StoryEditor
SplitSTROŽE MJERE

Hoće li i ovakva ‘izolacija‘ uskoro biti nedopuštena? U Splitu je HGSS digao dronove, iznad Zapadne obale je odjekivalo: Raziđite se i uputite kućama!

Piše Marijana Klarić
27. ožujka 2020. - 19:35
Duje Klarić/Hanza Media

"Prema naputku Kriznog stožera, raziđite se i uputite svojim kućama!" - čuje se iz drona kojim pripadnici HGSS-a upozoravaju Splićane koji krše naputke o socijalnoj distanci.

Naš fotoreportert proveo je s njima danas đir po udarnim gradskim punktovima, gdje Splićani pokušavaju udahnuti "bokunić zraka", prošetati pse, rekreativci otrčati koji kilometar.

Većina rekreativaca, uvjerili smo se u to puno puta ovih dana, uistinu bira lokacije na osami, sretni su kad uspiju, na pola sata, pronaći prostor samo za sebe.

Ako im rijetki trkači ili šetači nailaze ususret, odmiču se, drže distancu i znatno veću od poželjna dva metra u vanjskom prostoru.

Često mahnu jedni drugima, nepoznatima, osmjehnu se iz daljine, u tom mikrotrenu razmjenjujući vjerojatno iste misli i osjećaje.

U svakom slučaju, nedvojbeno se privilegirano osjećaju svi oni koji uspiju iskombinirati za sebe takvo sitno dnevno, a golemo zadovoljstvo, znajući u svakom momentu da time ne ugrožavaju ni sebe ni drugoga.

No Civilna zaštita i HGSS-ovci, očito, ne podižu dronove bez razloga. I u kadru kojeg smo zabilježili čuju se riječi spasioca, koji prati situaciju na jednoj od popularnijih splitskih šetnica, Zapadnoj obali, i komentira:

"Nešto ljudi se ipak ne pridržava ovih mjera koje je donio Krizni stožer, tako da ih s ovim zračnim snimkama pokušavamo osvjestiti i uputiti da se povuku svojim kućama...".


Zujavi zvuk uređaja u kombinaciji s tonom zapovijedi zacijelo nije nešto najugodnije što možete čuti, ali čini se da je i ovaj način kontrole situacije na terenu, nažalost, bio nužan.

Tijekom dana smo na Žnjanu i Zenti zabilježili kadrove, među kojima su neki "definicija izolacije", no hoće li ih i oni najpažljiviji i među Splićanima moći upražnjavati kroz dane i tjedne pred nama, a uz nove oštrije mjere, koje nam je u razgovoru za Slobodnu najavio ministar Davor Božinović, krajnje je upitno.

#HGSS DRON IZNAD SPLITA#KRŠENJE SOCIJALNE DISTANCE#DRON

Izdvojeno

03. srpanj 2020 00:18