StoryEditorOCM
Kalelarga‘ALKOHOL-DROGA‘

Uz policijsku akciju ‘Vikend‘, policajci su na cestama proveli i akciju ‘Alkohol-droga‘; evo rezultata

Piše PU zadarska
3. kolovoza 2020. - 16:32

Proteklog vikenda je na području Policijske uprave zadarske policija pojačano nadzirala promet na cestama, radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.

Tijekom provođenja Akcije 'Vikend' policajci su kontrolirali 702 vozila i vozača, a poduzeli su 298 represivnih mjera.

Alkotestirano je 145 vozača, od kojih je njih 18 bilo pod utjecajem alkohola.

Najveći broj prekršaja (106) odnosio se na nepoštivanje prometnih znakova, a 47 prekršaja počinjeno je zbog prekoračenja propisanog ograničenja brzine.

Bez zaštitnog pojasa vozilo je 16 vozača, 11 ih je vozilo prije stjecanja prava na upravljanje, osmorica nisu imala vozačku dozvolu, sedmorica su upravljala vozilima bez tehničkog pregleda i registracije.

Šestero vozača upravljalo je neosiguranim vozilima, trojica su koristila mobitel za vrijeme vožnje, dvojica su kažnjena zbog prolaska na crveno, a jedan vozač zbog upravljanja za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja.

Iz prometa je isključen 31 vozač i 7 vozila.

U tom su se vremenu dogodile 34 prometne nesreće u kojima su tri osobe zadobile teške, te tri osobe lakše tjelesne ozlijede.

U  subotu, 02. kolovoza u 22.30 sati u Kašiću,  prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 49-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom Volkswagen zadarskih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 2,83 promila, a što je najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda.

Vozač je smješten u službene prostrije policije do otrježnjenja nakon čega je prekršajno sankcioniran zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U noći s 01. na 02. kolovoza od 22,00 do 06,00 sati na području Policijske uprave zadarske u sklopu pojačanih aktivnosti policije provedena je operativna akciju „Alkohol – droga“. Osnovni cilj akcije bio je usmjeren na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga kao dominirajućih uzročnika koji predstavljaju grubo kršenje prometne discipline zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 36 prometna prekršaja, od čega 12 prekršaja vozača s alkoholom, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te 20 ostalih prekršaja.

26. travanj 2024 01:26