Overlay
Postani brijačica!

Najkontroverznija pojava u beauty povijesti: sve što trebate znati o tehnici kojom su kožu njegovale ljepotice poput Marylin Monroe i Elizabeth Taylor

Piše Iva Ivanac
Foto Ifa Film/United Archives/Pro
4. siječnja 2021. - 14:56

Dok neke žene govore da je to nešto najgore što svom licu ikada možete napraviti, druge se kunu u tu tehniku i uzdižu je u nebesa. Riječ je o možda najkontoverznijoj beauty pojavi u povijesti - brijanju lica!

Govorilo se i da je jedna od najvećih ikona filma Marilny Monroe brijala lice, baš kao i Elizabeth Taylor, a brojne današnje beauty influencerice, kao što je Huda Kattan ne kriju da im je upravo taj tretman tajno oružje u njezi kože.

U novije vrijeme za brijanje lica koristi se 'finiji' izraz poznatiji kao Dermaplaning kojim se uklanjaju sve one sitne dlačice na licu koje izgledaju kao dlačice na kori od breskve. Zato se na engleskom dlačice na licu nazivaju 'peach fuzz'.

image
Ifa Film/United Archives/Pro

One koje su zagovornice ove tehnike kažu kako brijanjem lica uklanjaju mrtve stanice kože. Kunu se u to da im makeup puno bolje prijanja na kožu i da im je puno lakše razmazati kremaste i tekuće proizvode jer se ne nakupljaju na sitne dlačice. Govore i kako cijeli ovaj proces upravo zbog učestale eksfolijacije ima antiage djelovanje te kako zbog skidanja mrtvih stanica proizvodi prodiru dublje u kožu.

Međutim, i među poklonicama brijanja lica imaju dvije struje. Dok jedne govore kako lice treba prvotno nahraniti i brijati dok je ono vlažno i mokro, druge govore da lice treba biti u potpunosti suho, toliko da i moguću vlažnost 'isušuju' puderom za bebe.

image
Courtesy Everett Collection/Ev

Protivnice brijanja lica uvjerene su da će im nakon tog, dosada za muške rezerviranog beauty tretmana, dlake na licu raste deblje i tamnije nego što su to ikada bila te se drže podalje od britvice i žileta. Ipak, brojni dermatolozi govore kako je to mit i kako se takav scenarij neće dogoditi ako obrijete lice.

Ipak, evo par savjeta i tehnika za one najhrabrije koje se odluče potegnuti britvicu na licu.

Prvo da razjasnimo najosnovniju stvar, a to je britvica, točnije britva. Za brijanje lica potrebna vam je britva koju sada ima kupiti u skoro svakoj drogeriji. Ni u ludilu nemojte uzimati običnu britvicu, a pogotovo ne onu s kojom ste jučer obrijali noge. Btino je da je britva nova i da je prije upotrebe dezinficirate.

Nakon što smo to ustanovili vrijeme je da se odlučite za tehniku koja vam više paše.

'Mokra' tehnika brijanja označava da svoje lice trebate dobro očistiti gelom ili pjenicom, a nakon toga je potrebno u bogatom sloju nanijeti gel kremu te dok je lice još vlažno od kreme započeti s brijanjem. Ovo se najčešće preporučuje osobama koje imaju suhu i osjetljivu kožu.

'Suho' brijanje, samo mu ime kaže, radi se na čistoj koži koja je u potpunosti suha. Oni koji briju lice na ovaj način, prvo očiste kožu, osuše je, pa onda pričekaju nekoliko minuta kako slučajno ne bi naišli na vlažni dio.

Odlučivanju o tehnikama ni tu nije kraj jer nakon što ste izabrali metodu brijanja, potrebno je odlučiti hoćete li britvom ići niz ili suprotno od smjera u kojem rastu dlake.

Možda je za početak najbolje da brijanje započnete u smjeru u kojem dlačice rastu. Takvu vrsta brijanja nazivaju suptilnijom, ali dodaju da kad jednom probate brijanje u smjeru suprotonom od onog od kojeg vam rastu dlake, nema povratka. Ne zato jer će vam na licu izrasti šuma već zato što će vam lice biti glatko i mekano poput bebine guze.

Nakon što ste prostudirali metode i tehnike brijanja, skinuli dlake s lica znajte da je kožu potrebno dobro hidratizirati. Najbolje bi bilo da ovakve tretmane radite navečer, odnosno da se ne izlažete jakom suncu netom nakon što obrijete lice jer britvicom ipak skidate određeni sloj kože. Dermatolozi također ne preporučuju uporabu kiselina na licu kako ne bi dodatno iziritirali kožu, ali zato svakako preporučuju nanošenje zaštitnog faktora.

Na kraju je potrebno britvicu očistiti od dlačica i dezinficirati je u alkoholu, potom posušiti i spremiti na sigurno mjesto do druge upotrebe. 

18. travanj 2024 04:57