StoryEditorOCM
4 kantunaFRUSTRIRANI BOLESNIK

Zadarska bolnica zabranjuje ulazak pacijentima na specijalističke preglede bez testa na koronu! Evo što kaže ravnatelj dr. Čulina...

Piše I. Nevešćanin
1. srpnja 2020. - 16:43
Djelatnici OB Zadru na ulazu mjere temperaturu svim građanima koji žele ući u krug bolniceVladimir Dugandzic/Cropix

- Trebao sam danas doći kod doktora na dogovor oko specijalističkog pregleda, ali su me na vratima bolnice vratili jer nisam testiran na koronu! Kako sad to? Zašto je potrebno proći testiranje da bih otišao na naručeni specijalistički pregled, pita se naš čitatelj ljutit što je jutros ostao ispred bolničkih vrata neobavljena posla. Naš sugrađanin, u zrelim godinama, u petak je trebao obaviti gastroskopiju.

Odgovor smo pokušali pronaći u OB Zadar. I, točno je, od ponedjeljak je uvedena obveza testiranja bolesnika kojima je planirana hospitalizacija zbog nekog operativnog zahvata ili dijagnostičko-terapijski postupak koji generira aerosol.

Nova mjera uvedena je kao posljedica naputka Kriznog stožera Ministarstva zdravsta u dokumentu pod nazivom „Tumačenje, izmjene i dopune točke 5.1. Mjere reaktivacije bolničkog sustava u sklopu izlazne strategije RH za COVID-19 koje se primjenjuje od 22. svibnja 2020. godine". Naputak je donesen nakon pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj.

U točki 1. tog dokumenta navodi se da izabrani liječnik primarne zdravstvne zaštite treba „bolesnike kojima se planira hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka" uputiti na testiranje na infekciju SARS-CoV-2 na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje "prije svakog elektivnog operacijskog programa i, elektivnog programa kod kojeg se generira aerosol, u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti i dnevnoj bolnici te kod hospitalizacije i bolničkog liječenja, kada je testiranje moguće organizirati na način da se zbog možebitnog čekanja na provedbu i rezultat testiranja ne odgađa program".

Drugim riječima, svi pacijenti koji trebaju ići na operativni zahvat, ili moraju ići na invazivne dijagnostičke pretrage poput bronhoskopije, gastoskopije ili kolonoskopije, dakle pretrage kojie stvaraju aeroslol, ili manje kirurške zahvate, prethodno moraju biti testirani na koronu o trošku HZZO-a.

U naputku kriznog stožera Ministarstva zdravlja nadalje se navodi da doktori primarne zdravstvene zaštite daju uputnice i upućuju na testiranje COVID-19 u skladu s epidemiološkim smjernicama i „korisnike i zaposlenike u sustavu socijalne skrbi kod pružatelja socijalnih usluga što uključuje testiranje novih korisnika (kod privremenog smještaja u kriznim situacijama i dr.) neposredno prije realizacije smještaja te po isteku 14-dnevne samoizolacije, testiranje korisnika po isteku 14-dnevne samoizolacije nakon dugotrajnog bolničkog liječenja, testiranje djelatnika prije povrataka na posao nakon višednevne odsutnosti (odsutnost najmanje 5 radnih dana u kontinuitetu koji može biti prekinut zbog neradnih dana) zbog korištenja godišnjeg odmora ili zbog drugog razloga te nakon povratka iz inozemstva, testiranje korisnika i djelatnika prema posebnoj indikaciji epidemiologa."

Nove mjere obaveznog testiranja stvaraju veliki probleme djelatnicima bolnice. Naime, nije jasno kako treba postupati s pacijetima koji su već hospitalizirani na raznim bolničkim odjelima, ali se tijekom boravka uspostavi da moraju obaviti neki od invazinih dijagnostičkih pretraga ili manji kirurški zahvat. Medicinskom osoblju nije potpuno jasno trebaju li se i ti pacijenti, koji već danima leže na odjelu, prije pregleda testirati na koronu. Naputak sugerira da bi trebali, ali koliko to ima smisla kad su već danima u bolnici? Je li to nepotrebni gubitak vremena i novca odnosno guranja pacijente u nove komplikacije? Odnosno, zar se nisu trebali testirati prije hospitalizacije?

- Pacijenti se ne trebaju brinuti. Svi ambulantni pacijenti koji trebaju ići na operativni zahvat ili invazivni pregled prethodno se moraju testirati na virus o trošku HZZO-a. Što se tiče bolničkih pacijenata, bolnica je nabavila svoj PCR uređaj s tisuću testova upravo za potrebe testiranja bolničkih pacijenata i medicinskog osoblja na koronu. Dakle svi pacijenti koji su već hospitalizirani, ali moraju na neku invazivnu pretragu ili operativni zahvat, a nisu testirani prije ulaska u bolnicu, neće morati odlaziti s odjela, nego će biti testirani unutar bolnice. To je moguće već od utorka i nema nikakvog razloga za brigu i stvaranje panike - objasnio nam je novu praksu ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina.

18. travanj 2024 15:35