Overlay
Aromatična ulja

Mirisi imaju moć da nam poprave raspoloženje i vrate nam izgubljene uspomene: difuzeri su veliki novi trend olfaktivnog svijeta

Piše Stil
Foto Shutterstock
13. siječnja 2021. - 10:35

Svaka kuća ima svoj specifičan miris. Najbolje prijatelje možemo prepoznati i po mirisu njihova kaputa upravo zato što smo i mi kao i kaput proveli puno vremena u njihovom domu. Sami ne primjećujemo te mirise, tj barem to mislimo. Prisjetimo se mirisa vlastitoga doma tek onda kad otvorimo vrata nakon dugog putovanja. Ponekad ispadne da mirisi koji su prisutni u tako niskim koncentracijama zapravo vrlo utjecajni na naše raspoloženje, a njime i zdravlje.

Stalna prisutnost neprivlačnih aroma, kanta za smeće koja se ne može dobro zatvoriti, toalet iz kojeg dolazi neugodni miris, mogu dovesti do sindroma takozvanog 'bolesnog doma'. Loša ventilacija, plijesan i u konačnici nakupljanje neugodnih mirisa mogu uzrokovati simptome kao što je iritacija, suhoća kože, usta ili nosa, ali još česte osjećam umora i nezadovoljstva. Još je uvijek tema rasprave je li to posljedica fizičkih ili psiholoških odgovora, no neki istraživači smatraju da uzrok može biti reakcija našeg mozga koji neugodne mirise označava kao opasne i tako nas drži u stanju pripravnosti da nadgledamo njihov izvor. 

Ako tu isti postavku obrnemo shvaćamo da je uvođenje ugodnih ambijentalnih mirisa jedan od najučinkovitijih načina za poboljšanje raspoloženja. Miris lavande, vanilije ili jasmina može nam pomoći da se opustimo kad smo pod stresom; pepermint, ružmarin ili citrusi mogu nas opustiti kad smo pod stresom ili opterećeni poslom. Čudnovatu moć mirisa najbolje dokazuje činjenica da nas miris južnoameričkog cvijeta heliotropina umiruje. On je jedan od glavnih sastojaka Johnsonovog pudera za bebe, pa se, na podsvjesnoj razini prisjećamo umirujućih uspomena iz ranog djetinjstva. 

Kao što nam je zahvaljujući Marcelu Proustu svima više nego jasno, naš olfaktivni sustav ima veću mogućnost da nas vrati u prošlost od ijednog drugog osjetila. Osjetimo li samo nakratko miris koji vezujemo uz neki događaj u svijest će nam se vratiti osjećaji koje smo tada proživljavali, iskustvo koje smo osjetili. Baš zato mnogi od nas mogu dočarati miris doma svojih bake i djeda ili vrtića u koji su išli. Okružiti se mirisima koji nas podsjećaju na sretno vrijeme kao što su arome blagdanskih kolačića i cimeta ili parfem voljene osobe ponekad može biti sve što nam treba da bi se osjećali dobro. 

Za to nam nisu potrebne skupocjene svijeće ni otmjeni proizvodi iako su svakako vrlo korisni pa tako idealni za one dane kad se odlučite počastiti. Da biste na suptilan način probudili svoja osjetila dovoljno je eksperimentirati s omekšivačem ili u zdjelicu usuti malo začinskoga bilja koje vas podsjeća na neko lijepo razdoblje. U posljednje vrijeme također su vrlo popularni postali difuzeri. Osim što ispuštaju ugodan miris po vašoj želji, ovisno koje aromatično ulje stavite unutra (dovoljno vam je nekoliko kapljica), difuzer će ovlažiti vaš zrak što je vrlo korisno u vrijeme kada vlada pandemija . Epidemiolozi vrlo često napominju da je vlažnost zraka iznimno važna za suzbijanje širenja virusa. Zašto ne spojiti ugodno s korisnim pa uz to popraviti i svoje raspoloženje odabirući pravi miris za sebe. 

image
Gisa difuzer Kork, mojaljekarna.hr
image
lavanda, ylang ylang, cedrovina
Saint Charles Uljna mješavina Anxiety Guard
image
Winter Dreams, sinergija - Oshadhi
image
naranča, mandarina, grejp i eterično ulje čajevca
Citrus Fruits BIO sinergija - Florame
18. travanj 2024 10:15