Overlay
tko je za palačinke?

Najtraženiji slatki recept 2020. ujedno je i najjednostavniji: donosimo jedan za najslavniju verziju i još nekoliko modernih koji su nas oduševili

Piše Tea Sumić Miletić
Foto Shutterstock
11. prosinca 2020. - 09:32

Godina se bliži kraju, što znači da je vrijeme za pregled najvećih trendova u posljednjih 12 mjeseci. A to nam je puno lakše uz malu pomoć najpopularnije internetske tražilice. Goggle nam, pored ostalog, otkriva što su Hrvati u protekloj godini najradije jeli ili barem koje su recepte pretraživali. Nikakvo iznenađenje nije što se na prvome mjestu našao kruh, o kojem smo vam pisali nadugo, naširoko i poprilično često, jer napraviti dobar kruh - ni pretvrd ni premekan ni gnjecav ni suh - nije baš dječja igra. Osobito ako nam nedostaje jedan od ključnih sastojaka, poput kvasca, a njega, nerado se toga prisjećamo, je za vrijeme prvog lockdowna itekako nedostajalo. Za slučaj da se ponovno - pu, pu, pu - nađemo u takvoj situaciji, evo vam link za recept za kruh s praškom za pecivo, sačuvajte ga ako već niste.

Vratimo se Googleovim podacima, i drugom mjestu ljestvice jer tamo nas je dočekalo iznenađenje. Palačinke. Pa tko ne zna napraviti palačinke?!

Okej, protekle smo godine, što od nestašice uslijed lockdowna, što iz čiste dosade, iskušali recepte za palačinke kakve nam do tada nikad ne bi pale napamet, pa je moguće da je to razlog te iznenadne opsesije, no to stvari zapravo čini još čudnijima jer, možda se sjećate, tijekom proljeća su nam svi portali, uključujući i naš, gotovo na tjednoj bazi "šibali" recepte za palačinke pa je pitanje čemu onda takva potreba za dodatnim pretraživanjem. Dragi čitatelji, zaključujemo da su nam palačinke puno draže nego što smo bili svjesni i stoga vam nudimo ono što vas žarko zanima. Nekoliko recepta za palačinke.

Počnimo s najpoznatijim receptom na svijetu - onom za Crepes Suzette, a potom slijedi selekcija recepata koji su, prema našim podacima bili najčitaniji. Podsjećamo vas na njih baš na vrijeme za vikend, pa se bacite na slatko isprobavanje i javite nam koji vam je najdraži.

Crepes Suzette

Sastojci za palačinke:

100 grama brašna

1 žlica smeđeg šećera

2 jaja

1 žlica suncokretovog ulja

300 mililitara mlijeka

2 žlice piva (nije obavezno)

prstohvat soli

Sastojci za umak:

100 grama maslaca

100 grama smeđeg šećera

150 mililitara svježe iscijeđenog narančinog soka  

2 žličice sitno naribane narančine korice 

1 žličica sitno naribane limunove korice

3 žlice Grand Marnier 2 žlice konjaka

Priprema:

U veliku posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte jaja, ulje i 2 žlice mlijeka pa promiješajte kuhačom dok ne postane glatko. Polako počnite ulijevati mlijeko, kako bi smjesa ostala glatka, a na kraju dodajte pivo. Ispecite palačinke. 

Za umak zagrijte maslac i šećer u dubokoj tavi promjera oko 25 centimetara na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok se šećer ne počne otapati, zatim pojačajte vatru, dok se smjesa ne počne karamelizirati. Tada počnite miješati, a kad uhvati boju dodajte sok od naranče, korice od naranče i limuna pa pustite da se malo zgusne. Dodajte Grand Marnier i konjak, zagrijte nekoliko sekundi i smanjite vatru.

U umak dodajte jednu palačinku, dobro je premažite držeći je vilicom, potom je preklopite na četvrtine i gurnite na jednu stranu posude. Nastavite s s premazivanjem i preklapanjem ostalih palačinki, dok ih ne potrošite.

Fine palačinkice s bademovim brašnom

Sastojci:

2 zrele banane

šalica mljevenih badema

 prstohvat soli

4 jaja

Postupak:

Umutite sve sastojke zajedno i smjesu polako izlijevajte na tavu. Od ove količine moći ćete napraviti desetak palačinki, a njih možete preliti po želji. Jogurt, sirup, mješavina orašastih plodova, džemovi... Sve prolazi.

Brze palačinke iz blendera

Sastojci:

pola banane

oko decilitar (kokosovog) mlijeka

oko pola decilitra vode

4-5 punih žlica brašna po izboru

malo cimeta

mrvicu soli

Postupak:

Sve ubacite u blender i pecite na dobro zagrijanoj tavi u koju ste stavili malo kokosovog ulja.

Ako ste na dijeti, preskočite ulje. Napunite ih bobičastim voćem, premažite džemom ili drugim omiljenim nadjevom. 

Najpahuljastije zdrave palačinke

Sastojci:

250 g pirovog ili zobenog brašna 

pola vrećice praška za pecivo

žličica sode bikarbone

1 šalica bademovog mlijeka

pola šalice vode

1 žlica limunovog soka

3 žlice otopljenog kokosovog ulja

par kapi arome vanilije

malo soli

Postupak:

Sve ubacite u blender i miksajte. Od smjese pecite palačinke. Jako će se napuhati i postati mjehuričaste. Jedite ih s omiljenim namazom, a trebat će vam ga puno jer su vrlo pjenaste i brzo ga upijaju.

Ako vam kojim slučajem ovo nije dosta slatkih podsjetnika ili vam ova selekcija nije po guštu, evo vam link na kojem ćete naći još tri recepta.

20. travanj 2024 00:30