Overlay
po domaću

Sedam savršenih dalmatinskih likera i rakija koje možete napraviti sami: donosimo recepte koje morate isprobati, ova su pića pravi gušt i ‘likarija‘

26. rujna 2020. - 13:50

Grožđe je obrano i izgaženo, rakija je ispečena – je li tako? – i vrijeme je za pripremu likera koji će nas ugodno grijati cijele zime. Čak i ako ne ispunjavate prva dva uvjeta, objasnit ćemo vam kako ih napraviti od sasvim obične lozovače, a u nedostatku će poslužiti i druge vrste jakog alkohola, poput votke (no to nije baš to).

Prisjetimo se najprije od čega – točnije bi bilo reći s čim – se u Dalmaciji pripremaju domaći likeri i začinjene rakije. Što je ono dida volio piti? Rogačuša je definitivni hit, gusta i tamna i s izraženim okusom rogača, koji (barem one maštovite) podsjeća na čokoladu. "Siromaški čokoladni liker", nazovimo je tako u šali, priprema se, naravno, od rogača u mahunama, ne od mljevenog, pa ako volite rogačušu, potrudite se nabaviti nekoliko rogača onako u originalu, nalik na odavno zaboravljene banane.

Da smo počeli nabrajati po popularnosti, al', eto, nismo, na prvom bismo mjestu naveli orahovicu. Do prije koje desetljeće teško da biste našli kuću u Dalmaciji koja nije imala barem litru domaće orahovice. Vjerovalo se da je prava "likarija" i da umiruje uznemireni želudac pa je se pijuckalo kao aperitiv, uz desert, kad zaboli "štumik" ili tek onako. Jer baš je ukusna.

Nemojte ni pomisliti da se radi od oraha kakvi idu u kolače – ne, za ovu vam trebaju zeleni orasi, a kako ih sada nema, voljenu orahovicu spominjemo tek zbog toga što nam je ova priča nezamisliva bez nje. Ne brinite se, navest ćemo i recept, pa ako sačuvate ovaj članak sve do tamo negdje idućeg lipnja, moći ćete se okušati u pripremi ovog "eliksira".

Ali zato travaricu, koja, složit ćete se, s orahovicom dijeli prvo mjesto po popularnosti, možete napraviti gotovo u bilo koje doba godine. No, naravno, neće vam uvijek imati isti okus jer trave koje se u nju stavljaju ne rastu tijekom cijele godine. One na koje biste trebali ciljati su koromač, jer je ukusan i osvježavajući i povoljno djeluje na probavu; stolisnik, jer daje zanimljivu notu gorčine, a vjeruje se da "liči sto bolesti"; kadulja i ružmarin, što zbog arome, što zbog protuupalnog djelovanja; menta, jer će osvježiti mješavinu okusa te smiriti želudac i mučninu.

Popis je zapravo beskrajan i prilagodljiv, a naravno da svatko vjeruje da je baš njegov recept najbolji. Moj je djed, sjećam se, u travaricu volio stavljati lincuru (Gentiana lutea ili žuti srčanik, odnosno žuti encijan), ljekovitu gorku travu koja raste na obroncima Biokova i Velebita i za koju se vjeruje da jača organizam. Doživio je 95., pa vi kako hoćete... Nećete pogriješiti ni s nekoliko zrna borovice (Juniperus communis), koja, vjeruje se, čisti krv, no nemojte pretjerati da vam travarica ne bi previše "davala" na gin.

S obzirom da travarica i orahovica dijele prvo mjesto – je li tako? – mogli bismo reći da drugo s orahovicom dijeli višnjevača. Za nju svi znate, no sada je više ne možete napraviti. Spomenut ćemo je u nastavku kad vam otkrijemo recepte. A što bi nam se moglo naći na trećem mjestu?

Pitate li mene, to je liker od limuna i baš me briga ako sam subjektivna i nekoga vrijeđam ovim zaključkom. Talijani ga zovu limoncello i u svijetu je poznat pod tim imenom, ali nema šanse da ćemo im priznati da su ga oni izmislili. Njihov je recept pomalo kompliciran, uključuje ukuhavanje šećernog sirupa i posebnu sortu limuna, no mi znamo kako ga napraviti na puno jednostavniji način. Kako, doznat ćete u nastavku, a nadamo se i isprobati jer limuni su upravo počeli dozrijevati.

Spomenuli smo, dakle, najpoznatije domaće likere na bazi rakije, a sad ćemo se dotaknuti malo manje poznatih. Jeste li čuli za amaretto? Naravno da jeste. Talijani imaju cijelu legendu o njegovu nastanku, uključuje slikara i zgodnu udovicu.

Navodno se sve odigralo 1525., bilo je vrlo strastveno i, dakako, natopljeno osjećajima krivnje i nizom drugih kompliciranih emocija, slatko-gorkih baš poput likera koji mu je, tako barem glasi priča, ostavila na rastanku. Vjerovali u ovu priču ili ne, kad vam se idući put dogodi da vam podvale gorke umjesto slatkih badema (nažalost, spominjem ovo iz – gorkog! – iskustva), znate što s njima.

Spomenimo i liker od oskoruša, recept smo vam dali prošle jeseni i nadamo se da ste ga isprobali, a ako još uvijek ne znate što su oskoruše (možda vam riječ mušmule zvuči poznatije?), doznat ćete u ovom tekstu.  Pravo je vrijeme za isprobati recept za smokovaču, koja se radi od suhih smokava.  

Vrlo se ljekovitim smatra i liker od gospine trave, likerom od ruže tradicionalno su se začinjale slastice, mnogi rado uživaju u medovači, a drugi guštaju u kruškovači. Zapravo, mogli bismo zaključiti da gotovo svaka biljka koja je našim starima djelovala zanimljivo ima svoju "-ovaču" ili "-icu". Stoga se ne bojte eksperimentiranja. No, jasno, u malim količinama, osobito ako radite "odoka". A da ove glavne ne biste radili "odoka", evo vam nekoliko recepata.

1. Rogačuša

Na litru lozovače uzme se zrelih devet rogača, razlome se na manje dijelove i sve to se, zajedno sa šećerom čija se količina određuje prema ukusu, ubaci u staklenku. Nakon što odstoji oko dva mjeseca, liker je gotov. Treba ga samo procijediti.

2. Orahovica

Na litru rakije ide 10-12 zelenih oraha. Treba ih prepoloviti ili udariti čekićem, pa s otprilike 200-300 grama šećera ubaciti u staklenku i preliti rakijom. Orahovica je gotova za pet tjedana.

3. Travarica

Odaberite trave po svom guštu i stavite ih da se natapaju u rakiji. Pripazite s količinom gorkih trava kako ne bi prevladale i zagorčale vam život, pardon, travaricu. Evo jednog primjera za kombiniranje, čisto da vam budu jasnije proporcije: na litru rakije uzmite po dvije-tri grančice stolisnika i koromača, dvije grančice metvice i po grančicu kadulje i ružmarina. Nakon otprilike mjesec dana procijedite i ulijte u bocu u koju za ukras možete staviti nekoliko grančica koromača i druge trave koje vam se sviđaju. Naravno, opet s mjerom.

4. Višnjevača

Najjednostavniji recept uključuje rakiju, višnje i šećer. Količina varira. No mogu vam reći da sam isprobala nekoliko varijanti, koji put s rakijom, koji put s votkom, koji put sa smeđim šećerom umjesto bijelog, te da sam im dodavala začine poput vanilije, cimeta i klinčića i da su mi svaki put odlično ispale. S višnjevačom stvarno ne možete pogriješiti, a zgodan trik je istući nekoliko koštica pa i njih dodati u smjesu, za poseban okus na tragu maraskina.

5. Liker od limuna

Na litru rakije uzmite deset domaćih limuna. Ogulite im koru i prelijte rakijom. Nakon dva tjedna procijedite pa skuhajte sirup od pola kilograma šećera i decilitra vode pa dodajte rakiji zajedno sa sokom od dva-tri limuna. Neka odstoji nekoliko tjedana prije nego ga počnete trošiti.

6. Liker od gorkih badema

U litru rakije ubacite desetak gorkih badema u kori ili, ako su vas "preveslali" pa imate već oguljene, stavite sve, ionako ništa drugo ne možete s njima. Koristite li cijele, lupnite ih batom za meso. Bademima i rakiji dodajte još i šećera, pa sve skupa ostavite da odstoji oko mjesec dana ili malo dulje.

7. Liker od oskoruša

Na litru rakije uzmite oko pola kilograma oskoruša, malo ih zarežite i dodajte im oko 100 grama šećera. Ostavite da stoji oko mjesec-dva prije nego počnete koristiti. 

16. travanj 2024 13:35