StoryEditorOCM
ForumO DUBAIJA DO ZAGREBA

Tko je tajanstveni Sergej u čijoj je kući pozlilo Bandiću? Široj je javnosti nepoznat, ali upućeni kažu da je bio važna karika u dogovaranju poslova

Piše Marina Karlović-Sabolić/PSD
2. ožujka 2021. - 14:27

Razgovarali smo o visibabama koje su prerano procvjetale, skrhano je novinarima kazao Sergej Ivanović, poduzetnik u čijoj je kući na zagrebačkom Vrhovcu u subotu kasno navečer pozlilo Milanu Bandiću. Iz Ivanovićeva doma, kao što je poznato, Bandić je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu na Svetom Duhu, gdje je i preminuo.

Široj javnosti potpuno nepoznati Ivanović već je neko vrijeme bio bliski prijatelj zagrebačkoga gradonačelnika.

Nije ih spojila generacijska bliskost, nego – biznis. Ivanović je, naime, 15-ak godina mlađi od Bandića. Njegov otac Pero Ivanović u socijalizmu je bio direktor tvrtke „Slavija“. Sergej Ivanović trgovao je automobilima, a danas je generalni zastupnik "Nikea" za Hrvatsku.

Njegovo ime spominjalo se u medijima u megaprojektu „zagrebačkog Manhattana“, i to kao čovjeka koji je povezao ulagače iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno tvrtku "Eagle Hills" i njezina vlasnika, šeika Muhameda Alabara, s Bandićem.

Projekt Zagreb City, odnosno Zagreb na Savi, ciljao je na to da na području uz zagrebački Hipodrom, velesajam i nogometni stadion Lokomotive na 1,1 milijun kvadrata izgradi velebni poslovni kompleks.

U čitavoj priči bila je jedna važna „kvaka“.

Grad Zagreb trebao je pripremiti zemljište, osigurati infrastrukturu, opskrbu strujom, vodom, plinom i telekomunikacijama.

Što u praksi znači da je Zagreb u početku trebao platiti sve, a investitori iz Emirata ništa.

U ožujku 2019. o tome je u Dubaiju potpisan Memorandum o razumijevanju. Potpisivanju je nazočio i Ivanović. Kada je tekst Memoranduma procurio u javnost, otkriveno je da je u njemu stajala i odredba po kojoj će vještaci "Eagle Hillsa" obaviti procjenu vrijednosti zemljišta i zatim od Grada Zagreba otkupiti svoj udio. U listopadu prošle godine pod velikim pritiskom javnosti GUP nije dobio zeleno svjetlo u Gradskoj skupštini. Bandiću su okrenuli leđa saveznici iz HDZ-a. A projekt zagrebačkog Manhattana je barem privremeno stavljen ad acta.

Sličan projekt Beograda na Savi dobio je zeleno svjetlo tamošnjih vlasti, a do danas traju polemike je li riječ o uzurpaciji javne površine i pogodovanju privatnim interesima, ili o projektu koji će obogatiti glavni grad Srbije. Veza Ivanovića i investitora iz Emirata navodno seže upravo od tamo. Zagrebačkog poduzetnika, ako ćemo vjerovati napisima u nekim medijima, s bogatim šeikom je povezao većinski vlasnik Kutjeva Enver Moralić.

Osim projekta zagrebačkog Manhattana, Ivanovića se spominjalo i kao vlasnika atraktivnih poslovnih prostora u Zagrebu, a uz njegovo ime do sada nisu vezivane nikakve afere.

Spominjao se, doduše, kao svjedok u optužnici koja je Josipa Antića Zefu, bivšeg boksača i kontroverznog poduzetnika iz zagrebačke Dubrave, teretila za iznudu Davora Golubića.

“Josip Antić je samovoljno povećao Golubićev dug na 660 tisuća eura, od kojega je za stan u Gračanima odbio 180 tisuća. Ponovno uz prijetnje pištoljem, Golubića je prisilio da mu prepiše kuću na Vrhovcu, vrijednu 650 tisuća eura. Golubić je u strahu za svoj život nazvao Sergeja Ivanovića, rekao mu da je kuću prodao Antiću i da s njim sklopi kupoprodajni ugovor”, navodilo se u optužnici. Općinski sud u Zagrebu na kraju je utvrdio da Antić nije kriv za iznudu.

10. svibanj 2024 07:36