StoryEditor

Od viška ih boli glava: kad bi se pojavili svi Dinamovi igrači pod ugovorom maksimirski bi stadion vjerojatno sličio na slet

1. kolovoza 2020. - 16:55
Goran Mehkek/Hanza media

''Od viška glava ne boli''! Je li spomenuta narodna poštapalica primjenjiva u svakoj situaciji? Na primjer – u svlačionici GNK Dinamo?

Tijekom najduže sezone u povijesti HNL-a, na putu do novog naslova, maksimirski je klub ''koristio'' trojicu trenera (Bjelica, Jovičević, Mamić) i čak 40 igrača. Za ''modre'' su u sezoni 2019/20. nastupili: Livaković (26 utakmica), Zagorac (10), Josipović (1), Kadzior (30), Oršić (28), Moro (28), Gojak (27), Petković (25), Ivanušec (24), Theophile (21), Dilaver (21), Majer (21), Leovac (19), Ademi (19), Gavranović (19), Perić (17), Stojanović (17), Kulenović (16), Đira (15), Moubandje (14), Šitum (13), Marin (13), Ćuže (12), Gvardiol (11), Atiemwen (11), Hajrović (11), Moharrami (9), Olmo (9), Pinto (6), Lešković (5), Šutalo (4), Franjić (4), Daničić (2), Hrvoj (2), Julardžija (2), Baturina (1), Duvnjak (1), Barišić (1), Šipoš (1), Krizmanić (1).

U Maksimiru su dosegli rekordan broj igrača u jednoj sezoni ponajprije zbog činjenice što su u završnici prigodu dobili mladi, još neafirmirani igrači. A klub su u međuvremenu i napustila trojica igrača – Šitum, Olmo i Baturina. Također i Šemper, koji je sezonu proveo na posudbi u talijanskom drugoligašu Chievu (naposljetku će ondje i nastaviti karijeru).

Drugi dio sezone Atiemwen, Pinto i Lešković proveli su na posudbi. Sada se vraćaju na dispoziciju treneru Mamiću. Baš kao i Andrić, Menalo, Knežević, Petrović, Božić, Đurasek, Soldo, Brekalo, Fintić, Mihaljević, Horkaš, Milić, Kastrati, Karačić i Jakić (koji je s Dinamom potpisao ugovor pri kraju aktualne sezone).

Ali, to nije sve. Većina igrača u Dinamovoj B momčadi također ima profesionalne ugovore s maksimirskim klubom, kao i ambiciju igranja za prvu momčad. To su Burton, Godoy, Tueto, Hyun-woo Kim, Hyeon-uh Kim, Janković, Karrica, Vasilj, Krkalić... Dakako, tu je i mnogo talentiranih mladih igrača, koji su uz Dinamo vezani stipendijskim ugovorima.

Kada bi se svi pobrojani (ima ih preko 60) pojavili na prvoj prozivci Zorana Mamića za narednu sezonu, maksimirski bi stadion vjerojatno sličio na slet, fiskulturnu manifestaciju koja se upražnjavala nekoć – za Dan mladosti. Stoga se Dinamov stručni pretvorio u krizni stožer, koji grozničavo pokušava riješiti problem ''tehnološkog viška'' u maksimirskoj svlačionici. Komično zvuči činjenica da Dinamo ima u rosteru petoricu vratara (Livaković, Zagorac, Josipović, Horkaš, Krkalić), petoricu desnih bekova (Stojanović, Moharrami, Pinto, Karačić, Hrvoj)...

Jamačno će i naredne sezone značajan broj Dinamovih igrača završiti – na posudbi. Nekolicina je pak maksimirskih zvijezda izložena na transfer listi (iako ista nije službeno objavljena, na njoj se nalaze – Pinto, Moubandje, Dilaver, Hajrović i Atiemwen). Problem je jedino što za spomenuti kvintet nema zainteresiranih. Upiti menadžera uglavnom dolaze za Petkovića, Livakovića, Oršića, Gojaka, Majera, Mora...

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 16:58