Overlay
Oduzima dah

Ako su vam dosadile plaže, donosimo ideju za izlet na predivne slapove: idilično područje iznimno bogate prirode i povijesti istinski je dragulj

Piše Stil
Foto Shutterstock
26. kolovoza 2020. - 18:04

Ponekad se dogodi i to: zasitimo se kupanja i sunčanja uz obalu mora pa barem nakratko poželimo drugačije iskustvo. A gdje potražiti osvježenje i odmoriti se od betona i asfalta pa da, čak i plaže, nego negdje u bujnom zelenilu, uz rijeku...

Stoga vam predlažemo posjet Nacionalnom parku Una. 

Jedan je od četiri takva u Bosni i Hercegovini, a ono što ga čini posebno atraktivnim je blizina hrvatske granice i Plitvičkih jezera te, ako imate u planu posjet tom dijelu Hrvatske, preporučujemo da upišete i ovu lokaciju u svoj plan puta.

Park sačinjavaju čak tri rijeke: Una, Unac i Krka koje s planinskim krajolikom čine spoj iznimne ljepote. Unu po kojoj je park i dobio ime krase predivni slapovi i vodopadi od kojih su najpoznatiji veliki vodopad u Martin Brodu, Troslap, Dvoslap, Ripački slap i Štrbački buk.

Niz Štrbački buk voda se spušta preko više slapova i vodopada stvarajući tako stoljećima sedrene tvorevine, a najveći slap ove lokacije je ujedno i najviši u cijelom parku.

Zbog stvaranja riječnog koridora prema moru prirodno je kreirano tranzitno područje koje su iskorištavali mnogi narodi, u okolici se osjeti utjecaj raznih kultura pa odete li u posjet ovom kraju nećete naići samo na prirodne ljepote. Područje parka bitno je i po svojim arheološkim nalazištima i povijesnim spomenicima, kao što su srednjovjekovne utvrde i vjerski objekti mnogih religija. Najvažnija utvrda svakako je Stari grad Ostrovica.

U parku će vas dočekati i pravo bogatstvo flore i faune, među kojima mnoge rijetke vrste bilja koje opstaju zahvaljujući specifičnim ekološkim uvjetima. Raznovrsnost životinjskog svijeta karakteristična je planinskom kraju i na svom izletu možda ćete naići na divlje jelene i srne, patuljaste konje i brojne druge životinje.

Osim odmora, za posjetitelje parka osiguran je i čitav niz atrakcija, primjerice ronjenje, a za one hrabrije i rafting brodom ili kajakom. Većina parka prilagođena je biciklistima s označenim stazama za obični i brdski biciklizam. Kao i svugdje u blizini vode na Uni je zastupljen ribolov, a jedna od razonoda u kojima mogu uživati turisti je i sportsko-rekreativni ribolov.

Za ulazak treba izdvojiti samo 30 kuna, a ako se odlučite zadržati više dana možete pronaći smještaj unutar i izvan Nacionalnog parka.

20. travanj 2024 03:42