Overlay
minus i plus

Feta pršuta pa 100 čučnjeva: imamo popis vježbi koje treba napraviti nakon uživanja u blagdanskoj spizi i odličan 10-minutni video koji topi kalorije

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
21. prosinca 2020. - 13:10

Ne znam za vas, ali ja se već debljam. Tek sam se upustila u blagdanski slastičarski maraton, a hlače me već neugodno zatežu. Naravno da "čokam" dok radim kolače, vi ne? Već mi je jasno u kojem ću se problemu naći do kraja blagdana pa sam se okrenula traženju rješenja. Bolje spriječiti nego liječiti. Ili bar pokušati, da umirim savjest dok sjeckam i grickam orahe za još jednu turu kolačića...

Malo guglanja i eto me na stranci GolfSupport, ne zato što podržavam golf, nego zbog toga što su istražili koliko točno trebamo vježbati da bismo sagorjeli sve ove slavljeničke kalorije. Jer misterij debljanja i mršavljenja vam je zapravo sasvim jednostavna matematika, minus i plus, odnosno bolje reći plus i plus jer višak unosa treba pratiti višak potrošnje. Sve je to vrlo proporcionalno (a ja sam to sve manje...).

Dakle, ovi gorespomenuti što podržavaju golf su za 15 najpopularnijih blagdanskih jela izračunali kalorije u porciji, ne da bi nas sve još više grizla savjest nego kako bismo znali koliko čučnjeva, iskoraka, dasaka i ostalih fitness vratolomija trebamo napraviti kako bismo "poništili" ono što smo pojeli.

Prema njihovim proračunima, najkaloričnija svečana hrana je božićni puding s 305 kalorija po porciji. Hvala bogu, meni on nije na jelovniku, a čisto sumnjam da je i vama jer riječ je o britanskom specijalitetu, no eto za svaki slučaj, ako možda jedete nešto slično ovom kolaču s puno suhog voća, prelivenom umakom na bazi maslaca i brandyja, nakon svake porcije biste trebali napraviti 1.445 čučnjeva,  578 iskoraka, 29 dasaka od 1 minute ili trčati 29 minuta. Piece of cake!

Tek malo blaža kazna vas čeka mislite li se kljukati hrenovčicama u lisnatom tijestu:1350 čučnjeva, 532 iskoraka, 27 dasaka od 1 minute ili 27 minuta trčanja. Samo se vi smijite što jadni Amerikanci, Britanci, Nijemci i ostali koji vole spomenute hrenovčice moraju tako patiti, GolfSupport je na treće mjesto smjestio hranu u kojoj i mi rado uživamo: sir i kruh. Gdje je zapeo pršut nisu mi javili, ali crno na bijelo pišu da bi se nakon porcije sira i kruha trebalo napraviti približno 945 čučnjeva. Ajme!

Znam da nisam trebala, ali ipak sam se malo sa strane raspitala i što je s pršutom. Vijesti nisu dobre. Pršut, u prosjelu i ovisno o omjeru masti i mesa, ima oko 250 kalorija na 100 grama. Nisam sigurna kakav vam je apetit, ali slistite li svih deset deka, morat ćete nekih 25 minuta raditi vježbe jačeg intenziteta. To bi, otprilike, značilo zalogaj pršuta, minuta čučnjeva. Ili tako nekako, odmah me prođe volja i za žvakanjem i za računanjem.

Preskačem podatke o čučnjavima koji bi trebali uslijediti za jorkširskim pudingom jer niti mi pada napamet jesti ga, niiti hopsati nakon što ga pojedem, pa prelazim na peto mjesto gdje se nalazi pečenim krumpir. Već mi je jasno da ću ga ovoga Božića definitivno preskočiti jer bi nakon njega trebalo trčati čak 17 minuta. Zbog prokulica bi trebalo trčati samo četiri minute, no fitness-matematičar iz GolfSupporta očito nikad nije kročio u moju kuću pa ne zna da se zbog prokulica trči i po pola sata. Oko stola, za djetetom koje ih ne želi jesti.

Negdje pri dnu popisa našli su se slatkiši i eto vam razloga da one pepermint štapiće što ste ih povješali po boru pustite da vise: zbog svakog biste trebali stajati u dasci punih pet minuta. No znate što ću vam priznati? Hvala GolfSupportu što mi je dao smjernice, ali ne da mi se baš stajati u dasci ni brojiti do 1445 dok radim čučnjeve.

Zato sam se bacila na još malo guglanja i pronašla 10-minutni video s vježbama koje, tvrdi prpošna Pamela koja ih izvodi, a tko smo mi da joj ne vjerujemo, pouzdano tope kalorije. Video je popraćen vrlo prikladnom veselom blagdanskom glazbom i moram priznati da me nekako pubo više motivira na skakutanje. Nevjerojatno, ali prpošna Pamela čak me ne nervira nego mi popravlja raspoloženje. Najbolje da se bacim na vježbanje što prije, dok me volja ne prođe...

18. travanj 2024 21:16