Overlay
Ekologija i praznici

Više cvijeća, manje smeća na božićni način. Kako ostati u blagdanskom raspoloženju i pritom ne utjecati na okoliš?

Piše Stil
Foto Shutterstock
8. prosinca 2020. - 13:05

Stiže nam Božić i već smo svjesni kako ćemo kao pojedinci, jednako kao i društvo pokleknuti i prekršiti ekološka pravila koja smo s vremenom uvodili. Povećana konzumacija mesa, kupnja velikog broja poklona, papira za zamatanje, dekoracija, tisuće božićnih drvaca odbačenih na kraju svake blagdanske sezone…. Očito je, Božić je užasan za naš planet, količina smeća naglo naraste, a CO2 otisak drastično se poveća.

Naravno da nećete na obiteljskom okupljanju početi svima soliti pamet o lošim navikama koje imaju, za početak pokušajte na njihovo ponašanje utjecati svojim primjerom i ponuditi im neka nova moguća rješenja. Prvi korak je dakle sam postati osobom koja uspijeva provesti koliko toliko zeleni Božić. Evo nekoliko savjeta kako to postići.

image
Shutterstock

Papir

Svake godine nakon blagdana na smetlištima se nađu milijuni tona dodatnog smeća. Jedan od glavnih razloga je korištenje nepotrebnih količina papira. Promislite samo koliko ukrasnoga se iskoristi na pola sata dok ga netko ne pokida i ostane zauvijek zaboravljen. I božićne čestitke koje dobivamo od udaljenih članova obitelji, koliko god nam bile drage, najčešće bacimo jer ih više nemamo gdje čuvati. Uz to se za 3 tisuće čestitki mora posjeći jedno stablo, zamislite koliko je to drveća sve zajedno. Pokušajte naći reciklirani papir za zamatanje i čestitke ili naprosto poklon stavite u vrećicu koja se može iskoristiti još koji put. Dobra ideja za ukrašavanje poklona je i omot od tkanine koju možete dobiti od odjeće koju ste slučajno uništili i nema joj spasa.

image
Shutterstock

Dekoracije

Božićne dekoracije uglavnom su napravljene od plastike što je već u samom startu, proizvodnji - loše, k tome često do nas moraju doputovati iz Kine što je još gore, a zatim ih nerijetko nakon jedne sezone bacamo, što je pak najgore od svega jer proizvodimo dodatno smeće. Zašto umjesto toga ne pokušati napraviti svoje ukrase za bor?

Osim što će dekoracije iz kućne radinosti biti posebnije, čitav proces može biti izlika za zabavno obiteljsko druženje. Umjesto da kupite plastične materijale za izradu ukrasa, možete ih pokupiti u parku ili u šumi. Bilo da se radi o žirevima, češerima ili kestenju uz malo boje ili neku vrpcu izgledat će sjajno. 

Ako bor kitite na badnjak, napravite kekse koji se mogu objesiti na bor tako da ne ostare previše prije nego što ih budete skinuli. Efektno će izgledati i sušeno voće ili bilo kakvi jestivi ukrasi, npr šarene lizalice ili čokoladice s omotom.

image
Shutterstock

Bor

Već smo pisali o tome kako učiniti vaše drvce što 'zelenijim', pa ćemo vas ovdje samo podsjetiti da je najbolje rješenje pravi bor posađen u lončanici koji poslije toga negdje posadite. Ako se pak mislite između bora koji ćete odbaciti nakon upotrebe ili kupnje plastičnog bora u izbor uzmite period koliko ćete godina plastični bor koristiti jer sve ispod osam zapravo nema smisla i onda je bolji pravi bor. Kod njegove kupnje odmah razmislite i gdje biste ga poslije mogli odnijeti na reciklažu, što vam možda može otkriti i prodavač.

image
Shutterstock

Darovi

Svi smo se našli u situaciji da se poklonima koje dobijemo lažno razveselimo i onda ih više nikada ne pogledamo. Da ne govorimo koliko samo mala djeca dobiju stvari, često igračaka, a s nekim se ponekad ni ne stignu poigrati. Dobra ideja bila bi da se umjesto toga organizira razmjena igračaka među djecom ili da se barem s jednim dijelom svoga društva dogovorite da si međusobno morate pokloniti nešto što otprije imate u svojoj kući, bilo da se radi o knjizi koju ste pročitali i ne namjeravate opet, očuvanom komadu odjeće koji više ne nosite ili pak vazi koja kupi prašinu, a savršeno bi izgledala u nečijem tuđem stanu.

Hrana

Koliko ljudi konzumiraju hrane životinjskog podrijetla posve je neodrživo za planetu, a u vrijeme Božića to odlazi u ekstreme. Nakon 10 dana koliko realno traje blagdansko prežderavanje svima nam se čini da više nikada nećemo moći ništa staviti u usta, a posebno ne meso. Zašto se dovoditi u takvu situaciju? Umjesto da napravite pet jela koja sva uključuju meso ili ribu, pripremite i neko vegetarijansko jelo. Ne morate ga tako ni predstaviti ostalima jer recepata ima toliko inovativnih i ukusnih da nitko neće primijetiti da u tom jelu nešto 'fali'.

24. travanj 2024 12:08