Overlay
bacili smo đir

Zavirite u dom Fide Kahlo: kultna Plava kuća briljantne umjetnice, njena slavna djela i osobni predmeti mogu se razgledati u virtualnoj stvarnosti

Piše Stil
Foto NOTIMEX/FOTO/COR/ACE/
2. siječnja 2021. - 11:58

Muzej Fride Kahlo u Mexico Cityju osmislio je atrakciju za sve znatiželjnike koji zbog epidemioloških mjera ne mogu doći u posjet kući slavne slikarice. Pod nazivom "Izgled može zavarati", Muzej je pokrenuo virtualni obilazak umjetničina doma i vrta nudeći svima koji se na njega zapute profesionalni i osobni uvid u život briljantne Fride.

Kultna meksička slikarica, najpoznatija po nizu upečatljivih portretia i autoportreta danas je najprepoznatljivije lice u svijetu umjetnosti i stilska ikona. Kuća u kojoj je rođena, u kojoj je živjela i umrla, poznata kao La Casa Azul, odnosno "Plava kuća" u četvrti Colonia del Carmen grada Coyoacana u Mexico Cityju, mjesto je u kojem je Kahlo stvorila velik broj svojih najpoznatijih djela.

image
Omar Torres/AFP

Među njenim kobaltnoplavim zidovima, po kojima je dobila ime, i dan danas su smješteni veliki dio Fridinih osobnih stvari, djela njezinog supruga Diega Rivere te niz različitih originalnih dekorativnih predmeta i komada namještaja. Kuća je postala muzejom 1958., četiri godine nakon umjetničine smrti.

S obzirom na svoj povijesni značaj, Casa Azul jedna je od značajnijih turističkih atrakcija u Meksiku i najposjećenija u Mexico Cityju, a nova virtualna izložba, koju možete pogledati ovdje, nudi nam zanimljivu mogućnost da zavirimo u njen kreativni svemir.

15. travanj 2024 16:50