Overlay
retro futurizam

Obožavamo ‘pomaknuti‘ stil maštovite ilustratorice koja svoj identitet pomno krije od javnosti: zavirite u čudni svijet El Gato Gomez

16. rujna 2020. - 14:21

Volim mačke, volim retro, volim pomalo čudne ilustracije s dozom humora i ironije. Da sam sve ovo ukucala u pretraživač, vjerojatno bi mi izbacio tri riječi. El Gato Gomez. I ne bi me iznenadio. Radove ilustratorice koja stvara pod spomenutim pseudonimom već dugo priželjkujem vidjeti uživo, po mogućnosti na zidu svog stana, no još im se uvijek divim samo u virtualnom svijetu.

Odavno me drži želja nešto napisati o svojoj omiljenoj ilustratorici, proganjam je po društvenim mrežama, no ne javlja mi se. Volim vjerovati da samo nema vremena. Čekanje mi je ipak malo dodijalo pa sam je 'proguglala', no s vrlo razočaravajućim rezultatom. Iako sam doznala da je surađivala s Disneyjem, na redizajnu kultnih sličica Mars Attacks te s brendom Heart of Haute na liniji retro haljina, nisam uspjela doznati niti kako se zove.

Premda svoje radove redovito, gotovo na dnevnoj bazi, predstavlja preko društvenih mreža i svog webshopa, kao da joj je maca popapala jezik. Ne voli davati intervjue. Pronašla sam samo dva. Jedan od njih star je dobrih osam godina, a u njemu je otkrila (ili 'otkrila'?) da joj je ime Crystal i da živi u Pittsburgu.

U drugom se imena ne spominju, no priznala je da se, prije nego što se primila slikarskog pribora, bavila prodajom antiknog namještaja iz razdoblja sredine prošlog stoljeća. Ispričala je i kako je počela njezina ilustratorska karijera: jednog je dana na eBayu vidjela grafiku mačke u retro stilu i odlučila ju je kopirati. Više nego zadovoljna rezultatom, naslikala je cijelu seriju mačaka te ih i sama ponudila na prodaju. Tvrdi da je svaka nova postizala bolju cijenu od prethodne pa se ostavila prodaje namještaja i posvetila slikanju.

Prema ovim ne baš ažurnim podacima, izlagala je u galerijama u Miamiju i Palm Springsu, no većinu radova prodala je na eBayu, Etsyju, svojoj službenoj stranici te preko profila na društvenim mrežama. Kopka li vas kako pored slikanja stigne upravljati svim tim profilima, evo vam odgovora: umjesto nje, time se bavi njen suprug, nazovimo ga gospodin Gato.

Ilustratorica svoj osebujni stil opisuje kao retrofuturizam, a radni proces kao neprestalno istraživanje i traženje novih utjecaja i nadahnuća.Tvrdi da je na njezin 'đir' utjecalo odrastanje uz TV serije poput 'Obitelji Adams', Disneyjeve crtiće i emisije o svemiru te da je velliki fan beatink kulture. Čak ima tetovažu Jacka Kerouaca.  Na pitanje kako pokrenuti uspješan brend, odgovorila je očekivano - budite marljivi i uporni. 'Stvorite što više djela i neka budu što kvalitetnija', savjetovala je još umjetnica.

El Gato se drži vlastitih savjeta, i sama je iznimno produktivna: prema podacima iz ovih prašnjavih intervjua, u pet godina naslikala je pet tisuća slika. Od kojih niti jedna nije ista, premda se motivi ponavljaju, osobito mačke, s kojima je sve i počelo. 

19. travanj 2024 06:14