Overlay
25 godina

Igra koja je postala globalni fenomen: prodana je u preko 22 milijuna primjeraka, popularna je među vodećim IT stručnjacima, što svi vide u Catanu?

Piše Stil
Foto AFP
3. prosinca 2020. - 18:00

Prošlo je 25 godina otkako je Klaus Teuber dizajnirao Catan, jednu od najprodavanijih društvenih igara na svijetu. Igra se prvo zvala The Settlers of Catan, a mnogi je i danas zovu jednostavno Settlers.

Igrači preuzimaju ulogu doseljenika (settlers) čiji cilj je izgraditi kuće, naselja i gradove povezana cestama. Na taj način osvajaju otok Catan koji je predstavljen na igraćoj ploči, a polja su povezana šesterokutima što otvara velik broj opcija za kretanje.

Putem, doseljenici međusobno trguju i stječu resurse te osvajaju bodove. Cilj igre je osvojiti njihov što veći broj, najčešće 10. Ovo su dakako krajnje pojednostavljen opis igre s obzirom na to da partije znaju potrajati satima.

Catan je prva društvena igra njemačkog stila koja je stekla međunarodnu popularnost, a do 2015. prodano je više od 22 milijuna primjeraka na 30 različitih jezika diljem svijeta. O igri su pisali i mnogi svjetski mediji.

Wall Street Journal je izvijestio da je igra toliko popularna u Silicon Valleyu, kalifornijskom biznis središtu, da ondje ponekad prvi sastanci budućih partnera započinju upravo jednom partijom Catana.

Washington post je također pisao kako je među novim poduzetnicima i ulagačima znanje igranja ove igre postala neophodna vještina za socijalizaciju.

-Settlers of Catan uspijeva biti zabavan bez da je naporan, intuitivno ugodan i još pritom intelektualno koristan, kombinacija koja mijenja američku ideju o tome što društvena igra može biti, pisao je Wired Magazine.

Društvene igre idealne su u vrijeme pandemije s obzirom da uključuju limitirani broj ljudi baš kao što mjere nalažu, zabavne su što nam kronično nedostaje, a one poput Catana nas, pored toga, vode u neki novi svijet. 

Što je zapravo najbolji dio uzmemo li u obzir da nam se ovaj naš trenutno osobito ne sviđa...

20. travanj 2024 09:01