stdClass Object ( [id] => 1380498 [title] => Što čeka svijet kad ‘bijes‘ uđe u Bijelu kuću? Knjiga Boba Woodwarda trebala bi biti obavezno štivo pred izbore u SAD-u [alias] => sto-ceka-svijet-kad-bijes-ude-u-bijelu-kucu-knjiga-boba-woodwarda-trebala-bi-biti-obavezno-stivo-pred-izbore-u-sad-u [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Krajem ove godine Sjedinjene Države će dobiti novog/starog predsjednika. Naravno, to će biti Donald Trump, ne treba očekivati da će okamina Joe Biden dohvatiti još jedan mandat.

Što možemo očekivati od Trumpa i pokreta MAGA u sljedeće četiri godine? Može li se to prognozirati, ali ne samo na temelju prošlog predsjedanja, nego i dubljeg uvida u lik i djelo ‘prgavca iz Bijele kuće‘, ‘američkog Zorana Milanovića‘?

Pod nazivom ‘Bijes‘ legendarni je novinar Bob Woodward objavio knjigu o Trumpu koju je temeljio na nizu razgovora s osobama iz političkog života, ali i čak 17 razgovora koje je osobno obavio s tadašnjim američkim predsjednikom. Zaključak ‘Bijesa‘ glasi - ne možemo se nadati ničemu dobrom. Ili kako u epilogu piše sam Woodward: ‘glavni vođe državne sigurnosti smatrali su da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država predstavlja opasnost za zemlju. Trump je rekao da obavještajci moraju ponovno u školu. Generali su glupi. Mediji su bili lažne vijesti‘.

Kao što možete primijetiti, posljednje tri rečenice izgovorio je gotovo u slovo jednako i trenutni hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Ali dobro...

Dakle, što možemo očekivati? Europi se ne piše dobro. U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga EU ‘već godinama dere‘, te da je osnovana samo zato ‘da bi zaribala SAD‘. Također je izjavio kako čeka da sklopi trgovinske sporazume s Kinom, Meksikom i Kanadom, a onda će se baciti na taracanje Europske unije. ‘Ne želim se u isto vrijeme bosti sa svim zemljama svijeta‘. Nakon što se s Kinom izborio za novi trgovinski sporazum, rješava i probleme sa susjedima na sjevernim i južnim granicama. Ne treba sumnjati da će Trump u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s EU. Sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku Trump izjaviti kako ‘osim religije, ništa nije opasnije od trgovine‘.

Pa dobro, kako to Trump ruši savezništva, zbog čega? Trumpu savezništva ne znače baš ništa. Fascinantan je opis borbe njegovih suradnika da u potpunosti ne uništi suradnju s Južnom Korejom. Pod objašnjenjem koje je uvijek isto - oni nas deru, pljačkaju. Što naravno nije istina, ali kako to objasniti Mr. Bijesu?

‘Povucite ih!‘

U jednom je trenutku Trump odlučio povući američke postrojbe iz Afganistana i Južne Koreje. Ali doslovno preko noći. ‘Povucite ih!‘ zapovjedio je Trump. Na to se njegov ministar obrane James Mattis u razgovoru s Danom Coatsom, direktorom Nacionalne obavještajne službe uhvatio za glavu i rekao: ‘To je ludo. I opasno‘. Coats mu je - u tom trenutku nije bio niti šokiran jer je, tvrdi Woodward, ‘došao do nekih teških spoznaja o najmoćnijem čovjeku na svijetu‘ - uzvratio: ‘Istina. Za njega laž nije laž. To je jednostavno ono što misli. Ne zna razliku između istine i laži‘.

---

image

Bob Woodward, autor knjige "Bijes"

Jim Watson/Afp
---

Što napraviti? Trump ‘nije šljivio‘ ni svog ministra obrane, niti ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona. Zadnja nada razumnima u Bijeloj kući bio je general Vincent Brooks, zapovjednik američko-južnokorejskoga vojnog saveza. Brooks je ‘ukrcao‘ Trumpa u helikopter i krenuli su prema velikom vojnom kompleksu u kojem je bila smještena američka vojska. U njemu je bilo 46 tisuća vojnika i civila, a Brooks je rasprosto njegovu kartu preko karte Washingtona da bi Trump shvatio koliko je kompleks ogroman. I sada, znajući s kime ima posla, Brooks iznosi podatke - baza je koštala 10 milijardi dolara i to su sve platili Koreanci, a uz to pokrivaju i 92 posto troškova baze.

‘A zašto nisu platili sve?!‘, ispalio je Trump.

Strpljivo je Brooks objašnjavao kako to mora tako biti jer prema američkim zakonima SAD mora nadzirati i plaćati svu osjetljivu komunikacijsku opremu, itd., dakle to je tih osam posto. Brooks je nizao brojke dalje - po ratnim planovima u Koreji bi se podiglo 3,37 milijuna ljudi, da su u vlastitu obranu u 15 godina utrošili nevjerojatnih 460 milijardi dolara. ‘Hmmm‘ - bio je jedini komentar Trumpa u tom trenutku. Helikopter je preletio bazu, a onda su se pojavile tri visoke staklene zgrade. Pitao je generala ‘što je to‘?

‘Samsung‘, odgovorio je general.

To je bio trenutak koji je Trump čekao, bio je to a-ha trenutak. ‘To je ono što vam pričam. Ovo je bogata zemlja. Pogledajte ove nebodere. Pogledajte taj vlak! Pogledajte sve to! Sve to mi plaćamo. Oni bi trebali plaćati.‘

Pokušavajući smiriti ‘pobješnjelog‘ predsjednika, Brooks je nastavio s nizanjem činjenica, podataka. Koreja je, Južna, ipak spašena, zahvaljujući činjenici da su ga suradnici uspjeli odvratiti od nauma da se povuče s Korejskog poluotoka, ali i zbog toga što je njegova ‘ljubavna priča‘ sa sjevernokorejskim diktatorom nakon nekog vremena izblijedjela. Da nije, tko zna što bi se dogodilo.

Nedavno je objavljen plan kako Trump misli riješiti ukrajinski rat. Kapitulacijom Kijeva, i trajnim oduzimanje Donbasa i Krima od strane moskovskog satrapa. Je li to realno, je li to istina.

Kod Trumpa postoji jedna konstanta - on se odlično snalazi i ugodno mu je u društvu diktatora. Pomalo im, vjerojatno, i zavidi, jer oni mogu svoje misli provesti u djelo, a da se ne bave nekakvim parlamentima, oporbom, medijima... Woodward piše o njegovoj fascinaciji ‘rocket manom‘ iz Sjeverne Koreje i, dakako Putinom. Datum je bio 16. srpnja 2018., mjesto radnje - Helsinki. Kako je to vrijeme intenzivne rasprave, ali i istrage, o ruskom utjecaju na američke izbore na strani Trumpa, nakon sastanka pred novinarima američki je predsjednik ustvrdio kako sve te istrage i pisanje medija ne vrijede ništa, jer njemu je poštenjačina i veliki demokrat Putin svečano rekao i dao pravu pionirsku riječ da se Rusi nisu miješali u američke izbore. Piše Woodward: ‘Misle da je riječ o Rusiji, ja imam predsjednika Putina. Upravo mi je rekao da to nije bila Rusija. Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi i bila... Predsjednik Putin je vrlo uvjerljivo demantirao takvo što.‘

Američka je politička javnost time bila zgrožena. Kao i činjenicom da je Trump s Putinom razgovarao puna dva sata nasamo, bez nazočnosti bilo kojeg drugog američkog dužnosnika. Reakcije su bile brutalne.

Republikanac Newt Gingrich, koji je bio i prvi čovjek Zastupničkog doma, ali je u kampanji podržavao Trumpa, na mrežama je napisao: ‘To je najozbiljnija pogreška u njegovom mandatu i treba je ispraviti - odmah‘. Nekadašnji prvi čovjek CIA-e John O. Brennan napisao je: ‘Izvedba predsjednika Trumpa na tiskovnoj konferenciji u Helsinkiju doseže i prelazi granicu ‘teških zločina i prekršaja‘. Nazvao je Trumpa ‘izdajnikom‘ i dopisao: ‘Ne samo da su Trumpove izjave bile maloumne, on je posve u Putinovu džepu.

---

image

U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga Europska unija ‘već godinama dere‘, te da je osnovana samo zato ‘da bi zaribala SAD‘

Spencer Platt/Afp
---

Da Putin laže? Putin?

Ali, pobogu, zašto takve riječi? Pa Putin je Trumpu rekao da nije on... Zar bi Putin lagao?

A Kim Jong-un? Pa kako ne vjerovati takvom čovjeku? Doista su nevjerojatne rečenice koje će ‘predvodnik slobodnog svijeta‘ izjaviti o čovjeku s kojim će mjesecima razmjenjivati ‘ljubavna pisma‘.

Woodward Trumpa zapanjeno pita pa zar ne misli da je Kim lažljivac i vrlo opasan tip, a slijedi nevjerojatan odgovor: ‘Rekao mi je sve. Znam sve o njemu. Ubio je svog tetka i postavio mu tijelo na stube kojima su izlazili senatori. A glava mu je bila odrezana i stavljena na prsa. Mislite li da je to okrutno? Znate, oni misle da je politika u ovoj zemlji okrutna... Mislite li da je to okrutno? To je okrutno. Ovo su odlične fotografije‘.

Moramo pojasniti ovu posljednju rečenicu. Dakle, tijekom cijelog razgovora s Woodwardom Trump se divio kako su njih dvojica, on i Kim, odlično izgledali na fotografijama, i kako se Kim nikada nije tako srdačno smijao... I stalno je pokušavao tu veliku fotografiju njih dvojice utrpati Woodwardu. Dakle, da, on je malo okrutan, malo ljudima otkine glavu, ali pogledajte kako smo super ispali - ‘pogledajte, pogledajte dobru sliku. Zabavlja se. Znate? Nikad ga nitko nije vidio da se smiješi. Pogledajte. Pogledajte kako se smiješi. Sretan je. Osjeća se sretno‘.

A ovi što mu nešto po tom pitanju smetaju, e pa oni nemaju pojma. Kakva vojska, kakvi obavještajci? Na Woodwardovu konstataciju da Amerika mora ostati u Južnoj Koreji i da je to najbolje što može napraviti kako bi osigurala mir i zajamčila sigurnost, Trump mu uzvraća: ‘Vojska griješi. Neću reći da su glupi, jer to nikad ne bih rekao o našem vojnom osoblju. Ali ako su to rekli, oni su... tko god to rekao, glupi. To je jako loš posao. Štitimo Južnu Koreju od Sjeverne Koreje, a oni zarađuju bogatstvo televizorima i brodovima i svime ostalim. Nije li tako? Jako mnogo zarađuju. A to nas košta 10 milijardi dolara. Mi smo budale‘.

Kad je u pitanju sigurnost u svijetu, Trump stalno varira između odluke o povlačenju, jer što bismo mi tamo radili i zašto bi američki vojnici bili u Europi ili Južnoj Koreji, i odluke da udari svim raspoloživim snagama na zemlju koja mu nije po volji, valjda zato što je ne vode zgodni diktatori koji kidaju glave protivnicima. Konkretno - Iran i ISIL.

Trump je uvjeren kako Teheran samo korak dijeli do nuklearnog oružja, kao što je to Bush mlađi vjerovao o Bagdadu i Sadamu. Da, treba ih udariti svom snagom. Ima i drukčijih mišljenja, to su, da prostite budale. Evo kako je to opisano u ‘Bijesu‘.

---

image

Pristaša bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjedničke izbore 2024. Donalda Trumpa nosi prsten MAGA, što je akronim od Make America Great Again (učinimo Ameriku ponovno velikom)

Chandan Khanna/Afp
---

Šef obavještajaca Dan Coats potvrdio mu je da ‘obavještajni dužnosnici ne vjeruju da Iran razvija nuklearno oružje‘, što je bila izravna kontradikcija jednoj od temeljnih Trupovih postavki nacionalne sigurnosti. Jednostavno, Teheran nema ‘bombu‘, i nikakva oružana konfrontacija s režimom u Iranu nema smisla. Trump je bio bijesan, i po prvi put u povijesti odbio je primiti obavještajce da mu predaju redovito dnevno izvješće. Umjesto toga tvitao je: ‘Obavještajci mi se čine iznimno pasivnima i naivnima kad je riječ o opasnosti koju predstavlja Iran. Varaju se! Možda bi obavještajci trebali ponovo u školu!‘

Tako govori predsjednik Amerike - generali su glupi, obavještajci trebaju ponovo u školu, a diktatori su tako simpatični. I njima vjerujemo, zar ne.

A sada ISIS, čiju su snagu nedavno, nažalost, na svojoj koži osjetili Rusi. U razgovoru s ministrom obrane Jamesom Mattisom uobičajeno je prigovarao zašto Amerika na svojim plećima nosi cijelu borbu s teroristima. Mattis ga je podsjećao da je u međunarodnoj koaliciji protiv ISIS-a čak 77 država, od kojih njih 13 ima svoje vojnike na terenu u otvorenom sukobu s teroristima.

Aj dobro, nek vam bude, takav je otprilike bio odgovor Trumpa. Ali, to je samo kratak predah pred oluju.

Mattis odlazi u prosincu 2018. godine u Ottawu, na sastanak s čelnicima antiterorističke koalicije. Bio je bitan sastanak, jer iako je u tom trenutku Islamska država bila na koljenima, još nije bila u potpunosti uništena. Bilo je bitno da se posao obavi do kraja. Mattis je poručio: ‘Ne smijemo proglasiti pobjedu, otići i poslije se čuditi zašto se ISIS vratio‘. Dobio je jednoglasnu potporu. OK, ostajemo do kraja, uništit ćemo ISIS jednom za sva vremena. Nitko nije htio povući vojsku s terena ili odustati od davanja materijalne potpore.

Mattis je bio oduševljen, nazvao je šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellya i rekao mu: ‘Johne, sve su države uz nas. Ne žele se povući. Ostat će na bojištu. Vrijeme je da se ISIS natjera na Ženevski mirovini proces‘.

E da, ali ne ide to tako jednostavno. Tek što se vratio kući iz Ottawe dočekao ga je Trumpov tvirt: ‘Pobijedili smo ISIS u Siriji!... Poslije povijesne pobjede protiv ISIS-a, vrijeme je da naše odlične mlade ljude vratimo kući‘. Trump je objavio da se Sjedinjene Države povlače, posao je gotov.

---

image

Jared Kushner, Trumpov zet, rekao je Woodwardu: ‘Ispočetka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spašava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spašavaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto‘

Fayez Nureldine/Afp
---

Posramljeni ministar Mattis

Mattis je bio, malo je rečeno, šokiran. I posramljen. Dali su riječ jedni drugima na sastanku da u tom poslu ostaju do kraja, i sjetio se slične grozote koju je saveznicima priredio Obama. Evo što je rekao: ‘Bože, mislit će da sam im lagao. Neće mi vjerovati kad kažem da nisam imao pojma. A sad ćemo ih ostaviti da lijepo izvise. Učinit ćemo ono što je Obama učinio kad je rekao da ćemo napasti Sirijce zbog upotrebe kemijskog oružja, pa su se francuski avioni naoružali, spremni poletjeti kad je on odustao. A Kurdi će ostati nezaštićeni i Turci će ih vjerojatno sve poklati‘.

Za njega je bilo sve jasno - samo je jedno rješenje: ostavka.

Tražio je i dobio susret s Trumpom u četiri oka. Mattis ga je, s napisanom ostavkom u ruci, upozorio kako na ovaj način ISIS kao neprijatelj neće nestati. Trump mu je kontrirao stalno istim rečenicama ‘vi momci biste htjeli da se borimo zauvijek‘. Mattis ga je uvjeravao da bi upravo povlačenje značilo borbu u nedogled, da su na terenu saveznici, 77 nacija plus Interpol, Arapska liga, NATO.

Ništa to nije dolazilo do Trumpa. Zaključio je: ‘Potukli smo ih. Nema potrebe‘.

Amerikanci su se povukli.

ISIS se vratio.

I evo za kraj, da ne bude da nismo znali s kime imamo posla. Jared Kushner, Donaldov zet i važan čovjek u njegovoj administraciji, rekao je Woodwardu kako je prvih godina njegove vladavine stanje bilo sljedeće: ‘Ispočetka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spašava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spašavaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto. Mislim da je sad obrnuto. Mislim da sad 80 posto ljudi koji rade za njega misle da spašava svijet, a 20 posto - možda i manje - misli da oni spašavaju svijet od Trumpa‘. Nakon ovih citata Woodward je dodao još samo dvije rečenice, koje govore sve: ‘Pustite da vam se ta analiza malo slegne. Dvadeset posto predsjednikova osoblja misli da ‘spašava svijet‘ od predsjednika‘.

Glavno je pitanje - hoće li u novoj Trumpovoj administraciji biti dovoljno ljudi, barem 10 posto njih koji će uspjeti spasiti svijet?

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne treba sumnjati kako će Trump biti novi predsjednik SAD-a. I ne treba sumnjati da će u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s Europskom unijom, sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku će izjaviti kako ‘osim religije, ništa nije opasnije od trgovine‘. Pa dobro, kako to Trump ruši savezništva, zbog čega? Zbog toga što mu ona ne znače baš ništa... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Knjiga o Trumpu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Ne treba sumnjati kako će Trump biti novi predsjednik SAD-a. I ne treba sumnjati da će u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s Europskom unijom, sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku će izjaviti kako ‘osim religije, ništa nije opasnije od trgovine‘. Pa dobro, kako to Trump ruši savezništva, zbog čega? Zbog toga što mu ona ne znače baš ništa... Knjiga o Trumpu 2 0 13422 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-10 09:51:52 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Ivo Bonković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-13 14:31:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-13 14:31:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ne treba sumnjati kako će Trump biti novi predsjednik SAD-a. I ne treba sumnjati da će u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s Europskom unijom, sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku će izjaviti kako 'osim r [metadata] => robots= author= title=Što čeka svijet kad 'bijes' uđe u Bijelu kuću? Knjiga Boba Woodwarda trebala bi biti obavezno štivo pred izbore u SAD-u page_title=Što čeka svijet kad 'bijes' uđe u Bijelu kuću? Knjiga Boba Woodwarda trebala bi biti obavezno štivo pred izbore u SAD-u [metakey] => donald trump, SAD, Bob Woodward, bijes [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26694990.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26852419.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26952265.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/26952266.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/10\/25921892.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Alex Wong\/Getty Images Via Afp","Spencer Platt\/Afp","Jim Watson\/Afp","Chandan Khanna\/Afp","Fayez Nureldine\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga Europska unija \u2018ve\u0107 godinama dere\u2018, te da je osnovana samo zato \u2018da bi zaribala SAD\u2018<\/p>","

Bob Woodward, autor knjige \u201dBijes\u201d<\/p>","

Prista\u0161a biv\u0161eg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjedni\u010dke izbore 2024. Donalda Trumpa nosi prsten MAGA, \u0161to je akronim od Make America Great Again (u\u010dinimo Ameriku ponovno velikom)<\/p>","

Jared Kushner, Trumpov zet, rekao je Woodwardu: \u2018Ispo\u010detka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spa\u0161ava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spa\u0161avaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26694990_1920.jpg":"1920x1080","k_26694990_1280.jpg":"1280x1280","k_26694990_1024.jpg":"1024x1024","k_26694990_640.jpg":"640x640","k_26694990_480.jpg":"480x480","k_26694990_340.jpg":"340x340","k_26694990_220.jpg":"220x220","o_26694990_1280.jpg":"1280x853","o_26694990_1024.jpg":"1024x682","o_26694990_640.jpg":"640x426","o_26694990_480.jpg":"480x320","o_26694990_340.jpg":"340x226","o_26694990_220.jpg":"220x146","h_26694990_1280.jpg":"1280x854","h_26694990_1024.jpg":"1024x683","h_26694990_640.jpg":"640x427","h_26694990_480.jpg":"480x320","h_26694990_340.jpg":"340x227","h_26694990_220.jpg":"220x147","pp_26694990_1280.jpg":"1280x1628","pp_26694990_1024.jpg":"1024x1303","pp_26694990_640.jpg":"640x814","pp_26694990_480.jpg":"480x611","pp_26694990_340.jpg":"340x432","pp_26694990_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26852419_1920.jpg":"1920x1080","k_26852419_1280.jpg":"1280x1280","k_26852419_1024.jpg":"1024x1024","k_26852419_640.jpg":"640x640","k_26852419_480.jpg":"480x480","k_26852419_340.jpg":"340x340","k_26852419_220.jpg":"220x220","o_26852419_1280.jpg":"1280x853","o_26852419_1024.jpg":"1024x682","o_26852419_640.jpg":"640x426","o_26852419_480.jpg":"480x320","o_26852419_340.jpg":"340x226","o_26852419_220.jpg":"220x146","h_26852419_1280.jpg":"1280x854","h_26852419_1024.jpg":"1024x683","h_26852419_640.jpg":"640x427","h_26852419_480.jpg":"480x320","h_26852419_340.jpg":"340x227","h_26852419_220.jpg":"220x147","pp_26852419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26852419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26852419_640.jpg":"640x814","pp_26852419_480.jpg":"480x611","pp_26852419_340.jpg":"340x432","pp_26852419_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_26952265_1920.jpg":"1920x1080","k_26952265_1280.jpg":"1280x1280","k_26952265_1024.jpg":"1024x1024","k_26952265_640.jpg":"640x640","k_26952265_480.jpg":"480x480","k_26952265_340.jpg":"340x340","k_26952265_220.jpg":"220x220","o_26952265_1280.jpg":"1280x819","o_26952265_1024.jpg":"1024x655","o_26952265_640.jpg":"640x409","o_26952265_480.jpg":"480x307","o_26952265_340.jpg":"340x217","o_26952265_220.jpg":"220x140","h_26952265_1280.jpg":"1280x854","h_26952265_1024.jpg":"1024x683","h_26952265_640.jpg":"640x427","h_26952265_480.jpg":"480x320","h_26952265_340.jpg":"340x227","h_26952265_220.jpg":"220x147","pp_26952265_1280.jpg":"1280x1628","pp_26952265_1024.jpg":"1024x1303","pp_26952265_640.jpg":"640x814","pp_26952265_480.jpg":"480x611","pp_26952265_340.jpg":"340x432","pp_26952265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26952266_1920.jpg":"1920x1080","k_26952266_1280.jpg":"1280x1280","k_26952266_1024.jpg":"1024x1024","k_26952266_640.jpg":"640x640","k_26952266_480.jpg":"480x480","k_26952266_340.jpg":"340x340","k_26952266_220.jpg":"220x220","o_26952266_1280.jpg":"1280x853","o_26952266_1024.jpg":"1024x682","o_26952266_640.jpg":"640x426","o_26952266_480.jpg":"480x320","o_26952266_340.jpg":"340x226","o_26952266_220.jpg":"220x146","h_26952266_1280.jpg":"1280x854","h_26952266_1024.jpg":"1024x683","h_26952266_640.jpg":"640x427","h_26952266_480.jpg":"480x320","h_26952266_340.jpg":"340x227","h_26952266_220.jpg":"220x147","pp_26952266_1280.jpg":"1280x1628","pp_26952266_1024.jpg":"1024x1303","pp_26952266_640.jpg":"640x814","pp_26952266_480.jpg":"480x611","pp_26952266_340.jpg":"340x432","pp_26952266_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25921892_1920.jpg":"1920x1080","k_25921892_1280.jpg":"1280x1280","k_25921892_1024.jpg":"1024x1024","k_25921892_640.jpg":"640x640","k_25921892_480.jpg":"480x480","k_25921892_340.jpg":"340x340","k_25921892_220.jpg":"220x220","o_25921892_1280.jpg":"1280x853","o_25921892_1024.jpg":"1024x682","o_25921892_640.jpg":"640x426","o_25921892_480.jpg":"480x320","o_25921892_340.jpg":"340x226","o_25921892_220.jpg":"220x146","h_25921892_1280.jpg":"1280x854","h_25921892_1024.jpg":"1024x683","h_25921892_640.jpg":"640x427","h_25921892_480.jpg":"480x320","h_25921892_340.jpg":"340x227","h_25921892_220.jpg":"220x147","pp_25921892_1280.jpg":"1280x1628","pp_25921892_1024.jpg":"1024x1303","pp_25921892_640.jpg":"640x814","pp_25921892_480.jpg":"480x611","pp_25921892_340.jpg":"340x432","pp_25921892_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15708730 Threads: 3 Questions: 3229607914 Slow queries: 7310908 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236541243 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-ceka-svijet-kad-bijes-ude-u-bijelu-kucu-knjiga-boba-woodwarda-trebala-bi-biti-obavezno-stivo-pred-izbore-u-sad-u-1380498 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-ceka-svijet-kad-bijes-ude-u-bijelu-kucu-knjiga-boba-woodwarda-trebala-bi-biti-obavezno-stivo-pred-izbore-u-sad-u-1380498?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727910 [name] => Bob Woodward [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-27 16:36:33 [main_article_id] => 0 [alias] => bob-woodward [link] => /tag/bob-woodward ) [3] => stdClass Object ( [id] => 431841 [name] => bijes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijes [link] => /tag/bijes ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne treba sumnjati kako će Trump biti novi predsjednik SAD-a. I ne treba sumnjati da će u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s Europskom unijom, sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku će izjaviti kako ‘osim religije, ništa nije opasnije od trgovine‘. Pa dobro, kako to Trump ruši savezništva, zbog čega? Zbog toga što mu ona ne znače baš ništa... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Knjiga o Trumpu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što čeka svijet kad ‘bijes‘ uđe u Bijelu kuću? Knjiga Boba Woodwarda trebala bi biti obavezno štivo pred izbore u SAD-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26694990.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Alex Wong/Getty Images Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26694990.jpg [title] => Alex Wong/Getty Images Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26852419.jpg [title] =>

U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga Europska unija ‘već godinama dere‘, te da je osnovana samo zato ‘da bi zaribala SAD‘

Spencer Platt/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26952265.jpg [title] =>

Bob Woodward, autor knjige ”Bijes”

Jim Watson/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/26952266.jpg [title] =>

Pristaša bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjedničke izbore 2024. Donalda Trumpa nosi prsten MAGA, što je akronim od Make America Great Again (učinimo Ameriku ponovno velikom)

Chandan Khanna/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/10/25921892.jpg [title] =>

Jared Kushner, Trumpov zet, rekao je Woodwardu: ‘Ispočetka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spašava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spašavaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto‘

Fayez Nureldine/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Krajem ove godine Sjedinjene Države će dobiti novog/starog predsjednika. Naravno, to će biti Donald Trump, ne treba očekivati da će okamina Joe Biden dohvatiti još jedan mandat.

Što možemo očekivati od Trumpa i pokreta MAGA u sljedeće četiri godine? Može li se to prognozirati, ali ne samo na temelju prošlog predsjedanja, nego i dubljeg uvida u lik i djelo ‘prgavca iz Bijele kuće‘, ‘američkog Zorana Milanovića‘?

Pod nazivom ‘Bijes‘ legendarni je novinar Bob Woodward objavio knjigu o Trumpu koju je temeljio na nizu razgovora s osobama iz političkog života, ali i čak 17 razgovora koje je osobno obavio s tadašnjim američkim predsjednikom. Zaključak ‘Bijesa‘ glasi - ne možemo se nadati ničemu dobrom. Ili kako u epilogu piše sam Woodward: ‘glavni vođe državne sigurnosti smatrali su da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država predstavlja opasnost za zemlju. Trump je rekao da obavještajci moraju ponovno u školu. Generali su glupi. Mediji su bili lažne vijesti‘.

Kao što možete primijetiti, posljednje tri rečenice izgovorio je gotovo u slovo jednako i trenutni hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Ali dobro...

Dakle, što možemo očekivati? Europi se ne piše dobro. U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga EU ‘već godinama dere‘, te da je osnovana samo zato ‘da bi zaribala SAD‘. Također je izjavio kako čeka da sklopi trgovinske sporazume s Kinom, Meksikom i Kanadom, a onda će se baciti na taracanje Europske unije. ‘Ne želim se u isto vrijeme bosti sa svim zemljama svijeta‘. Nakon što se s Kinom izborio za novi trgovinski sporazum, rješava i probleme sa susjedima na sjevernim i južnim granicama. Ne treba sumnjati da će Trump u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s EU. Sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku Trump izjaviti kako ‘osim religije, ništa nije opasnije od trgovine‘.

Pa dobro, kako to Trump ruši savezništva, zbog čega? Trumpu savezništva ne znače baš ništa. Fascinantan je opis borbe njegovih suradnika da u potpunosti ne uništi suradnju s Južnom Korejom. Pod objašnjenjem koje je uvijek isto - oni nas deru, pljačkaju. Što naravno nije istina, ali kako to objasniti Mr. Bijesu?

‘Povucite ih!‘

U jednom je trenutku Trump odlučio povući američke postrojbe iz Afganistana i Južne Koreje. Ali doslovno preko noći. ‘Povucite ih!‘ zapovjedio je Trump. Na to se njegov ministar obrane James Mattis u razgovoru s Danom Coatsom, direktorom Nacionalne obavještajne službe uhvatio za glavu i rekao: ‘To je ludo. I opasno‘. Coats mu je - u tom trenutku nije bio niti šokiran jer je, tvrdi Woodward, ‘došao do nekih teških spoznaja o najmoćnijem čovjeku na svijetu‘ - uzvratio: ‘Istina. Za njega laž nije laž. To je jednostavno ono što misli. Ne zna razliku između istine i laži‘.

---

image

Bob Woodward, autor knjige "Bijes"

Jim Watson/Afp
---

Što napraviti? Trump ‘nije šljivio‘ ni svog ministra obrane, niti ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona. Zadnja nada razumnima u Bijeloj kući bio je general Vincent Brooks, zapovjednik američko-južnokorejskoga vojnog saveza. Brooks je ‘ukrcao‘ Trumpa u helikopter i krenuli su prema velikom vojnom kompleksu u kojem je bila smještena američka vojska. U njemu je bilo 46 tisuća vojnika i civila, a Brooks je rasprosto njegovu kartu preko karte Washingtona da bi Trump shvatio koliko je kompleks ogroman. I sada, znajući s kime ima posla, Brooks iznosi podatke - baza je koštala 10 milijardi dolara i to su sve platili Koreanci, a uz to pokrivaju i 92 posto troškova baze.

‘A zašto nisu platili sve?!‘, ispalio je Trump.

Strpljivo je Brooks objašnjavao kako to mora tako biti jer prema američkim zakonima SAD mora nadzirati i plaćati svu osjetljivu komunikacijsku opremu, itd., dakle to je tih osam posto. Brooks je nizao brojke dalje - po ratnim planovima u Koreji bi se podiglo 3,37 milijuna ljudi, da su u vlastitu obranu u 15 godina utrošili nevjerojatnih 460 milijardi dolara. ‘Hmmm‘ - bio je jedini komentar Trumpa u tom trenutku. Helikopter je preletio bazu, a onda su se pojavile tri visoke staklene zgrade. Pitao je generala ‘što je to‘?

‘Samsung‘, odgovorio je general.

To je bio trenutak koji je Trump čekao, bio je to a-ha trenutak. ‘To je ono što vam pričam. Ovo je bogata zemlja. Pogledajte ove nebodere. Pogledajte taj vlak! Pogledajte sve to! Sve to mi plaćamo. Oni bi trebali plaćati.‘

Pokušavajući smiriti ‘pobješnjelog‘ predsjednika, Brooks je nastavio s nizanjem činjenica, podataka. Koreja je, Južna, ipak spašena, zahvaljujući činjenici da su ga suradnici uspjeli odvratiti od nauma da se povuče s Korejskog poluotoka, ali i zbog toga što je njegova ‘ljubavna priča‘ sa sjevernokorejskim diktatorom nakon nekog vremena izblijedjela. Da nije, tko zna što bi se dogodilo.

Nedavno je objavljen plan kako Trump misli riješiti ukrajinski rat. Kapitulacijom Kijeva, i trajnim oduzimanje Donbasa i Krima od strane moskovskog satrapa. Je li to realno, je li to istina.

Kod Trumpa postoji jedna konstanta - on se odlično snalazi i ugodno mu je u društvu diktatora. Pomalo im, vjerojatno, i zavidi, jer oni mogu svoje misli provesti u djelo, a da se ne bave nekakvim parlamentima, oporbom, medijima... Woodward piše o njegovoj fascinaciji ‘rocket manom‘ iz Sjeverne Koreje i, dakako Putinom. Datum je bio 16. srpnja 2018., mjesto radnje - Helsinki. Kako je to vrijeme intenzivne rasprave, ali i istrage, o ruskom utjecaju na američke izbore na strani Trumpa, nakon sastanka pred novinarima američki je predsjednik ustvrdio kako sve te istrage i pisanje medija ne vrijede ništa, jer njemu je poštenjačina i veliki demokrat Putin svečano rekao i dao pravu pionirsku riječ da se Rusi nisu miješali u američke izbore. Piše Woodward: ‘Misle da je riječ o Rusiji, ja imam predsjednika Putina. Upravo mi je rekao da to nije bila Rusija. Ne vidim ni jedan jedini razlog zašto bi i bila... Predsjednik Putin je vrlo uvjerljivo demantirao takvo što.‘

Američka je politička javnost time bila zgrožena. Kao i činjenicom da je Trump s Putinom razgovarao puna dva sata nasamo, bez nazočnosti bilo kojeg drugog američkog dužnosnika. Reakcije su bile brutalne.

Republikanac Newt Gingrich, koji je bio i prvi čovjek Zastupničkog doma, ali je u kampanji podržavao Trumpa, na mrežama je napisao: ‘To je najozbiljnija pogreška u njegovom mandatu i treba je ispraviti - odmah‘. Nekadašnji prvi čovjek CIA-e John O. Brennan napisao je: ‘Izvedba predsjednika Trumpa na tiskovnoj konferenciji u Helsinkiju doseže i prelazi granicu ‘teških zločina i prekršaja‘. Nazvao je Trumpa ‘izdajnikom‘ i dopisao: ‘Ne samo da su Trumpove izjave bile maloumne, on je posve u Putinovu džepu.

---

image

U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga Europska unija ‘već godinama dere‘, te da je osnovana samo zato ‘da bi zaribala SAD‘

Spencer Platt/Afp
---

Da Putin laže? Putin?

Ali, pobogu, zašto takve riječi? Pa Putin je Trumpu rekao da nije on... Zar bi Putin lagao?

A Kim Jong-un? Pa kako ne vjerovati takvom čovjeku? Doista su nevjerojatne rečenice koje će ‘predvodnik slobodnog svijeta‘ izjaviti o čovjeku s kojim će mjesecima razmjenjivati ‘ljubavna pisma‘.

Woodward Trumpa zapanjeno pita pa zar ne misli da je Kim lažljivac i vrlo opasan tip, a slijedi nevjerojatan odgovor: ‘Rekao mi je sve. Znam sve o njemu. Ubio je svog tetka i postavio mu tijelo na stube kojima su izlazili senatori. A glava mu je bila odrezana i stavljena na prsa. Mislite li da je to okrutno? Znate, oni misle da je politika u ovoj zemlji okrutna... Mislite li da je to okrutno? To je okrutno. Ovo su odlične fotografije‘.

Moramo pojasniti ovu posljednju rečenicu. Dakle, tijekom cijelog razgovora s Woodwardom Trump se divio kako su njih dvojica, on i Kim, odlično izgledali na fotografijama, i kako se Kim nikada nije tako srdačno smijao... I stalno je pokušavao tu veliku fotografiju njih dvojice utrpati Woodwardu. Dakle, da, on je malo okrutan, malo ljudima otkine glavu, ali pogledajte kako smo super ispali - ‘pogledajte, pogledajte dobru sliku. Zabavlja se. Znate? Nikad ga nitko nije vidio da se smiješi. Pogledajte. Pogledajte kako se smiješi. Sretan je. Osjeća se sretno‘.

A ovi što mu nešto po tom pitanju smetaju, e pa oni nemaju pojma. Kakva vojska, kakvi obavještajci? Na Woodwardovu konstataciju da Amerika mora ostati u Južnoj Koreji i da je to najbolje što može napraviti kako bi osigurala mir i zajamčila sigurnost, Trump mu uzvraća: ‘Vojska griješi. Neću reći da su glupi, jer to nikad ne bih rekao o našem vojnom osoblju. Ali ako su to rekli, oni su... tko god to rekao, glupi. To je jako loš posao. Štitimo Južnu Koreju od Sjeverne Koreje, a oni zarađuju bogatstvo televizorima i brodovima i svime ostalim. Nije li tako? Jako mnogo zarađuju. A to nas košta 10 milijardi dolara. Mi smo budale‘.

Kad je u pitanju sigurnost u svijetu, Trump stalno varira između odluke o povlačenju, jer što bismo mi tamo radili i zašto bi američki vojnici bili u Europi ili Južnoj Koreji, i odluke da udari svim raspoloživim snagama na zemlju koja mu nije po volji, valjda zato što je ne vode zgodni diktatori koji kidaju glave protivnicima. Konkretno - Iran i ISIL.

Trump je uvjeren kako Teheran samo korak dijeli do nuklearnog oružja, kao što je to Bush mlađi vjerovao o Bagdadu i Sadamu. Da, treba ih udariti svom snagom. Ima i drukčijih mišljenja, to su, da prostite budale. Evo kako je to opisano u ‘Bijesu‘.

---

image

Pristaša bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjedničke izbore 2024. Donalda Trumpa nosi prsten MAGA, što je akronim od Make America Great Again (učinimo Ameriku ponovno velikom)

Chandan Khanna/Afp
---

Šef obavještajaca Dan Coats potvrdio mu je da ‘obavještajni dužnosnici ne vjeruju da Iran razvija nuklearno oružje‘, što je bila izravna kontradikcija jednoj od temeljnih Trupovih postavki nacionalne sigurnosti. Jednostavno, Teheran nema ‘bombu‘, i nikakva oružana konfrontacija s režimom u Iranu nema smisla. Trump je bio bijesan, i po prvi put u povijesti odbio je primiti obavještajce da mu predaju redovito dnevno izvješće. Umjesto toga tvitao je: ‘Obavještajci mi se čine iznimno pasivnima i naivnima kad je riječ o opasnosti koju predstavlja Iran. Varaju se! Možda bi obavještajci trebali ponovo u školu!‘

Tako govori predsjednik Amerike - generali su glupi, obavještajci trebaju ponovo u školu, a diktatori su tako simpatični. I njima vjerujemo, zar ne.

A sada ISIS, čiju su snagu nedavno, nažalost, na svojoj koži osjetili Rusi. U razgovoru s ministrom obrane Jamesom Mattisom uobičajeno je prigovarao zašto Amerika na svojim plećima nosi cijelu borbu s teroristima. Mattis ga je podsjećao da je u međunarodnoj koaliciji protiv ISIS-a čak 77 država, od kojih njih 13 ima svoje vojnike na terenu u otvorenom sukobu s teroristima.

Aj dobro, nek vam bude, takav je otprilike bio odgovor Trumpa. Ali, to je samo kratak predah pred oluju.

Mattis odlazi u prosincu 2018. godine u Ottawu, na sastanak s čelnicima antiterorističke koalicije. Bio je bitan sastanak, jer iako je u tom trenutku Islamska država bila na koljenima, još nije bila u potpunosti uništena. Bilo je bitno da se posao obavi do kraja. Mattis je poručio: ‘Ne smijemo proglasiti pobjedu, otići i poslije se čuditi zašto se ISIS vratio‘. Dobio je jednoglasnu potporu. OK, ostajemo do kraja, uništit ćemo ISIS jednom za sva vremena. Nitko nije htio povući vojsku s terena ili odustati od davanja materijalne potpore.

Mattis je bio oduševljen, nazvao je šefa osoblja Bijele kuće Johna Kellya i rekao mu: ‘Johne, sve su države uz nas. Ne žele se povući. Ostat će na bojištu. Vrijeme je da se ISIS natjera na Ženevski mirovini proces‘.

E da, ali ne ide to tako jednostavno. Tek što se vratio kući iz Ottawe dočekao ga je Trumpov tvirt: ‘Pobijedili smo ISIS u Siriji!... Poslije povijesne pobjede protiv ISIS-a, vrijeme je da naše odlične mlade ljude vratimo kući‘. Trump je objavio da se Sjedinjene Države povlače, posao je gotov.

---

image

Jared Kushner, Trumpov zet, rekao je Woodwardu: ‘Ispočetka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spašava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spašavaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto‘

Fayez Nureldine/Afp
---

Posramljeni ministar Mattis

Mattis je bio, malo je rečeno, šokiran. I posramljen. Dali su riječ jedni drugima na sastanku da u tom poslu ostaju do kraja, i sjetio se slične grozote koju je saveznicima priredio Obama. Evo što je rekao: ‘Bože, mislit će da sam im lagao. Neće mi vjerovati kad kažem da nisam imao pojma. A sad ćemo ih ostaviti da lijepo izvise. Učinit ćemo ono što je Obama učinio kad je rekao da ćemo napasti Sirijce zbog upotrebe kemijskog oružja, pa su se francuski avioni naoružali, spremni poletjeti kad je on odustao. A Kurdi će ostati nezaštićeni i Turci će ih vjerojatno sve poklati‘.

Za njega je bilo sve jasno - samo je jedno rješenje: ostavka.

Tražio je i dobio susret s Trumpom u četiri oka. Mattis ga je, s napisanom ostavkom u ruci, upozorio kako na ovaj način ISIS kao neprijatelj neće nestati. Trump mu je kontrirao stalno istim rečenicama ‘vi momci biste htjeli da se borimo zauvijek‘. Mattis ga je uvjeravao da bi upravo povlačenje značilo borbu u nedogled, da su na terenu saveznici, 77 nacija plus Interpol, Arapska liga, NATO.

Ništa to nije dolazilo do Trumpa. Zaključio je: ‘Potukli smo ih. Nema potrebe‘.

Amerikanci su se povukli.

ISIS se vratio.

I evo za kraj, da ne bude da nismo znali s kime imamo posla. Jared Kushner, Donaldov zet i važan čovjek u njegovoj administraciji, rekao je Woodwardu kako je prvih godina njegove vladavine stanje bilo sljedeće: ‘Ispočetka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spašava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spašavaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto. Mislim da je sad obrnuto. Mislim da sad 80 posto ljudi koji rade za njega misle da spašava svijet, a 20 posto - možda i manje - misli da oni spašavaju svijet od Trumpa‘. Nakon ovih citata Woodward je dodao još samo dvije rečenice, koje govore sve: ‘Pustite da vam se ta analiza malo slegne. Dvadeset posto predsjednikova osoblja misli da ‘spašava svijet‘ od predsjednika‘.

Glavno je pitanje - hoće li u novoj Trumpovoj administraciji biti dovoljno ljudi, barem 10 posto njih koji će uspjeti spasiti svijet?

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Alex Wong/Getty Images Via Afp Spencer Platt/Afp Jim Watson/Afp Chandan Khanna/Afp Fayez Nureldine/Afp
Spencer Platt/Afp

U jednom razgovoru Trump je otvoreno rekao kako ga Europska unija ‘već godinama dere‘, te da je osnovana samo zato ‘da bi zaribala SAD‘

Jim Watson/Afp

Bob Woodward, autor knjige ”Bijes”

Chandan Khanna/Afp

Pristaša bivšeg predsjednika SAD-a i kandidata za predsjedničke izbore 2024. Donalda Trumpa nosi prsten MAGA, što je akronim od Make America Great Again (učinimo Ameriku ponovno velikom)

Fayez Nureldine/Afp

Jared Kushner, Trumpov zet, rekao je Woodwardu: ‘Ispočetka smo imali 20 posto ljudi koji su mislili da Trump spašava svijet i 80 posto onih koji su mislili da oni spašavaju svijet od Trumpa. Mislim da je sad obrnuto‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-ceka-svijet-kad-bijes-ude-u-bijelu-kucu-knjiga-boba-woodwarda-trebala-bi-biti-obavezno-stivo-pred-izbore-u-sad-u-1380498 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=95222589096b8561f782af48059858a11de923e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+%C4%8Deka+svijet+kad+%E2%80%98bijes%E2%80%98+u%C4%91e+u+Bijelu+ku%C4%87u%3F+Knjiga+Boba+Woodwarda+trebala+bi+biti+obavezno+%C5%A1tivo+pred+izbore+u+SAD-u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-ceka-svijet-kad-bijes-ude-u-bijelu-kucu-knjiga-boba-woodwarda-trebala-bi-biti-obavezno-stivo-pred-izbore-u-sad-u-1380498 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-ceka-svijet-kad-bijes-ude-u-bijelu-kucu-knjiga-boba-woodwarda-trebala-bi-biti-obavezno-stivo-pred-izbore-u-sad-u-1380498 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ne treba sumnjati kako će Trump biti novi predsjednik SAD-a. I ne treba sumnjati da će u novom mandatu krenuti u otvoreni trgovinski rat s Europskom unijom, sve pod egidom zaštite američkih interesa. Jer, u jednom će trenutku će izjaviti kako ‘osim religije, ništa nije opasnije od trgovine‘. Pa dobro, kako to Trump ruši savezništva, zbog čega? Zbog toga što mu ona ne znače baš ništa... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Knjiga o Trumpu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetKnjiga o Trumpu

Što čeka svijet kad ‘bijes‘ uđe u Bijelu kuću? Knjiga Boba Woodwarda trebala bi biti obavezno štivo pred izbore u SAD-u

Piše Ivo Bonković
13. travnja 2024. - 16:31

Krajem ove godine Sjedinjene Države će dobiti novog/starog predsjednika. Naravno, to će biti Donald Trump, ne treba očekivati da će okamina Joe Biden dohvatiti još jedan mandat.

Što možemo očekivati od Trumpa i pokreta MAGA u sljedeće četiri godine? Može li se to prognozirati, ali ne samo na temelju prošlog predsjedanja, nego i dubljeg uvida u lik i djelo ‘prgavca iz Bijele kuće‘, ‘američkog Zorana Milanovića‘?

Pod nazivom ‘Bijes‘ legendarni je novinar Bob Woodward objavio knjigu o Trumpu koju je temeljio na nizu razgovora s osobama iz političkog života, ali i čak 17 razgovora koje je osobno obavio s tadašnjim američkim predsjednikom. Zaključak ‘Bijesa‘ glasi - ne možemo se nadati ničemu dobrom. Ili kako u epilogu piše sam Woodward: ‘glavni vođe državne sigurno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:43