StoryEditorOCM
RegionalZNAČAJNI GUBICI

Sveučilišta gube 35 milijuna kuna jer ne potpisuju ugovore: splitsko godišnje ostane bez šest, zadarsko bez 2,5, a dubrovačko bez 2,4 milijuna

Piše Marijana Cvrtila/Slobodna Dalmacija
30. lipnja 2020. - 20:02

Zbog nepotpisivanja programskih ugovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, šest javnih sveučilišta, od njih osam, godišnje izgubi oko 35 milijuna kuna iz državnog proračuna, a najviše zagrebačko – oko 15,5 milijuna kuna.

Iako je odlukom Vlade programsko financiranje visokih učilišta i znanstvenih instituta za razdoblje od 2018. do 2022. godine iz državnog proračuna povećano za oko 25 posto u odnosu na prethodno razdoblje, i iznosi između 430 i 460 milijuna kuna godišnje (u prethodnom razdoblju oko 350 milijuna kuna godišnje), dio tog novca ostao je neiskorišten jer šest sveučilišta još nije potpisalo programske ugovor na temelju kojih bi mogli iskoristiti osigurani novac.

Pregovori u dobroj volji

To su istaknuli čelni ljudi Ministarstva znanosti predstavljajući izvještaj koji se temelji na rezultatima postignutima do sredine razdoblja predviđenoga programskog financiranja.

– Pregovarali smo sa svima u dobroj vjeri. Sa sedam sveučilišta odmaknuli smo daleko, osim s jednim, zagrebačkim. Na koncu smo ugovore potpisali samo sa sveučilištima u Rijeci i Puli, dok je ugovore potpisalo i svih 14 veleučilišta i visokih škola te 25 javnih znanstvenih instituta – istaknula je ministrica Blaženka Divjak.

Nije željela detaljnije obrazlagati razloge odbijanja šest javnih sveučilišta, ali je rekla da "kada govorimo o sredstvima poreznih obveznika, to zahtijeva odgovornost i isporuku određenih rezultata".

– To znači obvezati se na određene rezultate te doprinos gospodarstvu i društvu u cjelini – poručila je Divjak.

Treba reći da su najveći dio financijskog kolača iz paketa programskog financiranja sveučilišta ipak iskoristila, jer, primjerice, svi imaju pravo na temeljno financiranje te za punu subvenciju participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranje materijalnih troškova javnim visokim učilištima nije potrebno sklapati programske ugovore. Međutim, ugovorima se osiguravaju dodatna sredstva koja mogu pomoći unaprjeđenju nastavne i znanstvene djelatnosti.

Koliko gube

– Možemo zamisliti koliko je to zapošljavanja mladih znanstvenika, dodatne opreme i laboratorija za znanstvena istraživanja – napominje Divjak.

Osim Zagreba, zbog nepotpisivanja programskih ugovora splitsko sveučilište godišnje ostane bez oko šest milijuna kuna, zadarsko bez oko 2,5 milijuna, dubrovačko bez oko 2,4 milijuna, dok je riječko osiguralo dodatnih oko 8,5 milijuna kuna, a Pula 2,3 milijuna kuna na godišnjoj razini.

20. travanj 2024 13:01