StoryEditor
Svijetkorak po korak

Britanski premijer zemlju otvara polako: na frizure tek u travnju, pivo u pivnici Britanci će moći popiti u svibnju, a na vjenčanja ići tek u lipnju

Piše Anita Belak Krile
23. veljače 2021. - 13:20

Premijer Boris Johnson, Britancima je predstavio plan za izlazak iz lockdowna koji je oprezan i ide vrlo sporo, korak po korak. Budući se prošle godine teško opekao, Johnson ovaj put s otvaranjem zemlje ide postupno kroz četiri faze. Maloprodajne trgovine i obrti koje nisu od životne važnosti kao što su primjerice frizeri, bit će otvoreni tek u travnju, a pivo u pivnici Britanci će moći popiti u svibnju. Veća vjenčanja bit će moguća tek u lipnju kad se planiraju otvoriti i noćni klubovi. Naravno ako sve bude išlo po planu, a broj zaraženih nastavio padati. Vlada će davati potpore za poslodavce onoliko koliko pandemija bude trajala.

Britanski analitičari tumače kako će Johnsonov oprez državu stajati većih troškove i novih gubitaka radnih mjesta, no razumljivo im je opredjeljenje vlade da se ide polako i stabilno i ne riskira ekonomska i politička katastrofa četvrte blokade. Guardian piše kako je Johnson na teži način naučio pouku priče o utrci kornjače i zeca. Država će morati ispisivati ​​velike čekove kako bi poduprla radnike koji ne mogu raditi, puno duže nego što je Rishi Sunak planirao krajem prošle godine. Johnsonov plan otvaranja imat će i izravan utjecaj na proračun.

Vlada je već do sada potrošila 280 milijardi funti na pandemijsku gospodarsku potporu, a mnoga mala poduzeća i dalje osjećaju zanemareno. Johnson planira dijeliti besplatne testove sve do kraja lipnja. 

Prema planu koji je Johnson u ponedjeljak predstavio parlamentu od 8. ožujka korisnike domova za starije moći će obići samo jedan posjetitelj, a za 6. svibnja se planiraju lokalni izbori. Uoči Uskrsa promijenit će se epidemiološka pravila o druženju među kućanstvima. U drugom koraku će se ukinuti policijski sat, a omogućit će se i konzumacija alkohola koja je do sada bila moguća samo uz veći obrok.

image
AFP

Od 29. ožujka bit će dopušten sport na otvorenom, poput tenisa i košarke te onaj u otvorenim bazenima. Bit će dopušteno i organiziranje sportskih turnira. I dalje ostaje preporuka da se radi od kuće gdje god se to može. Savjetuje se ljudima da se još suzdrže od druženja u zatvorenome te da ne putuje.

U travnju se otvaraju kozmetičari i frizeri 

Za 12. travnja planira se otvaranje frizerskih i kozmetičkih salona. Tada će se otvoriti i teretane, ali samo za individualne treninge ili grupe iz jednog kućanstva.  

Treći korak se ne planira prije 17. svibnja.

“Većina mjera za boravak na otvorenom će biti uklonjena, maksimalno će se moći naći trideset ljudi na otvorenom. Tada ćemo moći vidjeti obitelj i prijatelje i u zatvorenom na temelju pravila o druženju po šest osoba iz dva kućanstva”, rekao je Johnson te dodao kako će tada biti otvoreni pabovi, restorani, kafići, kina, kazališta, stadioni i druga slična mjesta.

U četvrtom koraku, koji će biti 21. lipnja očekuje se posljednje ukidanje mjera, što će obuhvatiti i noćne klubove. Za tada se planira i omogućavanje većih vjenčanja i životnih događaja na kojima će se moći okupiti neograničen broj ljudi.

Johnson: "Proljeće i ljeto bit će neusporedivo bolje" 

“Znam da će mnogi biti zabrinuti jer smo malo preambiciozni i jer je arogantno nametati planove virusu. Slažem se da moramo biti ponizni pred prirodom” – komentirao je britanski premijer i dodao kako ima onih koji smatraju da treba ići brže popuštanje. Rekao je kako suosjeća s njima i poručio kako je kraj uistinu na vidiku.

 - Grozna godina popravit će se na proljeće i ljeto koje će biti puno različitije i neusporedivo bolje nego ono što sada gledamo oko nas – optimističan je Johnson.

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. veljača 2021 13:53