StoryEditor
Splitugostitelji ogorčeni

Cirkus na Zapadnoj obali: zatvoreni kafići ne plaćaju Županiji i Gradu, ali ‘Splitska obala‘ hoće svoje. Provjerili smo što se točno događa

Piše Ana Franić, Sandi Vidulić
25. svibnja 2020. - 14:03
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Kada su 19. ožujka bili zatvoreni svi ugostiteljski objekti zbog pandemije koronavirusa, njihovi vlasnici našli su se pred velikim problemom poslovnog i tržišnog opstanka i pred pitanjem kako će plaćati račune kada su njihovi kafići i restorani stavili ključ u bravu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je točno mjesec dana kasnije donio niz mjera za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni odlukom o zabrani rada, koju je naložio Nacionalni stožer civilne zaštite. Jedna od njih bilo je i oslobađanje poduzetnika i obrtnika od plaćanja zakupa javnih površina za razdoblje nekorištenja gradskih zona na kojima posluju.

No, kako doznajemo, ta odluka ne vrijedi za sve one koji pod Marjanom imaju ugostiteljske objekte. Naime, u ovu mjeru ne spadaju kafići na Zapadnoj obali jer je taj prostor u statusu pomorskog doba na kojem koncesiju drži tvrtka “Splitska obala”.

Što se točno događa i zbog čega se na njih ne odnose donesene mjere? Odgovore na ta pitanja zatražili smo u spomenutoj gradskoj tvrtki.

– Istina je da je Grad zbog pandemije koronavirusa propisao da se sve zakupoprimce javnih gradskih površina i poslovnih prostora oslobodi plaćanja zakupa. Sukladno tome, “Splitska obala”, koja upravlja dijelom plažnog kompleksa na Bačvicama, oslobodila je sve svoje zakupce plaćanja naknade za vrijeme kada im je bilo onemogućeno poslovati odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Što se tiče Zapadne obale, naša tvrtka kao koncesionar nije oslobođena plaćanja koncesije od strane Županije kao davatelja koncesije, pa takva mjera nije mogla biti omogućena za tri potkoncesionara (ugostiteljski objekti). Za sada od Županije nismo dobili nikakve olakšice za vrijeme pandemije, a u slučaju da nam se takve mjere odobre kroz ukidanje plaćanja ili njegovu odgodu, istu mogućnost će imati i naši potkoncesionari – ustvrdili su iz “Splitske obale”.

Koliko je istine u tome da ugostitelji koji posluju na pomorskom dobru nisu dobili mjere obustave plaćanja zakupnine za razdoblje u kojem nisu radili, kao što su to dobili prostori na području grada, odnosno što je s naplatom koncesija za vrijeme krize izazvane koronavirusom, upitali smo i Stipu Čogelju, pročelnika županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

– Treba razdvojiti više situacija. Postoje koncesijska odobrenja koja daju općine i gradovi. Oni još čekaju uputu resornog Ministarstva mora. Zatim imamo koncesije koje daje Županija. Mi ćemo na idućoj sjednici Županijske skupštine donijeti moratorij na ovogodišnju naknadu, koja će se, prema prijedlogu odluke, moći platiti tijekom iduće tri godine. A tu su i koncesije koje daje država. Dio naknada je otpisan za ovu godinu, a za dio se čeka odgovarajuća odluka – objašnjava Čogelja, koji se osvrnuo i na pitanje potkoncesija koje daju koncesionari.

– To je obvezno pravni ugovorni odnos između koncesionara i potkoncesionara. Dopušteno je da koncesionar na pomorskom dobru ima svoje potkoncesionare. Županija će koncesionaru odobriti moratorij. Međutim, Županija ne može ući u problematiku dospijeća plaćanja između koncesionara i potkoncesionara jer je to njihov ugovorni odnos.

Ako pomorskim dobrom na nekom području upravlja gradska tvrtka – kao što primjere imamo u Splitu, Makarskoj, Visu, Komiži... – onda bi, po mojemu mišljenju, trebale vrijediti mjere koje je propisala lokalna vlast. Primjerice, ako je Grad propisao oslobađanje od plaćanja za javne površine, onda bi isto trebala učiniti i gradska tvrtka koja je koncesionar po odluci svojeg nadzornog odbora – zaključuje županijski pročelnik.

#ZAPADNA OBALA#SPLITSKA OBALA#UGOSTITELJSKI OBJEKTI#SPLIT

Izdvojeno

23. lipanj 2020 04:56