Overlay
palete iz snova

Planirate preuređenje? Izbjegnite kombinacije boja koje ‘bodu oči‘, nadahnite se scenografijama kultnih filmova

8. rujna 2020. - 10:36

To je stvarno nezgodno, kad vam nešto u prostoriji 'bode oči'. Onaj 'kušinić' što se tako očajno slaže s foteljom, one zavjese koje 'veze nemaju' s ostatkom sobe, onaj zid čija se nijansa ni u ludilu ne poklapa s bojom laminata... Možda vi niste toliko vizualno izbirljivi, no možda vam na vrata bane netko tko jest. U svakom slučaju, zašto biste se nervirali?

Uskladite boje i stvorit ćete prostor ugodniji za boravak, a ponekad se to da učiniti bez pretjeranog troška, tek s jednim malim 'važem' boje i novom navlakom za trosjed. Planirate li, pak, temeljitije preuređenje, tada vam savjetujemo da svakako poklonite pažnju usklađivanju boja.

Ako niste sigurni kako uklopiti boje koje su već u prostoriji s novima, kako ublažiti kolorističke pogreške ili vam samo nedostaje ideja, nadahnite se primjerima koje donosimo u nastavku. Pogledajte koje su boje koristili scenografi na setovima kultnih filmova i kako su ih su ih međusobno usklađivali, stvarajući efektne palete.

1. La piscine 

Film iz 1969. donosi priču o Jean-Paulu i Marianne, koju glumi Jane Birkin. Radnja je smještena u predivnoj vili na Azurnoj obali, a boje su posuđene iz meditaranske prirode i arhitektonskog naslijeđa.

2. Paris Texas

Klasik iz 1984. s Nastasjom Kinski tipičan je film ceste pa se dio radnje odvija u motelskim sobama. Premda vam ne bismo savjetovali da se pri uređenju inspirirate motelima iz američkih bespuća, paletu boja s ovog seta slobodno kopirajte, osobito ako prostoru želite dati živost i toplinu.

3. Todo Sobre Mi Madre 

Almodovarov kultni uradak iz 1999. godine koloristička je eksplozija. Set pršti od boja nadahnutih Španjolskom tradicijom i pomaknutom estetikom karakterističnom za njegov rad, pa volite li jarke boje gledajte  učite kako ih skladno uklopiti.

4. In the Mood for Love

Priča smještena u Hong Kong 1960-ih prati ljubavnu priču između dvoje usamljenih susjeda. Melankoličan, ali i provokativan, film donosi paletu boja karakterističnu za kineski kič, no ublaženu prigušenijim, tradicionalnijim tonovima.

5. Her

U velikom hitu Spikea Joneza suočeni smo s dubokim pitanjima poput prirode međusobne privlačnosti i toga što čini osobnost, a stvaranju pomalo uznemirujuće intimne atmosfere doprinosi i scenografija, koju odlikuju prigušene, harmonično spojene boje.

6. Moonlight

Potresna priča o odrastanju dječaka Chirona smještena je u Miami, čija teška, vlažna atmosfera neizbježno dopire do svakog kutka filmskog seta. Tamne nijanse u službi su stvaranja atmosfere, no živost im daju tipično tropski tonovi.

7. Wrinkle In Time

Ekranizacija klasika književnosti za djecu nije baš najbolje prošla na kinoblagajnama, no ne može se poreći da je film oku itekako ugodan. Evo slikovitog primjera iz kojeg bismo rado ukrali sve boje - podsjećamo, ove su godine u uređenju interijera 'in' tople, medene boje.

 

8. Portrait of a Lady 

Film snimljen prošle godine odnosi nas na obalu Francuske, 1770-ih godina. Pritajena strast, skriveni pogledi i idilična, no pomalo hladna priroda Bretanje pretočeni su u paletu boja sa seta u kojoj dominiraju sivkastoplave nijanse uzburkanog mora. Nadahnite se.

17. travanj 2024 01:45