StoryEditor
Rukometsve otkazano

Solinjani i Splićani ogorčeni na Hrvatski rukometni savez: ‘Djeca nas zovu i plaču, dvije godine njihovog truda jednom su odlukom bacili u vjetar‘

Piše Ivan Renić
3. svibnja 2020. - 10:34
Ante Čizmić/ilustracija HANZA MEDIA

Rukomet je posljednjih dana sport o kojem se ponajviše govori. A nije siječanj, nije u điru europsko ili svjetsko prvenstvo.

Prašinu i dalje podiže odluka kojom je Hrvatski rukometni savez poništio ovu sezonu. Podsjetimo, rukometni čelnici odlučili su je naprasno okončati usred prekida zbog pandemije koronavirusa. Neće biti prvaka, ali ni ispadanja. Liga se neće širiti, a prvoplasirani iz drugog ranga neće ostvariti zaslužene promocije.

Sporna direktiva najviše je pogodila dalmatinske klubove. Trogirani su se već digli na noge izrazivši nezadovoljstvo i najavljujući žalbe, a sada se isto spremaju učiniti u Solinu i Splitu. Oni nisu oštećeni u seniorskom, ali kako odluka vrijedi za sve uzraste, nepravda je, kažu, učinjena njihovim kadetima.

Posebno ogorčeni su Solinjani, čije su nade bile uvjerljivo vodeće u poretku, te su matematički osigurali plasman. Samo četiri kola dijelila su ih od ulaska u nacionalnu kadetsku ligu, natjecanje najboljih hrvatskih klubova u kadetskom uzrastu. "Ovo je apdsurd!", ljuti se predsjednik kluba s Jadra Davor Ćićerić.

- Dvije godine u razvoju naše djece bačene su u vjetar. Imamo talentiranu generaciju dječaka rođenih 2004. i 2005. godine koji su trebali biti okosnica našeg kluba u budućnosti, ali ovime je uništen njihov razvoj. Ako odluka ostane na snazi, oni praktički nemaju gdje igrati. Ovu ligu su prerasli, a za seniore su još premladi – priča nam Ćićerić.

Iz Solina su se već obratili Savezu, te ne prestaju vjerovati da će biti nagrađeni za svoj trud.

- Zovu me roditelji djece koji žele nešto poduzeti, ali nemoćni smo. Udružili smo se s desetak klubova istomišljenika te poslali dopis HRS-u. Javili su nam da je zahtjev obrađen. Apeliramo na ljude iz Saveza da ne čine nepravdu ovoj djeci – zavapio je Ćićerić.

Turobna atmosfera vlada i među splitskim rukometašima koji su u ukupnom poretku odmah iza Solina. Oni su također trebali biti sigurni putnici u jedinstvenu kadetsku ligu, ali ih je „viša sila“ u tome spriječila. Sporna odluka, pak, nije iznenadila trenera kadeta Hrvoja Petrića koji smatra da se mogao iznaći termin za odigravanje preostale četiri utakmice.

- Ovo je samo nastavak onoga kako se odnose prema nama. Svojim nemarom uništili su snove momcima koji toliko vole ovaj sport. Djeca me zovu i plaču. Kako da im objasnim da dogodine neće igrati kadetsku ligu, a zaslužili su plasman? Ovo je samo primjer kako se nerazmišljanjem može poništiti cijela jedna generacija – bijesan je Petrić.

Sukus svega je da su poništene dvije godine igranja kadetske lige, a neshvatljivo je da će na godinu u natjecanju sudjelovati klubovi čije su prijašnje generacije to izborile. Dogodilo se tako da će nekoliko klubova s dna poretka osigurati mjesto među najboljima, dok oni vodeći, koji to zaista zaslužuju – neće.

- To se može dogoditi samo kod nas. To je isto kao da o vašem upisu na fakultet odlučuju prethodne generacije koje su već upisane. Mislim da u savezu nisu svjesni što rade. Financijska situacija je ionako teška, a sada su još oduzeli djeci ono što im pripada. Sve se nepotrebno zakompliciralo, ali mi još uvijek vjerujemo u poništenje odluke – zaključio je Petrić.

Dalmatinski rukometaši na iglama su već danima. Čeka se reakcija iz Zagreba na brojne pritužbe pristigle na njihovu adresu. Svi se nadaju poništenju odluke, barem u kadetskom uzrastu kako bi dječaci nastavili svoj sportski put. Zahtjevi s juga su jasni – nije kasno za popravak, a djeci dajte ono što su radom i odricanjem zaslužili.

Izdvojeno

30. srpanj 2020 12:34