StoryEditorOCM
ForumUOČI OSMOG MARTA

Splićanke predvođene ‘Dominama‘ prisjetile se pokojne ‘Jugoplastike‘, propalog diva u kojem je radilo 10.000 žena. ‘Jednake smo samo po zakonu...‘

Piše Milena Budimir/SD
7. ožujka 2021. - 17:31

Točno u podne, užežin Dana žena, na Matejušci s porukom: "Jednake pred zakonom ≠ jednake u životu" pojavile su se Splićanke, predvođene ekipom iz udruge "Domine".

Odlučile su posvetiti svoj dan sjećanju na radnice nekadašnje splitske "Jugoplastike", najvećega ženskog kolektiva koji je zapošljavao više od 10 tisuća žena. Poruka je preuzeta iz jednog mjesečnog biltena koji je izdavala "Jugoplastika", a akciju su simbolično pojačale i važeće epidemiološke mjere.

Uz pratnju bubnjara, 15-ak volonterki prošetalo je Marmontovom i na Matejušci raširilo transparent, nakon čega su okupljenim sugrađanima podijelile letke kojima podsjećaju zašto je važno slaviti Dan žena.

– Hrvatska država upravo protekli tjedan odbila je dva zakonska prijedloga koja direktno utječu na prava i položaj žena u Hrvatskoj. Prvi je prijedlog izmjena Kaznenog zakona prema kojem bi se kazneno djelo spolnog uznemiravanja procesuiralo po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavi žrtve u roku od tri mjeseca, kao što je to bilo do sada.

image
Saša Burić/Cropix

Drugi je prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koji omogućava korištenje obiteljske mirovine u određenom postotku uz vlastitu mirovinu – poručila je Mirjana Kučer, napomenuvši kako relevantna sociološka istraživanja pokazuju da žene i dalje rade većinu kućanskih poslova i vode brigu o djeci, više od 80 posto nekretnina je u vlasništvu muškaraca, više od 80 posto žrtava nasilja su žene.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
16. travanj 2024 20:57