StoryEditorOCM
ŽupanijaMeđu najboljima u državi

Upisali su fakultete koje žele, a župan Pauk pozvao ih da se, kada vide svijeta, vrate u Šibenik

Piše Marija Lončar
3. kolovoza 2020. - 13:39
Zupan Goran Pauk primio je najbolje maturante zupanije koji su postigli izvrsne rezulatate na drzavnoj maturi.  Niksa Stipanicev/Cropix


Bilo je uspješnih maturanata iz Šibenika i županije i prošlih godina, ali nikad kao ove. Jer, nije svako zlo za zlo, pa su korona i zatvaranje škole te seljenje nastave na mrežu, donijeli ponešto viška vremena koje su vrijedni učenici iskoristili za dodatno učenje i pripreme za maturu. Tako barem tvrde oni najusješniji u Šibensko-kninskoj županiji. Svi redom odlikaši: njih petero iz šibenske Gimnazije Antuna Vrančića te učenik Opće gimnazije Lovre Montija iz Knina.

Bivši šibenski gimnazijalac, a sada već student zagrebačkog FER-a Marko Miljković najbolje je riješio ispit iz matematike. Iz njegova razreda je i Adrian Jablan koji je po broju bodova iz biologije bio treći u državi što ga je odvelo na studij Medicinske biokemije u Zagrebu gdje je bio prvi na rang listi.

I Franka Sunjka bila je najbolja na upisu za zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet gdje će studirati kemiju nakon što je iz tog izbornog predmeta na državnoj maturi bila četvrta po broju bodova. Usto, Sunjka je na maturi s više od 92 posto riješenih testova iz svih osnovnih predmeta, hrvatskog, matematike i engleskog, zajedno s još 20 gimnazijalaca u Hrvatskoj s najboljim ukupnim rezultatima dobitnica i nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nisku ovogodišnjih uspješnih šibenskih maturanata nastavlja i Marija Vuletić, sada već brucošica teoretskog odjela Muzičke akademije u Zagrebu koja je na maturi briljirala iz glazbene umjetnosti kao izbornog premeta, a visoko peto mjesto iz povijesti ostvarila je Magdalena Zrnčić. Unatoč tomu Magdaleni, kako kaže, povijest nije profesionalni odabir. Barem ne na peddiplomskom studiju. Upisala je njemački i ruski jezik u Zagrebu, no nije isključeno da će povijest ponovo biti u igri kada dođe do diplomskog studija, a razmišlja čak i da to upiše kao paralelni studij.

Kninski maturant Dioklecijan Jakovčević Brečić najuspešniji je u cijeloj zemlji bio pak na testu iz politike i gospodarstva. Svi oni puni su riječi hvale za svoje profesore i mentore: Ivanu Relju, Tinu Šantić, Josipu Biluš, Sanju Magazin i Nevena Đurića koji su ih "zarazili" svojim predmetima te poticali i pomagali im da još više rade i idu dalje. Štoviše, grabe dalje velikim koracima u budućnost u kojoj svoje mjesto neki vide i u rodnom Šibeniku.

- Ljubav prema kemiji i biologiji dugujem svojoj profesorici Šantić. Nisam išao ni na kakve posebne pripreme za maturu. Iskreno očekivao sam dobar uspjeh na maturi, ali ipak ne ovako visok. Volio bih otići vani i tamo steći nova znanja i iskustva, ali vratiti se u Hrvatsku. U budućnosti se vidim u nekom znanstvenom istraživanju, laboratoriju, možda čak i u šibenskoj bolnici – otkrio je Adrian Jablan.

Koordinatorica državne mature u Gimnaziji Antuna Vrančića Žaneta Zaninović priznaje kako je u deset godina od kada je uvedena državna matura, u toj srednjoj školi bilo vrsnih i uspješnih učenika, ali je maturanata super-odlikaša na državnoj razini ove godine bilo najviše.

- Ovogodišnji rezultati bolji su nego lani, unatoč strahovima kroz koje su maturanti prolazili tijekom korone i online nastave, budući da nisu znali kako će se matura realizirati, mijenjali su se rokovi i bilo je dosta neizvijesnoti – istaknula je Zaninović.

Najboljim učenicima na uspjehu je čestitao i šibensko-kninski župan Goran Pauk. Sve ih je pozvao na prijam u svoj ured, no zbog osobnih i obiteljskih obveza izostali su Marija Vuletić i Dioklecijan Jakovčević Brečić.

- Primili smo danas ove naše bisere koji su prošli državnu maturu s fantastičnim rezultatima. Uz čestitke njima, zahvalili smo i njihovim profesorima, ravnateljima i roditeljima. Svi su upisali fakultete koje su htjeli, a naša želja je da ostvare to što žele i da završe u roku. Očekujemo da nakon završetka studija, svoju životnu egzistenciju pronađu u rodnom Šibeniku. Prije toga moraju vidjeti malo svijeta, ali neka nam se onda vrate - kazao je Pauk i dodao kako je svima ponuđena i studentska stipendija, a na dar su, napomenuo je Pauk, kako i priliči onima koji su navikli učiti, dobili 5-6 kilograma knjiga!

18. travanj 2024 23:40