StoryEditorOCM
ForumPATE ZBOG SINA

Baka i djed za četvero unučadi u tri i pol godine platili oko 20 tisuća eura alimentacije! ‘A niti ih ne vidimo...‘

Piše Marijana Cvrtila/sd
21. listopada 2023. - 08:29

Kako se osjećam? Bolesni smo i suprug i ja. Meni je 78, njemu 81 godina. Imala sam dva loma bedrene kosti, lom koljena, kralježnica mi je "u komi", imam visok tlak, reumatoidni artritis. Hranimo nešto peradi. Priuštimo si koliko možemo. Ali više od novca boli to što plaćamo alimentaciju za unučad koju ne vidimo. Zadnji put svoje sam unuke vidjela prije tri i po godine. Patimo zbog sina i njegove djece.

Isprekidanim glasom, u suzama, priča 78-godišnja baka Marija (podaci poznati redakciji, op.a.), umirovljenica koja je, zajedno s mužem, umjesto mirnog života u starosti u idiličnom ličkom kraju osuđena na kalvariju koja ovaj umirovljenički par ne iscrpljuje samo financijski.

Baka Marija i njezin muž obveznici su plaćanja alimentacije za svojih četvero unučadi, umjesto svog sina koji to nije u mogućnosti. Tako nalaže zakon – još 2014. godine u vrijeme mandata tadašnje ministrice ‘socijale‘ Milanke Opačić u Obiteljski je zakon, članak 288. st. 2., uvrštena obveza da bake i djedovi moraju uzdržavati dijete za koje njegov roditelj nije u stanju plaćati alimentaciju, točnije u zakonu stoji kako "ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju". Provedbeni Zakon o privremenom uzdržavanju to je detaljno razradio, a bake i djedovi sudski su prisiljeni plaćati alimentaciju za unučad onda kada njihov potomak (najčešće sin, znatno rjeđe kćer) zbog nezaposlenosti, bolesti ili zanemarivanja ne plaća uzdržavanje, te, prema Ovršnom zakonu, mogu biti ovršeni i do 75 posto mirovine.

Nemilosrdno prebacivanje tereta

Dakle,umjesto da u tim slučajevima država obvezu isplate alimentacije preuzme na sebe, zakon je ovo nemilosrdno prebacio na teret djedova i baka - odnosno, prije nego uopće zatraži državnu alimentaciju, propis nalaže roditelju s kojim dijete živi da istu najprije potražuje od bake i djeda po obvezniku koji ne ispunjava tu svoju dužnost.

Devet godina umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika, uporno upozoravaju nositelje vlasti na pogubnost ove mjere koja je desetke, pa i stotine umirovljeničkih obitelji, bacila na rub ionako egzistencijalno jedva podnošljivih uvjeta života. To su učinili i prije mjesec dana novim dopisom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića kao i vladi. Pisali su im nakon što su od strane države najavljene izmjene Zakona o privremenom uzdržavanju, a među kojima je i ona da će država plaćati alimentaciju za svu djecu za koju roditelj obveznik ne plaća redovno mjesečno uzdržavanje i to sve do 18-e godine djetetova života. Sredstava za to osigurala bi se iz takozvanog alimentacijskog fonda.

image

Ministar Marin Piletić

Damir Krajač/Cropix

No, u ovom trenutku nije posve jasno hoće li u zakonu ostati nebulozna odredba prema kojoj i dalje, prije zahtjeva za državnom alimentacijom, roditelj s kojim dijete živi istu treba potraživati od baka i djedova po obveznika uzdržavanja.

- Vidimo da se Sindikat umirovljenika bori za nas, a nadamo se i da će ministar Piletić to promijeniti. Puno je tu nepravde. A opet, kažem, nije nama toliko do novca, nego što ne vidite tu djecu. Nekad su s radošću dolazili k nama, dok se nije zlo upetljalo – vraćamo se opet na riječi bake Marije, nekadašnje glavne referentice za obračun plaća u jednom poduzeću u Zagrebu, gradu gdje su ona i muž proveli čitav radni vijek.

Ona je u mirovinu otišla s 35 godina i dva mjeseca, muž s 41 godinom radnog staža. Umjesto mirnog umirovljeničkog života u Lici, gdje su se vratili, i uz pristojnu mirovinu, 2020. godine snašao ih je ogroman šok. I tu počinje rečena kalvarija ovoga umirovljenog bračnog para, koji na temelju sudske odluke plaća alimentaciju za četvero unučadi umjesto sina koji, recimo to tako, nije financijski "održiv". Prema slobodnom izračunu, od tada do danas baka Marija i njezin suprug na ‘konto‘ alimentacije za unučad uplatili su oko 20 tisuća eura!

Mučan razvod, ovrha...

Kako nam je ispričala, mučan razvod njihova sina i supruge, njezine optužbe za emocionalno zlostavljanje djece zbog čega je sin na mjesec dana bio pritvoren u Remetincu u Zagrebu, razmirice bivših supružnika i sudski procesi – obili su se dobrim dijelom o egzistenciju dvoje umirovljenika. Nakon što je sin ostao bez prihoda, snaha je sudskim putem alimentaciju zatražila - od njegovih roditelja.

- Muž i ja 2020. godine ovršeni smo svaki za tri četvrtine mirovine. Uz sudske troškove, iznos ovrhe sa svim zaostacima popeo se na oko sedam tisuća kuna mjesečno ukupno za nas oboje. Tih sedam tisuća kuna obustavljano nam je kroz godinu dana. Za život nam je ostalo oko dvije tisuće kuna mjesečno – precizno nabraja gospođa Marija ovu gorku računicu. Umjesto dostojanstvena života u starosti tada su završili kao – socijalni slučajevi.

- Kako smo živjeli? Od to malo mirovine i pomoći centra za socijalnu skrb od kojega smo dobili 3,5 tisuće kuna i to u tri dijela – odgovara na ovo pitanje.

Nakon godine dana otkako su otplatili sve zaostatke, nastavili su s redovnim mjesečnim uplatama iznosa alimentacije koji je utvrđen u visini 1200 kuna i za Mariju i za muža (ukupno 2400 kuna mjesečno), odnosno danas 160 eura mjesečno svaki (ukupno 320 eura na mjesec). Iako je sin, koji živi u Zagrebu, visokoobrazovan, tvrdi gospođa Marija, ne može doći do stalnog posla zbog presuda koje mu se stavljaju na teret.

- Sigurna sam da optužbe koje je na njegov račun iznijela supruga nisu točne. Puno je tu sumnjivih okolnosti, rekla bih i korupcije. Sin povremeno pronađe neki posao, čak je kao visokoobrazovana osoba radio i fizičke poslove, pa bi od te zarade još doplaćivao 80 eura za djecu. Ukupno, uz ono što mi plaćamo, snaha za djecu dobije 400 eura alimentacije mjesečno. Najteže mi je, koliko čujem, što djeca od tih novaca ni čokoladu nisu dobila – ogorčeno ova starica prenosi zamršene i teško poremećene obiteljske odnose, koje su ovim ljudima pod stare dane donijeli puno boli.

Toga nema nigdje...

I nisu jedini. Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, godinama se bori da se nepravedna zakonska odredba prema kojoj se teret alimentacije prebacuje na bake i djedove izbaci iz zakona. Toga nema nigdje, kaže ona, ni u jednoj europskoj zemlji, to su neki modeli plagirani od pojedinih američkih saveznih država. Posebno je teško, podsjeća, jer je više od 67 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca, a svaki treći umirovljenik u riziku je od siromaštva.

image

ILUSTRACIJA

Bozo Radić/Cropix

- Sindikatu su se tijekom godina javile stotine izbezumljenih baka i djedova kojima je sudski nametnuta ta obveza. To su šokantni slučajevi. U javnosti je bila objavljena priča o baki i djedu koji su ovršeni za stotinu tisuća kuna zbog nagomilanog duga za neplaćanje alimentacije za troje unuka i kojima je ta obveza ostala i nakon što im je sin poginuo. Najgore od svega je što takvi propisi utječu na obiteljske odnose i raskidaju veze između baka i djedova i njihove unučadi. Kakav je to zakon koji najbliže tjera na sudove? – pita se Jasna Petrović. Sindikat je, osim spomenutog dopisa ministarstvu i vladi, reagirao i tijekom e-savjetovanja o Obiteljskom zakonu tražeći da se ukinu odredbe prema kojima se bake i djedove tereti kao obveznike uzdržavanja unuka. Također, inzistiraju da se u tom smislu promijeni i provedbeni Zakon o privremenom uzdržavanju, na kojemu se trenutačno radi.

Šansu da se ide u tom smjeru u Sindikatu umirovljenika vide u pozitivnim signalima koji su u javnost plasirani iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a i sam ministar Marin Piletić, prepričava Jasna Petrović, pružio joj je ruku kada je na svečanoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe početkom listopada ove godine potegnula to pitanje. Također, najavljeno je da će umirovljeničke udruge do kraja mjeseca biti pozvane na sastanak u Ministarstvo ministra Piletića kako bi se čuo njihov glas u vezi izmjena Zakona o privremenom uzdržavanju.

- Ako ministar "zariba", postat će Pinokio i to će znati cijela Hrvatska – odgovara Jasna Petrović na upit što će se dogoditi ako zakonska rješenja na štetu baka i djedova i ovaj put ostanu u zakonu.

Šturi odgovor iz Ministarstva

Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) ministra Marina Piletića uputili smo upit hoće li izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju napokon biti ukinuta obveza alimentacije za bake i djedove po bračnom partneru koji tu zakonsku obvezu ne podmiruje. No, konkretan "da" ili "ne" odgovor nismo dobili.

- S obzirom na to da je u tijeku izrada novog Zakona o privremenom uzdržavanju, svakako će se razmotriti obveza plaćanja uzdržavanja od strane baka i djedova. Zakon o privremenom uzdržavanju je u Prijedlogu plana zakonodavnih aktivnosti za 2024. godinu, a predviđeno upućivanje u proceduru Vlade Republike Hrvatske je prvi kvartal 2024. godine – sve je što smo o ovome saznali u MROSP-u.

 

Ovakvih je slučajeva 114

Koliko baka i djedova, odnosno umirovljeničkih obitelji, danas uopće plaća alimentaciju za svoju unučad? Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odgovorili su kako se, prema podacima iz godišnjih statističkih izvješća, radi o 114 sudskih odluka u razdoblju od 2015. do 2021. godine prema kojima je bakama, odnosno djedovima, određena obveza uzdržavanja za unučad. Novije podatke nisu dostavili. No, Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske smatra kako su brojke puno veće, jer dio baka i djedova to čini i bez sudskih odluka, a pomažu im i drugi članovi obitelji.

27. travanj 2024 07:23