg":"640x640","k_25460326_480.jpg":"480x480","k_25460326_340.jpg":"340x340","k_25460326_220.jpg":"220x220","o_25460326_1280.jpg":"1280x630","o_25460326_1024.jpg":"1024x504","o_25460326_640.jpg":"640x315","o_25460326_480.jpg":"480x236","o_25460326_340.jpg":"340x167","o_25460326_220.jpg":"220x108","h_25460326_1280.jpg":"1280x854","h_25460326_1024.jpg":"1024x683","h_25460326_640.jpg":"640x427","h_25460326_480.jpg":"480x320","h_25460326_340.jpg":"340x227","h_25460326_220.jpg":"220x147","pp_25460326_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460326_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460326_640.jpg":"640x814","pp_25460326_480.jpg":"480x611","pp_25460326_340.jpg":"340x432","pp_25460326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_25460376_1920.jpg":"1920x1080","k_25460376_1280.jpg":"1280x1280","k_25460376_1024.jpg":"1024x1024","k_25460376_640.jpg":"640x640","k_25460376_480.jpg":"480x480","k_25460376_340.jpg":"340x340","k_25460376_220.jpg":"220x220","o_25460376_1280.jpg":"1280x820","o_25460376_1024.jpg":"1024x656","o_25460376_640.jpg":"640x410","o_25460376_480.jpg":"480x307","o_25460376_340.jpg":"340x217","o_25460376_220.jpg":"220x140","h_25460376_1280.jpg":"1280x854","h_25460376_1024.jpg":"1024x683","h_25460376_640.jpg":"640x427","h_25460376_480.jpg":"480x320","h_25460376_340.jpg":"340x227","h_25460376_220.jpg":"220x147","pp_25460376_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460376_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460376_640.jpg":"640x814","pp_25460376_480.jpg":"480x611","pp_25460376_340.jpg":"340x432","pp_25460376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25460368_1920.jpg":"1920x1080","k_25460368_1280.jpg":"1280x1280","k_25460368_1024.jpg":"1024x1024","k_25460368_640.jpg":"640x640","k_25460368_480.jpg":"480x480","k_25460368_340.jpg":"340x340","k_25460368_220.jpg":"220x220","o_25460368_1280.jpg":"1280x853","o_25460368_1024.jpg":"1024x682","o_25460368_640.jpg":"640x426","o_25460368_480.jpg":"480x320","o_25460368_340.jpg":"340x226","o_25460368_220.jpg":"220x146","h_25460368_1280.jpg":"1280x854","h_25460368_1024.jpg":"1024x683","h_25460368_640.jpg":"640x427","h_25460368_480.jpg":"480x320","h_25460368_340.jpg":"340x227","h_25460368_220.jpg":"220x147","pp_25460368_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460368_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460368_640.jpg":"640x814","pp_25460368_480.jpg":"480x611","pp_25460368_340.jpg":"340x432","pp_25460368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25460363_1920.jpg":"1920x1080","k_25460363_1280.jpg":"1280x1280","k_25460363_1024.jpg":"1024x1024","k_25460363_640.jpg":"640x640","k_25460363_480.jpg":"480x480","k_25460363_340.jpg":"340x340","k_25460363_220.jpg":"220x220","o_25460363_1280.jpg":"1280x850","o_25460363_1024.jpg":"1024x680","o_25460363_640.jpg":"640x425","o_25460363_480.jpg":"480x319","o_25460363_340.jpg":"340x225","o_25460363_220.jpg":"220x146","h_25460363_1280.jpg":"1280x854","h_25460363_1024.jpg":"1024x683","h_25460363_640.jpg":"640x427","h_25460363_480.jpg":"480x320","h_25460363_340.jpg":"340x227","h_25460363_220.jpg":"220x147","pp_25460363_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460363_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460363_640.jpg":"640x814","pp_25460363_480.jpg":"480x611","pp_25460363_340.jpg":"340x432","pp_25460363_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1117","hd_25460360_1920.jpg":"1920x1080","k_25460360_1280.jpg":"1280x1280","k_25460360_1024.jpg":"1024x1024","k_25460360_640.jpg":"640x640","k_25460360_480.jpg":"480x480","k_25460360_340.jpg":"340x340","k_25460360_220.jpg":"220x220","o_25460360_1280.jpg":"1280x744","o_25460360_1024.jpg":"1024x595","o_25460360_640.jpg":"640x372","o_25460360_480.jpg":"480x279","o_25460360_340.jpg":"340x197","o_25460360_220.jpg":"220x127","h_25460360_1280.jpg":"1280x854","h_25460360_1024.jpg":"1024x683","h_25460360_640.jpg":"640x427","h_25460360_480.jpg":"480x320","h_25460360_340.jpg":"340x227","h_25460360_220.jpg":"220x147","pp_25460360_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460360_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460360_640.jpg":"640x814","pp_25460360_480.jpg":"480x611","pp_25460360_340.jpg":"340x432","pp_25460360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25460359_1920.jpg":"1920x1080","k_25460359_1280.jpg":"1280x1280","k_25460359_1024.jpg":"1024x1024","k_25460359_640.jpg":"640x640","k_25460359_480.jpg":"480x480","k_25460359_340.jpg":"340x340","k_25460359_220.jpg":"220x220","o_25460359_1280.jpg":"1280x853","o_25460359_1024.jpg":"1024x682","o_25460359_640.jpg":"640x426","o_25460359_480.jpg":"480x320","o_25460359_340.jpg":"340x226","o_25460359_220.jpg":"220x146","h_25460359_1280.jpg":"1280x854","h_25460359_1024.jpg":"1024x683","h_25460359_640.jpg":"640x427","h_25460359_480.jpg":"480x320","h_25460359_340.jpg":"340x227","h_25460359_220.jpg":"220x147","pp_25460359_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460359_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460359_640.jpg":"640x814","pp_25460359_480.jpg":"480x611","pp_25460359_340.jpg":"340x432","pp_25460359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_25460354_1920.jpg":"1920x1080","k_25460354_1280.jpg":"1280x1280","k_25460354_1024.jpg":"1024x1024","k_25460354_640.jpg":"640x640","k_25460354_480.jpg":"480x480","k_25460354_340.jpg":"340x340","k_25460354_220.jpg":"220x220","o_25460354_1280.jpg":"1280x888","o_25460354_1024.jpg":"1024x710","o_25460354_640.jpg":"640x444","o_25460354_480.jpg":"480x333","o_25460354_340.jpg":"340x235","o_25460354_220.jpg":"220x152","h_25460354_1280.jpg":"1280x854","h_25460354_1024.jpg":"1024x683","h_25460354_640.jpg":"640x427","h_25460354_480.jpg":"480x320","h_25460354_340.jpg":"340x227","h_25460354_220.jpg":"220x147","pp_25460354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460354_640.jpg":"640x814","pp_25460354_480.jpg":"480x611","pp_25460354_340.jpg":"340x432","pp_25460354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25460355_1920.jpg":"1920x1080","k_25460355_1280.jpg":"1280x1280","k_25460355_1024.jpg":"1024x1024","k_25460355_640.jpg":"640x640","k_25460355_480.jpg":"480x480","k_25460355_340.jpg":"340x340","k_25460355_220.jpg":"220x220","o_25460355_1280.jpg":"1280x852","o_25460355_1024.jpg":"1024x682","o_25460355_640.jpg":"640x426","o_25460355_480.jpg":"480x319","o_25460355_340.jpg":"340x226","o_25460355_220.jpg":"220x146","h_25460355_1280.jpg":"1280x854","h_25460355_1024.jpg":"1024x683","h_25460355_640.jpg":"640x427","h_25460355_480.jpg":"480x320","h_25460355_340.jpg":"340x227","h_25460355_220.jpg":"220x147","pp_25460355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460355_640.jpg":"640x814","pp_25460355_480.jpg":"480x611","pp_25460355_340.jpg":"340x432","pp_25460355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1207","hd_25460356_1920.jpg":"1920x1080","k_25460356_1280.jpg":"1280x1280","k_25460356_1024.jpg":"1024x1024","k_25460356_640.jpg":"640x640","k_25460356_480.jpg":"480x480","k_25460356_340.jpg":"340x340","k_25460356_220.jpg":"220x220","o_25460356_1280.jpg":"1280x804","o_25460356_1024.jpg":"1024x643","o_25460356_640.jpg":"640x402","o_25460356_480.jpg":"480x301","o_25460356_340.jpg":"340x213","o_25460356_220.jpg":"220x138","h_25460356_1280.jpg":"1280x854","h_25460356_1024.jpg":"1024x683","h_25460356_640.jpg":"640x427","h_25460356_480.jpg":"480x320","h_25460356_340.jpg":"340x227","h_25460356_220.jpg":"220x147","pp_25460356_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460356_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460356_640.jpg":"640x814","pp_25460356_480.jpg":"480x611","pp_25460356_340.jpg":"340x432","pp_25460356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_25460358_1920.jpg":"1920x1080","k_25460358_1280.jpg":"1280x1280","k_25460358_1024.jpg":"1024x1024","k_25460358_640.jpg":"640x640","k_25460358_480.jpg":"480x480","k_25460358_340.jpg":"340x340","k_25460358_220.jpg":"220x220","o_25460358_1280.jpg":"1280x825","o_25460358_1024.jpg":"1024x660","o_25460358_640.jpg":"640x412","o_25460358_480.jpg":"480x309","o_25460358_340.jpg":"340x219","o_25460358_220.jpg":"220x141","h_25460358_1280.jpg":"1280x854","h_25460358_1024.jpg":"1024x683","h_25460358_640.jpg":"640x427","h_25460358_480.jpg":"480x320","h_25460358_340.jpg":"340x227","h_25460358_220.jpg":"220x147","pp_25460358_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460358_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460358_640.jpg":"640x814","pp_25460358_480.jpg":"480x611","pp_25460358_340.jpg":"340x432","pp_25460358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_25460353_1920.jpg":"1920x1080","k_25460353_1280.jpg":"1280x1280","k_25460353_1024.jpg":"1024x1024","k_25460353_640.jpg":"640x640","k_25460353_480.jpg":"480x480","k_25460353_340.jpg":"340x340","k_25460353_220.jpg":"220x220","o_25460353_1280.jpg":"1280x800","o_25460353_1024.jpg":"1024x640","o_25460353_640.jpg":"640x400","o_25460353_480.jpg":"480x300","o_25460353_340.jpg":"340x212","o_25460353_220.jpg":"220x137","h_25460353_1280.jpg":"1280x854","h_25460353_1024.jpg":"1024x683","h_25460353_640.jpg":"640x427","h_25460353_480.jpg":"480x320","h_25460353_340.jpg":"340x227","h_25460353_220.jpg":"220x147","pp_25460353_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460353_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460353_640.jpg":"640x814","pp_25460353_480.jpg":"480x611","pp_25460353_340.jpg":"340x432","pp_25460353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_25460352_1920.jpg":"1920x1080","k_25460352_1280.jpg":"1280x1280","k_25460352_1024.jpg":"1024x1024","k_25460352_640.jpg":"640x640","k_25460352_480.jpg":"480x480","k_25460352_340.jpg":"340x340","k_25460352_220.jpg":"220x220","o_25460352_1280.jpg":"1280x822","o_25460352_1024.jpg":"1024x658","o_25460352_640.jpg":"640x411","o_25460352_480.jpg":"480x308","o_25460352_340.jpg":"340x218","o_25460352_220.jpg":"220x141","h_25460352_1280.jpg":"1280x854","h_25460352_1024.jpg":"1024x683","h_25460352_640.jpg":"640x427","h_25460352_480.jpg":"480x320","h_25460352_340.jpg":"340x227","h_25460352_220.jpg":"220x147","pp_25460352_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460352_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460352_640.jpg":"640x814","pp_25460352_480.jpg":"480x611","pp_25460352_340.jpg":"340x432","pp_25460352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1200","hd_25460351_1920.jpg":"1920x1080","k_25460351_1280.jpg":"1280x1280","k_25460351_1024.jpg":"1024x1024","k_25460351_640.jpg":"640x640","k_25460351_480.jpg":"480x480","k_25460351_340.jpg":"340x340","k_25460351_220.jpg":"220x220","o_25460351_1280.jpg":"1280x800","o_25460351_1024.jpg":"1024x640","o_25460351_640.jpg":"640x400","o_25460351_480.jpg":"480x300","o_25460351_340.jpg":"340x212","o_25460351_220.jpg":"220x137","h_25460351_1280.jpg":"1280x854","h_25460351_1024.jpg":"1024x683","h_25460351_640.jpg":"640x427","h_25460351_480.jpg":"480x320","h_25460351_340.jpg":"340x227","h_25460351_220.jpg":"220x147","pp_25460351_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460351_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460351_640.jpg":"640x814","pp_25460351_480.jpg":"480x611","pp_25460351_340.jpg":"340x432","pp_25460351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25460350_1920.jpg":"1920x1080","k_25460350_1280.jpg":"1280x1280","k_25460350_1024.jpg":"1024x1024","k_25460350_640.jpg":"640x640","k_25460350_480.jpg":"480x480","k_25460350_340.jpg":"340x340","k_25460350_220.jpg":"220x220","o_25460350_1280.jpg":"1280x853","o_25460350_1024.jpg":"1024x682","o_25460350_640.jpg":"640x426","o_25460350_480.jpg":"480x320","o_25460350_340.jpg":"340x226","o_25460350_220.jpg":"220x146","h_25460350_1280.jpg":"1280x854","h_25460350_1024.jpg":"1024x683","h_25460350_640.jpg":"640x427","h_25460350_480.jpg":"480x320","h_25460350_340.jpg":"340x227","h_25460350_220.jpg":"220x147","pp_25460350_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460350_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460350_640.jpg":"640x814","pp_25460350_480.jpg":"480x611","pp_25460350_340.jpg":"340x432","pp_25460350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1375","hd_25460349_1920.jpg":"1920x1080","k_25460349_1280.jpg":"1280x1280","k_25460349_1024.jpg":"1024x1024","k_25460349_640.jpg":"640x640","k_25460349_480.jpg":"480x480","k_25460349_340.jpg":"340x340","k_25460349_220.jpg":"220x220","o_25460349_1280.jpg":"1280x916","o_25460349_1024.jpg":"1024x733","o_25460349_640.jpg":"640x458","o_25460349_480.jpg":"480x343","o_25460349_340.jpg":"340x243","o_25460349_220.jpg":"220x157","h_25460349_1280.jpg":"1280x854","h_25460349_1024.jpg":"1024x683","h_25460349_640.jpg":"640x427","h_25460349_480.jpg":"480x320","h_25460349_340.jpg":"340x227","h_25460349_220.jpg":"220x147","pp_25460349_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460349_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460349_640.jpg":"640x814","pp_25460349_480.jpg":"480x611","pp_25460349_340.jpg":"340x432","pp_25460349_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_25460345_1920.jpg":"1920x1080","k_25460345_1280.jpg":"1280x1280","k_25460345_1024.jpg":"1024x1024","k_25460345_640.jpg":"640x640","k_25460345_480.jpg":"480x480","k_25460345_340.jpg":"340x340","k_25460345_220.jpg":"220x220","o_25460345_1280.jpg":"1280x795","o_25460345_1024.jpg":"1024x636","o_25460345_640.jpg":"640x397","o_25460345_480.jpg":"480x298","o_25460345_340.jpg":"340x211","o_25460345_220.jpg":"220x136","h_25460345_1280.jpg":"1280x854","h_25460345_1024.jpg":"1024x683","h_25460345_640.jpg":"640x427","h_25460345_480.jpg":"480x320","h_25460345_340.jpg":"340x227","h_25460345_220.jpg":"220x147","pp_25460345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460345_640.jpg":"640x814","pp_25460345_480.jpg":"480x611","pp_25460345_340.jpg":"340x432","pp_25460345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1104","hd_25460346_1920.jpg":"1920x1080","k_25460346_1280.jpg":"1280x1280","k_25460346_1024.jpg":"1024x1024","k_25460346_640.jpg":"640x640","k_25460346_480.jpg":"480x480","k_25460346_340.jpg":"340x340","k_25460346_220.jpg":"220x220","o_25460346_1280.jpg":"1280x736","o_25460346_1024.jpg":"1024x588","o_25460346_640.jpg":"640x368","o_25460346_480.jpg":"480x276","o_25460346_340.jpg":"340x195","o_25460346_220.jpg":"220x126","h_25460346_1280.jpg":"1280x854","h_25460346_1024.jpg":"1024x683","h_25460346_640.jpg":"640x427","h_25460346_480.jpg":"480x320","h_25460346_340.jpg":"340x227","h_25460346_220.jpg":"220x147","pp_25460346_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460346_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460346_640.jpg":"640x814","pp_25460346_480.jpg":"480x611","pp_25460346_340.jpg":"340x432","pp_25460346_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25460347_1920.jpg":"1920x1080","k_25460347_1280.jpg":"1280x1280","k_25460347_1024.jpg":"1024x1024","k_25460347_640.jpg":"640x640","k_25460347_480.jpg":"480x480","k_25460347_340.jpg":"340x340","k_25460347_220.jpg":"220x220","o_25460347_1280.jpg":"1280x854","o_25460347_1024.jpg":"1024x683","o_25460347_640.jpg":"640x427","o_25460347_480.jpg":"480x320","o_25460347_340.jpg":"340x226","o_25460347_220.jpg":"220x146","h_25460347_1280.jpg":"1280x854","h_25460347_1024.jpg":"1024x683","h_25460347_640.jpg":"640x427","h_25460347_480.jpg":"480x320","h_25460347_340.jpg":"340x227","h_25460347_220.jpg":"220x147","pp_25460347_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460347_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460347_640.jpg":"640x814","pp_25460347_480.jpg":"480x611","pp_25460347_340.jpg":"340x432","pp_25460347_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_25460348_1920.jpg":"1920x1080","k_25460348_1280.jpg":"1280x1280","k_25460348_1024.jpg":"1024x1024","k_25460348_640.jpg":"640x640","k_25460348_480.jpg":"480x480","k_25460348_340.jpg":"340x340","k_25460348_220.jpg":"220x220","o_25460348_1280.jpg":"1280x842","o_25460348_1024.jpg":"1024x674","o_25460348_640.jpg":"640x421","o_25460348_480.jpg":"480x316","o_25460348_340.jpg":"340x223","o_25460348_220.jpg":"220x144","h_25460348_1280.jpg":"1280x854","h_25460348_1024.jpg":"1024x683","h_25460348_640.jpg":"640x427","h_25460348_480.jpg":"480x320","h_25460348_340.jpg":"340x227","h_25460348_220.jpg":"220x147","pp_25460348_1280.jpg":"1280x1628","pp_25460348_1024.jpg":"1024x1303","pp_25460348_640.jpg":"640x814","pp_25460348_480.jpg":"480x611","pp_25460348_340.jpg":"340x432","pp_25460348_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7794633 Threads: 13 Questions: 1569367242 Slow queries: 4787392 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111732099 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/nekad-je-bio-pravi-mali-grad-ljeti-i-s-14-000-ljudi-a-sada-sve-propada-nacelnik-za-sve-je-kriva-republika-hrvatska-1316541 [printLink] => /dalmacija/obala/nekad-je-bio-pravi-mali-grad-ljeti-i-s-14-000-ljudi-a-sada-sve-propada-nacelnik-za-sve-je-kriva-republika-hrvatska-1316541?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 489006 [name] => gradac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradac [link] => /tag/gradac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 302746 [name] => državna imovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drzavna-imovina [link] => /tag/drzavna-imovina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 325420 [name] => odmarališta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odmaralista [link] => /tag/odmaralista ) [3] => stdClass Object ( [id] => 252344 [name] => matko burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matko-buric [link] => /tag/matko-buric ) [4] => stdClass Object ( [id] => 252327 [name] => Makarska rivijera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-rivijera [link] => /tag/makarska-rivijera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => državo, jel te sram? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nekad je bio pravi mali grad, ljeti i s 14.000 ljudi, a sada sve propada. Načelnik: ‘Za sve je kriva Republika Hrvatska‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479543.jpg [galleryCount] => 30 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Propalu državnu imovinu RH ne želi darovati ni prodati, a sve trune...



 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25479543.jpg [title] =>

Propalu državnu imovinu RH ne želi darovati ni prodati, a sve trune...



 

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460331.jpg [title] =>

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj’, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili ‘Titovi rudnici uglja’ iz Tuzle

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460332.jpg [title] =>

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj‘, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili ‘Titovi rudnici uglja‘ iz Tuzle

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460333.jpg [title] =>

Odmaralište ‘Saobraćajci’ (30 metara od mora), na zidu piše ‘zabranje ulaz’. Pa tko bi tu ušao, osim štakora i zmija

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460343.jpg [title] =>

Zgrada odmarališta ‘Valter Perić’ u centru je mjesta. Zaludu...

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460342.jpg [title] =>

Ostaci odmarališta grada Mostara u centru mjesta, uz plažu. Točnije 6 metara od plaže. Sve je skinuto, razneseno, iščupano...

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460340.jpg [title] =>

Stepenice za nigdje

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460338.jpg [title] =>

Pribio se pajasen, poneki oleandar, škovace i beštije. Briga hrvatsku državu za tamo neko odmarališta grada Mostara

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460334.jpg [title] =>

Odmaralište ‘Trgovci‘ - prvi red do mora. Eno su jogiji još tamo, da mogu miši prileć nakon kupanja

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460328.jpg [title] =>

Pogled na tužni Gradac s balkona mostarskog odmarališta

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460330.jpg [title] =>

Gračke plaže su, a što ćemo, prekrasne, ali ono do plaža...

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460326.jpg [title] =>

Panorama mjesta

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460376.jpg [title] =>

Načelnik općine Matko Burić: Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su uložiti, a mi im nemamo što reći

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460368.jpg [title] =>

I krov se urušio na mostarskom odmaralištu

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460363.jpg [title] =>

Ovako je Republika Hrvatska nekretnine vratila prirodi. Ekološki đir

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460360.jpg [title] =>

More, borovi i - ruševine

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460359.jpg [title] =>

Odmaralište ‘Trgovci‘ (prvi red do mora, 1540 kvadrata). Točnije, škovace, prvi red do mora

Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460354.jpg [title] =>

Da kontakt broj, da domar...

Božidar Vukičević/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460355.jpg [title] =>

Odmaralište ‘Saobraćajci’ (50 metara od mora), pogledajte taj položaj, zamislite što bi to moglo biti

Božidar Vukičević/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460356.jpg [title] =>

Pogled iz odmarališta ‘Trgovci‘ - ništa vam ne smeta između vas i mora, čak niti staklo

Božidar Vukičević/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460358.jpg [title] =>

Odmaralište ‘Trgovci‘, jedna škrapa do mora...

Božidar Vukičević/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460353.jpg [title] =>

U sjeni čempresa

Božidar Vukičević/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460352.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460351.jpg [title] =>

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj’

Božidar Vukičević/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460350.jpg [title] =>

Sve je zahrđalo, pa i katanac

Božidar Vukičević/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460349.jpg [title] =>

Da hotel...

Božidar Vukičević/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460345.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460346.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460347.jpg [title] =>

Veliki, nekad lijepi šank, što se tu pila dobra kava...

Božidar Vukičević/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25460348.jpg [title] =>

Smokva se probila kroz ruševine. Kako nam je uspjelo sve to razoriti u 30 godina!

 

BoŽidar VukiČević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na klupi piše Ministarstvo tuđih poslova. Prazna je. A kakva će i biti u podne.

Domaći svijet posakrivao se po kućama, sklopio škure i naložio klime, a stranci, koji uglavnom govore ovim našim jezikom, još uvijek svačijim i slobodnim od svakoga zakona, drže se plaže i hlada, pa se kvase u vodi što se more zove.

A zadnji ministar koji je Gradcem koračao - jer u Gradcu smo, na istočnom obodu Splitsko-dalmatinske županije, mirnom i opuštenom poput samog kraja svijeta, a to kraj i jest, jer nakon njega niti ičega više ima, niti ičega treba biti - bio je Goran Marić. Neobičan tip. Lajav. Dao je ostavku nakon što je otkriveno da je muljao s nekretninama. I svojim i tuđim. I da nimalo nije drukčiji od ostale braće HDZ-ovaca.

A taman se bio uhvatio posla. Bio je prvi i zadnji ministar državne imovine. I prvi i zadnji ministar koji je došao u Gradac. Ako ne računamo Borisa Lalovca, kojemu je Gradac rodno mjesto.

- Ne mogu govoriti što je bilo prije mene, ali otkako sam ja načelnik, a to je od 2017. godine, samo je Goran Marić ovdje navraćao, a nakon njega nitko - kaže nam načelnik općine Matko Burić.

---

image

Načelnik općine Matko Burić: Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su uložiti, a mi im nemamo što reći

Božidar Vukičević/Cropix
---

Da mu je riješiti najveći problem, Gradac bi bio spašen. Ovako, životari. Od sezone do sezone. A kad dođe jesen pa kad se Gračani krenu prebrojavati, kao nakon kakve teške bitke, zlo mu dođe. U samome mjestu, u deset godina, od 2011. do 2021., broj stanovnika pao je s 1308 na 989, a u općini, koju još čine Brist, Drvenik, Podaca i Zaostrog, sve perla do perle na kraju biserne makarske niske, skliznuo je s 3261 na 2401. Ajme.

Sve propada

Samo se odmarališta drže. Koliko ih je bilo prije deset, dvadeset godina, toliko ih je i danas. I kakva su bila onda, takva su i sada. Nikakva. Usred jednog nikla je i smokva. Eto kakva su.

- Sve propada - zdvojno će Burić.

Općina čisti okoliš, koliko može, da se zmije ne kote i da je manja sramota, ali nema tu velike vajde, odmarališta ostaju gračko ruglo. I nikoga dalje od Gradca nije briga što je tako.

---

image

Smokva se probila kroz ruševine. Kako nam je uspjelo sve to razoriti u 30 godina!

 

BoŽidar VukiČević/Cropix
---

- Za sve je kriva Republika Hrvatska - kratko i jasno će Burić.

Nema tu, dodaje, velike filozofije. Odmarališta treba ili vratiti vlasnicima u BiH i Srbiji ili ih dati u zakup. Status quo najgora je opcija.

Goran Marić bio je 2018. godine raspisao natječaj za zakup 11 gračkih napuštenih odmarališta na koji se javilo više od 300 ponuđača, a s nekima su sklopljeni i ugovori. No, na koncu su raskinuti. “Zbog spleta nesretnih okolnosti”, kako su kolegici Dijani Turić u ožujku ove godine kazali u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

“Nažalost, zbog spleta nesretnih okolnosti, a prije svega zbog pandemije koronavirusa, investitori su zapali u probleme (...) Pritom je važno naglasiti da je Ministarstvo izišlo u susret investitorima na način da je svima produljen rok za dovođenje nekretnina namjeni na dodatnih godinu dana upravo zbog pandemije koronavirusa i problema koje je izazvala. Međutim, ni taj potez nije bio dovoljan da bi ugovori ostali na snazi. Slijedom navedenog, javni poziv nije bio poništen, već su po njemu sklopljeni ugovori koji su u pravilu kasnije raskinuti zbog okolnosti na koje nitko nije mogao utjecati”, objasnili su u Ministarstvu.

---

image

Odmaralište ‘Saobraćajci’ (30 metara od mora), na zidu piše ‘zabranje ulaz’. Pa tko bi tu ušao, osim štakora i zmija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Nisu objasnili što se čeka s novim natječajem. Tek su napomenuli kako “imaju u planu objavljivati nove pozive na 30-godišnji zakup nekretnina, odnosno do bilateralnog rješavanja sukcesijske imovine”.

Cijena godišnjeg zakupa bila je simbolična, 20 kuna po četvornome metru. Što je, s obzirom na to u kakvu su stanju zgrade, i razumljivo. Niti jedna, naime, bez velikih ulaganja ne može biti privedena (turističkoj) svrsi, a većina zapravo treba biti do temelja srušena. No, nestvarne lokacije na kojima se nalaze, blizina mora i plaža prije svega, čine ih iznimno atraktivnima i poželjnima, stoga i ne čudi što je prvi natječaj izazvao golem interes.

Ljudi bi uložili, a mi smo nemoćni

- Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su uložiti, a mi im nemamo što reći. Najgore je što ne znamo ni na koga ih uputiti, jedno ministarstvo upućuje nas na drugo, drugo na treće, a treće nas vraća na prvo - govori Burić.

---

image

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj‘, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili ‘Titovi rudnici uglja‘ iz Tuzle

Božidar Vukičević/Cropix
---

Zanimljivo, bosanskohercegovački mediji objavili su kako i Sarajevo prodaje jedno odmaralište, i to ono najveće, na pet etaža, sa smokvom u lobiju. Riječ je o “Đuri Salaju”, hotelu kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili “Titovi rudnici uglja” iz Tuzle. Kako je prije dvije godine priopćeno iz Agencije za privatizaciju Federacije BiH, sa zagrebačkom podružnicom tvrtke “S DRIVE rent” iz Kiseljaka sklopljen je predugovor o kupoprodaji “Đure Salaja” za cijenu od 4.878.654 konvertibilne marke.

Bilo je to prije dvije godine. Prodaja iz sedmog pokušaja. I, kako tada, tako i sada. Đuro Salaj okreće se u grobnici narodnih heroja na Mirogoju. Ime mu po sudskom blatu valjaju. Sijevaju tužbe i protutužbe, na sve se strane javljaju (su)vlasnici pa se na koncu i ne zna tko ima pravo “Đuru” prodavati. Niti u Bosni i Hercegovini, a kamoli u Hrvatskoj.

“Iako ih se vodi kao općenarodnu imovinu, odnosno društveno vlasništvo, zemlja za sve te objekte uredno je plaćena (...) Za kopije 20 kilograma dokumentacije o tome u Zagrebu sam prije desetak godina, kada sam dokaze predavao Ministarstvu pravosuđa, dao 500 eura.

Osim toga, u Beču je 2001. godine potpisan međudržavni sporazum i na osnovi njega Hrvatska je bila dužna vratiti svu tu imovinu. Potpisan je potom i ugovor, koji je potvrdio ovaj sporazum, dok je Zakon o potvrđivanju ugovora o pitanjima sukcesije Sabor RH usvojio 2004. godine. Sve je regulirano, ali nitko to u Hrvatskoj ne poštuje”, kazao je za “Slobodnu” još prije sedam godina odvjetnik Ramo Atajić, prokurist Zajednice za odmor i rekreaciju radnika BiH.

---

image

I krov se urušio na mostarskom odmaralištu

Božidar Vukičević/Cropix
---

I Ostojić je ovdje ljude liječio

Neobična je zemlja ta Bosna i Hercegovina, i to sasvim, pa nije neobično da ima i takvu zajednicu. U zlatna vremena sindikalnog rodoljublja u Gradac je ljeti dolazilo na tisuće jugoslavenskih radnika i njihovih obitelji. Samo u odmaralištima moglo ih se odjedanput smjestiti oko 2500. I ambulantu je Gradac imao. I liječnike. Kažu nam domaćini kako je i dr. Rajko Ostojić dvije sezone tu proveo. Gradac je bio pravi mali grad, s privatnim smještajem ljeti bi narastao i do 14.000 ljudi.

- A sad imamo samo mrtvi kapital - ogorčeno će Burić.

Ne može vjerovati da se već godinama po pitanju odmarališta ništa ne miče s mrtve točke. Da Zagreb hladno gleda kako mu djeca odlaze, jer im se ne čeka i ne sluša obećanja, jer im je puna kapa neiskorištenih potencijala, jer ne žele i sami biti neiskorišteni potencijal.

Glavna ulica u Gradcu zove se Obala. Samo tako, Obala. Ničija. I svačija. Kao jezik. Ako se znadeš njime koristiti, tvoj je, nosi ga.

A duž Obale poredala se odmarališta. Vidi se da im je neugodno. Što im se obraćamo. Što prolazimo kroz vrata kojih nema. Što pozdravljamo ljude kojih nema. Što razgrćemo posteljinu po krevetima kojih nema. Što se igramo na kukalo s djecom koje nema. Što sjedimo na terasama kojih nema. Što se radujemo ljetu kojeg nema.

A opet, drago im - šapću - što smo došli. I što barem netko ne misli da su ovo tuđa posla.

---

image

Gračke plaže su, a što ćemo, prekrasne, ali ono do plaža...

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

11 raspadajućih gračkih odmarališta

1. ‘Trgovci’

prvi red do mora, 1540 kvadrata

2. ‘Vila Bosanka’

prvi red do mora, 1431 kvadrat

3. ‘Saobraćajci’

50 metara do mora, 3567 kvadrata

4. ‘Građevinari’

30 metara od mora, 3793 kvadrata

5. H20

uz samu obalu, 2836 kvadrata

6. ‘Mostarci’

šest metara od mora, 1302 kvadrata

7. ‘Valter Perić’

deset metara od mora, 368 kvadrata

8. ‘Đuro Salaj’

20 metara od mora, 6351 kvadrat

9. ‘Robna kuća Beograd’

3292 kvadrata

10. ‘Hit Podaca Mostar’

šest metara od mora, 1140 kvadrata

11. ‘Ekspres restoran’

u centru mjesta, 428 kvadrata

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix BoŽidar VukiČević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Propalu državnu imovinu RH ne želi darovati ni prodati, a sve trune...



 

Božidar Vukičević/Cropix

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj’, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili ‘Titovi rudnici uglja’ iz Tuzle

Božidar Vukičević/Cropix

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj‘, kojemu su u Jugoslaviji vlasnik bili ‘Titovi rudnici uglja‘ iz Tuzle

Božidar Vukičević/Cropix

Odmaralište ‘Saobraćajci’ (30 metara od mora), na zidu piše ‘zabranje ulaz’. Pa tko bi tu ušao, osim štakora i zmija

Božidar Vukičević/Cropix

Zgrada odmarališta ‘Valter Perić’ u centru je mjesta. Zaludu...

Božidar Vukičević/Cropix

Ostaci odmarališta grada Mostara u centru mjesta, uz plažu. Točnije 6 metara od plaže. Sve je skinuto, razneseno, iščupano...

Božidar Vukičević/Cropix

Stepenice za nigdje

Božidar Vukičević/Cropix

Pribio se pajasen, poneki oleandar, škovace i beštije. Briga hrvatsku državu za tamo neko odmarališta grada Mostara

Božidar Vukičević/Cropix

Odmaralište ‘Trgovci‘ - prvi red do mora. Eno su jogiji još tamo, da mogu miši prileć nakon kupanja

Božidar Vukičević/Cropix

Pogled na tužni Gradac s balkona mostarskog odmarališta

Božidar Vukičević/Cropix

Gračke plaže su, a što ćemo, prekrasne, ali ono do plaža...

Božidar Vukičević/Cropix

Panorama mjesta

Božidar Vukičević/Cropix

Načelnik općine Matko Burić: Svako ljeto dolaze potencijalni kupci, interesiraju se, imaju novac, spremni su uložiti, a mi im nemamo što reći

Božidar Vukičević/Cropix

I krov se urušio na mostarskom odmaralištu

Božidar Vukičević/Cropix

Ovako je Republika Hrvatska nekretnine vratila prirodi. Ekološki đir

Božidar Vukičević/Cropix

More, borovi i - ruševine

Božidar Vukičević/Cropix

Odmaralište ‘Trgovci‘ (prvi red do mora, 1540 kvadrata). Točnije, škovace, prvi red do mora

Božidar Vukičević/Cropix

Da kontakt broj, da domar...

Božidar Vukičević/Cropix

Odmaralište ‘Saobraćajci’ (50 metara od mora), pogledajte taj položaj, zamislite što bi to moglo biti

Božidar Vukičević/Cropix

Pogled iz odmarališta ‘Trgovci‘ - ništa vam ne smeta između vas i mora, čak niti staklo

Božidar Vukičević/Cropix

Odmaralište ‘Trgovci‘, jedna škrapa do mora...

Božidar Vukičević/Cropix

U sjeni čempresa

Božidar Vukičević/Cropix

Ostaci hotela (odmarališta) ‘Đuro Salaj’

Božidar Vukičević/Cropix

Sve je zahrđalo, pa i katanac

Božidar Vukičević/Cropix

Veliki, nekad lijepi šank, što se tu pila dobra kava...

BoŽidar VukiČević/Cropix

Smokva se probila kroz ruševine. Kako nam je uspjelo sve to razoriti u 30 godina!

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/nekad-je-bio-pravi-mali-grad-ljeti-i-s-14-000-ljudi-a-sada-sve-propada-nacelnik-za-sve-je-kriva-republika-hrvatska-1316541 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34a256b91f710e87bc627bb153694bed45f3dfb2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nekad+je+bio+pravi+mali+grad%2C+ljeti+i+s+14.000+ljudi%2C+a+sada+sve+propada.+Na%C4%8Delnik%3A+%E2%80%98Za+sve+je+kriva+Republika+Hrvatska%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnekad-je-bio-pravi-mali-grad-ljeti-i-s-14-000-ljudi-a-sada-sve-propada-nacelnik-za-sve-je-kriva-republika-hrvatska-1316541 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fnekad-je-bio-pravi-mali-grad-ljeti-i-s-14-000-ljudi-a-sada-sve-propada-nacelnik-za-sve-je-kriva-republika-hrvatska-1316541 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => državo, jel te sram? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Obaladržavo, jel te sram?

Nekad je bio pravi mali grad, ljeti i s 14.000 ljudi, a sada sve propada. Načelnik: ‘Za sve je kriva Republika Hrvatska‘

21. kolovoza 2023. - 13:26

Na klupi piše Ministarstvo tuđih poslova. Prazna je. A kakva će i biti u podne.

Domaći svijet posakrivao se po kućama, sklopio škure i naložio klime, a stranci, koji uglavnom govore ovim našim jezikom, još uvijek svačijim i slobodnim od svakoga zakona, drže se plaže i hlada, pa se kvase u vodi što se more zove.

A zadnji ministar koji je Gradcem koračao - jer u Gradcu smo, na istočnom obodu Splitsko-dalmatinske županije, mirnom i opuštenom poput samog kraja svijeta, a to kraj i jest, jer nakon njega niti ičega više ima, niti ičega treba biti - bio je Goran Marić. Neobičan tip. Lajav. Dao je ostavku nakon što je otkriveno da je muljao s nekretninama. I svojim i tuđim. I da nimalo nije drukčiji od ostale braće HDZ-ovaca.

A taman se bio uhvatio posla. Bio je prvi i za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:26