StoryEditor
Hajduko atmosferi

I bez publike se imalo što čuti i vidjeti: Torcida izvan stadiona, a na njemu VAR i drama

Piše Frane Vulas
6. lipnja 2020. - 11:33
Jakov Prkić/Hanza Media

Malo publike, ali jedino izvan stadiona i na terenu, puno VAR-a i drame.

Rigorozne su bile mjere na prvom susretu na Poljudu u eri poslije stanke zbog koronavirusa. Toplomjer “pištolji” na ulazima, malobrojni sakupljači lopti s maskama i rukavicama...

Kad su prije sudačkog bacanja novčića kapetani Mijo Caktaš i Frano Mlinar krenuli jedan prema drugom na pozdrav, upozorio ih je sudac da ostanu na distanci. No, kad je trenutak kasnije novčić sudac podizao s trave, kao da su brže bolje iskoristili trenutak i Caktaš je kapetanu gostiju dodao tradicionalni klupski suvenir-poklončić.

Da ne bude zabune, nije samo koronavirus zatvorio Poljud. “Bijeli” su odrađivali prvu od dvije utakmice kazne pred praznim tribinama. Lijepo je bio popunjen tek istok, ali srcima s imenima Hajdukovih navijača zalijepljenim na sjedalicama. Iz lože je susret pratio i gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Mogle su se čuti vjetrom nošene i jekom pojačane upute trenera igračima.

- Brže, brže – govorio je Igor Tudor.

- Izgubili smo raspored! - urlao je Ivković. 

A onda je tišinu razbila pjesma. U 27. minuti s vanjske strane sjeverne tribine stadiona stigli su i navijači. Skupina torcidaša je davala podrušku “bijelima’.

- I kad gube i kad tuku uvijek vjerni svom Hajduku... - orilo se. Nisu izostale ni baklje, dimne, signalne rakete koje su ispaljene u zrak iznad travnjaka...

No, čim su navijači utihnuli, pacerski gol primio je Hajduk. Bivši “bijeli” Mamut je iz osjećaja prema svom klubu ostao odgovoran, nije slavio. Ali to nije zaustavilo njegove suigrače koji su zaboravili na socijalnu distancu. Vratar Posavec je poželio da je ostao doma.

- Ajmo, ajmo – bodrio je momke Tudor.

Od napetosti se u nastavku kad je oslabio i vjetar moglo ćuti i zujanje reflektora. A u 47. minuti zvukovi udaraca Jaira nogom u stativu u bijesu nakon što nije zabio zicer. Tudor je širio ruke.

Ali najveća napetost bila je dok je sudac nakon asistencije VAR-a na ekranu tri i pol minute gledao je li Soldo igrao rukom i je li lopta prethodno izašla van terena. Prvi je s obilježnje klupe poćirio Tudor. Opet je širio ruke, ali je sad pokazivao Soldin položaj ruke. Pa su na “projekciju” stigli Barry, Jradi i Mlinar. Čak je Barry nudio Mlinaru da dođe još bliže i uvjeri se da je penal.

Nakon raspleta te zavrzlame uslijedila je nova. Tek što su se stišali gosti koji su proslavili obranu Matkovića, sudac je tražio da se ponovi kazneni udarac.

- Ponovi još jednom! - urlao je Matković na pomoćnog suca prije nego što je na kraju sedam i pol minuta duge stanke morao po loptu u mrežu. A onda i drugi put u sedmoj od devet minuta nadoknade.

Par minuta ranije “bijeli” su se hvatali za glavu kada je ove večeri napadač Dimitrov pogodio stativu. Ali iz popravnog je lopta završila u mreži. A “bijeli” jedni drugima u zagrljaju na užas epidemiologa.

Međutim, opet se javio VAR. Opet je stigla i publika u bijelim i žutim dresovima. No, sudac odluku nije mijenjao.

#HAJDUK#TORCIDA

Izdvojeno

29. lipanj 2020 07:18