StoryEditorOCM
ForumOPET PRIJETI

Već sada više od 50 novih slučajeva, najteže je u Slavoniji, korona se vratila i u Liku!

Piše JL
3. srpnja 2020. - 12:08

Županijski stožeri objavljuju najnovije podatke o broju novozaraženih Covidom na teritoriju Republike Hrvatske.

ISTARSKA ŽUPANIJA - 1

U Istri je jedna osoba pozitivna na covid-19, a riječ je o osobi iz samoizolacije odnosno o obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite. 

Po riječima ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandra Stojanovića, riječ je o mlađoj osobi koja se dovodi u vezu sa slučajem koji je zabilježen 17. lipnja kada su dvije osobe po povratku iz BiH s područja Sanskog mosta bile pozitivne na covid-19.

"Riječ je dakle o osobi iz samoizolacije odnosno o obiteljskom kontaktu. Ta je osoba bila na početku negativna na koronavirus, ali se jučer, prilikom zadnjeg testiranja prije izlaska iz samoizolacije, ispostavilo da je pozitivna na covid-19 te je smještena u pulsku Opću bolnicu", kazao je za Hinu ravnatelj Stojanović.

Dodao je da je trenutno u pulskoj bolnici hospitalizirano sedam osoba, a da je oko 150 osoba u Istri u samoizolaciji.   

ZADARSKA ŽUPANIJA - 1

Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu koji se zarazio unutar granica Zadarske županije i utvrđuje mu se kretanje. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 105 uzoraka, a u samoizolaciji je 76 osoba. Smanjeni broj osoba u samoizolaciji vezan je uz ukidanje mjera samoizolacije za državljane Srbije, BIH i Makedonije.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 16 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja mjere.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA - 12

Na području Osječko-baranjske županije nakon testiranja potvrđeno je 12 novopozitivnih na koronavirus, rekao je u petak na konferenciji za novinare načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Goran Ivanović te osudio pojavu stigmatizacije oboljelih u malim sredinama.

U proteklih 24 sata u osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 175 uzoraka, od čega je 12 uzoraka bilo pozitivno na koronavirus. Šest slučajeva je iz Osijeka, četiri iz Đakova i dva iz Dalja.

„S obzirom da smo nedavno ukinuli rad COVID ambulanti, od jučer je aktiviran mobilni tim za kojeg smatramo da je puno operativniji jer brzo može otići na mjesto događaja, uzeti uzorke i donijeti ih na testiranje", rekao je Ivanović. Upozorio je da je u nekoliko zadnjih dana šire razmjere poprimila pojava stigmatizacije osoba koje su pozitivne na koronavirus, posebice u malim sredinama. "To nije dobro, ne treba širiti neprovjerene informacije nego treba stvar prepustiti struci koja prati situaciju“, dodao je.

Na području županije trenutno je 209 pozitivnih, u KBC-u je hospitalizirano 27 osoba od kojih nijedna nije na respiratoru. U samoizolaciji je 1864 osobe, od toga je 207 novih slučajeva u odnosu na jučer.

Policijski djelatnici su na dojavu građana obavili jednu provjeru kršenja samoizolacije koja se pokazala točna, a riječ je o slučaju na području Đakova. Obavljeno je samoinicijativno 56 provjera, pri čemu nije utvrđeno kršenje, rekao je Ivanović.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA - 25

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 45 aktivnih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19. U samoizolaciji se trenutno nalazi 306 osoba. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba. Ukupno je testirano 1831 osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, ponovno će biti aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10. Kontaktni broj ambulante: 095-340-0019.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA - 4

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 4 osobe iz Bapske pozitivne na COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 50, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba je hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti, javlja Hrvatski radio Vukovar.

U protekla 24 sata testirana je 21 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2493.  U samoizolaciji na području županije nalazi se 245 osoba, a od toga su kontakti s pozitivnim osobama 167. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je ukupno 5, od toga su 2 liječnika i 3 medicinske sestre odnosno tehničari, izvijestio je vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da je s 2. srpnjem 2020. u Međimurskoj županiji testirano ukupno 1284 osobe. Posljednje dvije oboljele osobe samo se statistički zbog mjesta prebivališta vode u Međimurskoj županiji iako im je mjesto rada i uobičajenog boravišta u gradu Zagrebu.

U ovom trenutku Međimurska županija i nadalje ima najmanji broj oboljelih osoba od virusa COVID 19 od izbijanja epidemije 25. veljače 2020. u Republici Hrvatskoj.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA - 1

Iz Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije 

dobili smo informaciju da je u protekla 24 sata na Covid 19 testirana 101 osoba te da je u jednom slučaju potvrđena zaraza. Prema riječima ravnatelja Vladimira Mićovića, osoba je u kućnoj izolaciji i s blagim simptomima. Ovaj slučaj zaraze povezuje se s jednim vjenčanjem u Zagrebu, koje je već locirano kao mini žarište.

U ovom trenutku na području Primorsko-goranske županije 20 je aktivnih slučajeva s pozitivnim nalazom na korona virus, 72 osobe su ozdravile, a od početka izbijanja epdiemije u PGŽ zabilježen je samo jedan smrtni slučaj.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA - 3

U Ličko-senjskoj županiji 3 (tri) su novooboljele osobe od COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Ogulin te je dobrog općeg stanja, dok ostalo dvoje oboljelih nemaju simptome bolesti. Dvije osobe su kontakti oboljelih osoba iz Đakova te su pod aktivnim nadzorom već nekoliko dana. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljelo 25 osoba od COVID-19 od čega su 3 osobe pozitivne,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 5 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 550 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 18 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA - 5

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 3.07.2020. do 11:00 sati evidentirana je 171 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o pet osoba više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području - Samobor, Zaprešić, Jastrebarsko, Velika Gorica, Ivanić-Grad, Dugo Selo, Vrbovec i Sv. ivan Zelina. U odnosu na jučer, Samobor je zabilježio tri nova slučaja, a Zaprešić i Sveta Nedjelja po jedan.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - Nema novih slučajeva

Prema izvješću NZJZ–a od 142 obrađena testa na području Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba, a 253 osobe nalaze se u samoizolaciji, stoji u najnovijem izvješću Stožera civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije.

Dvije osobe hospitalizirane su u KBC–u Split, a jedna osoba nalazi se na respiratoru.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA - 5

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije u petak je javio da je u toj županiji u posljednja 24 sata zbilježeno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom.

"U posljednja 24 sata imamo 5 novozaraženih osoba, jedna vjerojatno ima prebivalište kod nas, ostale četiri osobe su kontakti prethodno pozitivnih osoba. Radi se o privatnom događaju u drugoj županiji. Za očekivati je za još pozitivnih, epidemiološka situacija je još složenija", rekli su iz Stožera.

U brodskoj su bolnici tri djelatnika pozitivna, a imali su kontakt s 32 druga djelatnika bolnice koja su u samoizolaciji te se čeka nalaz briseva. Iz Stožera su rekli da zdravstveni sustav funkcionira.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA - 2

Stožer civilne zaštite Grada Knina objavio je u petak da su u tom gradu zabilježen novi slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađoj ženi zaposlenoj u automat klubu.

"Budući je do zaraze u sva četiri slučaja došlo kod osoba koje zbog prirode posla dolaze u kontakt s većim brojem građana, apeliramo na građane da se pažljivo pridržavaju svih preporuka HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posebno da drže preporučenu socijalnu distancu te da prilikom ulaska u zatvorene prostore u kojima boravi veći broj ljudi, koriste zaštitne maskice. Isto tako, apeliramo na sve ugostiteljske, trgovačke i druge uslužne objekte da osiguraju dovoljne količine higijenskih sredstava za svoje zaposlenike, ali i za korisnike, te da, u skladu sa naputcima nadležnih službi, redovno prate stanje svojih zaposlenika. Ostanimo odgovorni jer očito ova zaraza nije prošla - upozoravaju iz kninskog Stožera civilne zaštite.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije u petak je objavio da su u cijeloj županiji zabilježena dva nova slučaja - spomenuti iz Knina te jedan s područja Vodica. Zaražena osoba s područja osoba žena je srednje dobi koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s Covid-19 pozitivnom osobom. Ona trenutno boravi na području Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu.

"Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području naše županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani", naveli su iz Stožera.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 81 osoba, od kojih su 64 kontakti s COVID-19 pozitivnom osobom. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije, pa tako niti kršenja te mjere. Od jučer nije bilo novih uzorkovanja, ali je testirano 17 ranije uzetih uzoraka.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA - 1

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pojavila se jedna novozaražena osoba koronavirusom, obznanjeno je u petak na tiskovnoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite. Bjelovar.live piše da je riječ o muškoj osobi iz Bjelovara.

Prema službenim podacima u ovom trenutku na području županije su tri osobe osobe zaražene koronavirusom. Riječ je o jednoj ženskoj osobi iz Bjelovara koja se nalazi u samoizolaciji i sada novozaraženom muškarcu te o muškoj osobi iz Daruvara koja je se nalazi na liječenju u Zagrebu. Podsjetimo, prije testiranja muškarac je boravio u Daruvaru, a epidemiolozi su utvrdili kako je za to vrijeme bio u kontaktu s pet osoba koje se trenutno nalaze u samoizolaciji. Radi se o obiteljskom kontaktu.

"Od koronavirusa uspješno je obranjen naš zdravstveni sustav, a COVID-19 nije ušao niti u domove za starije i nemoćne osobe. No, COVID-19 nije nestao stoga neka nam odgovorno, savjesno i disciplinirano ponašanje i dalje bude na prvom mjestu", apeliraju iz Stožera.

 

26. travanj 2024 19:07