StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: SAN SNOVA STAN OD 52 KVADRATA

Zadarski dom Jelene Yamasaki

Piše Iva Novak/D&D
6. siječnja 2020. - 22:55
dom i d

Dizajnerica interijera Irena Miočić Končurat osmislila je stan od 52 kvadrata koji je jednostavan, praktičan i ugodan za život.

Jelena Yamasaki jedina je Hrvatica koja je stalna stanovnica Osake, i to već 25 godina, a prije pet godina na inicijativu bivšeg japanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj dovela je Japan i Osaku u Zadar.

Bilo je to na prvom Tuna, Sushi & Wine festivalu. Jelena punih 25 godina radi na promociji Hrvatske, organizaciji prezentacija, sajmova, raznih događanja i kulturno-sportskih razmjena između dvije zemlje. 15 godina aktivno je radila na japanskoj televiziji i u medijima, informirajući ih o Hrvatskoj kao destinaciji, ali i o povijesti, turizmu, kulturi, gastronomiji i slično. Zadar, u kojem ljetuje od svoje trinaeste godine, toliko joj je prirastao srcu da je tamo odlučila kupiti dom iz snova u koji će se, kaže, jednoga dana preseliti za stalno.

RENOVACIJA

- 2018. krenula sam u potragu za stanom i odlučila se na onaj koji je ispunjavao sve moje želje, dakle lokaciju, pogled i blizinu centra grada. Pronašla sam jedan koji nije u potpunosti zadovoljavao ove kriterije, ali je imao veliki potencijal. Doduše, stan je izgrađen 1984. godine i kad sam ga prvi put vidjela, bio je u potpuno lošem i nefunkcionalnom izdanju te mu je bila potrebna temeljita renovacija - ispričala je vlasnica Jelena, koja je zbog toga u pomoć pozvala prijateljicu, dizajnericu interijera Irenu Miočić Končurat.

- Irena je imala čarobni štapić za ostvarenje mog dugogodišnjeg sna. Da nije bilo Irene, njezine upornosti, predanosti i volje, nikada ne bih uspjela ostvariti svoj san, povratak u Hrvatsku i osnivanje svog doma u najdražem Zadru - ističe vlasnica Jelena, čiji zadarski stan ima 52 kvadrata i sastoji se od hodnika, dnevnog dijela s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom, zatim kupaonice s toaletom te spavaće sobe.

- Vlasnica nije točno znala kako bi stan trebao izgledati, jedina je želja bila da se osjeti duh pravog doma kada kroči unutra tj. da u trenutku zaboravi na vanjski svijet. Htjela je i puno mjesta za odlaganje stvari, što smo u konačnici postigli ugradbenim ormarima - priča dizajnerica Irena Miočić Končurat i objašnjava nam po čemu je svaka prostorija u ovom stanu specifična.

ZADATAK

- U Japanu je radni dio u kuhinji sakriven od pogleda, tako da je vlasnica htjela otvoreni prostor i skrivenost radne jedinice, što smo postigli visokim poluotokom. U spavaću sobu smo osim spavaonice smjestili radni kutak i malu zonu za opuštanje. U kupaonici je, pak, smještena japanska duboka kada, koju nažalost nismo mogli pronaći na našem tržištu pa ju je vlasnica avionom dovezla iz Japana - otkriva dizajnerica i priznaje da je stan u konačnici ispao točno onako kako je na početku i zamišljeno.

Izrazito je udoban i topao, a prevladavaju četiri boje: bež, svijetlosiva, tamnosiva i bijela. Cjelokupan namještaj u stanu je izrađen po mjeri, po nacrtima dizajnerice, a ostatak komadnog namještaja i rasvjeta kupljeni su u hrvatskim trgovinama ili u web trgovinama namještajem.

Za kraj, pitamo dizajnericu što joj je bilo najzahtjevnije u ovom zadatku.

- Projekt preuređenja stana napravljen je po principu ‘ključ u ruke’, od faze rušenja i građenja do završnih detalja, kao što je recimo posteljina na krevetu. Započeo je arhitektonskom prilagodbom stana s dvije spavaće sobe bez dnevne sobe u jednosoban stan s otvorenim tlocrtom dnevnog dijela, odnosno rušenjem postojećih zidova, kako bi se prostor u kojem se nalazilo šest unutarnjih vrata sveo na svega dvoja vrata. Promijenjena je sva vanjska i unutarnja stolarija, električne, vodovodne i instalacije grijanja, izolacija zidova, betonski estrih te je napravljena potpuno nova kupaonica. Od zatečenog stanja ostala su samo tri unutarnja pregradna zida - zaključila je.

 

19. travanj 2024 01:57