Overlay
Bez ograničenja

Novi pogled na ljepotu: Hunter Schafer zaštitno je lice Shiseida, za transrodnu glumicu ne kažu bez razloga da predstavlja budućnost beauty industrije

Foto AFP
19. kolovoza 2020. - 15:05

Japanski brend Shiseido Makeup objavio je kako je njihova nova muza, zaštitno lice i ambasador odnedavno postala transrodna glumica Hunter Schafer proširivši time unaprijed dogovorenu kategoriju lijepog u beauty industriji.

Nakon toga, Schafer je ukrasila naslovnicu i jednog od najpoznatijih lifestyle magazina u Americi, Allurea. Iako sigurno nije jedina transrodna osoba u svijetu ljepote, kažu da predstavlja njenu budućnost. Zašto?

Glumica koju je publika imala priliku upoznati kao Jules u HBO-ovoj seriji "Euphoria" predstavila se na samom početku svoje karijere kao netko tko ne upada ni u jedan kalup. Prosječnom gledatelju možda neće biti jasno na prvu da je glumica transrodna osoba, iako od samog početka lik koji tumači Schafer intrigira.

No u trenutku kad gledatelj dobije odgovore na pitanja o njenom identitetu, manje je važno kojeg je Jules spola. Njena kreativnost, odnos s ostalim likovima, rušenje stereotipa kad je u pitanju izgled mladih adolescenata, privlače publiku i čine ju utoliko interesantnijom. Iako se identificira kao žena, Schafer je ponosna na svoje transrodno porijeklo i proces koji je prošla kako bi njeno tijelo pratilo stanje uma. Jer od najmanjih nogu, kaže, osjećala se kao žena.

A stvari su, dodaje, puno dublje od želje za nošenjem haljina, šminke i potpetica. 

21-godišnjakinja iz Sjeverne Karoline već je kao tinejdžerka počela osvajati modne piste, no tek je ugovor sa Shiseidom označio velik korak. Moda je jedno, beauty svijet ipak drugo. Kao profesionalni model nosila je revije za Miu Miu, Dior i Marca Jacobs, baš kao i bosanskohercegovačka transrodna manekenka Andreja Pejić. Ne zaboravimo da je i Pejić imala ulogu zaštitnog lica za brend Make Up Forever, i to još 2015.

Indya Moore i Valentina Sampaio također su u vrhu liste transrodnih modela kad je u pitanju popularnost "drugačije ljepote". Koja više i ne nosi taj, ipak nimalo uvredljiv, epitet. Beauty industrija odavno je spremna na muškarce i žene koji nose make up kada žele i na koji god način žele. No ono što Schafer čini posebnom njen je umjetnički izričaj koji ostvaruje kroz šminku. 

- Ona stvarno u svakome pogledu predstavlja današnju esenciju ljepote u kojoj nema pravila, nema ograničenja i restrikcija. Hunter je i moderna i svevremena. Ispisuje svoju ideju, a nadamo se da na igru koja ne upada u kalupe s našom kozmetikom potiče i druge, rekao je James Boehmer, direktor za Shiseido, a prenosi Dazed.

Kako piše Allure, Schafer inspirira podjednako svoje vršnjake i one kojima je ideal bezvremenska ljepota, adolescente i adolescentice, žene i muškarce. Ljude koji ne upadaju u tradicionalne kalupe "lijepoga" i odbijaju se podvrgavati invazivnim i neinvazivnim tretmanima kako bi zadovoljili nečije norme. 

Ne zaboravimo da je i ova, po svemu neobična godina, počela tako što je jedna od najpoznatijih blogerica na svijetu, koja na YouTubeu djeluje pod imenom Nikki Tutorials, priznala da je transrodna osoba. Shiseidova odluka samo je zapečatila činjenicu da danas beauty svijet ne poznaje granice. Tu je za sve, na koji god način žele konzumirati i predstaviti svoju verziju "lijepog".

20. travanj 2024 01:13