StoryEditorOCM
ForumBRANKO RAFAJAC

Od ranije je bio poznat policiji zbog obiteljskog nasilja i droge: ‘Svi smo ga izbjegavali‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Dušan Miljuš, Barbara Ban/Jutarnji list
14. veljače 2020. - 21:23

Branko Rafajac (41) rođeni je Osječanin. Upućeni kažu da je iz obitelji u kojoj je “batina imala prednost pred mrkvom”.

Nažalost, nemoć njegovih, sad već umirovljenih roditelja, da ga izvedu na pravi put i da mu pomognu nakon što se od njih samoinicijativno distancirao, dovela je do tragedije izvan obiteljskog kruga. O Brankovu školovanju malo se zna, no njegovi prijatelji ističu kako je od rane mladosti bio pasionirani ljubitelj vode, morskih dubina i ribolova. Prije sedam-osam godina doselio se na Lošinj, gdje se intenzivno počeo baviti podvodnim ribolovom.

Turisti koji su s njim bili u društvu nisu skrivali zadovoljstvo njegovim ronilačkim sposobnostima, no neki od njih su nam otkrili kako “u ronjenju na dah i lovu ribe ne igra fair play”. Rafajac se, pak, po Lošinju predstavljao kao novinar, a njegovi novinski uradci mogu se pročitati na nekoliko medijskih portala. No, najviše frapira ono što je Rafajac pisao po svom Facebook profilu. Do prije otprilike dva mjeseca bio je u braku s B. M. koji očito nije funkcionirao. A nakon što se u medijima pojavila informacija da je ona možda bila meta ubojstva, za Jutarnji je drhtavim glasom rekla: “Nemam komentara, shvatite me. Ja s tim užasom nemam veze.”

Čovjek za izbjegavanje

Susjed iz Rafajčeve zgrade nakon zločina osvrnuo se na ubojičin ego.

- Vjerujte mi, njegov ego si nije mogao dopustiti to da ta divna žena s njim više ne želi imati nikakvog posla. On nju nije prestajao maltretirati ni psihički ni fizički, a njegov gnjev rasplamsao se nakon što je njihova psa uzela k sebi i spasila ga od Brankova ludila. Branko je bio čovjek za izbjegavanje. Noć prije ubojstva proveo je u kafiću i pio s prijateljem. Konzumacija droge mu, nažalost, nije bila nepoznanica. A nakon što se vratio sa psihijatrije, ispio nam je mozak time kako svi misle neopravdano da je on lud pa se obrušio na policiju, vatrogasce, liječnike, gradonačelnika - kaže Brankov susjed.

Da je bio čest gost policijske postaje i psihijatrije, ali i da su mu na vrata kucali djelatnici CZSS-a, Rafajac nije skrivao na svom Facebook profilu. Pisao je, među ostalim, da je na Lošinj došao kako bi razotkrio mutne poslove i tajne koje su vezane za navodnu prostituciju. Javno je, pak, likovao i kad su se vatrogasci diljem zemlje borili s požarima, smatrajući ih šljamom.

Po njegovim postovima, sukob je imao i s tamošnjom socijalnom službom koja je intervenirala na prijavu, ali on ih nije pustio u kuću. Djelatnicu centra nazvao je “kokoškom koja lupeta budalaštine jer on nema djecu pa samim time ni obavezu prema Centru”.

Centar za socijalnu skrb iz Malog Lošinja potvrdio nam je postupanje.

- Ta je osoba evidentirana u ovom Centru za socijalnu skrb Cres-Lošinj od siječnja 2020. godine i u odnosu na njega ovaj je Centar za socijalnu skrb poduzeo sve radnje u skladu sa zakonskim ovlastima i kompetencijama, a isto smo zatražili i od drugih službi iz međuresornih ministarstava. Kako je istraga u tijeku, druge podatke ne možemo za sada javno iznositi - rekla nam je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj  Branka Sepčić.

Spektar prijava

U policijskoj evidenciji Rafajac je dosad prikupio šarolik spektar prijava, među kojima i za zloporabu droge, nasilje u obitelji nad bivšom partnericom te niz prekršaja iz Zakona protiv narušavanja javnog reda i mira.

Potkraj siječnja pojadao se kako ga je zaustavila policijska patrola i legitimirala te “tri sata maltretirala provjeravajući njegovo psihofizičko stanje”.

Optužio je policiju da su mu podmetnuli devet grama droge, ali i da su njegova psa držali zatvorenog u autu dok su njega obrađivali.

Najavio je 29. siječnja da 13. veljače ima zakazanu sudsku raspravu, da slijedi “tuk na utuk čiju je igru zakuhao načelnik s otoka”.

Je li na sudu pošlo po zlu pa se nakon sudskog debakla napio i na povratku kući u zoru odlučio iskaliti bijes nad nedužnim osobama, nije poznato.

 

 

24. travanj 2024 01:08