Overlay
Baza svakog jela

Za ljubitelje kineske kuhinje, ali i sve ostale: tajna ‘glaziranog‘, a iznutra nevjerojatno mekog mesa je u jednom sastojku, isprobajte

Piše Stil
Foto Shutterstock
12. rujna 2020. - 13:46

Bili vi ljubitelj ili ne, morate priznati da je tekstura hrane u kineskoj kuhinji posebna. Za neke nenadmašna, drugi joj se ne prestaju čuditi. Naviknuti na domaću spizu, i sami joj požurimo dati epitete poput "žvakava" ili "gumasta" bez da smo o jelu koje nam je servirano bolje promislili.

Jer kad se rodi ljubav prema slatko-kiselim okusima i različitim teksturama, kineska kuhinja postaje dio svakodnevice. 

Noodles, povrće s piletinom pripremljeno u woku i servirano sa zdjelicom riže, dumplings, glazirana svinjetina i proljetne rolice... Iako nam nisu geografski bliska, kineska jela zbog svoje su popularnosti u svijetu pronašla vrata i do našeg prostora. No što je ono što čini njihovu hranu tako posebnom kad je u pitanju tekstura, pa i sam izgled?

Odgovor se krije u jednom sastojku. Kukuruznom škrobu.

Kako piše Bonappetit, upravo je to tajna koja svako jelo kineske kuhinje čini neodoljivim. Kukuruzni škrob, zapravo, nije samo sastojak, već baza kineske kulinarske metode poznate u svijetu kao velveting. Radi se o prethodnom mariniranju proteina u razrjeđenom kukuruznom škrobu, da bi ga se potom kratko dodalo vrelom ulju ili vodi pa tek onda uključilo u prženje u woku ili daljnjem kuhanju.

Kukuruzni škrob ne samo da čini meso nevjerojatno mekim, i omogućava da se stvori ravnomjerna korica, već dodaje teksturu svakom varivu, juhi ili stir fryju. Bila riječ o račićima, svinjetini ili piletini, kada spremate jelo na kineski način, pobrinite se da vam baza bude upravo kukuruzni škrob. Prakticirati ovu metodu možete i s tofuom, pa čak i gljivama.

Uz nju meso izgleda kao da je glazirano, a iznutra je meko i sočno. Evo što vam treba za marinadu:

- 1 žlica kukuruznog škroba

- 1 žlica soja sosa

- 1 žlica sojinog ili biljnog ulja

Možete dodati i češnjaka. Za dodatni okus i rižinog octa, malo vina ili soka citrusa. Umočite meso u mješavinu, prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata dok se ne stvori tanak, želatinozni sloj na njemu. Kako biste dovršili proces, uronite meso kratko u ključalu vodu ili vruće ulje, a potom nastavite s pripremom. Neki ovaj korak i preskaču i idu odmah na prženje u woku, kažu da je i ovako razlika - nevjerojatna.

18. travanj 2024 12:35