Overlay
Filmski blok sat

Pripremite se za povratak u klupe: iz mnoštva filmova različitih žanrova čija se radnja odvija u srednjoj školi izdvojili smo 10 najboljih

Piše Marija Mlačić
Foto AFP
5. rujna 2020. - 12:31

Novi početak školske godine budi nostalgiju koja se najbolje zadovoljava filmovima čija radnja se odvija u srednjoj školi. Neke od njih smo gledali od malena, neke kao srednjoškolci, a neke nikad nismo prestali. 

Ova tema premda nije žanrovski rezervirana za komedije ili romanse najčešće asocira na njih, ipak ćete na popisu naći i neke ozbiljnije pa i mračnije filmove koji se nipošto ne mogu okarakterizirati kao vrckasti.

Cigla (The Brick, 2005.)

Misterij Riana Johnsona s Joseph Gordon-Levittom u glavnoj ulozi je ujedno i njegov debitantski film za koji je 2007. osvojio nagradu za najoriginalniji scenarij na Sundanceu. Radnja prati povučenog teenagera koji saznaje da mu je bivša djevojka ubijena i odlučuje otkriti što se dogodilo, a njegova britka inteligencija neće poštedjeti nikoga.

Film ima sve elemente bogate tradicije noir misterija, ali je smješten u srednju školu u Kaliforniji čime se redatelj sam poigrava npr. kada u napetim scenama  između protagonista i jednog od glavnih negativaca njegova majka na stol poslužuje kekse i mlijeko čime nas podsjeti koliko imaju godina. Za sve ljubitelje nezavisne kinematografije i napetih krimića ovo će biti sigurno oduševljenje.

Cura na lošem glasu (Easy A, 2010.)

Promišljeno duhovita komedija Will Glucka istinski je teen film. Kroz priču nas od početka do kraja, kada je vidimo kako snima poruku svojim školskim kolegama, VoiceOverom vodi glavna junakinja filma Olive Penderghast koju igra odlična Emma Stone.

Kroz seriju humorističnih epizoda putem kojih je Olive postala cura na lošem glasu film govori i o kompleksnijim temama kao što su dvostruki standardi prema seksualnosti i brojne ljudske slabosti. Nitko od likova ne uklapa se u tipične stereotipe ovog žanra (štreberica, najbolja prijateljica, zlostavljačica) zbog čega je započeo novu eru i ponudio novi pristup stvaranju filmova za mlade.

10 stvari koje mrzim o tebi (10 things I hate about you, 1999.)

Mnogi nikad nisu oprostili redatelju Gil Jungeru što je ovim filmom izvukao iz nas sve one 'ljigave' emocije koje smo u svojim najboljim teen godinama uspješno skrivali od drugih, ali i sebe. Glavna junakinja Kat (Julia Stiles) okorjela je feministkinja i obožavateljica književnosti u kojoj zadovoljava sve svoje romantične potrebe što ljuti njenu mlađu popularnu sestru koja ne smije ići na 'dateove' dok to ne počne raditi Kat.

Kako bi uspio prevariti strogog oca njen udvarač podmiti novog učenika (Heath Ledger) za kojeg se priča da ima problema sa zakonom da je pozove vani. Kat to prvo zgroženo odbija, a njegovi motivi u nagovaranju s vremenom nadrastaju novac i zaljubljuje se u nju skupa s nama. Kada sve začinimo najboljom glazbenom sekvencom ikad koju izvodi Ledger javnim nastupom s pjesmom Can't my eyes off of you...

Munjeni i zbunjeni (Dazed and confused, 1993.)

Nitko ne zna napisati i režirati mlade likove kao Richard Linklater što je dokazao i u filmu Before Sunrise kojeg također preporučujemo. Radnja filma odvija se u 70-ima zadnjeg dana škole, kao što film najavljuje, prije sigurnog seksa i MTV-a, danas bi mogli dodati i društvenih mreža.

Film se ne oslanja na jaku radnju već prenosi atmosferu i ovisi o komično napisanim, autentičnim likovima (Milla Jovovich, Matthew McConaughey, Jason London). Bez obzira na sve krize i glupe situacije u koje se likovi dovode podsjetit ćete se koliki (auto)destruktivni idioti smo ponekad bili u srednjoškolskim danima i iskreno nasmijati.

Opasne djevojke (Mean Girls, 2004.)

Kultni film Marka Watersa po scenariju Tine Fey čije rečenice kao “On wednesdays we wear pink“ postale su dio suvremene pop kulture. Priča o gladi za moći i dominacijom ima sve poruke koje ta tematika zahtijeva, a pritom je urnebesno zabavna i smiješna.

Film donosi plejadu klišeiziranih likova i stereotipnih odnosa: popularna zlostavljačica Regina George (Rachel McAdams) koju s trona pokušava svrgnuti nova djevojka Cady (Lindsay Lohan) i pritom doživljava moralno posrnuće. Ono što razlikuje ovaj film od drugih iz žanra je promišljenost s kojom se pristupa temi i slojevitost karaktera te genijalan humor.

Samoubojstvo nevinih (Virgin suicides, 1999.)

Debitantski film Sofie Coppole i početak njene dugogodišnje suradnje s muzom Kirsten Dunst upoznaje nas s temom neizdržive melankolije adolescencije koja u konačnici vodi do samoubojstva pet djevojaka u predgrađu Michigana.

Odrasli muški glas naratora priča o svojoj i fascinaciji njegovih prijatelja iz mladosti misterioznim Lisbon sestrama koje su odrastale povučeno pritisnute strogim pravilima katoličkog odgoja nametnutog od strane oca koji je i predavao u njihovoj školi. Najbolji dio filma svakako je Coppolina poetična režija koja savršeno dočarava emocionalna stanja protagonistica.

Charliejev svijest (The perks of beeing a wallflower, 2012.)

Drama o odrastanju Stephena Chboskya djelomično je autobiografska priča o stidljivom dječaku Charlieju (Logan Lerman) koji se ne uklapa u društvo s kojom pak mogu empatizirati svi jer se ne osvrće samo na socijalni status već univerzalne egzistencijalne probleme.

Charlie nalazi svoj svijet autsajdera kada upoznaje simpatični dvojac kojeg igraju Emma Watson, promiskuitetna cura koja uvijek odabire krive ljude da bi im poklanjala ljubav i Ezra Miller, zabavni gej koji se na prvu ne zamara previše okolinom i uživa u društvenom životu srednje škole. Šarmantna priča uvelike svojoj privlačnosti može zahvaliti glazbi čiju snagu redatelj dobro razumije, a filmska playlista nastavit će vam se vrtjeti i dugo nakon što ga pogledate.

Slon (Elephant, 2003)

Teško je pisati o ovoj fantastičnoj društveno angažiranoj drami Gus Van Santa bez da otkrijemo previše. Film prati obične teenagere, svakog od početka do kraja istog školskog dana, čime neke od likova vidimo više puta iz različitih vizura.

Nešto zloslutno se osjeća u atmosferi, ali nam do samog kraja nije jasno što će se točno dogoditi. Ne ulazi se u psihologiju likova niti objašnjava njihova motivacija čime se razotkriva besmisao zla.

 

Ja, Earl i umiruća (Me and Earl and the Dying Girl, 2015.)

Alfonso Gomez-Rajon pomalo drugačije, čime zapravo i potresnije pristupa tragičnosti obolijevanja od raka u srednjoškolskim danima. Greg (Thomas Mann) cijele dane provodi snimajući parodije na klasične filmoves Earlom (RJ Cyler) kojeg naziva kolegom, a ne prijateljem zbog problema s vezivanjem.

Udobnost njegovog svijeta emocionalnog distanciranja se mijenja kad ga majka natjera da se javi Rachel (Olivia Cook) koja je oboljela od raka. Postaju prijatelji, a on joj za kraj snima oproštajni film. Redatelj se ne boji humora usprkos ozbiljnosti teme zbog čega smo svi još više plakali.

Razred (Entre les murs, 2008.)

Laurent Cantet za ovu socijalnu dramu osvojio je Palme d'Or i bio nominiran za Oskara za najbolji strani film. Ovo je ujedno jedini film s popisa čija radnja se ne vrti oko društvenog života učenika već se bavi profesorskom profesijom. Iskreno obrađuje pitanja učenja, autoriteta i discipline sa skromnošću koja podrazumijeva da na njih ne može dati prave odgovore.

Scenariji je nastao po djelomično autobiografskoj knjizi jednog francuskog profesora književnosti i ne preporučuje se onima koji očekuju inspirativnu priču kako je jedan hrabri čovjek promijenio nepravedni školski sustav.

22. travanj 2024 08:15