StoryEditor
Politikasudar ega

Plenković ‘puca‘ jer je umoran, a Milanović jer je odmoran: svađa ne jenjava, rivalitet se nastavlja potragom za jazavcima i yutelovcima

30. srpnja 2020. - 22:10
Goran Mehkek/HANZA MEDIA

Predsjednik države Zoran Milanović iz Krapine je namjeravao zaključiti javno prepucavanje s premijerom Andrejem Plenkovićem oko protokola za proslavu "Oluje" i ovlasti Nacionalnog stožera, no ipak nije izdržao, pa je na koncu opet očitao bukvicu premijeru.

Plenković mu je navečer odgovorio u razgovoru za RTL, a nastavno na njegove izjave kako se predsjednik očito dosađuje na Pantovčaku, ministar Josip Aladrović dodao je da je Milanović "u jednom već terminalnom stadiju dokoličarenja", a Tomislav Ćorić kako je "funkcija predsjednika Republike prevažna da bi se svela na doskočice i neozbiljan pristup".

Milanović je ponovio kako komunikaciju s premijerom nije svodio na osobnu razinu već da je ukazivao na problem neusklađenosti Stožera civilne zaštite RH s Ustavom.

– Dobro bi bilo da se premijer ne služi nekim pošalicama s klupice kraj nebodera. Ja sam počeo pristojno, premijer je imao potrebu odgovoriti neduhovito. To nije moj sukob, ja sam govorio o problemu, a gospodin premijer je bio malo osoban. Nekakvim svojim smislom za humor govorio je o dosadi i mislim da je sad vrijeme da se to zaustavi što se mene tiče. Neka traži drugog sugovornika za ovu vrstu komunikacije gdje govori riječi kao što su lažeš i haluciniraš – poručio je Milanović.

Od Stožera do Yutela

Požalio se kako takve poruke da laže i halucinira, nije čuo ni od Ive Sanadera, Jadranke Kosor pa čak ni od Tomislava Karamarka.

– Ne možeš kad ustaneš na lijevu nogu i kad si loše volje baš svakome reći u facu: "Lažeš!". Što se nas tiče, javna priča za sada je gotova, no problem ostaje, problem neusklađenosti djelovanja parastožera s ustavnim poretkom RH, to je činjenica i neće se promijeniti tako da se od problema okreće glava – ponovio je predsjednik države.

Prepirka Plenkovića i Milanovića započela je oko uloge Stožera civilne zaštite, a onda se zahuktala do bizarnosti, u kojima se spominjala reciklaža, jazavci, haluciniranje, laganje, nepostojeći tweetovi​ pa i Yutelovi medijski maniri. Plenković je sinoć nastavio podbadanje ironičnim odgovorima kako su pretražili računala u Vladi i nisu našli sporni tweet koji je spominjao Milanović, a i službe, kaže, nisu našle 'jazavace' u zgradi Vlade kao ni yutelovce. 

Nakon prelaska iz predsjedničkog na sustav parlamentarne demokracije, uobičajene su bile trzavice između predsjednika i premijera, ali kako kaže bivša premijerka Jadranka Kosor ovakvu vrstu osobnog animoziteta nismo prije gledali.

"Da se šalimo i pitamo koliko sigurnjaka treba za naći jazavca u Vladi ili je vrijeme da kažemo: dosta više! Uozbiljite se i radite svoj posao!", poručuje i SDP-ovac Peđa Grbin.

Komunikacijski stručnjak Gordan Turković objašnjava kako Milanovićeva i Plenkovićeva prepucavanja izgledaju kao sukob starih "prijatelja" u kojem obojica žele dokazati da su bolji od onoga drugoga s kojim su započeli karijeru. Rivalitet se potencira svim raspoloživim sredstvima, veli Turković, objašnjavajući kako se tu radi o pokušaju ostvarenja dominacije koja seže u neke dane njihove mladosti. Riječ je o sudaru ega, u prilično nezgodnom vremenu krize.

– Najčešće godine donose mudrost i zrelost u komunikaciji, ali očito to nije njihov slučaj jer su potpuno izgubili odgovornost spram onoga što izgovaraju – ocjenjuje Turković.

Velike tenzije

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić podsjeća da su oni generacijski bliski, po obrazovanju su obojica pravnici, dolaze iz Ministarstva vanjskih poslova…

– Plenković je inače izvrstan komunikator, jako se dobro kontrolira, no očito je ovaj jako težak mandat učinio da i njemu koncentracija popusti, pa kaže ono što doista misli, a što ne bi trebao reći. Na njemu je velika odgovornost, a predsjednik može biti ležeran jer nije ni pod kakvim pritiskom – veli Ankica Mamić.

Objašnjava kako Plenković nije imao ni dana mira u mandatu.

– Redali su se izbori – predsjednički, unutarstranački i parlamentarni, uz to je nastupila pandemija koronavirusa, potres, poplava, gospodarski problemi… Kontinuirano je izložen velikim tenzijama i logično je da se čovjek umori, da mu koncentracija popusti, pa jače ošine lopticu, a ona izleti izvan terena kao u ovoj komunikaciji s Milanovićem – napominje naša sugovornica.

Milanović, a dijelom i kritike iz opozicije su do te mjere izbacile Plenkovića iz takta da je bio brutalno iskren i poručio svima da mu idu na živce.

U mandatu Milanovićeve prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović nikad nije javno rekao da se ona dosađuje ili da nema posla kao što je odbrusio Milanoviću. Nije to rekao ni onda kad je predsjednica imala vremena pozirati za popularni ruski modni časopis Marie Claire.

– Možda nije koristio takve riječi, ali Kolinda Grabar-Kitarović i Plenković su imali vrlo složen odnos u kojem su u prvoj fazi frcale iskre na obje strane, iako su došli iz iste stranke. Stanje se popravilo tek kad su se dogovorili da će Kolinda biti predsjednički kandidata HDZ-a – podsjeća Ankica Mamić.

Plenković: Angažirali smo pripadnike sigurnosti, nigdje nismo našli jazavce...

"Moramo prije svega pogledati činjenice. Predsjednik Republike je jučer govorio o nekakvom tvitu u kasnonoćnim satima, koji je navodno usmjeren protiv njega. Evo, mi smo pretražili sve u Vladi, sve kompjutore, tvit nismo našli." - kazao je Plenković za RTL. 

Danas se ispravio, referirao se na vašu izjavu.

"Dobro. Ondo smo ga isto čuli kako postoje jazavci u Vladi. Jazavci. Pretpostavljam da je mislio na moje suradnike. Ja sam pretražio cijelu Vladu, angažirali smo naše pripadnike, djelatnike sigurnosti, niti jazavce nismo našle. Čak nema ni materijalnih dokaza da su ovdje ikad boravili."

Kako vaš odnos može dalje funkcionirati?

"Znate što smo onda još provjeravali? Imali netko tko je završio školu yutela, neku medijsku školu yutela. Išli smo u kadrovsku službu, verificirali sve kurikulumu i nema nikakvih podataka čak ni tragova da netko ima yutelovu školu, a izgleda da čak ni te škole nije bilo."

Izdvojeno

22. kolovoz 2020 19:01