Overlay
Svestrano povrće

Tikva na gradele? Zašto ne!? Recept je jednostavan, idući put kad naložite vatru, ostavite malo mjesta na grillu i za nju

Piše Stil
Foto Shutterstock
2. kolovoza 2020. - 13:00

Ljeto je u znaku tikvica i lubenica pa tikve lako padaju u drugi plan. Šteta, jer tako su svestrano povrće. Možete ih naribati i ubaciti u slanu pitu, možete ih skuhati u gustu juhu skupa s rajčicama, patlidžanima i tikvicama, a možete ih - nemojte se zgroziti na ovu ideju - ispeći na grillu. Tikve na gradele?! A Zašto ne?

Recept je uistinu jednostavan i vrijedi ga iskušati. Idući put kad naložite vatru i pripremite gradele, ostavite malo mjesta i za njih. Evo kako se pripremaju.

Tikvu narežite na ploške debele oko jedan centimetar. Dobro ih posolite i premažite maslinovim uljem. Pecite na umjereno zagrijanom roštilju uz okretanje.

Gotove su kad su mekane i kad im rubovi blago pocrne. Kad ih maknete s roštilja pospite ih začinskim biljem ili prelijte brzim pestom kojeg ćete napraviti od sjeckanog začinskog bilja poput peršina i timijana, fino usitnjenog češnjaka i maslinovog ulja.

Drugi način za pripremu uključuje marinadu od smeđeg šećera, maslinovog ulja, soli, papra i sjeckanog češnjaka. Narezana tikva se premaže tom mješavinom i baci na jaku vatru kako bi se šećer karamelizirao. Nakon par minuta premjesti se na hladniji dio rištilja, kako bi se do kraja ispekla.

Tikvu pečenu na grilu možete i usitniti u pire pa ga poslužiti kao prilog ili kao namaz, možete ga dodati hummusu, a možete ga razrijediti povrtnim temeljcem i vrhnjem (mliječnim ili pak kokosovim) i dobit ćete ukusnu juhu.

24. travanj 2024 16:16