Overlay
Iščekivano veselje

Revija brenda Dolce and Gabanna u Firenci pokazala je da modni svijet i dalje živi, Monica Bellucci dobila ključeve grada

Piše PSD
Foto Gabriele Maricchiolo/AFP
7. rujna 2020. - 20:57

Dolce and Gabanna modna revija za proljeće/ljeto 2021. prikazan je prije par dana u Firenci i time podsjetila kako izgleda pravi tjedan mode, s obzirom da se većina drugih kuća odlučila na otkazivanje revije ili njihovo održavanje samo u virtualnom obliku.

New York tjedan mode za iduću sezonu trebao bi teoretski početi ovog tjedna, međutim velika imena otkazali su revije koje je dio optimistično prebacio za naredni mjesec ili su ih najavili digitalne.

Više-manje i sve Londonske revije su doživjele istu sudbinu, a Pariz i Milano zasad imaju najavljenu kombinaciju zoom revija i onih u stvarnosti, ali se predviđa i da će taj dio naposljetku biti ugašen.

Međutim Domenico Dolce i Stefano Gabbana izveli su ono što se drugim učinilo nemoguće uz pomoć gradskog poglavarstva Firence te svoju reviju pretvorili u trodnevni show prikazujući kolekcije Alta Mode i Alta Sartorie, njihove verzije couturea.

Obojica su bili sretni što se revija prikazuje baš u tom gradu dajući 'homage' generacijama florentinskih proizvođača odjeće i obuće koji su svoje znanje prenosili iz generacije u generaciju, naglašavajući svoju strast prema povijesti, kulturi, ručnom radu, umjetnosti i bellezzi!

Čitavo događanje moglo se pratiti i online diljem svijeta što je uobičajena praksa florentinskog tjedna mode Pitti Imagine i Pitti Uomo koju je početkom tisućljeća uveo njegov direktor Raffaello Napoleone. Ove godine dodali su svojim uobičajenim sadržajima platformu Pitti Connect putem koje se mogu online pronaći kupci i prodavači.

Stefano i Domenico usredotočili su se na modu iz perioda kad je Italija izašla iz razaranja Drugog svjetskog rata i pokušala veselom odjećom prikriti ružne uspomene. Ne radeći usporedbe između epidemije i rata doima se ipak da nam je i danas potrebno nešto da nam bude mala razbibriga pa je njihova kolekcija u tom smislu pogođena.

Lepršavi šeširi, s ukrasima od perja i voća doimali su se poput divovskih cvjetova koji izrastaju iz kruna na glavama modela, a zanemarimo li pokrivala za glavu i sama odjeća je bila sve samo ne diskretna ili skromna. Posljednja haljina izgledala je poput skulpture od zlatnog perja koja obavija tijelo.

Reviju muške odjeće otvorila je Monica Bellucci preuzevši ključeve Firence od gradonačelnike. Osjećamo jake aluzije na povijest i kazalište, te sve u svemu tradiciju sjeverne Italije. Komadi iz ove kolekcije samo pridonose tim zaključcima: krune, zlatni nakit, brokat i lude boje dominirale su pistom.

Tema koja je dogovorena između direktora tjedna mode i dizajnerskog dua, Renesansa 21. stoljeća, definitivno je uspjela i postavila brend  dijametralno suprotno od brze mode što je i bio jedan od ciljeva.

15. travanj 2024 11:30