Overlay
kućni party

Kako kod kuće prirediti zabavu za pamćenje: pet stavki koje morate ispuniti ne želite li da vam fešta ispadne fijasko

Piše Stil
Foto Shutterstock
28. prosinca 2020. - 14:28

Usred smo sezone zabava - manjih ili većih, to je na našoj savjesti. I jednom kad prođe, osim što ćemo biti deblji i siromašniji, činit će nam se da su se sve te zabave stopile u jednu. Uvijek ista jela, uvijek ista pića, ista glazba, a često i iste face. A to vam sigurno nije cilj ako ste i sami naumili prirediti zabavu za vrijeme blagdana. Još je gora mogućnost da će se vaše svi sjećati, ali kao najdosadnije ili da će ju pamtiti po nekom gafu. Stoga vam se najbolje informirati na vrijeme, prije nego uopće počnete s pripremama, a mi vam otkrivamo, stavku po stavku, kako prirediti zabavu za pamćenje. Bez obzira na to koliko ćete uzvanika imati (a mi vam savjetujemo da se pridržavate epidemioloških preporuka).

1. Koktel dobrodošlice - otrcana fraza zapravo otvara niz mogućnosti i podiže zabavu na sasvim novu razinu. Kokteli su jednostavno klasa iznad uobičajenog piva, vina i klasičnog miješanog pića i uopće ne moraju podrazumijevati mukotrpno sjeckanje, mućkanje i odmjeravanje. Pripremite nešto jednostavno, a efektno, držite se sastojaka koje svi vole. Jedan od takvih je white russian s votkom, likerom od kave i slatkim vrhnjem, a sigurno nećete pogriješiti s old fashionedom, koktelom od burbona ili ruma, aromatičnog bitera i šećernog sirupa kojem je u prosincu prikladno dodati malo toplih začina.

2. Lagani zalogaji - u sezoni obilate, teške hrane dobra je ideja gostima umjesto konkretnih jela ponuditi obilje malih, laganih zalogaja, osobito ako je riječ o zabavi na kojoj uzvanici većinom stoje na nogama. Odlučite se za grickalice koje je lako jesti s nogu, usred razgovora, bez opasnosti od prosipanja, mrvljenja i curenja. U takav fingerfood spada gotovo sva španjolska tapas hrana, ujedno bliska našem dalmatinskom pojmu dobre spize. Predlažemo fetice tostiranog kruha s pršutom, pržene okruglice od krumpira i šunke, prepečene komadiće kruha premazane pestom poslužene sa sirom i suhomesnatim proizvodima,  komadiće pečene hobotnice, frigane lignjice i punjene pedoče, mini ražnjiće od maslina, sira i inćuna...

3. Dobre vibracije - glazbena kulisa poprilično utječe na ozračje svake zabave, a recept za uspjeh je početi s laganim, easy listnening melodijama, pa podignuti atmosferu veselim, plesnim brojevima. Dobar izbor za zabave u blagdanskoj sezoni su blagdanski klasci u izvedbi Franka Sinatrea i Nat King Colea, dok se gosti ne okupe, a potom, nakon par kanapea i koktelića, prijelaz na plesnu glazbu. Youtube i Spotify vam mogu uštedjeti trud i vrijeme sastavljanja playlista ili, još gore, kopanja po zbirkama CD-a usred zabave. Pretražite ih na vrijeme, a jedna od dobrih prigodnih playlista za zagrijavanje je ova.

4. Zanimljivi detalji - dobru atmosferu možete dodatno podignuti veselim, jednostavnim igrama koje će zabaviti i nasmijati goste. Zamolite goste da donesu kakvu sitnicu zamotanu u ukrasni papir i organizirajte lutriju u kojoj svi dobivaju, zaigrajte igru 'Tko sam ja?' ili zavrtite bocu. Ili nemojte! Važno je ne forsirati stvari.

5. Samo opušteno - budite opušteni i dobro raspoloženi, neopterećeni detaljima poput mrvica na tepihu i progorenog tepiha pa će se vaše raspoloženje prenijeti i na goste. Stoga se dobro pripremite, uklonite lomljive ukrase, osigurajte dovoljno pepeljara i odlagališta za okrajke fingerfooda te dovoljno čistih čaša i leda. I savjet za kraj: odjenite se udobno!

23. travanj 2024 15:07