StoryEditorOCM
4 kantunaPOBUNA ZBOG "GALEBA"

Stanovnici Sinjoretova traže od grada da iseli Odlagalište sirovina zbog azbestnog otpada!

Piše Božana Sviličić
1. kolovoza 2020. - 14:23

Netransparetne informacije prokurista Mihe Zrnića Marinovića oko odlaganja 78 tona azbesta s Titovog broda “Galeb” u skladište tvrtke Odlagalište sirovina bile su “okidač” pobune stotinjak stanovnika zadarskog predjela Sinjoretovo na istočnom izlazu iz Zadra, koji su zbog toga prosvjedovali u subotu ujutro.

Iako tvrtka već desetljećima postoji na toj lokaciji i zadnjih petnaestak godina je praktički sabirni i tranzitni centar za razne vrsta otpada, stanovnike Sinjoretova uzbunile su kontradiktorne informacije o deponiranju azbestnog otpada. Iz Odlagališta sirovina su najprije rekli da su preuzeli otpad s "Galeba" i odmah ga izvezli u jednu od susjednih zemalja, a onda je nalaz državnog inspektorata pokazao suprotno, utvrdivši da se svih 190 vreća građevinskog otpada preuzetog s "Galeba" nalazi u krugu tvrtke.

- Miho odlazi, skuvali smo ti paštašutu - vikali su prosvjednici naoružani transparentima tražeći dislociranje pogona Odlagališta sirovina s područja Zadra i izmjene Prostornog plana koje bi zabranile skladištenje opasnog otpada u naseljenim gradskim područjima. Iako državna inspekcija dosad nije pronašle nikakve nepravilnosti u radu tvrtke, jer je azbestni opad bio propisano zbrinut i uskladišten na maksimalni rok od godine dana, stanovnici Sinjoretova je u svom kvartu više ne žele.

- Ovo s azbestom nam je otvorilo oči jer ranije nismo imali pojma čime se oni sve bave. Mislili smo da je njihova djelatnost, željezo i neki ne toliko opasni otpadi, a ne ovo. Znamo da oni imaju dozvolu i mi nemamo ništa protiv njih. Tražimo samo od Grada da se imjeni prostorni plan i da se takve tvrtke izmjeste u neku od poslovnih zona gdje mogu slobodno raditi. Ovdje nas živi više od četiri tisuće, a mi ne želimo opasni otpad u našem dvorištu - rekao je Tomislav Stanić, jedan od organizatora prosvjeda u ime “Inicijative Sinjoretovo”.

Direktor Odlagališta sirovina, Ante Ljubičić, pojasnio je kako opasnost od azbestnog otpada ne postoji, jer se ne radi o samom azbestu kao čistoj sirovini već građevinskom otpadu koji sadrži azbest kao vlaknasto vezivo.

- Takav otpad skladišten je na propisan način. Zapakiran je u duple big-bag vreće te se nalazi u zatvorenom skladištu što potvrđuju i inspekcijski nadzori - rekao je.

Iako prosvjednici priznaju da dosad u tvrtki nisu nađene nepravilnosti, poručili su kako je ovo samo jedan u nizu prosvjeda jer takav otpad ne žele u blizini svojih kuća.

- Obećavali su nam igrališta, a nemamo ništa. Nismo mi protiv tvrtke, ali ne želimo je blizu naših kuća i naše djece - kazali su.

Priča je je izbila u javnost početkom srpnja kada je na sjednici Gradskog vijeća vijećnik Mladen Malta postavio pitanje gradonačelniku Branku Dukiću o azbestnom otpadu s „Galeba” koji je završio u Zadru.

Iz tvrtke Odlagalište sirovina potvrdili su da su prihvatili otpadni materijal od IND-EKO, ali su naveli da su ga odmah i izvezli na zbrinjavanje u jednu od naših susjednih zemalja, najvjerojatnije Austriju ili Italiju. Šest dana kasnije, državni inspektorat je utvrdio da se sporni azbest s „Galeba” nalazi na prostoru tvrtke Odlagalište sirovina.

25. travanj 2024 11:11