stdClass Object ( [id] => 1379910 [title] => Scenarij ruske pobjede nad Ukrajinom sve je realniji. Nije riječ o komadanju jedne zemlje, nego o globalnoj katastrofi [alias] => scenarij-ruske-pobjede-nad-ukrajinom-sve-je-realniji-nije-rijec-o-komadanju-jedne-zemlje-nego-o-globalnoj-katastrofi [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ukrajina se grčevito bori za opstanak i živote svojih ljudi, ali kronično joj ponestaje opreme i streljiva. Ako se Sjedinjene Države uskoro ne uključe s paketom vojne pomoći, mogao bi se obistiniti najcrnji scenarij i Rusija bi mogla dobiti taj rat. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju, prvi put u zadnje dvije godine, da će njegova zemlja izgubiti rat protiv Rusije ako joj američki Kongres uskoro ne odobri vojnu pomoć.

Kad se analizira trenutno stanje na fronti, rusko napredovanje usprkos nadmoći u oružju i ljudstvu još uvijek ide izuzetno sporo. Usprkos manjim probojima u Donbasu i zauzimanju nekih naselja, ruskoj vojsci pomaci još idu jako teško i uz velike gubitke. Ukrajinski poraz o kojem se govori stoga očito ne podrazumijeva neke turbouspješne i brze ofenzive.

No, ono što ruska vojska dugoročno postiže sve agresivnijim bombardiranjima ukrajinskih snaga, kao i energetske i druge infrastrukture, postupno je iscrpljivanje čitavog vojno-industrijskog kompleksa. Taktika iscrpljivanja je u ruskoj vojnoj doktrini poznata i kao "taktika tisuću rezova". Ona ne podrazumijeva brze i jake udarce, nego stotine malih "krvarenja" koja neprijatelja iz mjeseca u mjesec postupno dovode u stanje općeg kolapsa.

---

image

Veterani su umorni i bez granata

Roman Pilipey/Afp
---

Ako do takvog pada Ukrajine uskoro dođe, Vladimir Putin će uz svesrdnu pomoć američkih republikanaca moći prionuti ritualnom komadanju ove milijunske nacije. Ruska pobjeda ne podrazumijeva ruske tenkove u Kijevu ili rusku zastavu na kipu Majke Ukrajine. To će najizglednije biti proces koji će vjerojatno započeti nekakvim prekidom vatre na koji će biti prisiljeno ukrajinsko vodstvo kad posve ostane bez vojske, metaka i granata.

Putin bi nakon dvije godine ubijanja više nego rado u tom slučaju odglumio mirotvorca i signalizirao spremnost na suradnju s nekom vrstom ukrajinske "vlade nacionalnog spasa".

Naravno da bi im diktirao sve uvjete za prestanak sukoba: od priznavanja okupiranih i željenih dijelova Ukrajine ruskim državnim teritorijem, pa do uništenja ili predavanja oružja i opreme te raspuštanja regularnih vojnih postrojbi Kijeva.

Ostacima demilitarizirane marionetske Ukrajine koja bi možda opstala u zapadnom dijelu zemlje bila bi, za početak, nametnuta Rusiji odana vlast koja bi glavom jamčila Kremlju da se nikad neće integrirati s Europom. Za nekoliko godina, ti bi Putinovi vazali mogli zatražiti i službeno ujedinjenje takve Ukrajine s Ruskom Federacijom. Time bi ona u cijelosti postala dio nove ruske superdržave, s ruskim snagama na granicama NATO-a kao tobožnjim “čuvarima mira”.

---

image

Tenkisti 1. ukrajinske brigade

Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp
---

Ukrajina bi, međutim, sigurno ostala trajno problematično mjesto u cijeloj istočnoj Europi. Ukrajinske oružane snage nastavile bi u grupicama gerilsku borbu protiv ruskih osvajača, kao tradicionalni partizani. Stotine tisuća Ukrajinaca bi napustile zemlju.

Visok stupanj militarizacije, masovni egzodusi i gubitak teritorija potaknuli bi ekstremističke pokrete u Ukrajini i u ukrajinskim krugovima u svijetu.

Sve bi možda vodilo i do pokušaja da se iznova domognu operativne spremnosti za korištenje nuklearnog oružja. I mnoge druge države u svijetu bi iz ruskog agresorskog rata sigurno izvukle zaključak da se ne mogu zaštititi međunarodnim pravom, već samo vlastitim nuklearnim oružjem. Posljedica bi sigurno bila nova runda nuklearnog naoružavanja, pa mi umjesto sadašnjih devet svijet mogao dobiti petnaestak ili više atomskih sila.

---

image

Ruske klizne bombe dolijeću i noću

Wolfgang Schwan/Anadolu Via Afp
---

Prava opasnost za Europu i svijet počela bi ubrzo nakon slamanja Ukrajine, kad bi NATO ostao posljednja prepreka Putinovim snovima o proglašenju sebe novim carem Euroazije. Ruska pobjeda bi dala značajan poticaj novom ruskom nacionalizmu i neoimperijalizmu koji bi rezultirao planiranjem novih osvajačkih pohoda.

Opijen pobjedom nad Ukrajinom, Putin bi za početak sigurno želio dokazati da je NATO savez obična hrpa kukavica koje se nikad neće usuditi zaustaviti Kremlj u rekonstrukciji nekadašnje sovjetske i imperijalne slave. Nije lud da vojno iscrpljen u Ukrajini pokuša napasti cijelu Europu, ali bi svakako mogao inscenirati epizodu nalik na svojedobno zauzimanje Krima 2014. godine, no ovaj put na teritoriju neke članice NATO-a.

Obrana prava Rusa u nekima od baltičkih država više su nego predvidiv motiv za moguće iskrcavanje ruskih specijalnih snaga u nekom pograničnom dijelu Litve, Latvije ili Estonije. Zauzimajući dio tamošnjeg teritorija, kakav poluotok ili tjesnac, Putin bi zapravo otvoreno izazivao Ameriku i Europu na odgovor, kako bi dokazao da NATO-u nedostaje hrabrosti i da Washington i London neće riskirati nuklearni rat radi obrane nekog tamo estonskog sela.

---

image

Obrana u Mikolajevu se još drži

Zelenskyy‘s Social Media/Anadolu Via Afp
---

Pobjeda Rusije u Ukrajini dala bi značajan poticaj i desnim i lijevim ekstremistima u mnogim europskim zemljama, što je predvidiva posljedica koja se ne može zanemariti.

Putinofili bi konačno mogli argumentirano tvrditi kako su uvijek bili u pravu kad su govorili da se ne isplati navijati za Ukrajinu i da je Rusija svjetski nuklearni faktor moći kojemu se svatko mora pokoriti. Rusija bi te procese u EU jamačno pratila intenzivnim operacijama utjecaja, kao i aktivnim financiranjem populista i ekstremista.

Ekstremisti bi mogli trijumfirati na mnogim europskim izborima, formirati manjinske vlade ili čak ući u vlade kao manji ili veći koalicijski partneri. Takav bi se razvoj događaja izravno odrazio na Europsku uniju kojoj se podjednako protive i desni i lijevi ekstremisti. Rusija bi dominirala Europom i postalo bi kristalno jasno što je cilj "novog sigurnosnog poretka u Europi", koji je, prema riječima samog Vladimira Putina, strateški cilj njegova rata protiv Ukrajine.

---

image

Ruska babuška u Washingtonu

Kirill Kudryavtsev/Afp
---

Ruska pobjeda protiv Ukrajine ne bi imala samo katastrofalne posljedice za Europu, nego i za ostatak svijeta. Kina, Iran i drugi autoritarni akteri na globalnoj sceni danomice procjenjuju spremnost Zapada da se bori za svoje vrijednosti i liberalni poredak.

Nije slučajno došlo do toga da se u sjeni ruskog rata u Ukrajini destabilizira Bliski istok i da Kina testira svoje granice s Filipinima. Azerbajdžan je već iskoristio dekoncentraciju svijeta i pokrenuo drugi napad na susjednu Armeniju te ponovno zauzeo enklavu Nagorno-Karabah.

Iz globalne perspektive, ruska pobjeda u Ukrajini otvorila bi Pandorinu kutiju sličnih nasilničkih pokušaja. Mnoge jače države, u uvjerenju da neće biti značajnije reakcije, mogle bi izvršiti invazije na manje države, namiriti stare teritorijalne pretenzije ili ostvariti regionalne prevlasti.

Kineski napad na Tajvan postao bi više nego vjerojatan. “Reorganizacija cijelog svjetskog poretka”, kako je nedavno otvoreno priželjkivao Putin, krenula bi svom snagom.

---

image

Maskote novog svjetskog poretka: Xi Jinping, Putin, Trump i Kim Jong Un 

Ina Fassbender/Afp
---

Ukratko, ruska pobjeda nad Ukrajinom najavila bi kraj svijeta kakvog danas poznajemo. Zapad bi bio osramoćen i dezavuiran kao jamac stabilnosti, sigurnosti i reda.

Revizionisti bi sa svojim saveznicima nametali slabijima svoje bizarne ideje budućeg međunarodnog poretka. Relativizirala bi se univerzalnost ljudskih prava; autokratski režimi bi ojačali, demokracija bi postala vrijedna prijezira, a globalni tokovi dobara i prosperitet bili bi preusmjereni daleko od dosadašnjih.

Životi ljudi u Europi bili bi zagarantirano znatno nesigurniji, siromašniji i usamljeniji. Ruska pobjeda bi i politički i ekonomski sve na Zapadu koštala puno više nego vojni resursi koji su sad potrebni Ukrajini da se obrani od siledžija iz Moskve.

---

image

Zelenski u Buči

Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp
---

Sve te katastrofe mogu se još uvijek izbjeći, ako podmitljivi i ambiciozni američki političari shvate da ljubljenje prstena opskurnom Donaldu Trumpu nije važnije od sigurnosti i budućnosti cijelog svijeta. Rat Vladimira Putina u Ukrajini od prvog dana nije usmjeren samo protiv te zemlje, nego protiv cijelog europskog i zapadnog sigurnosnog poretka i njegovih vrijednosti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uz trumpovu pomoć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => uz trumpovu pomoć 2 0 7872 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-11 10:25:06 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-11 12:47:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-11 12:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Scenarij ruske pobjede nad Ukrajinom sve je realniji. Nije riječ o komadanju jedne zemlje, nego o globalnoj katastrofi page_title=Scenarij ruske pobjede nad Ukrajinom sve je realniji. Nije riječ o komadanju jedne zemlje, nego o globalnoj katastrofi [metakey] => rat u ukrajini, Putinova pobjeda, donald trump, Kapitulacija Ukrajine [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951196.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951192.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951193.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951194.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951195.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951197.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951198.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26951199.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Joe Klamar\/Afp","Ina Fassbender\/Afp","Kirill Kudryavtsev\/Afp","Zelenskyy\u2018s Social Media\/Anadolu Via Afp","Ukrainian Presidency\/handout\/Anadolu Via Afp","Wolfgang Schwan\/Anadolu Via Afp","Dmytro Smolienko\/Nurphoto Via Afp","Roman Pilipey\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajina je sve bli\u017ee nestanku<\/p>","

Maskote novog svjetskog poretka: Xi Jinping, Putin, Trump i\u00a0Kim Jong Un\u00a0<\/p>","

Ruska babu\u0161ka u Washingtonu<\/p>","

Obrana u Mikolajevu se jo\u0161 dr\u017ei<\/p>","

Zelenski u Bu\u010di<\/p>","

Ruske klizne bombe dolije\u0107u i no\u0107u<\/p>","

Tenkisti 1. ukrajinske brigade<\/p>","

Veterani su umorni i bez granata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x718","hd_26951196_1920.jpg":"1920x1080","k_26951196_1280.jpg":"1280x1280","k_26951196_1024.jpg":"1024x1024","k_26951196_640.jpg":"640x640","k_26951196_480.jpg":"480x480","k_26951196_340.jpg":"340x340","k_26951196_220.jpg":"220x220","o_26951196_1280.jpg":"1280x897","o_26951196_1024.jpg":"1024x718","o_26951196_640.jpg":"640x448","o_26951196_480.jpg":"480x336","o_26951196_340.jpg":"340x238","o_26951196_220.jpg":"220x154","h_26951196_1280.jpg":"1280x854","h_26951196_1024.jpg":"1024x683","h_26951196_640.jpg":"640x427","h_26951196_480.jpg":"480x320","h_26951196_340.jpg":"340x227","h_26951196_220.jpg":"220x147","pp_26951196_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951196_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951196_640.jpg":"640x814","pp_26951196_480.jpg":"480x611","pp_26951196_340.jpg":"340x432","pp_26951196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x661","hd_26951192_1920.jpg":"1920x1080","k_26951192_1280.jpg":"1280x1280","k_26951192_1024.jpg":"1024x1024","k_26951192_640.jpg":"640x640","k_26951192_480.jpg":"480x480","k_26951192_340.jpg":"340x340","k_26951192_220.jpg":"220x220","o_26951192_1280.jpg":"1280x826","o_26951192_1024.jpg":"1024x661","o_26951192_640.jpg":"640x413","o_26951192_480.jpg":"480x309","o_26951192_340.jpg":"340x219","o_26951192_220.jpg":"220x142","h_26951192_1280.jpg":"1280x854","h_26951192_1024.jpg":"1024x683","h_26951192_640.jpg":"640x427","h_26951192_480.jpg":"480x320","h_26951192_340.jpg":"340x227","h_26951192_220.jpg":"220x147","pp_26951192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951192_640.jpg":"640x814","pp_26951192_480.jpg":"480x611","pp_26951192_340.jpg":"340x432","pp_26951192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26951193_1920.jpg":"1920x1080","k_26951193_1280.jpg":"1280x1280","k_26951193_1024.jpg":"1024x1024","k_26951193_640.jpg":"640x640","k_26951193_480.jpg":"480x480","k_26951193_340.jpg":"340x340","k_26951193_220.jpg":"220x220","o_26951193_1280.jpg":"1280x852","o_26951193_1024.jpg":"1024x682","o_26951193_640.jpg":"640x426","o_26951193_480.jpg":"480x319","o_26951193_340.jpg":"340x226","o_26951193_220.jpg":"220x146","h_26951193_1280.jpg":"1280x854","h_26951193_1024.jpg":"1024x683","h_26951193_640.jpg":"640x427","h_26951193_480.jpg":"480x320","h_26951193_340.jpg":"340x227","h_26951193_220.jpg":"220x147","pp_26951193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951193_640.jpg":"640x814","pp_26951193_480.jpg":"480x611","pp_26951193_340.jpg":"340x432","pp_26951193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x575","hd_26951194_1920.jpg":"1920x1080","k_26951194_1280.jpg":"1280x1280","k_26951194_1024.jpg":"1024x1024","k_26951194_640.jpg":"640x640","k_26951194_480.jpg":"480x480","k_26951194_340.jpg":"340x340","k_26951194_220.jpg":"220x220","o_26951194_1280.jpg":"1280x718","o_26951194_1024.jpg":"1024x575","o_26951194_640.jpg":"640x359","o_26951194_480.jpg":"480x269","o_26951194_340.jpg":"340x190","o_26951194_220.jpg":"220x123","h_26951194_1280.jpg":"1280x854","h_26951194_1024.jpg":"1024x683","h_26951194_640.jpg":"640x427","h_26951194_480.jpg":"480x320","h_26951194_340.jpg":"340x227","h_26951194_220.jpg":"220x147","pp_26951194_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951194_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951194_640.jpg":"640x814","pp_26951194_480.jpg":"480x611","pp_26951194_340.jpg":"340x432","pp_26951194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26951195_1920.jpg":"1920x1080","k_26951195_1280.jpg":"1280x1280","k_26951195_1024.jpg":"1024x1024","k_26951195_640.jpg":"640x640","k_26951195_480.jpg":"480x480","k_26951195_340.jpg":"340x340","k_26951195_220.jpg":"220x220","o_26951195_1280.jpg":"1280x852","o_26951195_1024.jpg":"1024x682","o_26951195_640.jpg":"640x426","o_26951195_480.jpg":"480x319","o_26951195_340.jpg":"340x226","o_26951195_220.jpg":"220x146","h_26951195_1280.jpg":"1280x854","h_26951195_1024.jpg":"1024x683","h_26951195_640.jpg":"640x427","h_26951195_480.jpg":"480x320","h_26951195_340.jpg":"340x227","h_26951195_220.jpg":"220x147","pp_26951195_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951195_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951195_640.jpg":"640x814","pp_26951195_480.jpg":"480x611","pp_26951195_340.jpg":"340x432","pp_26951195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26951197_1920.jpg":"1920x1080","k_26951197_1280.jpg":"1280x1280","k_26951197_1024.jpg":"1024x1024","k_26951197_640.jpg":"640x640","k_26951197_480.jpg":"480x480","k_26951197_340.jpg":"340x340","k_26951197_220.jpg":"220x220","o_26951197_1280.jpg":"1280x852","o_26951197_1024.jpg":"1024x682","o_26951197_640.jpg":"640x426","o_26951197_480.jpg":"480x319","o_26951197_340.jpg":"340x226","o_26951197_220.jpg":"220x146","h_26951197_1280.jpg":"1280x854","h_26951197_1024.jpg":"1024x683","h_26951197_640.jpg":"640x427","h_26951197_480.jpg":"480x320","h_26951197_340.jpg":"340x227","h_26951197_220.jpg":"220x147","pp_26951197_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951197_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951197_640.jpg":"640x814","pp_26951197_480.jpg":"480x611","pp_26951197_340.jpg":"340x432","pp_26951197_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_26951198_1920.jpg":"1920x1080","k_26951198_1280.jpg":"1280x1280","k_26951198_1024.jpg":"1024x1024","k_26951198_640.jpg":"640x640","k_26951198_480.jpg":"480x480","k_26951198_340.jpg":"340x340","k_26951198_220.jpg":"220x220","o_26951198_1280.jpg":"1280x851","o_26951198_1024.jpg":"1024x681","o_26951198_640.jpg":"640x425","o_26951198_480.jpg":"480x319","o_26951198_340.jpg":"340x226","o_26951198_220.jpg":"220x146","h_26951198_1280.jpg":"1280x854","h_26951198_1024.jpg":"1024x683","h_26951198_640.jpg":"640x427","h_26951198_480.jpg":"480x320","h_26951198_340.jpg":"340x227","h_26951198_220.jpg":"220x147","pp_26951198_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951198_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951198_640.jpg":"640x814","pp_26951198_480.jpg":"480x611","pp_26951198_340.jpg":"340x432","pp_26951198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26951199_1920.jpg":"1920x1080","k_26951199_1280.jpg":"1280x1280","k_26951199_1024.jpg":"1024x1024","k_26951199_640.jpg":"640x640","k_26951199_480.jpg":"480x480","k_26951199_340.jpg":"340x340","k_26951199_220.jpg":"220x220","o_26951199_1280.jpg":"1280x852","o_26951199_1024.jpg":"1024x682","o_26951199_640.jpg":"640x426","o_26951199_480.jpg":"480x319","o_26951199_340.jpg":"340x226","o_26951199_220.jpg":"220x146","h_26951199_1280.jpg":"1280x854","h_26951199_1024.jpg":"1024x683","h_26951199_640.jpg":"640x427","h_26951199_480.jpg":"480x320","h_26951199_340.jpg":"340x227","h_26951199_220.jpg":"220x147","pp_26951199_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951199_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951199_640.jpg":"640x814","pp_26951199_480.jpg":"480x611","pp_26951199_340.jpg":"340x432","pp_26951199_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15697752 Threads: 2 Questions: 3228722099 Slow queries: 7308388 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236522955 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/scenarij-ruske-pobjede-nad-ukrajinom-sve-je-realniji-nije-rijec-o-komadanju-jedne-zemlje-nego-o-globalnoj-katastrofi-1379910 [printLink] => /vijesti/svijet/scenarij-ruske-pobjede-nad-ukrajinom-sve-je-realniji-nije-rijec-o-komadanju-jedne-zemlje-nego-o-globalnoj-katastrofi-1379910?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669181 [name] => rat u ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 16:31:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 755213 [name] => Putinova pobjeda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 14:48:03 [main_article_id] => 0 [alias] => putinova-pobjeda [link] => /tag/putinova-pobjeda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725919 [name] => Kapitulacija Ukrajine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-08 15:33:33 [main_article_id] => 0 [alias] => kapitulacija-ukrajine [link] => /tag/kapitulacija-ukrajine ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uz trumpovu pomoć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Scenarij ruske pobjede nad Ukrajinom sve je realniji. Nije riječ o komadanju jedne zemlje, nego o globalnoj katastrofi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951196.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joe Klamar/Afp [mainImageDesc] =>

Ukrajina je sve bliže nestanku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951196.jpg [title] =>

Ukrajina je sve bliže nestanku

Joe Klamar/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951192.jpg [title] =>

Maskote novog svjetskog poretka: Xi Jinping, Putin, Trump i Kim Jong Un 

Ina Fassbender/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951193.jpg [title] =>

Ruska babuška u Washingtonu

Kirill Kudryavtsev/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951194.jpg [title] =>

Obrana u Mikolajevu se još drži

Zelenskyy‘s Social Media/Anadolu Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951195.jpg [title] =>

Zelenski u Buči

Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951197.jpg [title] =>

Ruske klizne bombe dolijeću i noću

Wolfgang Schwan/Anadolu Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951198.jpg [title] =>

Tenkisti 1. ukrajinske brigade

Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26951199.jpg [title] =>

Veterani su umorni i bez granata

Roman Pilipey/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ukrajina se grčevito bori za opstanak i živote svojih ljudi, ali kronično joj ponestaje opreme i streljiva. Ako se Sjedinjene Države uskoro ne uključe s paketom vojne pomoći, mogao bi se obistiniti najcrnji scenarij i Rusija bi mogla dobiti taj rat. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju, prvi put u zadnje dvije godine, da će njegova zemlja izgubiti rat protiv Rusije ako joj američki Kongres uskoro ne odobri vojnu pomoć.

Kad se analizira trenutno stanje na fronti, rusko napredovanje usprkos nadmoći u oružju i ljudstvu još uvijek ide izuzetno sporo. Usprkos manjim probojima u Donbasu i zauzimanju nekih naselja, ruskoj vojsci pomaci još idu jako teško i uz velike gubitke. Ukrajinski poraz o kojem se govori stoga očito ne podrazumijeva neke turbouspješne i brze ofenzive.

No, ono što ruska vojska dugoročno postiže sve agresivnijim bombardiranjima ukrajinskih snaga, kao i energetske i druge infrastrukture, postupno je iscrpljivanje čitavog vojno-industrijskog kompleksa. Taktika iscrpljivanja je u ruskoj vojnoj doktrini poznata i kao "taktika tisuću rezova". Ona ne podrazumijeva brze i jake udarce, nego stotine malih "krvarenja" koja neprijatelja iz mjeseca u mjesec postupno dovode u stanje općeg kolapsa.

---

image

Veterani su umorni i bez granata

Roman Pilipey/Afp
---

Ako do takvog pada Ukrajine uskoro dođe, Vladimir Putin će uz svesrdnu pomoć američkih republikanaca moći prionuti ritualnom komadanju ove milijunske nacije. Ruska pobjeda ne podrazumijeva ruske tenkove u Kijevu ili rusku zastavu na kipu Majke Ukrajine. To će najizglednije biti proces koji će vjerojatno započeti nekakvim prekidom vatre na koji će biti prisiljeno ukrajinsko vodstvo kad posve ostane bez vojske, metaka i granata.

Putin bi nakon dvije godine ubijanja više nego rado u tom slučaju odglumio mirotvorca i signalizirao spremnost na suradnju s nekom vrstom ukrajinske "vlade nacionalnog spasa".

Naravno da bi im diktirao sve uvjete za prestanak sukoba: od priznavanja okupiranih i željenih dijelova Ukrajine ruskim državnim teritorijem, pa do uništenja ili predavanja oružja i opreme te raspuštanja regularnih vojnih postrojbi Kijeva.

Ostacima demilitarizirane marionetske Ukrajine koja bi možda opstala u zapadnom dijelu zemlje bila bi, za početak, nametnuta Rusiji odana vlast koja bi glavom jamčila Kremlju da se nikad neće integrirati s Europom. Za nekoliko godina, ti bi Putinovi vazali mogli zatražiti i službeno ujedinjenje takve Ukrajine s Ruskom Federacijom. Time bi ona u cijelosti postala dio nove ruske superdržave, s ruskim snagama na granicama NATO-a kao tobožnjim “čuvarima mira”.

---

image

Tenkisti 1. ukrajinske brigade

Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp
---

Ukrajina bi, međutim, sigurno ostala trajno problematično mjesto u cijeloj istočnoj Europi. Ukrajinske oružane snage nastavile bi u grupicama gerilsku borbu protiv ruskih osvajača, kao tradicionalni partizani. Stotine tisuća Ukrajinaca bi napustile zemlju.

Visok stupanj militarizacije, masovni egzodusi i gubitak teritorija potaknuli bi ekstremističke pokrete u Ukrajini i u ukrajinskim krugovima u svijetu.

Sve bi možda vodilo i do pokušaja da se iznova domognu operativne spremnosti za korištenje nuklearnog oružja. I mnoge druge države u svijetu bi iz ruskog agresorskog rata sigurno izvukle zaključak da se ne mogu zaštititi međunarodnim pravom, već samo vlastitim nuklearnim oružjem. Posljedica bi sigurno bila nova runda nuklearnog naoružavanja, pa mi umjesto sadašnjih devet svijet mogao dobiti petnaestak ili više atomskih sila.

---

image

Ruske klizne bombe dolijeću i noću

Wolfgang Schwan/Anadolu Via Afp
---

Prava opasnost za Europu i svijet počela bi ubrzo nakon slamanja Ukrajine, kad bi NATO ostao posljednja prepreka Putinovim snovima o proglašenju sebe novim carem Euroazije. Ruska pobjeda bi dala značajan poticaj novom ruskom nacionalizmu i neoimperijalizmu koji bi rezultirao planiranjem novih osvajačkih pohoda.

Opijen pobjedom nad Ukrajinom, Putin bi za početak sigurno želio dokazati da je NATO savez obična hrpa kukavica koje se nikad neće usuditi zaustaviti Kremlj u rekonstrukciji nekadašnje sovjetske i imperijalne slave. Nije lud da vojno iscrpljen u Ukrajini pokuša napasti cijelu Europu, ali bi svakako mogao inscenirati epizodu nalik na svojedobno zauzimanje Krima 2014. godine, no ovaj put na teritoriju neke članice NATO-a.

Obrana prava Rusa u nekima od baltičkih država više su nego predvidiv motiv za moguće iskrcavanje ruskih specijalnih snaga u nekom pograničnom dijelu Litve, Latvije ili Estonije. Zauzimajući dio tamošnjeg teritorija, kakav poluotok ili tjesnac, Putin bi zapravo otvoreno izazivao Ameriku i Europu na odgovor, kako bi dokazao da NATO-u nedostaje hrabrosti i da Washington i London neće riskirati nuklearni rat radi obrane nekog tamo estonskog sela.

---

image

Obrana u Mikolajevu se još drži

Zelenskyy‘s Social Media/Anadolu Via Afp
---

Pobjeda Rusije u Ukrajini dala bi značajan poticaj i desnim i lijevim ekstremistima u mnogim europskim zemljama, što je predvidiva posljedica koja se ne može zanemariti.

Putinofili bi konačno mogli argumentirano tvrditi kako su uvijek bili u pravu kad su govorili da se ne isplati navijati za Ukrajinu i da je Rusija svjetski nuklearni faktor moći kojemu se svatko mora pokoriti. Rusija bi te procese u EU jamačno pratila intenzivnim operacijama utjecaja, kao i aktivnim financiranjem populista i ekstremista.

Ekstremisti bi mogli trijumfirati na mnogim europskim izborima, formirati manjinske vlade ili čak ući u vlade kao manji ili veći koalicijski partneri. Takav bi se razvoj događaja izravno odrazio na Europsku uniju kojoj se podjednako protive i desni i lijevi ekstremisti. Rusija bi dominirala Europom i postalo bi kristalno jasno što je cilj "novog sigurnosnog poretka u Europi", koji je, prema riječima samog Vladimira Putina, strateški cilj njegova rata protiv Ukrajine.

---

image

Ruska babuška u Washingtonu

Kirill Kudryavtsev/Afp
---

Ruska pobjeda protiv Ukrajine ne bi imala samo katastrofalne posljedice za Europu, nego i za ostatak svijeta. Kina, Iran i drugi autoritarni akteri na globalnoj sceni danomice procjenjuju spremnost Zapada da se bori za svoje vrijednosti i liberalni poredak.

Nije slučajno došlo do toga da se u sjeni ruskog rata u Ukrajini destabilizira Bliski istok i da Kina testira svoje granice s Filipinima. Azerbajdžan je već iskoristio dekoncentraciju svijeta i pokrenuo drugi napad na susjednu Armeniju te ponovno zauzeo enklavu Nagorno-Karabah.

Iz globalne perspektive, ruska pobjeda u Ukrajini otvorila bi Pandorinu kutiju sličnih nasilničkih pokušaja. Mnoge jače države, u uvjerenju da neće biti značajnije reakcije, mogle bi izvršiti invazije na manje države, namiriti stare teritorijalne pretenzije ili ostvariti regionalne prevlasti.

Kineski napad na Tajvan postao bi više nego vjerojatan. “Reorganizacija cijelog svjetskog poretka”, kako je nedavno otvoreno priželjkivao Putin, krenula bi svom snagom.

---

image

Maskote novog svjetskog poretka: Xi Jinping, Putin, Trump i Kim Jong Un 

Ina Fassbender/Afp
---

Ukratko, ruska pobjeda nad Ukrajinom najavila bi kraj svijeta kakvog danas poznajemo. Zapad bi bio osramoćen i dezavuiran kao jamac stabilnosti, sigurnosti i reda.

Revizionisti bi sa svojim saveznicima nametali slabijima svoje bizarne ideje budućeg međunarodnog poretka. Relativizirala bi se univerzalnost ljudskih prava; autokratski režimi bi ojačali, demokracija bi postala vrijedna prijezira, a globalni tokovi dobara i prosperitet bili bi preusmjereni daleko od dosadašnjih.

Životi ljudi u Europi bili bi zagarantirano znatno nesigurniji, siromašniji i usamljeniji. Ruska pobjeda bi i politički i ekonomski sve na Zapadu koštala puno više nego vojni resursi koji su sad potrebni Ukrajini da se obrani od siledžija iz Moskve.

---

image

Zelenski u Buči

Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp
---

Sve te katastrofe mogu se još uvijek izbjeći, ako podmitljivi i ambiciozni američki političari shvate da ljubljenje prstena opskurnom Donaldu Trumpu nije važnije od sigurnosti i budućnosti cijelog svijeta. Rat Vladimira Putina u Ukrajini od prvog dana nije usmjeren samo protiv te zemlje, nego protiv cijelog europskog i zapadnog sigurnosnog poretka i njegovih vrijednosti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joe Klamar/Afp Ina Fassbender/Afp Kirill Kudryavtsev/Afp Zelenskyy‘s Social Media/Anadolu Via Afp Ukrainian Presidency/handout/Anadolu Via Afp Wolfgang Schwan/Anadolu Via Afp Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp Roman Pilipey/Afp
Joe Klamar/Afp

Ukrajina je sve bliže nestanku

Ina Fassbender/Afp

Maskote novog svjetskog poretka: Xi Jinping, Putin, Trump i Kim Jong Un 

Kirill Kudryavtsev/Afp

Ruska babuška u Washingtonu

Zelenskyy‘s Social Media/Anadolu Via Afp

Obrana u Mikolajevu se još drži

Wolfgang Schwan/Anadolu Via Afp

Ruske klizne bombe dolijeću i noću

Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp

Tenkisti 1. ukrajinske brigade

Roman Pilipey/Afp

Veterani su umorni i bez granata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/scenarij-ruske-pobjede-nad-ukrajinom-sve-je-realniji-nije-rijec-o-komadanju-jedne-zemlje-nego-o-globalnoj-katastrofi-1379910 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8138d8c5514366660edd84e760a2b490c69651b2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Scenarij+ruske+pobjede+nad+Ukrajinom+sve+je+realniji.+Nije+rije%C4%8D+o+komadanju+jedne+zemlje%2C+nego+o+globalnoj+katastrofi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fscenarij-ruske-pobjede-nad-ukrajinom-sve-je-realniji-nije-rijec-o-komadanju-jedne-zemlje-nego-o-globalnoj-katastrofi-1379910 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fscenarij-ruske-pobjede-nad-ukrajinom-sve-je-realniji-nije-rijec-o-komadanju-jedne-zemlje-nego-o-globalnoj-katastrofi-1379910 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uz trumpovu pomoć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetuz trumpovu pomoć

Scenarij ruske pobjede nad Ukrajinom sve je realniji. Nije riječ o komadanju jedne zemlje, nego o globalnoj katastrofi

11. travnja 2024. - 14:47

Ukrajina se grčevito bori za opstanak i živote svojih ljudi, ali kronično joj ponestaje opreme i streljiva. Ako se Sjedinjene Države uskoro ne uključe s paketom vojne pomoći, mogao bi se obistiniti najcrnji scenarij i Rusija bi mogla dobiti taj rat. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju, prvi put u zadnje dvije godine, da će njegova zemlja izgubiti rat protiv Rusije ako joj američki Kongres uskoro ne odobri vojnu pomoć.

Kad se analizira trenutno stanje na fronti, rusko napredovanje usprkos nadmoći u oružju i ljudstvu još uvijek ide izuzetno sporo. Usprkos manjim probojima u Donbasu i zauzimanju nekih naselja, ruskoj vojsci pomaci još idu jako teško i uz velike gubitke. Ukrajinski poraz o kojem se govori stoga očito ne podrazumijeva neke turbouspješne i br...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 03:40