StoryEditorOCM
KalelargaNIJE PUNO, ALI...

Grad na Poluotoku planira ukupno 28 novih parkirnih mjesta, a uskoro bi i velika dostavna vozila trebala "nestati" iz centra

Piše Iva Ivanac
23. travnja 2024. - 20:14

Iz Grada Zadra konačno dobre vijesti kada su u pitanju parkirna mjesta. Naime, planira se povećanje broja parkinga na Poluotoku. Iako nije puno, u situaciji kada u jutarnjim satima trebate kružiti nekoliko puta centrom da bi pronašli mjesto, i manji broj mjesta veseli. 

Stanarima Poluotoka planira se osigurati dodatnih 20 parkirnih mjesta i to na lokacijama:

- ulica Ivana Danila uz zgradu Fine, gdje će se promet organizirati jednosmjernim - osam parkirnih mjesta

- ulica D.F Bianchija - sedam parkirnih mjesta

- u periodu godine izvan turističke sezone u ulici Stratico pet parkirnih mjesta na mjestima koja su utvrđena za dostavu. 

Za one koji nisu stanovnici Poluotoku uvodi se novih osam parkirnih mjesta u prvoj zoni, točnije na Liburnskoj obali. 

Gradu je pristigla i inicijativa Udruge tjelesnih invalida Zadar u kojoj su istaknuli da se tijekom ljetnih mjeseci vozila na parkinzima za osobe sa invaliditetom prekomjerno zadržavaju jer gosti koji su osobe s invaliditetom znaju ostaviti svoje automobile i po nekoliko dana.

Kako bi se Grad "obračunao" s praksom gostiju, regulirat će se korištenje takvih parkinga na način da se vozilo na tom parkinom mjestu smije zadržavati maksimalno 48 sati.

- Cilj je tijekom turističke sezone spriječiti pojavu da vozilo sa oznakom pristupačnosti neprekidno "ostavljeno“ na mjestu za osobe s invaliditetom tijekom cijelog vremena trajanja godišnjeg odmora, onemogućava ostalim vozačima korištenje tog parkirnog mjesta, istaknuli su iz UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Odluke o novom broju parkirnih mjesta kao i zadržavanja vozila osoba s invaliditetom na istom mjestu maksimalno 48 sati uskoro će se naći na javnom savjetovanju, a nakon toga i na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. 

Bitno je za naglasiti i kako u idućih desetak dana ističu dozvole i svim dostavnim vozilima koji su od 8 do 9 sati ujutro smjela ulaziti u pješačku zonu Poluotoku. Nakon što svim vozilima isteknu takve dozvole, dostavna vozila će smjeti ući u pješačku zonu Poluotoka samo od 6 do 7.30 sati ujutro. Nakon toga će se u stari dio grada smjeti ulaziti samo s malim električnim vozilima. 

23. travanj 2024 20:55