Overlay
nadahnite se

U potrazi za novim uzbuđenjima: objavljen je popis 25 najboljih putnih iskustava na svijetu, među njima je i jedno dalmatinsko

Foto Jure Misković/Cropix
19. rujna 2020. - 14:12

Sve vam je dosadno i sve vam je tlaka? Kupanja vam je već dosta, isprobali ste sve štekate za kavu, 'zatvorili' ste sve barove i popeli ste se na svaku planinu, ovo zadnje barem u prenesenom smislu. Ako je tako, vrijeme vam je isprobati nešto novo.

Ne bojite li se korone i ako ste uspjeli preko ljeta štogod 'ušparati', možda ćete isprobati neku od ideja s ovog popisa. Prenosimo ga s Trip Advisora, gdje je objavljen kao jedna od stavki izbora 2020 Travelers' Choice Awards, u sklopu kojeg korisnici ocjenjuju restorane, hotele, atrakcije i sve što putnika mami na put oko svijeta.

Dakle, ovo je, prema sudu posjetitelja Trip Advisora, 25 najboljih 'travel' iskustava koja se mogu iskusiti u 2020. godini.

1. Safari među crvenim dinama pustinje Lahbab

Prirodna atrakcija nedaleko Dubaija još je atraktivnija obiđe li se na 'premium' način: luksuznim terencima. Safari uključuje sandboarding, posjet beduinskom kampu i jahanje na devama te kao šećer na kraju -  roštilj pod zvijezdama uz uživanje u prigodnom programu.

2. Gurmanska radionica u Toskani

Na seoskom imanju u Toskani posjetitelji imaju priliku naučiti kako se na tradicionalan način rade autentični specijaliteti poput pizze i gelata, a potom slijedi večera s tri slijeda. Nama ovo zvuči odlično!

3. Vožnja amsterdamskim kanalima 

Nanese li vas put u Amsterdam, svakako iskušajte vožnju čuvenim kanalima. Dok sjedite na palubi broda, promatrat ćete pitoreskna pročelja gradskih znamenitosti. Tko je probao, kaže da je riječ o sjajnom iskustvu.

4. Šetnja Berlinom

Poludnevna 'walking tour' ulicama njemačkog velegrada u pratnji vodiča koji im sve lijepo tumači i otkriva pikanterije iz bogate povijesti Berlina toliko se dojmila onih koji su je isprobali da je dospjela na 4. mjesto ovog popisa.

5. Izlet u Prolaz divova

U sjevernoj Irskoj nalazi se prirodna atrakcija poznata kao Giant's Causeway ili Prolaz divova. Jednodnevni posjet tom neobičnom mjestu započinje iz Dublina, uz brojna zaustavljanja za doručak, ručak, kavu, pivo... a potom slijedi šetnja jedinstvenim krajolikom od bazaltnih stijena.

Eto, to vam je, potanko, prvih pet. Idućih pet su vožnja brodom po rijeci Chicago, izlet na planinu Atlas koji uključuje i jahanje na devama te posjet Marakešu, posjet Kipu slobode i otoku Ellis te izlet u Plave planine iznad Sydneya, koji uključuje gurmanski objed.

Da, dobro ste brojili, jednog smo izostavili. Čuvamo ga za kraj. 

Na desetom mjestu jedna je dalmatinska atrakcija. Tura kajakom po dubrovačkom akvatoriju.

Tura započinje na Pilama, gdje posjetitelje dočekuje vodič, uključuje veslanje duž zidina, uz pomna objašnjenja te vožnju do pitoresknog Lokruma. Potom slijedi povratak do dubrovačke obale i slavne plaže Betina, na kojoj je špilja.

Nakon kupanja i sunčanja te osvježenja i 'marende', slijedi povratak na polazno mjesto. Ne zvuči loše...

Eto, nadamo se da smo vas nadahnuli za sljedeće putovanje.

 

18. travanj 2024 11:12