Overlay
preporuka

Tri sjajne serije za odličnu jesensku razonodu: novog materijala za gledanje ne nedostaje, ali ako ćemo birati najbolje, ovo su nam favoriti

Piše Marko Njegić
29. listopada 2020. - 18:07

 TV jesen je već u punome jeku i neke od očekivanih serija su netom krenule s emitiranjem, poput završne sezone "Supernaturala" i novog "Walking Deada", podnaslovljenog "World Beyond". Serijskog materijala za gledanje naštancano je dosta, i previše, ali ako treba odabrati potencijalno najbolje, najočekivanije ili najintrigantnije serije u drugoj polovici listopada i prvoj polovici studenog su ove tri.

image
'The Queen's Gambit' serija


THE QUEEN'S GAMBIT (23. listopada, Netflix)
Mladu, lijepu i darovitu Anyu Taylor-Joy ("Vještica", "Emma") upravo u kinima gledamo u dva filma, "Novim mutantima" i "Radioaktivnoj", a ubrzo će se ukazati i na malim ekranima u Netflixovu listopadskom adutu od šest epizoda iz pera kreatora Scotta Franka, znanog po filmskim suradnjama s oskarovcem Stevenom Soderberghom. Frank je adaptirao (bildungs)roman Waltera Trevisa iz 1983. o šahovskom čudu od djeteta. Ona je Beth Harmon i rastura šah otkako je kao siroče, krajem pedesetih, prvi put zaigrala partiju u dobi od osam godina. Serija prati Beth do njezinih ranih dvadesetih, kad je upala u pakao alkohola i droge, a trebala bi, kao i roman, pokriti teme šaha, feminizma i ovisnosti te dati novu priliku mladoj glumici da se iskaže.

image
'The Undoing' serija


THE UNDOING (26. listopada, HBO)
Nicole Kidman je zakinuta za Emmy nominaciju u drugoj sezoni "Malih laži", no ništa zato. Oskarovka s vraća na male ekrane u još jednoj HBO-ovoj seriji s potpisom kreatora Davida E. Kelleyja – "Slom" ili "The Undoing". "Slom" je bio najavljivan za premijeru 10. svibnja koja je odgođena, ali friški listopadski datum je neodgodiv. Posrijedi je šestodijelna adaptacija romana Jean Hanff Korelitz "You Should Have Known" iz 2014., žanrovski etiketirana kao psihološki triler. Kidman glumi ženu, majku, terapeuticu koja upada u krizu nakon jedne nasilne smrti, a uoči izdavanja prve knjige, njezin partner je Hugh Grant, dok režiju potpisuje oskarovka Susanne Bier ("U boljem svijetu"), poznata i po radu na seriji "Noćni upravitelj".

image
'Kruna' serija


THE CROWN 4 (15. studenoga, Netflix)
Četvrta sezona "Krune" uspjela se većinski snimiti prije korone, na sreću vjernih fanova. Serija još jednom, nakon treće sezone, na tronu drži oskarovku Oliviju Colman ("Miljenica") u ulozi kraljice Elizabete II., a tu su i Tobias Menzies, Helena Bonham Carter... Radnja pokriva razdoblje od kraja četrdesetih i njezina vjenčanja do sadašnjosti, što znači da će se serija dotaknuti i Margaret Thatcher, kao i princa Charlesa i Diane, te njihovih sinova Williama i Harryja. Thatchericu, zanimljivo, glumi Gillian "Scully" Anderson koja je u toj ulozi naslijedila Oscarom nagrađenu Meryl Streep ("Željezna lady"). Je li Emmy za nju već spreman?

18. travanj 2024 19:30