StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKA PRIČA

Sandra i Igor: Vrane dijele dom s naša tri psa - Đidom, Miyagem i Kirom. Odlično su ih prihvatili, a najbolje su s Đidom, uvijek mu se penju po glavi

Piše Matea Gugić
23. lipnja 2020. - 11:26

Život Sandre i Igora sve je samo ne dosadan i svakidašnji. Ovaj mladi par već skoro godinu dana časti svoje vjerne pratitelje na Instagramu prekrasnim fotografijama i videima svojih avantura duž jadranske obale. Igor Goić inače je snimatelj i redatelj, a Sandra Župan radi u tattoo studiju, ovisnica je o adrenalinu i vlasnica je jednog od najpoznatijih make-up profila na Instagramu, s čak 272 tisuće pratitelja.

No, ovaj put nećemo pisati o njima i njihovim avanturističkim pothvatima, nego o njihovim – vranama. Da, dobro ste pročitali, njih dvoje spasili su ne jednu, nego dvije male sive vrane i skoro tri tjedna njeguju ih i glume im roditelje.

– Moji starci prvu su našli u svojem dvoru, a nekoliko dana poslije, na istom mjestu, Sandra i ja naletjeli smo na drugu. Imale su možda dva tjedna, ali ne znamo jesu li iz istog gnijezda. Inače, vrane jako rano pokušavaju letjeti, tako da nije čudno vidjeti roditelje kako hrane ptiće na podu jer su ispali iz gnijezda – objašnjava nam Igor dok mu jedna od vrana stoji na ramenu. S obzirom na to da im je ovo prvi put da se brinu o pticama ove vrste, kontaktirali su jednu Splićanku koja je već othranila mnoge ptice te ih je ona dosta savjetovala.

image
Privatni Album

– Rekla je da ih je vrlo jednostavno odgajati, da uopće nisu zahtjevne. I da su, kako svi tvrde, jako inteligentne. I to je stvarno istina. Sandra ih je vrlo brzo naučila da joj slete na ruku, pa s ruke na rame. Također, brzo su pohvatale i hranjenje. Naučili smo ih da jedu u određenu uru, i točno tada počnu tražiti hranu. Svi nas pitaju kako je to s izmetom jer misle da ga ima svukud po kući, no ne biste vjerovali, one kakaju doslovno 10 minuta nakon hranjenja i to je to – opisuje nam Igor, te dodaje kako se ipak nisu htjeli upuštati u neku ozbiljniju dresuru. Stručnjakinja za ptice iz Splita objasnila im je i kako prepoznati spol.

– Mužjaci imaju izrazito ravno tjeme i malo zakrivljeniji kljun, dok je čelo kod ženki nešto zaobljenije. Tako da mislimo da imamo ženku i mužjaka. A i čini nam se da on lagano postaje veći od nje, što je isto jedan od znakova jačeg spola – govori Igor, a mi znatiželjno pitamo imaju li imena.

– Ha-ha, imaju ih desetak! Kako nam neko padne na pamet, tako ih zovemo. Uglavnom su to neka inovativna imena. Bili su jedno vrijeme Hugin i Munin, kao gavrani nordijskoga boga Odina. Zadnje koje je bilo je Brandon, prema glumcu Brandonu Leeju koji je glumio u filmu "Vrana", pa kad smo skužili da je vrlo vjerojatno baš ta naša koju smo nazvali Brandon žensko, zamalo je postala Brena – smiju se Igor i Sandra.

Njihov je dom poseban, baš poput njihova života. Žive u genijalno uređenom prostoru bivše automehaničarske radionice, gdje Igor ima studio za produkciju te veliki prostor s raznom opremom za snimanje i, naravno, za putovanja, od kajaka do šatora. No, Igor i Sandra nisu sami. Dom dijele i s tri psa: Đidom, Miyagem i Kirom. 

image
Igor hrani vrane psećom hranom
Privatni Album

Dobro, a kakvi su psi s njima? – pitamo, pomalo zabrinuto.
– Svi su ih psi odlično prihvatili, sad su već pomalo i ljubomorni jer smo u posljednje vrijeme previše orijentirani na vrane, a i hranimo ih njihovom, psećom konzerviranom hranom. Najbolje su s Đidom, uvijek mu se penju po glavi, a on ništa, valjda uživa u češkanju njihovih pandžica – govori Sandra, a Igor se ubacuje kako su se u početku smijali jer su mlade vrane jednog psa zamijenile sa – mamom!

– Naša Kira je crna, pa bi vrane, dok još nisu mogle baš ni letjeti, doteturale do nje i otvarale usta da ih nahrani, ha-ha. A ona bi ih, jadna, samo zbunjeno gledala – smije se Igor dok prepričava samo jednu od nizu simpatičnih anegdota s ovim ne baš svima omiljenim pticama.

– Istina je, nažalost, ljudi imaju predrasude prema njima, vjerojatno jer ih se u posljednje vrijeme dosta razmnožilo po gradu, pa prave štetu jer ne biraju baš gdje će i što jesti, a uz to su i poprilično glasne. Mi naše čujemo čim izađe sunce, oko sedam ujutro, jer su gladne. No, čim ono opet zađe, znamo da slijedi mir. Cijelu noć, bez iti jednog zvuka, one lijepo odspavaju. Inače, međusobno dosta komuniciraju, ali to je sve na nekakvoj razini šapta. Imaju neki svoj đir. U svakom slučaju, ne možemo se žaliti – priznaje Igor.

Vranama su na jednom od prozora, gdje imaju žicu, instalirali debelu granu na kojoj najčešće stoje, no kako tvrdi ovaj zanimljiv par, u posljednje vrijeme ima ih po cijelom stanu.

– Sad već lagano otkrivaju svoja krila pa su počele letjeti, nije to ništa još baš sigurno, ali vidimo pomake. Nama nije cilj zadržati ih u stanu, zdrave su i zaslužuju biti slobodne. Počeli smo im otvarati prozore, pa slete na jedan od njih i onda malo-pomalo izlete van, na prvo drvo, i odmah nazad. Vidi se da su vezane uz stan kao uz gnijezdo, no koliko god bih volio da ih možemo zadržati, želja nam je da uskoro odlete. Možemo se samo nadati da, kako smo čitali, pamte lica i mjesta pa da će se nekad doći javiti i da će nas prepoznati – zaključili su Igor i Sandra, držeći svatko svoju vranu. 

image
Australski paličnjak
Privatni Album
AUSTRALSKI PALIČNJAK Imamo i ovu smeđu bubu

Osim dvije vrane i tri psa, Igor i Sandra imaju još jednu životinju. Naravno, ni ona nije obična!
– Sandra se užasno boji bogomoljki i, da prevlada tu svoju fobiju, kupila je australskog paličnjaka – govori Igor držeći u ruci veliku smeđu bubu!
– Ha-ha, istina, odvažila sam se i uzela ga preko interneta. Oni su inače dosta poznati u krugovima ljubitelja kukaca. Znaju ih i kao kukaste lisnate insekte ili divovske bodljikave insekte. Jako su tromi. Hrane se lišćem kupina, malina, ruže... Ne piju vodu, ne smrde i ne grizu. Zapravo, nema brige oko njih, samo im treba dati hranu, održavati terarij čistim i vlažnim da se mogu "presvući" i to je to – zaključila je Sandra.

18. travanj 2024 11:54