StoryEditorOCM
4 kantunaJAČI I OD KORONE

Zašto su nestali "golaći" s Punta Skale? Da nam je naturizam ostao, kapaciteti bi bili bolje popunjeni, jer gosti bez krpica opet su - hit u Europi!

Piše Mišel Kalajžić
3. srpnja 2020. - 14:56

Ove je godine, unatoč prijetnjama koronavirusa – ili možda baš zbog toga - naturizam postao "glasniji" i prešao u ofenzivu, tvrde stručnjaci u turizmu. Postoji naime jedan fenomen kao svojevrsni paradoks u svim trendovima koji definiraju lojalnost klijentele. Naturizam je u vrijeme Domovinskog rata, koje se nažalost može u turističkom smislu uspoređivati s današnjim vremenom (post)korone, bio jedina smještajna vrsta koja je imala daleko veće postotke u popunjenosti pa čak i do 30 posto više.

Devedestih godina za vrijeme granatiranja dalmatinske obale, Istra je imala čak 20 posto više Austrijanaca od tzv. “normalnih“ sezona u naturističkim kampovima, kaže Jerko Sladoljev, iskusni turistički djelatnik, specijalist za kampove i naturizam.
Na zadarskom području, pojam za naturizam bila je Punta Skala, danas hotelsko naselje kao dio Falkensteinerovog hotelskog carstva na zadarskoj obali. Po uzoru na nudističke kampove Koversada i Valalta koji su fantastično radili, Punta Skala je bilo prvo turističko naselje na zadarskom području namijenjeno nudistima. Bio je to početak zlatnog doba turizma Punta Skale za koje se veže ime legendarnog direktora Rude Ere Galića.

- Nije bilo baš puno razumijevanja u Zadru za tu ideju, pogotovo za golotinju. Morao sam ići i u komitet i u crkvu gdje sam ista pitanja slušao i od jednih i od drugih. Mogu reći da su bili podjednako zadrti. Morao sam im objašnjavati da to nije nikakav nemoral, da se ništa opsceno tamo ne događa, jedino što ljudi goli uživaju u prirodi. A mi im to sve dobro naplatimo! Išlo nam je na ruku i to što mnoge zemlje u okruženju tada nisu dozvoljavale naturizam, tako da se kod nas uspješno razgranao. Dobili smo od države zemljište i od grada dozvolu da se tamo to može raditi. Soko Mostar je bila firma koja je radila to turističko naselje po principu montažnih bungalova, uglavnom dvosobnih, s kupatilima, tušem, sve to uklopljeno u prirodni okoliš, u blizini mora. Lokacija je bila izvanredna, a ono što je bilo važno za nudizam, moglo se odvojiti i ograničiti pristup, da goste ne ometaju suvišni pogledi. Najbrojniji turisti bili su nam Nijemci koji nisu štedjeli riječi pohvale za Punta Skalu, kako za uslugu tako i za lokaciju – ispričao nam je prije nekoliko godina Ero Galić koji se tada prisjetio Punta Skale kao turističkog „raja na zemlji“.

Da danas postoji takvo nudističko naselje, sigurno ne bi imalo problema s popunjenošću kao "klasični" hotelski kapaciteti. Nije zapravo nikad razjašnjeno zašto je Punta Skala prestala biti naturistička oaza, nakon čega je prodana Falkensteineru.

- Službeni stav kojeg sam tada dobio od gosp. Rudija Galića, direktora marketinga Punta Skale, sada umirovljenika, bio je da je potražnja u padu i da se sprema prenamjena u "tekstil". Punta Skala je zatvorena kao naturističko naselje 1989. godine, a zanimljivo je da je Punta Skali 1987. godini dodijeljena prva nagrada za kvalitetu i uručena tadašnjem direktoru Žarku Peruzi. Nagradu je dodijelio vodič - naturistički bedecker Naturismo - edizioni Francisci iz Abano Terma. Emisiju predaje nagrade je prenosio RAI 1. Punta Skala je bila najbolje popunjena s naturistima svih tih godina, a imala je i ugovor sa specijalistom za FKK putovanja Obena Reisen iz Bad Nauheima, Njemačka. Žarka Peruzu je naslijedio kao direktor upravo Rudi Galić. Neslužbeno je tada Punta Skala slovila za jednu od najboljih FKK ponuda na Jadranu (uz Koversadu iz Vrsara). Iako je na početku imala izvanredan proizvod i uslugu, vremenom je s obzirom na smještajne objekte montažnog oblika počela "kopniti", Obena Reisen je također izgubila prvotni zamah kao touroperator i FKK specijalist, pa je management odlučio kako je odlučio, kasnije je objekt prodan Falkensteineru… Osobno mislim da je trebalo ponovno uložiti u naturističko naselje i postići kvalitetu koju danas ima Valalta Rovinj, najbolji europski naturistički kamp – mišljenja je Sladoljev, "živa enciklopedija" hrvatskog turizma, posebno kampinga.

Na zadarskom području danas nema specijaliziranih naturističkih turističkih naselja i kampova koji su se pokazali kao perjanica u trenutnim okolnostima i dokazuju svoju opravdanost i profitabilnost. Golaći mogu pronaći svoje mjesto na nekoliko lokacija na zadarskom području, Pagu, kod Pakoštana i na dijelu poznate plaže Sabuša kod Kukljice na Ugljanu, ali to je daleko od nekadašnje "slave" Punta Skale. Šteta da više nema takve specijalizirane ponude, jer - stručnjaci tvrde - ključ je u emotivnoj povezanosti naturista za naturističke kampove koja je puno izraženija od tzv. tekstilnih smještajnih oblika. Gosti naturistički kamp doživljajvaju kao svoju drugu “ljetnu“ domovinu, odnos naturista sa sredinama je puno sofisticiraniji i dublji preko prirode i tradicije kraja, što se zorno pokazuje u slučaju Istre i tamošnjih kampova. Nažalost ne i zadarskog područja gdje je naturizam "protjeran".

A sad bi "zlata" vrijedio...

23. travanj 2024 00:33