Overlay
Veliki povratak

Vrpce otete zaboravu: prodaja audio kazeta vrtoglavo raste, s njih se ore najveća glazbena imena - no gdje kupiti kazetofone? Provjerili smo ponudu!

Piše T.S.M.
Foto Shutterstock
3. siječnja 2021. - 12:59

U eri kad svak tko se sjeti puca svoja predviđanja o budućnosti, lijepo je vidjeti da se neko predviđanje uistinu i ostvarilo. Naravno, pod uvjetom da je predviđeno nešto benigno, ugodno, što čovjeka veseli. Eto takav je slučaj, sa zadovoljstvom možemo zaključiti, bio s predviđanjem danim još 2016., a koje se odnosilo na porast prodaje audio kazeta. Mlađi ih se možda ni ne sjećaju ili su ih vidjeli samo u filmovima, no svi stariji od 30 i nešto sigurno se još vjerno sjećaju onog zvuka kad kazeta sjedne u kazić i kad se pritisne play. Ugodnog zujanja kad se zavrti vrpca. Pa i muke s namotavanjem (uz pomoć olovke, naravno) kad se vrpca izvuče iz kazete.

Imale su kazete sto mana, poput spomenutog izvlačenja vrpce ili činjenice da su se uslijed učestalog preslušavanja redovito razvlačile pa bi izvođač čiji je glas ostao zabilježen na vrpci počeo tragikomično zavijati. No unatoč svemu tome, kazete su nam ugodan podsjetnik na dane kad nam je najbitnije bilo na radiju uhvatiti pmiljenu pjesmu i na vrijeme zajedno stisnuti play i record.

I to je, dalo bi se nagađati, jedan od razloga što se gorespomenuto predviđanje ostvarilo. To i odluka nekih aktualnih izvođača da nove albume, osim u digitalnom obliku i na vinilu (jer to je ima već neko vrijeme postao standard) izdaju i na audio kazetama.

Prema podacima koje je objavila udruga britanskih diskografskih kuća, British Phonographic Industry, na Otoku je prodaja audio kazeta tijekom 2020. narasla za čak 103 posto. Preciznije, u Velikoj je Britaniji, unatoč lockdownima, prodano 157.000 kazeta. Podaci pokazuju da je 2020. bilo najbolje razdoblje od 12 mjeseci za prodaju kaseta u Velikoj Britaniji u zadnjih sedamnaest godina. 

Kad već spominjemo doba od prije sedamnaest godina, te 2003. je najbolje prodavan izvođač u tom formatu bio Now 54. Danas je to Lady Gaga s recentnim albumom Chromatica.  Potom slijede 5 Seconds Of Summer – ‘CALM’, kao album s najbrže rastućom prodajom, Yungblud – ‘Weird’, The 1975 – ‘Notes On A Conditional Form’, Blackpink – ‘The Album’,  Selena Gomez – ‘Rare’, Kylie Minogue – ‘Disco’, Dua Lipa – ‘Future Nostalgia’, Haim – ‘Women In Music Pt III’ i kap posljednji u topu 10, The Streets – ‘None Of Us Are Getting Out Of This Life Alive’.

Možda se pitate na čemu svi ti kupci svih tih pustih albuma slušaju sve te kazete. Jer možda ste pod dojmom da je kazetofon danas teško nabaviti, osim možda preko malog oglasnika ili putem kolekcionarskih grupa i stranica. Ako je tako, čini se da pri posljednjem posjetu trgovini audiovizualne opreme ili možda dućanu malih kućanskih parata niste dobro gledali. Kazići se nude na sve strane. Dizajnom najčešće podsjećaju na one stare, kakve pamtimo, no nude se i moderni, minimalistički modeli. Izdvojili smo ih nekoliko onako po našem guštu i pospremili ih u priloženu fotogaleriju. Većina ih, osim kazeta, reproducira i CD nosače zvuka, vrstu koja, evo ovo je naše predviđanje, ide prema izumiranju. Dok neku novu generaciju ne uhvati nostalgija...

17. travanj 2024 22:15