StoryEditor
Hrvatskajoš traje istraga

Lovri Kuščeviću blokiran dio imovine na Braču, sud mu stavio ‘plombe‘ na kuću, famoznu ‘štalu‘ i zemljište u Nerežišćima. Sve na zahtjev USKOK-a

Piše Željko Petrušić/JL
8. siječnja 2021. - 10:20
Joško Ponoš/Cropix

Županijski sud u Splitu je, prema prijedlogu USKOK-a, blokirao dio imovine prijašnjeg HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića u sklopu istrage koju je USKOK pokrenuo protiv njega i još nekoliko osoba zbog zloporaba u Općini Nerežišća na otoku Braču, javlja Jutarnji list.

Istraga protiv Kuščevića pokrenuta je u rujnu 2019. za dva kaznena djela, a naknadno je proširena za još tri kaznena djela. Uz Kuščevića, USKOK je istragom obuhvatio i njegovu suprugu Zoranu Kuščević, šogora Ivicu Žuvića, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela općine Svemira Obilinovića i splitskog poduzetnika Antu Marinovića.

Budući da mu se inkriminira da je kaznenim djelima za koja je okrivljen oštetio državni proračun, ali i pribavio znatnu imovinsku korist, USKOK je predložio da mu se blokira imovina, što je splitski Županijski sud i prihvatio. Vidljivo je to iz zemljišnoknjižnih izvadaka za neke njegove nekretnine u Nerežišćima u kojima su krajem prošle godine upisane "plombe".

"Zabilježba, privremena mjera osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja, rješenje o određivanju privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, Županijskog suda u Splitu, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Split, od dana 3. 12. 2020.", upisano je u teretovnici za dvije Kuščevićeve nekretnine te za jednu nekretninu njegove supruge.

image
Ante Čizmić/Cropix

Blokirana je, između ostaloga, famozna Kuščevićeva štala, odnosno kuća koju je sagradio na mjestu gdje je bila štala. Riječ je o zemljištu u Visokoj 10 površine od oko 2600 kvadratnih metara, na kojemu je upisana kuća od 70 kvadratnih metara s povećom nadstrešnicom. Blokirano mu je još jedno zemljište u Nerežišćima, površine 3528 kvadrata.

Podsjetimo, USKOK je najprije otvorio istragu protiv Kuščevića zbog stana od nepunih 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić kupio 2010. po povlaštenim uvjetima u programu društveno poticane stanogradnje (POS). Prema optužbi, Žuvić nije ispunjavao uvjete za dobivanje POS-ova stana jer je otprije u svom vlasništvu imao stan u Splitu, što je Kuščević kao predjednik povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Primanje mita

Druga optužba odnosi se na prenamjenu Kuščevićeva sada blokiranog poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene. Tom su točkom optužbe uz Kuščevića obuhvaćeni i Jakša Goić i Svemir Obilinović. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću.

image
Ante Čizmić/Cropix

Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Zoranu Kuščević te Antu Marinovića. Tužiteljstvo tvrdi da je Kuščević, zajedno sa suprugom, uvjeravao vlasnike da mu prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je poslije prenamijenio i prodao kao građevinsko, čime su zaradili najmanje 3,3 milijuna kuna.

Tu je i optužba za primanje mita od poduzetnika Marinovića kiojemu je omogućio prenamjenu više od 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u uvali Gruška u građevinsko, a zauzvrat je dobio parcelu u toj uvali.

Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna prouzročenom pri otkupu poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o. u Supetru ispod tržišne vrijednosti. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 10:58