StoryEditorOCM
Đirada"KINO ZONA"

Sutra počinje prava "fešta o‘ filma" koja traje do kraja srpnja te Zadranima i gostima donosi čak 23 vrhunske strane projekcije!

Piše Matea Gugić
25. lipnja 2020. - 19:19

Nakon višemjesečne pauze uzrokovane pandemijom korona virusa, u petak, 26. lipnja, ponovno počinje ljetno kino u „Kino Zoni“. Čast otvaranja ovogodišnje ljetne pozornice dopala je višestruko nagrađivanu kolumbijsku krimi dramu “Ptice ljeta“, a već dva dana kasnije ćemo se smijati i plakati uz talijansku komičnu dramu „Lude od sreće“. 

Ovo su tek dva filma od njih čak 23 koje će zadarski filmoljupci imati prilike gledati sve do kraja srpnja! Razgovarali smo s voditeljem i producentom „Kino zone“, Andrejem Fricem, predvodnikom vrijedne ekipe koja je odlučila svojim sugrađanima, te njihovim gostima, pružiti prijeko potrebni ljetni (ali i zimski) kulturni sadržaj.



- Ovogodišnje ljetno izdanje „Kino Zone“ obuhvatit će kinematografije svih kontinenata te donijeti jedan ugodni, iznimno sadržajni i kvalitetni miks žanrova. Kroz dvadeset i tri filma bit će zastupljeni trileri, krimići, drame, romanse, mjuzikli, znanstvena fantastika, crtani i biografski filmovi. Uz navedeno, noviteti su i dva retrospektivna dana u sjećanje pokojnih majstora sedme umjetnosti. Tako ćemo obilježiti rođendan Alfreda Hitckocka filmom "Sjever- sjeverozapad", a filmom "Događaj" sjećanje na nedavno preminulog Vatroslava Mimicu – otkriva nam Fric te dodaje kako se projekcije održavaju, kao i lani, na Poljani Branka Stojakovića, između Kazališta lutaka Zadar i crkve Sv.Dominika. 

image
Ljetne večeri su uz film uvijek zanimljivije
Kino Zona


Zamolili smo ga da nam izdvoji nekoliko zanimljivih, da ne kažemo, najboljih filmova koji će ovo ljeto zaokupiti pažnju građana.

- Teško je istaknuti samo nekoliko filmova, to nama dođe gotovo isto kao da netko mora birati miljenika među svojom djecom ha,ha! Mogu samo istaknuti najnagrađivanija filmska ostvarenja, među kojima se ističu "Pice ljeta" s kojim otvaramo, njemačka "Razbijačica sustava", južno korejski "Snowpiercer" ovogodišnjeg oscarovskog laureata Bong Joon Hoa, "Lov na divljake" Taike Waititija, poljski "Corpus Christi"... Eto, već sam ih počeo nabrajati – šali se Fric.

Ipak, svjesni smo kako je za funkcioniranje jednog filmskog festivala, što "Kino Zona" i jest, trebala zaista kvalitetna organizacija te nas je stoga zanimalo koliko se ekipa pripremala za to, koliko je ljudi uopće sudjelovalo u stvaranju ove lijepe priče te je li bilo teško sve to postaviti na „čvrste noge“?

- Pripremali smo program od trenutka kad smo postali svjesni da se zbog nesretne epidemije nećemo vratiti cjelogodišnjem kinu. Paralelno smo radili na web stranici kojom se ponosimo ( www.kino-zona.com). Njom smo uspjeli dokumentirati sav dosadašnji rad, te pripremiti ogledni prostor budućih pothvata. Preveli smo i na engleski jezik želeći uživanje u zadarskoj kino priči omogućiti i stranim posjetiteljima. Trudit ćemo se i da ljetne projekcije prati dvostruki titl koliko nam tehničke mogućnosti omoguće. U organizaciji imamo šest stalnih osoba tijekom godine, a ljeti, posebno tijekom postavljanja scene, pridruži nam se još toliko. Lako nam je raditi jer je atmosfera unutar tima odlična, pa ni stresovi problema u zadnjem trenu ne padaju teško. Najteži je dio zapravo dostupnost financija jer su neki izvori na koje smo računali s obzirom na to da su prošli na natječaju za financiranje, nažalost obustavili dodjelu sredstava. Kvaliteta programa i doživljaj publike neće zbog toga patiti, ali nam definitivno zadaje glavobolju – jasan je Fric koji je, uz prava ljude, u samo nekoliko mjeseci od prve projekcije, obogatio kulturnu scenu Zadra koja je gradu silno nedostajala. Publika je to prepoznala.  

image
Andrej Fric, voditelj i organizator
Hanza Meida


- Puni nas to s ponosom, a ujedno obvezuje da zadržimo i podignemo kvalitetu. Drago nam je da su sugrađani prepoznali uloženi trud te da cijene naš filmski odabir. Zahtjevnost publike nam ne dopušta opuštanje, što je zapravo odlično, jer će nam baš to omogućiti kontinuitet kvalitete na obostrano zadovoljstvo – zaključio je Fric te se zahvalio Gradu Zadru i Hrvatskom audiovizualnom centru koji im pomažu u financiraju projekta te partnerima, Kazalištu lutaka Zadar i Koncertnom ured Zadar.

Planova, naravno, ima na pretek! A čekamo i svoj "stalni dom"...

- Planovi su da po završetku obnove Providurove palače tamo nađemo stalni dom našem cjelogodišnjem kinu, a velika je želja da ljetno kino svoj budući dom nađe na, zasad zapuštenom, Kapetanskom. Programski smjer će se zadržati na projekcijama nezavisnih i filmova velike kulturne vrijednosti uz gostovanja filmskih aktera, a planiramo priču proširiti prema sustavnom razvoju publike putem radionica scenarija, snimanja, montaže i drugog kako bi zaokružili buđenje zadarske filmske scene – istaknuo je Andrej Fric. 

"Pazit ćemo na sve propisane mjere!"

- Epidemiološke mjere će se definitivno poštovati te ih pratimo na dnevnoj bazi. Zdravlje naših sugrađana je najbitnije te smo o svemu razmišljali i prije nego što je situacija ponovno eskalirala. Na ulazu i unutar kina će biti postavljeni dezinficijensi, sjedalice će biti dezinficirane prije i poslije projekcije i raspoređene na adekvatan razmak, a osoblje će nositi zaštitne maske i rukavice kako bi se građani ugodnije osjećali – zaključio je Fric.

image
pazit će se na socijalnu distancu, na dezinfekciju i na sve ostale epidemiološke mjere koje je donio Nacionalni stožer
Kino Zona
19. travanj 2024 06:17