StoryEditor
RegionalREVITALIZACIJA

Na montažni objekt i sjenicu rekreacijskog centra na jezeru Vlačine postavljeni solarni paneli

Piše Zadarski.hr
27. lipnja 2019. - 16:05
2.postavljanje.solara

U sklopu projekta „Revitalizacija jezera Vlačine“ koji je provela LAG „Bura“ pod pokroviteljstvom Zadarske županije, te u suradnji s udrugom HVIDR-a Zadar postavljeni su solarni paneli na montažni objekt i sjenicu rekreacijskog centra.

Montažni objekt i sjenicu su napravili članovi HVIDR-e, a njome se mogu koristiti svi posjetitelji jezera, što je iznimno važno kod organizacije ribolovnih natjecanja.

Projektom "Revitalizacija jezera Vlačine" omogućeno je korištenje solarne energije, koja je najprihvatljivija vrsta obnovljivih izvora energije. Postavljeni solarnih paneli omogućuju energiju za rad rasvjetnih tijela, ručnih alata te rad hladnjaka u rekreacijskom centru. Rad na projektu, montaži opreme, uređenju krajobraza je volonterski doprinos prijavitelja i projektnih partnera. Glavni korisnici ovog projekta su članovi udruge Ribolovni klub s invaliditetom "Škartoc" Zadar te članovi udruge HVIDR-a iz Zadra. Također, krajnji korisnici projekta su i svi posjetitelji jezera, ribolovci, promatrači ptica.

Članovi udruge HVIDR-a Zadar u suradnji s udrugom Ribolovnog kluba osoba s invaliditetom „Škartoc“ Zadar održavaju jezero tijekom godine, okoliš je iznimno uredan i bez ikakvog negativnog utjecaja na prirodu, a lokacija je lako dostupna i otvorena za sve ljubitelje prirode, ribolovce slatkovodne ribe i promatrače ptica. LAG „Bura“ prepoznao je potencijal i bogatstvo flore i faune ove jedinstvene lokacije.

Projekt „Revitalizacija jezera Vlačine“ je korak u pravom smjeru zaštiti ove iznimne lokacije zaštićene ekološkom mrežom Natura 2000 i Područje očuvanja značajno za ptice (POP) te nam služi kao jedan rijetki primjer bogatstva ribljeg fonda i ptičjih vrsta ruralnog kraja.

Jezero Vlačine nalazi se u mjestu Suhovare, na području općine Poličnik. Područje jezera predstavlja jedinstvenu lokaciju bogatu florom i faunom, posebno značajnu u ornitološkom smislu.

#JEZERO VLAČINE#SOLARNI PANELI

Izdvojeno

03. srpanj 2020 06:52