StoryEditorOCM
ĐiradaU UTORAK

Zadarski plesni ansambl izvodi dio predstave Portreti: Zlatan Jakšić i cjelovečernji uradak Gozd

Piše Zadarski.hr
3. srpnja 2020. - 11:31

U utorak, 7. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja u sklopu 26. Zadarskog kazališnog ljeta, Zadarski plesni ansambl izvesti će dio predstave Portreti: Zlatan Jakšić i cjelovečernji uradak Gozd. Od samog nastanka festivala pa do danas, Ansambl je sudjelovao u kreiranju programa i time obogaćivao kulturnu ponudu grada, a također i podizao svijest o potrebi profesionalizacije i decentralitacije plesne scene u Hrvatskoj.

Prvi, kraći dio predstave u nastajanju Portret: Zlatan Jakšić hommage je pjesniku i profesoru Zlatanu Jakšiću, jednom od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovine 20. stoljeća koji je svoj radni vijek proveo na Filozofskom fakultetu u Zadru. U njoj se prepliću mediji suvremenog plesa, imaginarnih tijela i poezije uz pratnju originalnog glasa autora. Kao gost će sudjelovati i doajen hrvatskog glumišta Zlatko Košta. Autorica predstave je dugogodišnja koreografkinja i voditeljica Ansambla Sanja Petrovski.

Predstava Gozd mlade i uspješne koreografkinje Matee Bilosnić, utjelovljuje slikovne zapise vezane uz rituale životnih ciklusa interpretirane plesnim načinom i transformirane u nove, osobne i suvremene rituale. Uspješno praizvedena prošle sezone, predstava nazvana Danse macabre – Gozd, svojom atraktivnošću i nesvakidašnjošću, u sjajnoj izvedbi zadarskig plesačica plijeni pozornost i publike i kritike širom Hrvatske.

Otvoren prostor Lapidarija pruža sve uvjete koje HNK Zadar mora ispoštovati zbog mogućnosti proširenja epidemije. Autentičan je i inspirativan vanjski prostor kojeg Zadarsko kazališno ljeto godinama uspješno koristi.


 

16. travanj 2024 10:02